Кой е с предимство?
Модератор: Общи модератори
- ///Maximalniq
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
- Мечтае да кара: E30 M3
Re: Кой е с предимство?
Защо няма да намалиш, когато колата отсреща теб завива надясно и е с предимство ???
///Maximalniq написа:Защо няма да намалиш, когато колата отсреща теб завива надясно и е с предимство ???
И защо да намалява

Идвайки на кръстовището едновременно с другата кола се оказва, че единият 100% спира, а другият не е нужно. След като не е нужно да спре колата със знак Б1 навлиза първа в кръстовището и колата спряла на знак Б2 трябва да го пропусне по простата логика, че навлезлите в кръстовището коли са с предимство.
Двата знака са равнопоставени един спрямо друг, но дребната разлика с оная дума "Спри!" при знак Б2 оказва влияние в реалните ситуации. Просто в общият случай колата със знак Б1 има възможност да навлезе първа в кръстовището и тогава заради самото си местоположение се оказва с предимство, а НЕ защото знак Б1 е с нещо повече от Б2.
За кой път трябва да казвам, че ситуациите с предимство не зависят само от знака, а и от реалната ситуация

Набийте си го в главите- Б1 и Б2 са равнопоставени. В никой случай наличието на знак Б1 НЕ ти дава предимство пред знак Б2 на общо основание- липсата на онова "Спри!" не означава нищо. Но това е при равни условия- тоест и двете коли са СПРЕЛИ на кръстовището. Тъй като обаче при знак Б1 възможността да влезеш първи в кръстовището е поне 60% народа си мисли, че Б1 е нещо повече от Б2, а такова нещо НЯМА.
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:cod-cdbp написа:///Maximalniq написа:Едно и също означават, само, че на единия си длъжен да спреш, а на другия не. Кажи ми, ако греша
Синия е с предимство, защото прави десен завой.
Ок, ето ви чиста ситуация, каквото има на снимката. Имаме две коли, идеална видимост. Идваме едновременно, срещу мен има знак Б1, срещу колегата има знак Б2. И двамата идваме едновременно и виждаме, че по пътя с предимство НЯМА движещи се автомобили. Аз завивам наляво без да намалявам (с безопасна скорост, няма да дрифтвам естествено), докато колегата срещу знак Б2 трябва (друг е въпросът ДАЛИ) да спре.Независимо от това, има или не автомобили по пътя с предимство, той е длъжен да спре.
Допълнителни въпроси или нещо неясно относно ситуацията?
Ти нали си живееш в Канада. Там отнемай предимството на синият. Но като дойдеш в Бг, пиши у форума, че да знаем, че леваците са се увеличили с 1, не че са ни малко и сега, но да си имаме още 1 на ум.
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: дизели
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: прави фокуси
BMW_POWER написа:
*Равнозначни пътища – пътища с еднакво значение. Двама водачи могат да са на равнозначни пътища ако виждат знак обособяващ път без предимство и при двамата водачи (независимо дали е Б1- “Стоп” или Б2 – “Пропусни движещите се с предимство”)
2 и 3 са на равнозначни пътища???? Лелеле, я коментиращите да си сканират книжките и да ги пуснат тук.
Малки са глобите в тая държава ... Тук ще ми изцепят 100$ и отделно застрахователя ще ми вдигне вноските, защото неспирайки на СТОП съм опасен за околните. Е, в БГ този знак има предимство пред други
Четеш ли кво пишеш? Прочети го пак и ако не разбираш кажи да ти го обясня, че май българският нещо ти се губи вече.
Двама водачи могат да са на равнозначни пътища ако виждат знак обособяващ път без предимство и при двамата водачи (независимо дали е Б1- “Стоп” или Б2 – “Пропусни движещите се с предимство”)
независимо дали е Б1- “Стоп” или Б2 – “Пропусни движещите се с предимство”
2 и 3 са на равнозначни пътища???? Лелеле, я коментиращите да си сканират книжките и да ги пуснат тук.

И кой е казал, че няма да спре на знак Стоп? Кой? Що се правиш на интересен?
- ///Maximalniq
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
- Мечтае да кара: E30 M3
Значи трябва да си запиша, че в Закона са пропуснали. "Правило за лявостоящия" и този, който завива наляво е с предимство пред този, който завива надясно.

Според вас на кръстовище има 3 пътища, път с предимство, път с по-малко предимство и път, на който има знак Стоп, който няма предимство. Браво ! Дано не се засичаме на кръстовища.

Според вас на кръстовище има 3 пътища, път с предимство, път с по-малко предимство и път, на който има знак Стоп, който няма предимство. Браво ! Дано не се засичаме на кръстовища.

- marto7067
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с волан от М5
- Мечтае да кара: Scott Gambler 730
Спокойноооо,пристигна ясният отговор от КАТ:
С Т О Л И Ч Н А Д И Р Е К Ц И Я НА В Ъ Т Р Е Ш Н И Т Е Р А Б О Т И
О Т Д Е Л “П Ъ Т Н А П О Л И Ц И Я”
Гр. София, ж.к. “Дианабад”, ул. “Лъчезар Станчев” № 4
ДО
Радостин К.
По вх. № И 2042/26.10.2012 г.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН К.,
Във връзка с Ваше писмо, заведено с рег. № И 2042/26.10.12 г. по описа на ОПП - СДВР, Ви уведомяваме, че исканата от Вас информация е регламентирана в раздел ХІ на Закона за движение по пътищата, където е посочен реда за преминаване през кръстовище.
...Кратко ,точно и ясно...
С Т О Л И Ч Н А Д И Р Е К Ц И Я НА В Ъ Т Р Е Ш Н И Т Е Р А Б О Т И
О Т Д Е Л “П Ъ Т Н А П О Л И Ц И Я”
Гр. София, ж.к. “Дианабад”, ул. “Лъчезар Станчев” № 4
ДО
Радостин К.
По вх. № И 2042/26.10.2012 г.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН К.,
Във връзка с Ваше писмо, заведено с рег. № И 2042/26.10.12 г. по описа на ОПП - СДВР, Ви уведомяваме, че исканата от Вас информация е регламентирана в раздел ХІ на Закона за движение по пътищата, където е посочен реда за преминаване през кръстовище.
...Кратко ,точно и ясно...
- XaMaB
- ентусиаст
-
- Кара: мел
- Мечтае да кара: танк
http://www.kat.mvr.bg/ZDVP_09.htm
Знаех си, че и кат не ебават знаците
Чл. 50. (2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.
Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.
Знаех си, че и кат не ебават знаците

Кой ми затри подписа, за неспазване на правилата, при условие че подписа ми беше по-стар от правилата
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
XaMaB написа:Знаех си, че и кат не ебават знаците
Или просто не измислят ново значение на знаците като форумните философи.
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
"Философи"
Не че не знаех как е в Закона, но истината е, че правилото на дясностоящия ще го спазят малка част от шофьорите, минаващи през това кръстовище. Не мога да се сетя кое е точно, но ако съм на мястото на този със знак стоп, едва ли първата ми мисъл ще е че съм дясностоящ и ще се изстрелям в кръстовището, разчитайки на това, че имам предимство... Още повече, че излизам от малка и забита уличка на голям булевард. Със сигурост ще се оглеждам на 16, за да не ме удари някой. Вероятно стопа е сложен точно за това. Виж, яко съм на мястото на другия /забраих им номерата кой кой е/ вероятно ще отчета, че макар и от малка уличка и със знак стоп, колегата е с предимство и ще го дам...
В общи линии, след няколко годишно активно каране в София и отчитане на това колко хора не знаят правилата, основно за предимство, започнах да се пазя просто да не ме ударят. Това след няколко случки на косъм... По-добре да изчакаш малко и да видиш отсрещната реакция, с риск да изглеждаш тъп и флегматичен, отколкото да те нацелят, щото не поглеждаш и си спокоен, защото си с предимство...

В общи линии, след няколко годишно активно каране в София и отчитане на това колко хора не знаят правилата, основно за предимство, започнах да се пазя просто да не ме ударят. Това след няколко случки на косъм... По-добре да изчакаш малко и да видиш отсрещната реакция, с риск да изглеждаш тъп и флегматичен, отколкото да те нацелят, щото не поглеждаш и си спокоен, защото си с предимство...
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Снощи един такъв философ в ТИР, със триъгълен знак на неговата пресечка, щеше най-нагло да ме отнесе, така че правилото е да спазва "т.62-ра, ал.3-та": Пазете се от всички и всичко.
Няма смисъл да дискутираме частни случаи, просто се пазете.
Няма смисъл да дискутираме частни случаи, просто се пазете.

- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
Apassionata написа:"Философи"Не че не знаех как е в Закона, но истината е, че правилото на дясностоящия ще го спазят малка част от шофьорите, минаващи през това кръстовище. Не мога да се сетя кое е точно, но ако съм на мястото на този със знак стоп, едва ли първата ми мисъл ще е че съм дясностоящ и ще се изстрелям в кръстовището, разчитайки на това, че имам предимство... Още повече, че излизам от малка и забита уличка на голям булевард. Със сигурост ще се оглеждам на 16, за да не ме удари някой. Вероятно стопа е сложен точно за това. Виж, яко съм на мястото на другия /забраих им номерата кой кой е/ вероятно ще отчета, че макар и от малка уличка и със знак стоп, колегата е с предимство и ще го дам...
Разбира се, че всичко опира до конкретната ситуация и конкретното кръстовище. Всички знаем как се случват нещата по родните ни пътища.. Разбира се, че някой като не ми даде предимство или се навре в моята лента (избутвайки ме) няма да се блъсна в него, щото разбираш ли съм прав. Ще го освиря, ще му тегля майните и забравям какво е станало. А и както казвате, че това е някаква малка уличка излизаща на булевард.. Всички знаем, че в кварталните улички, на които няма знаци (а те са мноооого) рядко някой гледа кой е дясностоящ. У кварталУ се знае коя улица се приема за главна и всеки си шпори все едно има знам, че е с предимство. Както и аз признавам си. Понякога се чудя, ако стане белята кво ще обяснявам? Ще викам, ми тя, тая улица в квартала е по-главна

BMW_POWER написа:cod-cdbp написа:///Maximalniq написа:Едно и също означават, само, че на единия си длъжен да спреш, а на другия не. Кажи ми, ако греша
Синия е с предимство, защото прави десен завой.
Ок, ето ви чиста ситуация, каквото има на снимката. Имаме две коли, идеална видимост. Идваме едновременно, срещу мен има знак Б1, срещу колегата има знак Б2. И двамата идваме едновременно и виждаме, че по пътя с предимство НЯМА движещи се автомобили. Аз завивам наляво без да намалявам (с безопасна скорост, няма да дрифтвам естествено), докато колегата срещу знак Б2 трябва (друг е въпросът ДАЛИ) да спре.Независимо от това, има или не автомобили по пътя с предимство, той е длъжен да спре.
Допълнителни въпроси или нещо неясно относно ситуацията?
Ами на всички ни е ясно само на теб мяай не. Това че не си длъжен да спреш на знака щото по пътя с предимство няма коли не означава ,че не си длъжен да осигуриш предимство на дяснозавиващ при условие че и двамата сте на пътища без предимство . Толкова е елементарно че вече почвам да се притеснявам как се тълкуват ситуациите на пътя. Живи и здрави искрено ви пожелавам на мен и на вас . ПС: И кво ще кажеш на полицая ами аз не съм длъжен да спирам защото няма коли вляво и вдясно от мен , а оня отсреща кучета го яли нали така се тълкува тоз знак СТОП. Сериозно братя погледнете отстрани ситуацията , а това какво се случва на пътя реално всички си го знаем и всеки си бере гейлето ( как се вика ) , но тук го обсъждаме чисто теоретично и по закон как трябва да си е , а то отдавна още на първа страница се изясни . Съвсем друг е въпроса господата катаджии как са използвали знаците и дали са толкоз подходящо поставени щом им са били разменени местата ама явно някаква логика друга ги е захапала , но тъй или иначе шофьорите трябва да се съобразят с новата растановка .
- mishoval
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520i M52B20TU
Exesus написа:3 е правилния отговор, понеже доста често минавам по точно такъв път за работа. На отиване сам номер 2, а на връщане номер 3. Правилото на дястно стоящия вслучая важи с пълна сила, тъй като няма обособени мигачи се счита, че автомобилите ще продължат напред.
Доколкото си припомних от ЗДП, има някаква йерархия при регулация на движението: на 1-во място - светлинната/светофари/, на 2 - място- знаците, и едва на трето място - на НЕРЕГУЛИРАНО КРЪСТОВИЩЕ - правилото на дясностоящия. Какви мигачи, какъв дясностоящ, след като има знаци, т.е. кръстовището е регулирано и попадаме в ситуация 2. Естествено, че този пред знака "Стоп" ще чака, докато кръстовището се опразни, сори!
Мисля, че е полезно от време на време да попреглеждаме новите листовки - жената скоро взе книжка, та покрай нея си поприпомних доста неща.....позабравени и неспазвани.

- niki_future
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e46 320d Touring 150 к.с.
- Мечтае да кара: Самолет
Ей хора, осъзнайте се. Да, има йерархия, но също така има само два варианта - Път с предимство и път без предимство. Стоп-а и триъгълника са развнопоставени знаци.Важи десния. Ти като си ляв виждаш, че си на път без предимство,т.е. ако е заето кръстовището чакаш.
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
mishoval написа:Exesus написа:3 е правилния отговор, понеже доста често минавам по точно такъв път за работа. На отиване сам номер 2, а на връщане номер 3. Правилото на дястно стоящия вслучая важи с пълна сила, тъй като няма обособени мигачи се счита, че автомобилите ще продължат напред.
Доколкото си припомних от ЗДП, има някаква йерархия при регулация на движението: на 1-во място - светлинната/светофари/, на 2 - място- знаците, и едва на трето място - на НЕРЕГУЛИРАНО КРЪСТОВИЩЕ - правилото на дясностоящия. Какви мигачи, какъв дясностоящ, след като има знаци, т.е. кръстовището е регулирано и попадаме в ситуация 2. Естествено, че този пред знака "Стоп" ще чака, докато кръстовището се опразни, сори!
Мисля, че е полезно от време на време да попреглеждаме новите листовки - жената скоро взе книжка, та покрай нея си поприпомних доста неща.....позабравени и неспазвани.
Прочети ги пак листовките, може и повече от веднъж