Кой е с предимство?
Модератор: Общи модератори
Re: Кой е с предимство?
Bimmer_M30B35 написа:... в законите всяка запетайка, думичка и цифричка са важни...
Като си прав- прав си.
Обаче друг път като даваш линкове към закони се старай да са актуални- първият линк е БИЛ актуален някъде през 2007-ма година, а вторият- нейде през 2009-та година. А пък аз странно как имам това- отбелязано е колко пъти е променян ("скромни" 14 пъти за 3 години) след най-"актуалният" линк дето си дал:

И дори не е гаранция, че няма още 2-3 промени- може и моята версия да е остаряла вече.
- ///Maximalniq
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
- Мечтае да кара: E30 M3
Този, който има знак Стоп, ако те блъсне пак ли той ще е виновен ? 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
marto7067 написа:Не можеш да ми отговориш явно!
Гледай сега ,мене в правилника нищо не ме притеснява и ми е ясно кой кой е...Ако 2та знака бяха еднакви или ако бяха разменени-тогава няма какво да спорим,ама не е така.Какво се цели с това разположение на знаците- не е ли точно за да се осигури предимство на 2 пред 3???
Цялата ситуация е парадокс-несъм написал тази тема за да се карам с някой, искам да се изясни ситуацията за да се предотвратят глупави инциденти, щото ако аз сам кола 2 а ти кола 3- със сигурност ще се ударим.
Пуснато е запитване до КАТ-дано да отговорят правилно и логично-тогава нямам нищо против да приема твоята теза.
Поздрави!
Поставили са го да спреш, за да не те ударят такива, които си мислят, че 2 е с предимство

- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Чл. 24. Значение на забранителните знаци:
N: 36 "Спри! Осигури предимство"
по- старите шофьори знаят кой е знак номер 36 и точно това е определението му в стария закон...
тук вече има разлика м/у "осигури предимство" и значението на другия знак : "пропусни движещите се ППС по пътя с предимство"
N: 36 "Спри! Осигури предимство"
по- старите шофьори знаят кой е знак номер 36 и точно това е определението му в стария закон...
тук вече има разлика м/у "осигури предимство" и значението на другия знак : "пропусни движещите се ППС по пътя с предимство"
- Teogop
- младши ентусиаст
-
- Кара: бързо
Bimmer_M30B35 написа:Teogop написа:Bimmer_M30B35 написа:Teogop написа:Bimmer_M30B35 написа:Абе вие тоя СТОП на нищо го направихте. Знак СТОП значи не само спри и пропусни движещите се по пътя с предимство. Той значи и всички останали са с предимство, ако имаше 2 СТОП-а дясностоящия щеше да е пръв, но триъгълника не е СТОП.
Много се натрупаха неграмотните инструктори рефлективно неграмотните шофьори...
Неграмотният си ти, колега.
Знак СТОП означава да спреш и да пропуснеш движещите се по пътя с предимство, а не да спреш и да пуснеш всички. 2 не се движи по път с предимство, следователно се прилага правилото на дясностоящия.
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-13618687
- Код: Избери целия код
Чл. 46. (1) Пътен знак Б1 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да пропуснат движещите се по пътя с предимство, което може да стане и без спиране.
(2) Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на "стоп-линията", очертана с пътна маркировка, или ако няма такава - на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които имат предимство.
Чл. 104. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) [b]Когато на кръстовище пътят с предимство променя направлението си, което е указано с допълнителна табела Т13, водачите, които излизат от него, се ръководят помежду си от правилата на чл. 103, т. 1 и 2. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозни средства, които навлизат в пътя с предимство[/b].
Чл. 103. На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство:
[b]1. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна. От същото правило се ръководят помежду си и водачите на релсовите пътни превозни средства;[/b]
А утре излез и си купи едно актуално издание на ЗДвП и ако искаш препиши оттам грамотно вместо копи пейст след гуугъл, но прочети внимателно кой знак точно кога и какво точно означава.
Изобщо не споря ти удари някой идвайки от знак стоп и после ще научиш наизуст ЗДвП вместо да анализираш отделни взаимоизключващите се тук таме членове. Няма да споря с накърненото ти достойнство само това ще ти споделя със свои думи: регулировчик, светофар, знаци и ако те липсват се ръководиш от правилото на дясностоящия. Имаш СТОП нямаш никакво предимство пред никой. Сурвакарите го имат на ламиниран лист това ще ти го представят)))
Аз поне използвам някакви доказателства, а ти - въздух под налягане. Айде докажи ми, че в правилникът в книжарницата е с различно съдържание по тези членове? Сканирай и постни снимка тук.
Ама, защо ли изобщо споря... Да изпъкна като свински мъде в кал...
Ей доказателствения. Няма спор с теб така или иначе има реални факти като:
1. Не правиш разлика между закон и тълкуване на закон.
2. С твоите доказателства иди се съди с някой, който ще блъснеш от знак стоп. Но съдията няма да възприеме добре разтварянето на лаптоп с чакай да гуугълна и да ви покажа,че мама ми е казала,че съм най-умния.
3. Ето ти един линк поне да оправиш членовете, защото в законите всяка запетайка, думичка и цифричка са важни. - http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt
Шото чл. 46 гласи следното Чл. 46. Когато широчината на пътя не позволява разминаване между превозните средства без предприемането на допълнителни мерки за сигурност, водачът на превозното средство трябва да се движи с такава скорост, че да може да спре на разстояние не по-голямо от половината от дължината на пътя в зоната на своята видимост. (което очевадно няма нищо общо с цялото брожение дотук). А ето ти още един линк на някаква автошкола от Шумен - много добре са го подредили хората. http://autoshkola-angelov.com/center.ph ... 9c6bbf1429
"Драги ми Смехурко"
Иначе лафа с мъдите еваларката - ще си го запиша. Но отново апелирам не искам да споря. Искам да не ме удрят идвайки от знак СТОП случвало ми се е 2 пъти изключително неприятно е!!!
Много си зле, честно, ти ми вадиш Закон за движение по пътищата, като аз ти цитирам Правилника за прилагане на ЗДвП.... смях в залата.
- Bimmer_M30B35
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 528iA
- Мечтае да кара: Mustang Shelby 500 GT '67
F3P написа:Bimmer_M30B35 написа:... в законите всяка запетайка, думичка и цифричка са важни...
Като си прав- прав си.
Обаче друг път като даваш линкове към закони се старай да са актуални- първият линк е БИЛ актуален някъде през 2007-ма година, а вторият- нейде през 2009-та година. А пък аз странно как имам това- отбелязано е колко пъти е променян ("скромни" 14 пъти за 3 години) след най-"актуалният" линк дето си дал:
И дори не е гаранция, че няма още 2-3 промени- може и моята версия да е остаряла вече.
А за това говоря,че трябва да стоим в народната библиотека и да чакаме всеки брой на ДВ,че да сме актуални обаче СТОП-а е неприкосновен, аз го обичам и подкрепям за вечни времена.
Но аз съм старомоден на 31 съм явно вече има някакви нови правила за движение по пътищата и липсата на полигон и дебел катаджия изпитващ (охранен не като днешните умрял от глад ДАЙ-аджия) подпомагат ескалирането на ПТП-ца из цялото Отечество. Аз даже предлагам китайците за по евтино да почнат да внасят книжки в България,че вече се вдигнала цената, ако си ги купуваш от КАТ директно.

Даже сега като се разгуугълвах има егати яките сайтчета поне 30 резултата за листовки дава ебати кефа ще си цъкам до края на седмицата в офиса. Само колега светни ме, кой кога е ъпдейтван,за да не реша,че съм бога на листовките.

- Bimmer_M30B35
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 528iA
- Мечтае да кара: Mustang Shelby 500 GT '67
Теодоре, я вземи да си четеш цитатие и какво си писал,аз така както си чета май ми поръча да си купя ЗДвП не правилник за прилагането му. Няма да се излагаш като кифладжия, моля те. Сега като заговори за писанията си отново ще те помоля да посочиш точно къде видя под въпросния СТОП да има този твой железен довод допълнението,че май и на реалното селско кръстовище в Щутгард го няма? И нали щеше да спираш напъните?
Последно да те помоля да не ми слагаш етикети "ти си зле", а аз да то отговоря с "не ти си зле...честно", че е доста глуповато. Особено за титан на реториката като теб. Аз се съгласявам с теб и даже бих те обявил за индианския вожд "Поставящия знаци" - вече си те представям в едната ръка хванал Б1 другата си сложил над очите за да не ти пече и гледаш дали има видимост из прерията за Б1 или за Б2, който е завързан на гърба ти.

Последно да те помоля да не ми слагаш етикети "ти си зле", а аз да то отговоря с "не ти си зле...честно", че е доста глуповато. Особено за титан на реториката като теб. Аз се съгласявам с теб и даже бих те обявил за индианския вожд "Поставящия знаци" - вече си те представям в едната ръка хванал Б1 другата си сложил над очите за да не ти пече и гледаш дали има видимост из прерията за Б1 или за Б2, който е завързан на гърба ти.

ociata написа:Справка от вчера... зависи кой колко свидетели ще извадиВсички продължавате да си измисляте. Според мен след запитването до КАТ до 2-3 седмици единия от знаците ще бъде подменен. Аз продължавам да твърдя че този със стопа има предимство. Всички си го тълкувате как ви е кеф този стоп, но ясно си пише че е равноправен с триъгълника. Просто си длъжен да спреш преди да преминеш кръстовището, което има единствената цел да намали скоростта ти(затова и знак стоп понякога се поставя доста преди самото кръстовище - спираш там и нямаш физическата възможност да се засилиш до кръстовището... освен ако не караш черно БМВ
)
Колега, кашон уиски от избрана от теб марка, ако намериш страна в Света, където този със стопа има предимство. Стопа има предимство единствено пред друг стоп. Всеки може да си говори каквото си иска. Дори и в автобус със 120 пътника да си, автобусът спира. Друг е въпросът, че БГ е страна на чудесата (както и други високо развити страни като Русия, Молдова и т.н.), където предимство има този, който е с по-скъпа кола. А иначе и на други места не е задължително да се спира на полицейска палка, не само в БГ. Гледай:
http://www.youtube.com/watch?v=Hw0r6K4Z ... ure=g-hist
- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
Стига сте се карали. На въпросното кръстовище по големият проблем е, че почти никои от идващите от 2 и 4 не гледа знаците и като завивам от 1 към 4 или 2 редовно се налага да го правя с ръка на клаксона и крак на спирачката
Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: дизели
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: прави фокуси
Ей лудаци, не знам кой от кога има книжка, но като чета такива теми и ме отчайвате. Дори и успявате да ме объркате
Книжка имам от почти 4 години (ако за някого има значение) и прочитайки темата от до, реших да се обадя на инструктора си (за да съм на 100% сигурен), защото както казах успяхте да ме объркате с дървените си философии. Та, знаците са РАВНОПОСТАВЕНИ или за неразбиращите този, който има СТОП е с предимство.

BMW_POWER написа:Колега, кашон уиски от избрана от теб марка...
Внимавай с офертите- да не се наложи 6 месеца да бачкаш за тоя кашон уиски

Излишно спорите- нали е пуснато запитване към КАТ, като отговорят ще видим кой крив, кой прав.
ПС: Някой хора обаче явно не схващат, че обсъждаме КОНКРЕТНАТА картинка и може би забравят, че поведението на шофьорите зависи от различни неща- не само от знаците.
Хайде правете я вече тая анкета да видим кой как ще мине и кого ще блъсне, че ми стана интересно. Иначе и аз залагам на дясностоящия...
F3P написа:BMW_POWER написа:Колега, кашон уиски от избрана от теб марка...
Внимавай с офертите- да не се наложи 6 месеца да бачкаш за тоя кашон уискиПреди време един ми каза почти същото "На бас за бутилка каквото кажеш" и после без малко да получи инфаркт като чу "Ей онова там, дето струва повече от колата ти"
Щях да уморя човека за единият майтап
![]()
Излишно спорите- нали е пуснато запитване към КАТ, като отговорят ще видим кой крив, кой прав.
ПС: Някой хора обаче явно не схващат, че обсъждаме КОНКРЕТНАТА картинка и може би забравят, че поведението на шофьорите зависи от различни неща- не само от знаците.
Двата знака са сложени по две възможни причини:
1. Само така може да се направи така, че идващият отляво да има предимство пред десностоящия.
2. Бригадата от Пътна сигнализация това са имали и това са сложили.
Казах ви, питайте когото искате. Само накрая идете и кажете:
Не спрях на Стоп и ударих колегата, ама той е виновен за ПТП-то
Кой съдия ще ви повярва и ще осъди другия???
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
BMW_POWER написа:
Двата знака са сложени по две възможни причини:
1. Само така може да се направи така, че идващият отляво да има предимство пред десностоящия.

- ///Maximalniq
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
- Мечтае да кара: E30 M3
Когато НЕ спреш на знак Стоп, преминеш и те блъснат - виновен
Когато спреш на знак Стоп, преминеш и те блъснат - невинен
Това трябва да кажеш на съдията, че си спрял на знака, преминал си и са ти отнели предимството, а не, че не си спрял на Стоп...
Това е за конкретната ситуация.
Когато спреш на знак Стоп, преминеш и те блъснат - невинен
Това трябва да кажеш на съдията, че си спрял на знака, преминал си и са ти отнели предимството, а не, че не си спрял на Стоп...
Това е за конкретната ситуация.