Мнение за PC конфигурация
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Re: Мнение за PC конфигурация
devent написа:Добър вечер и благодаря на всички за включванията.
Взех си доста поуки от вашите мнения и като цяло се отказах от тази конфигурация, а и научих нови неща.
Ще ви помоля, ако не ви е проблем да ми нацъкате някаква примерна конфгурация, която да взема, като цената е в рамките на 1000-1200 лв. макс.
Монитор, клавиатура и мишка си имам, всичко останало ще е ново. От кутията, та до кабелите
Нека бъде с 8гб рам, след като ви прочетох мненията, наистина няма смисъл от 16. Освен това нека и е с i5 core, другото го оставям на вас - разбиращите.
Общо взето като споменах photoshop, нямах предвив да го ползвам в пълния му потенциал. Web developer съм и го ползвам за елемнтарни неща - ресайз на картинки, рязане на дизайни и прости ефектчета.
За игрите също не си ме преставяйте като геймър, отминаха тези години. Единствено ще гоня новата call of duty и това е, но винаги е хубаво да има потенциал в конфигурацията, ако реша да пробвам нещо ново или ми дойде някой племенник на гости.
За големината на HDD-то - досега живях на 250 гб, има време докато 1TB ми стане тесен, но не отказвам и 2TB, ако се впише в цената
Друг важен въпрос е, от кой магазин да си напазаря?
Поздрави.
1150 с ДДС. без никакви компромиси. За фирма..айде на ЛС ще ти пиша да не кажат зелените, че рекламирам

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
F3P написа:Zagy написа:Аз бих добавил едно SSD в уравнението - компа като цяло ще литне с него. Примерно един 80ГБ или 120ГБ SSD - за Уиндоуса и някоя и друга игра - да ги играеш от него. И един 1ТБ WD бързичък диск - за сторидж. И за игри най-важно ти е видеото - с него не прави компромиси. Всичко друго е маловажно в сравнение с видеокартата.
Че си прав за SSD-то, прав си. Обаче сметките не излизат:
SSD- около 200лв., 1ТВ хард- около 120 => над 300 лв. само за дисковете излетяха.
Процесор и5 едва ли ще може да пипне за под 350лв.- дотук 650лв. не му мърдат.
Видео- колкото процесора и станаха 1000лв.
Рам- скоро гледах 4ГБ Кингстон на 1600Мхц за около 70 лв., значи 8ГБ са 140лв. Има и по-евтини варианти, да ги броим 100лв.- вече станаха 1100лв. Но реално ще са повече- бюджета свърши.
А дъно(80-100лв), кутия, ДВД (30лв.), захранване(читаво, а не за 20 лева)Просто няма как да стане за 1200лв. да има и SSD за съжаление.
За кво му е i5? И i3 ще му свърши перфектна работа. Видеото е ясно. РАМ - 2х4ГБ 1333 на Кингстън - достатъчно бърза е, а и е достатъчна като количество. Наистина по тая сметка ще му се върже 100тина кинта повече, но ще отвява далеч по-сериозни конфигурации именно заради SSD-то. Сега глася една подобна конфигурация на един приятел - 120ГБ SSD и един 1ТБ WD с 12ГБ РАМ - като се барне малко тая машинка и ще стане звер.
Si non confectus, non reficiat.
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
xpl0d написа:
1150 с ДДС. без никакви компромиси. За фирма..айде на ЛС ще ти пиша да не кажат зелените, че рекламирам
Екстра. Много ти благодаря. Тези дни ще ходя да го взема и ще се похваля

Само от любопиство, може ли малко повече инфо за това SSD, което обсъждате?
devent написа:...
Само от любопиство, може ли малко повече инфо за това SSD, което обсъждате?
Най-просто казано- SSD хардът е една голяма флашка. Доста по-бърз е от стандартен хард (виждал съм с процесор и7 и SSD Уиндоус 7 да рестартира за ПОД 15 секунди) и няма движещи части вътре. Хубаво нещо си е SSD-то (слагаш един около 100ГБ за Уин-а, основните програми и някоя игра) и компютъра общо взето литва и работи много по-бързо.
Това е ''малко повече инфо"- за подробности питай Гугъл

- Zagy
- нафтения
-
devent написа:....Само от любопиство, може ли малко повече инфо за това SSD, което обсъждате?
SSD значи Solid State Drive - представи си го като голяма и бърза флашка вместо харддиск. Това чудо е МНОГО ПЪТИ по-бързо и от най-бързия възможен харддиск - част от работата ми е да поддържам и диагностицирам големи дискови масиви и SSD-тата са ми слабост

Един харддиск има скорост на четене/запис около 100-120 МБ/сек - едно SSD има скорост от 200-300 чак до 500МБ/сек. Виждал съм Райд страйп със скорости над 1ГБ/сек - това на клиентски машини.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Грешиш.
Това е Ivy Bridge пуснат в производство преди 2,3 месеца !
4 ядрен процесор за това което казва, че ще прави с него е ненужен. Да вкара парите в качествен монитор.
Разликата в i5 и турбо мода му няма да осети, а i7 е прекалено скъп за нуждите който колега ще използва.
Време беше някой да отбележи , че и3 , и5 и и7 си имат поколения , не са продължение на сериал , както се спомена в една друга тема . Примерно и3 1-во поколение е по-слаб от Б960 , новия и3 с Айви Бридж горе-долу е на нивото на и5 и те така ...
HDD+SSD хибриден диск с 24ГБ за кеш не е ли вариант

- Zagy
- нафтения
-
acho.rs написа:HDD+SSD хибриден диск с 24ГБ за кеш не е ли вариант
Не мисля, че SSD хибрид ще е оферта - това просто е твърд диск с много голям кеш. Докато има данни в кеша всичко е наред, но като трябва да се четат от харда - тепърва трябва да го развърти (щото ако няма обръщения към харда той спира да се върти) - циклите развъртане/спиране му еб*ват мамата.
Аз залагам на един 80 или 120ГБ SSD с 1ТБ бърз WD + 12ГБ рам - правя един рамдиск от 4ГБ от рамта (остават 8ГБ за ползване от компа) и ползвам рамдиска да обира I/O рикуестите от/към SSD-то - така не се скъсява животеца на SSD-то.
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Не ги жалете SSD-тата... това вече не е технология от последните 2-3 години... новите поколения модели издържат безгрижно на ежедневно ползване в рамките на поне 5 години... така и така давате бая пари, по-добре си ги ползвайте харабийската и след 5г. ако се скапе (за по-ранно скапване не говорим, че тогава проблема не е в технологията като цяло) едва ли ще ви пука 

- Zagy
- нафтения
-
Да де, но масовите и достъпните SSD-та са все още с остарялата NAND технология и не са толкова безсмъртни. Малко предварителни грижи не са излишни 

Mollov написа:Не ги жалете SSD-тата... това вече не е технология от последните 2-3 години... новите поколения модели издържат безгрижно на ежедневно ползване в рамките на поне 5 години... така и така давате бая пари, по-добре си ги ползвайте харабийската и след 5г. ако се скапе (за по-ранно скапване не говорим, че тогава проблема не е в технологията като цяло) едва ли ще ви пука
Да ти кажа ако ми се скапе харда по средата на работа, дали няма да строша клавиатурата в масата

- Mollov
- Мародератор
-
Zagy написа:Да де, но масовите и достъпните SSD-та са все още с остарялата NAND технология и не са толкова безсмъртни. Малко предварителни грижи не са излишни
Остарялата NAND? Че сега актуалните модели по каква технология са?
bioz написа:
Да ти кажа ако ми се скапе харда по средата на работа, дали няма да строша клавиатурата в масата
Много по-голям е шанса хард да ти се разтропа в "движение", от колкото SSD.
- Zagy
- нафтения
-
Mollov написа:Zagy написа:Да де, но масовите и достъпните SSD-та са все още с остарялата NAND технология и не са толкова безсмъртни. Малко предварителни грижи не са излишни
Остарялата NAND? Че сега актуалните модели по каква технология са?
Пак е NAND, но е друга генерация (май вече изкараха трета генерация).
- Mollov
- Мародератор
-

Кутия: Neotech 2123 Black, 400W
Дънна Платка: ASUS P8H61-M PRO, iH61,Vga, 2xE16, D-Sub/DVI/HDMI
Процесор: i3-3240, 3.4/3M/s1155, Box
Памет: 16GB DDR3 (2x8G), 1333MHz, Corsair CMV8GX3M1A1333C9
Видео: ASUS-ENGT520 SL/DI/2GD3(LP), DDR3
Твърд Диск: HDD2000GB WD Caviar Green, 5400rpm, 64MB, S-ATA3
Оптично У-во: DVD RW LG 24x, GH24NS90, SATA, bulk, black
Портове: HDMI, DVI, VGA, Giga Lan, USB 2.0, USB 3.0, COM, Parallel, S/PDIF, Audio
Тая конфигурация някой я е правил с краката си ! Абсолютното недоразумение

1. Кутията с захранването - става за някой компютър тип "офисен" дето ще чегърташ уърд-а и ексела на него 2 години и след това ще го хвърлиш
2. Дъното с тоя чипсет е вече старо, безмислено е да си го взимаш
3. Процесора става, ама за сериозна работа с фотошоп - поне core i5
4. Безмислено е на тая конфигурация да се слага 16Г памет , тя и с 4 ще работи също толкова добре. Тука работата е тип "въдица" - да клъвне некой лапнишаран, залъган по многото "гигабайти"

5. Видео карта - същото като при рам паметта - ултра слаба карта , но пък с "цели" 2гб памет . По хубаво направо без нея, само ще харчи ток.
6. Твърд диск - 2ТБ диск, пък на 5400 rpm ? Това ми прилича по скоро на правописна грешка, но ако е истина, е най голямата х*йня в цялата конфигурация
Ето и няколко съвета от мен
Дъно с H77 чип както са предложили колегите, може да се ориентираш към Asrock , не са по-лоши от Асус, а цената е една идея по тънка
Процесор core i5 oт новата 3ххх серия . Не е нужно да се изхвърляш на най-бързия, по-бавничките се клокват препоскойно

Охлаждане за процесора - не е лошо да си вземеш по-хубаво, защото със стандартното ще си имаш изтребител в стаята и ще излиташ всеки път като заредиш да конвертираш нещо на шопа
Памет - 8гб ти стига, 1600 мхз, хубаво е да е на една платка, да може да се ъпгрейдваш по натам
Видео карта - Ати 7750, 7770
Твърд диск - 2ГБ . Няма смисъл сега да взимаш 1, после да слагаш още. Само да ги мислиш кой кога ще даде фира. Пък и 2гб не е толкова скъп в момента. SSDто не е лоша идея - ама ако ти се дават 250лв за 120ГБ ...
Захранване - Chieftech, Coolermaster, Fortron - поне 400W, най - добре 500 да ти е мирна главата
Кутия - каквато ти хареса, важното е да има места за 120мм перки и да си сложиш поне 2 .
Айде надявам се да съм бил полезен

Не Мы такие, Жизнь такая
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
Привет на всички 
Малко със закъснение се хваля с новата ми конфигурация, която ми избра @xpl0d.
Като цяло съм супер доволен с две малки изключения, ако можете да ми дадете насоки къде да търся проблема, ще съм много благодарен.
1: От време на време става нещо с отварянето на страници. Както си браузвъм, изведнъж спира да отваря половината страници. Отваря ми facebook, но dnes.bg, например, не. Под спиране да ми ги отваря, имам предвид, че написвам домейна, започва да мисли браузъра и така до мноого време. Не е да ме "reset"-не, ами само ми показва бяла страница.. Мислех, че може би е нещо свързано със сайтове хоствани в България, но не хващам някаква последователност. Интересното е, че продължавам да си имам интернет, свалям си торенти, скайп си имам, ровя си във фейсбук, но някакъв набор от сайтове не мога да ги отворя. И това докато не рестартирам компютъра. Пробвах да рестартирам мрежовата карта, рестарт на рутера, връзване на кабела на интернета директно в компютъра, различни браузъри, чакане по 20 мин., спирах скайп, торенти.. всичко води до резултат нулев. Интересното е, че продължавам да ги "виждам" тези страници, като напиша ping abv.bg в command-а, например ми резолва ip-то, но не мога да го достъпя през браузърите. И това цялото нещо не се случва да речем през 2 часа, ами е произволно.. Понякога с дни няма проблеми, понякога на вечер по 2-3 пъти и ми създава лек дискомфорт
Да споделя че ползвам windows 8 pro и антивирусна avast(free). Не вярвам да съм хванал някоя гадина, но знае ли човек..
2: От стария ми компютър сложих единия ми хард диск на новия. Вкарах кабелите, всичко е ок, засича ми го компютъра, ползвам си го, нооо когато дори влезна в него започва да стърже. Направо стърже на умряло ;р а е сравнително нов. На стария компютър не ми го правеше този проблем(преди 2 месеца последно съм го ползвал), но за съжаление той си замина вече и не мога да разбера дали и там ще го прави и на какво се дължи това. Иначе скорост четене/копиране, всичо е нормално, само където стърже ии отделно понякога, когато правя нещо на него(прелистване, копиране) уиндоуса ми крашва с някакво съобщение за този дял
Мога ли да ги оправя тези неща?
Благодаря още веднъж на всички

Малко със закъснение се хваля с новата ми конфигурация, която ми избра @xpl0d.
Като цяло съм супер доволен с две малки изключения, ако можете да ми дадете насоки къде да търся проблема, ще съм много благодарен.
1: От време на време става нещо с отварянето на страници. Както си браузвъм, изведнъж спира да отваря половината страници. Отваря ми facebook, но dnes.bg, например, не. Под спиране да ми ги отваря, имам предвид, че написвам домейна, започва да мисли браузъра и така до мноого време. Не е да ме "reset"-не, ами само ми показва бяла страница.. Мислех, че може би е нещо свързано със сайтове хоствани в България, но не хващам някаква последователност. Интересното е, че продължавам да си имам интернет, свалям си торенти, скайп си имам, ровя си във фейсбук, но някакъв набор от сайтове не мога да ги отворя. И това докато не рестартирам компютъра. Пробвах да рестартирам мрежовата карта, рестарт на рутера, връзване на кабела на интернета директно в компютъра, различни браузъри, чакане по 20 мин., спирах скайп, торенти.. всичко води до резултат нулев. Интересното е, че продължавам да ги "виждам" тези страници, като напиша ping abv.bg в command-а, например ми резолва ip-то, но не мога да го достъпя през браузърите. И това цялото нещо не се случва да речем през 2 часа, ами е произволно.. Понякога с дни няма проблеми, понякога на вечер по 2-3 пъти и ми създава лек дискомфорт

2: От стария ми компютър сложих единия ми хард диск на новия. Вкарах кабелите, всичко е ок, засича ми го компютъра, ползвам си го, нооо когато дори влезна в него започва да стърже. Направо стърже на умряло ;р а е сравнително нов. На стария компютър не ми го правеше този проблем(преди 2 месеца последно съм го ползвал), но за съжаление той си замина вече и не мога да разбера дали и там ще го прави и на какво се дължи това. Иначе скорост четене/копиране, всичо е нормално, само където стърже ии отделно понякога, когато правя нещо на него(прелистване, копиране) уиндоуса ми крашва с някакво съобщение за този дял

Мога ли да ги оправя тези неща?
Благодаря още веднъж на всички

35 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3