Електронен фиш (обжалване) ?
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
Електронен фиш (обжалване) ?
Привет,
Първо, да споделя болката си. Вчера получих 2 (два) електронни фиша за едно пътуване, като са ме снимали през около 20 минути, две различни камери ?!?!
И двете снимки са извънградски, сигурно може да счупя рекорда за най-скоростно събрани глоби
Камерите вероятно са мобилни (в смисъл поставени в автомобил и някъде в храстите, а не от стационарните по бензиностанции и т.н.). Пътя го познавам и знам къде са стационарните (надявам се), така че са ме изчакалили яко... Преди да сте ме оплюли, че всеки си заслужава глобата като кара бясно, ще кажа че съм от внимателните шофьори - не правя рискови изпреварвания, специално в населени места си спазвам ограничнието, при извънградското си намалявам преди кръстовища и опасни завои и т.н. Но, признавам си не карам с 90 км/ч и не набивам ръчната при всеки знак "40" или "60" км/ч. Които си кара по устав тук, ще му сваля шапка.... Но сега с тези СКРИТИ камери, направо се ебават.... единия ми фиш е за превишение на "60 км/ч.", макар че снимката ме показва сам в пустошта, около мен само дървета, храсти и т.н. ... другата е за превишение на "90 км./ч.", т.е. дори не е имало знак.... може би София-Варна вече трябва да го вземам на 90 км./ч. и бия ръчната на всеки знак, без значение на колко малоумно място са го сложили ?!?
Пак казвам, не съм защитник на състезателното и/или безразсъдно каране, но тези ЧАКАЛСКИ истории дето слагат скрити камери, на места, където можеш да караш спокойно с нормална скорост без да застршаваш другите участници, вече ми идва в повече ! Баси, тия ще ми убият удоволствието от шофиране...
Както и да е, след като излях гнева си, по същество. Убеждават ме да обжалвам актовете с основни мотиви:
* не е точно дефинирано къде е нарушението (няма описание на мястото, а само GPS координати и някакви технически координати от рода на km 40.580....
* не е упоменато на база на какво се определя максималната скорост, която е нарушена (това вероятно ще важи само за фиша за 60 км./ч... за 90-те км., след като не съм на магистрала не знам дали може да се разчита на измъкване).
Ако някой има практически опит или познания ще съм благодарен, ако може да ми каже:
1.) Има ли опасност да си усложня положението, ако загубя ? (при книжните фишове имаше нещо, че ако не се плати става акт и се вземат точки от талона... има ли такова нещо тук?)
2.) Ако загубя делото, има ли риск да платя някакви допълнителни суми ? (не става дума за глобата в пълен размер, т.е. без 30-те % за намаляване при плащане в 14-дневен срок) - съдебни разноски, адвокатски хонорари на КАТ или нещо друго.
3.) Делата ще са в други градове. Ако не се явя на тези дела, може ли да загубя поради неявяване на заседанието на делото ?
4.) Някой може ли да сподели личен опит или на приятели/познати с такива фишове - спечелени или загубени дела ?
Ще съм благодарен за всяка информация по горните въпроси.
Първо, да споделя болката си. Вчера получих 2 (два) електронни фиша за едно пътуване, като са ме снимали през около 20 минути, две различни камери ?!?!

Както и да е, след като излях гнева си, по същество. Убеждават ме да обжалвам актовете с основни мотиви:
* не е точно дефинирано къде е нарушението (няма описание на мястото, а само GPS координати и някакви технически координати от рода на km 40.580....
* не е упоменато на база на какво се определя максималната скорост, която е нарушена (това вероятно ще важи само за фиша за 60 км./ч... за 90-те км., след като не съм на магистрала не знам дали може да се разчита на измъкване).
Ако някой има практически опит или познания ще съм благодарен, ако може да ми каже:
1.) Има ли опасност да си усложня положението, ако загубя ? (при книжните фишове имаше нещо, че ако не се плати става акт и се вземат точки от талона... има ли такова нещо тук?)
2.) Ако загубя делото, има ли риск да платя някакви допълнителни суми ? (не става дума за глобата в пълен размер, т.е. без 30-те % за намаляване при плащане в 14-дневен срок) - съдебни разноски, адвокатски хонорари на КАТ или нещо друго.
3.) Делата ще са в други градове. Ако не се явя на тези дела, може ли да загубя поради неявяване на заседанието на делото ?
4.) Някой може ли да сподели личен опит или на приятели/познати с такива фишове - спечелени или загубени дела ?
Ще съм благодарен за всяка информация по горните въпроси.

Re: Електронен фиш (обжалване) ?
BMW Addiction написа:...
...
1: Какво по-точно дефиниране на мястото от ГПС координати

2: Максималната скорост се определя на база на приетата организация на пътищата. Тоест има документ в който е описано мястото на всеки знак. Явно си уцелил участък в който някъде назад (като нищо на 3-5км. преди камерата) има знак "60"- както знаеш знака е валиден или до отмяната му с друг знак, или до следващото кръстовище.
В общи линии трудно се събарят тея снимки от камери. Освен ако не намериш техн. причина (камерата не е одобрен тип, не минала метрология и подобни) не виждам как ще оспориш снимката.
ПС: Поне са извънградско- само пари ще даваш, точки няма да ти пипат.
- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
Гледахме съдебни решения в интернет - като цяло падат такива фишове. А мотивите, които съм описал не са случайни, а именно от такива дела:
1.) GPS координатите естествено са точни от техническа гледна точка, но според закона би следвало описанието на мястото на нарушението да се извършва по ясен начин, по който и неспециалист да може да го идентифицира и да може да се защити. В случая изобщо не е ясно с тези описания.
2.) Относно знака реално си прав, но просто във фиша няма описание въз основа на какво е определена тази ограничителна скорост и къде се намира този знак... това е необходим реквизит на фиша, който липсва, въпреки че вероятно наистина са заложили камерата в някой участък след такъв знак.
Както и да е... няма ли някой колега (или колега с приятели) с водени дела по въпроса ?
1.) GPS координатите естествено са точни от техническа гледна точка, но според закона би следвало описанието на мястото на нарушението да се извършва по ясен начин, по който и неспециалист да може да го идентифицира и да може да се защити. В случая изобщо не е ясно с тези описания.
2.) Относно знака реално си прав, но просто във фиша няма описание въз основа на какво е определена тази ограничителна скорост и къде се намира този знак... това е необходим реквизит на фиша, който липсва, въпреки че вероятно наистина са заложили камерата в някой участък след такъв знак.
Както и да е... няма ли някой колега (или колега с приятели) с водени дела по въпроса ?
- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
P.S. Как мога да проверя в Интернет тези GPS координати ? Някой ми беше казал за Google Maps, но нещо не виждам как там мога да въвеждам GPS координати ?! 

Аз гледайки ЗДвП (последна редакция от 7 август 2012г.) откривам следното:
1: Според закона трябва да пише мястото. Няма изискване за "описание на мястото"- логично е, поне за мен, ГПС координатите да са повече от достатъчни. В крайна сметка дори и неспециалист с едно кликане в Гугъл ще види къде е мястото.
2: Според закона се иска да е описано нарушението. Нали пише, че е за превишена скорост- какво повече да пишат. Не помня като ми пишат акт за скорост да е пишело нещо в смисъл "нарушил ограничение 60км/ч въведено със знак разположен еди къде си."- пишат нещо от рода "на път Х е превишил макс. разрешената скорост от 60км/ч."
Тоест на фиша ти вероятно пише нещо в тоя смисъл:: "На дата и час Х, на ГПС координати ХХХ, автомобил с №ХХХХ, собственост на лицето Х е преминал със 90км/ч при ограничение 60км/ч. с което е нарушен чл. Х, ал. Х и се налага глоба от ХХХ лева." Ако пише това- всичко нужно по закон е налице и едва ли има основание да падне фиша.
Но има едно друго което може да помогне:
При нарушение, установено и заснето с техническо
средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за
налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение
Ако камерата НЕ Е била стационарна, а в кола значи е имало "контролен орган" който да те спре и глоби на място. По тоя параграф вече може да падне фиша. То и по самата снимка си личи дали е от мобилна или стационарна камера- стационарната снима от високо, мобилната от ниско.
Чл. 189. ...
(4) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) При нарушение, установено и заснето с техническо
средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за
налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение. Електронният фиш съдържа
данни за: териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято
територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на
нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на
когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените
разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане.
Образецът на електронния фиш се утвърждава от министъра на вътрешните работи.
1: Според закона трябва да пише мястото. Няма изискване за "описание на мястото"- логично е, поне за мен, ГПС координатите да са повече от достатъчни. В крайна сметка дори и неспециалист с едно кликане в Гугъл ще види къде е мястото.
2: Според закона се иска да е описано нарушението. Нали пише, че е за превишена скорост- какво повече да пишат. Не помня като ми пишат акт за скорост да е пишело нещо в смисъл "нарушил ограничение 60км/ч въведено със знак разположен еди къде си."- пишат нещо от рода "на път Х е превишил макс. разрешената скорост от 60км/ч."
Тоест на фиша ти вероятно пише нещо в тоя смисъл:: "На дата и час Х, на ГПС координати ХХХ, автомобил с №ХХХХ, собственост на лицето Х е преминал със 90км/ч при ограничение 60км/ч. с което е нарушен чл. Х, ал. Х и се налага глоба от ХХХ лева." Ако пише това- всичко нужно по закон е налице и едва ли има основание да падне фиша.
Ако камерата НЕ Е била стационарна, а в кола значи е имало "контролен орган" който да те спре и глоби на място. По тоя параграф вече може да падне фиша. То и по самата снимка си личи дали е от мобилна или стационарна камера- стационарната снима от високо, мобилната от ниско.
- B.Tunchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 ///M5
- Детайли за колата: Eisenmann Exhaust
https://maps.google.com/ просто пишеш кординатите в сърча.
И каквото и да стане, и да ти паднат фишовете и да не паднат, си купи един радар детектор...
И каквото и да стане, и да ти паднат фишовете и да не паднат, си купи един радар детектор...
- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
B.Tunchev написа:https://maps.google.com/ просто пишеш кординатите в сърча.
Ами и това пробвах, но не става... (може и аз да не правя нещо както трябва)
като въведа например EL: 28°07.8452 (географска дължина) NL: 43°23.8931 (географска ширина), ми изкарва някакво градове започващи с EL... ако оставя само цифровите означения не ми изкарва точка в България, а някъде по света...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
На море ли си бил
П.П. Размени местата на ширина/дължина като копирваш в гугъл

- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
TNT написа:На море ли си бил![]()
Мерси, стана (като размених местата).
Едното място като гледам е с след Севлиево... има един участък около 5 км., по-прав не се сещам в Северна България... магистралите имат повече завои.... там обикновено, ако няма трафик се кара сигурно със +150 км./ч..... баси чакалите - там са сложили камера да ловят за над разрешените 90 км.

Координатите дето си дал са в Балчик- как става номера за 20 мин. от Балчик да стигнеш до Севлиево
Ако мястото е точно- това си е населено място и като нищо има някоя нова камера. Я дай координатите и от другия фиш да видим къде се пада.

Ако мястото е точно- това си е населено място и като нищо има някоя нова камера. Я дай координатите и от другия фиш да видим къде се пада.
Колега, колко са ти глобите, че се чудиш дали да обжалваш? Ако не са много сериозни, а и щом си извършил нарушение според мен просто си плати и бъди по-внимателен в бъдеще. Аз примерно карам почти винаги 20 до 30 км/ч над ограниченията с изключение на местата, където ми е известно, че обикновено дебнат. Наясно съм, че глобата е 100 лв., а ако я платиш в 14-дневен срок е 70 лв. Просто карам с постоянната мисъл, че съм едни 70 лв. назад и това е.
Вече щом при теб са две глоби не е приятно.

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Колега плати си просто глобите, като ще си шумахер по пътищата.
- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
- Кара: Х5
- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
F3P написа:
Не съм юрист и не мога да изкажа особено компетентно мнение, но колегата е дал един много добър жокер в случай, че камерата е била мобилна в патрулна кола, който ще допълня с една важна бележка - тълкуванието на цитирания член от ЗДвП (189, ал. 4) зависи изцяло от съдебния състав, който ще гледа делото защото практиката е противоречива - едни районни съдилища (по спомен в Сливен, Хасково, мисля и Враца) приемат, че има процесуонално наришение, а именно, че следва да ти бъде съставен акт по реда на ЗАН и отменят електронния фиш, докато други го потвърждават. Също така е хубаво да се прочете каква е практиката и на административните съдилища защото те са по-горна инстанция и обикновенно районните се съобразяват с тях, тъй като никой районен съдия не обича решенията му да бъдат отменени на по-горна инстаниця

П.С. Имам молба към юристите във форума ако могат да споделят информация каква е практиката на Софийски градски съд (административен съд) по тези казуси, че и аз май станах неволен участник във фотосесия на фирма КАТ

- BMW Addiction
- кандидат ентусиаст
-
F3P написа:Координатите дето си дал са в Балчик- как става номера за 20 мин. от Балчик да стигнеш до Севлиево![]()
Колега, координатите които пейстнах са от един колега с подобна тема във форума... като цяло ми е зор това набиране на тези цифри и от мързел поснах готови - идеята ми беше да разбера как става, което вече е факт. Иначе едното фото е след Севлиево (ако идваш от Варна), а другото преди Българене (пак при идване от Варна). И на двете места няма стационарки доколкото знам, или ?

dimodi написа:Колега, колко са ти глобите, че се чудиш дали да обжалваш? ...
Ами, общо са за 250 лв. - не знам много ли са, малко ли са... но въпроса е и принципен - както казах, баси чакалската история....

b00st написа:Колега плати си просто глобите, като ще си шумахер по пътищата.
Колега, все едно специално за теб написах следното:
Quote:
"Преди да сте ме оплюли, че всеки си заслужава глобата като кара бясно, ще кажа че съм от внимателните шофьори - не правя рискови изпреварвания, специално в населени места си спазвам ограничнието, при извънградското си намалявам преди кръстовища и опасни завои и т.н. "
Loopix написа:F3P написа:
Не съм юрист и не мога да изкажа особено компетентно мнение, но колегата е дал един много добър жокер в случай, че камерата е била мобилна в патрулна кола, който ще допълня с една важна бележка - тълкуванието на цитирания член от ЗДвП (189, ал. 4) зависи ......
Това е полезно, не се бях замислял за тази опция, ще го проуча.... МЕРСИ !
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2