Глоба за липса на ГО служебно?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Re: Глоба за липса на ГО служебно?

Мнение от Yanko Petrov » 28 Ное 2012, 0:33

Закон е, и то от 2006 г....

В писмото са цитирани следните членове от кодекса за застраховането:

Чл. 259.
(1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение

Чл. 295. (1) За целите на поддържането на регистър по чл. 292, ал. 1 Информационният център обменя информация с компетентните
държавни органи, които регистрират моторните превозни средства в Република България и които осъществяват държавния надзор върху
превозвачите на пътници със средства за обществен превоз.

(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Компетентните органи по ал. 1 незабавно предприемат мерки за спиране от движение на
моторните превозни средства или на средствата за обществен превоз на пътници и за налагане на съответните административни
наказания, когато не е била сключена задължителна застраховка.

Чл. 315. (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249,
т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ
договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва със:

1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) глоба от 400 до 600 лв. - за физическо лице;

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. - за юридическо лице.

Ето го и целия кодекс, който му се рови да чете: http://pravoto.com/site/zakonodatelstvo ... rahovaneto

И един цитат от друг форум, с който съм съгласен:

Ако колата е надлежно прибрана в двор, гараж или нещо подобно можеш и да не го правиш, но ако е "уличница" трябва.

1/ Колата си стои кротко паркирана, но някакъв нефелник я удря и тя от своя страна удря трета кола. Тогава застрахователят или
собственикът на третата кола ще си търси парите от твоята ГО, а ако я нямаш плаща Гаранционният фонд и после те съди за доста
по-сериозна сума.

2/ Колата си стои отнова кротко паркирана, този път на наклон и по някаква причина случайна, или умишлена от трети лица,
потегля сама и реализира ПТП с друг автомобил, човек или къща - отново ти трябва валидна ГО.

Закона си го има, глобяването и спирането от движение не знам само как мислят да се случи :lol:

Аватар

Мнение от F3P » 28 Ное 2012, 21:45

Yanko Petrov написа:Адвоката каза, че никой не може да ме глоби за липса на ГО, освен ако не ме спрат за проверка на пътя и нямам :wave: ...

Смени адвоката- абсолютно МОЖЕ да ти цъфне кварталния на гости и да ти връчи акт-а. Ама то дреболийка- 400 до 600лв. глоба. Дали се случват нещата е друг въпрос, но МОГАТ. Дано не си ти дето ще докаже как действат КАТ и застрахователите в тандем.

Kalin Kulev написа:...Яд те е че излизаш балъка...
Жалко е, че твоята (на F3P) инъче достойна и принципна позиция, те превръща в балъка, но за огромно съжаление родната реалност е такава...

Не уцели- не ме е яд.
Въпрос на възпитание е просто- плащам си данъци и застраховки винаги. Е, укривам колкото може, но не казвам "Това няма да го платя щото го ползвам рядко"- така трябва да не плащам 80% от данъка на вилата примерно.
И да, жалко е, че аз излизам балък. Лошо не е там обаче- проблемът е, че за вас е нормално поведение да не спазите закон. Че е калпав закона спор няма- казах вече как се действа като не ви кефи закона. Само дето трябва да приемете, че нарушаването води последствия и да не се чудите ако някой лош за вас ден ви връчат акт за 400-600лв.- имат право, въпросът е кога ще го приложат.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Yanko Petrov » 28 Ное 2012, 23:02

Той кварталния ще трябва да удари едни 1000 км, за да дойде да ми връчи акта, ама това е друг въпрос :mhihi: Както виждаш съм цитирал закона и всички видяхме, че наистина пише, че сме задължени да имаме ГО, ако не сме спрени от движение. Сега чакаме да ме спрат от движение насила и да ми връчат акта. Като се случи, първо тук ще пиша, обещавам :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 29 Ное 2012, 0:45

Yanko Petrov написа:Той кварталния ще трябва да удари едни 1000 км, за да дойде да ми връчи акта, ама това е друг въпрос :mhihi: Както виждаш съм цитирал закона и всички видяхме, че наистина пише, че сме задължени да имаме ГО, ако не сме спрени от движение. Сега чакаме да ме спрат от движение насила и да ми връчат акта. Като се случи, първо тук ще пиша, обещавам :yes:

Колега, не че нещо, ама с този подигравателния тон, все едно сте най-големите тарикати, излъгали сте системата и сте скъсали с немотията е много грозно. А пък и още повече, че тези които си плащали данъците били балъци! ( това не си го написал ти!) После, защо били такива законите...още по-строги трябва да са...!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Yanko Petrov » 29 Ное 2012, 0:54

Аз не се подигравам на законите по принцип и не съм поредния форумен герой! Не си ме разбрал нещо :) Не одобрявам карането без ГО, без преглед, неплащането на данъци и т.н. Но също така няма да позволя да ме изнудват така грозно. Ако могат, нека ме глобят и да ми спрат колата от движение. Както вече казах, вие първи ще разберете.

F3P, да кажем, че умишленото неспазване на тоя "закон" е своебразен протест срещу малоумщината му (сещаш се защо ти го пиша).

ПП: Аз скоро ще си направя ГО така или иначе, защото мисля да се качвам на колата, но 14 дневния срок, който ми дават, си го слагам на х**.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 29 Ное 2012, 12:47

Живи и здрави сте, колеги - бях забравил ГО и се облещих като видях, че е изтекла - бегом до SDI и до утре ще почивам :mhihi:

А иначе тоя закон е измислен на принципа, че покрай сухото гори и мокрото... Целта е ясна - да се издялкат селските тарикати, които карат без ГО. Но на 10 или 100 такива има по 1, който няма ГО не защото е селски тарикат, а защото наистина си държи колата в гаража. Така че в личен план е нечестно (ако аз си държах колата в гаража без да я карам и аз щях да се чувствам засегнат), но в като цяло е полезна мярка за обществото. И ако някой бек ревне в стил "Чи мени кво мъ *** убщиството?!" - нека първо си зададе въпроса какво ще стане ако некой селски тарикат без ГО го изтрещи яко - откъде ще вземе тия 1000-10000-100000 лева обезщетение. Така че аз лично съм на мнение да не се толерират селските тарикатлъци ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 528xi
Мечтае да кара: M10
Детайли за колата: Panda

Мнение от ayaks90 » 29 Ное 2012, 22:00

Колеги намерих тази тема и се надявам да бъда полезен.
Днес и аз получих такова Уведомление че нямам подновена "Гражданска отговорност" (ами нямах пари,не съм я платил и неси карам колата) да ама тапата ни държавица иска това да не е така и да си плащаме гражданската без значение дали я караме или не я караме самата кола.
Гражданската ми бе истекла на 26.10.2012 а на 04.11.2012 година е постъпила информация в ГО че нямам платена гражданска в следствие на това на 21.11.2012 ми е изпратено писмо което аз получавам на 29.11.2012 че документите ми били предадени в компетентните органи за спиране на колата ми от движение и ще трябва да платя глоба от 400 до 600 лв.Аз обаче влязах да прочета конкретния закон и там пише че в 14 дневен срок след получаването на писмото (за което немога да докажа кога съм го полъчил понеже го получих без подписване и прочие а директно плиоснато в пощенската ми кутия) ми се дава последен шанс да си подновя гражданската отговорност (не говоря за плащане на вноски по гражданската отговорност) и чак след тези 14 дена документите се предават в компетентните органи и колата ми се спира от движение (което е мн лошо за мене понеже веднаж ще платя 400-600 лв после ще ходя до шумен си регистрирам двигателя и след тва трябва да мина през кат на ново да я регистрирам както и е да е ) та който получи такова писмо го съветвам да брой 14 дена от датата на испращането на самото писмо и по най-бурзия начин даси плати гражданската зада не му пратят документите там кадето никой от нас не иска и данему спират колата от движение и да нему се налага глоба.

ПС:да не надявам че ще спася някой клетник от много нерви който аз получих днес след като прочетох писмото и не бях запознат със съответния закон който много лесно можете да проверите в гоогле като напишете самия закон.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2 - BMW E30 touring
Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
Детайли за колата: Детайлите са перфектни.

Мнение от kokala » 29 Ное 2012, 22:22

Как ще ме задължат да си платя застраховката?! Значи и като не си караш колата пак трябва да даваш пари на вятъра... как е възможно това?
Според мен тва не е възможно... при тебе да не е по няква друга причина? Не може да ти е развалена колата, да не се кара и в същото време да плащаш... тва звучи супер смешно и глупаво.. няма начин.
Последна промяна kokala на 29 Ное 2012, 22:35, променена общо 1 път
Изображение Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: колело с обратна дирекция
Мечтае да кара: колело с предно предаване

Мнение от Metzeler » 29 Ное 2012, 22:33

Пичове най-случайно се видях със комшията ми който е полицай и се заговорихме.. та се сетих за тоя тъп дебат.. и рекох да го питам и също като адвоката на 1 от колегите ми отговори и тои.. никой не може да те задължи да плащаш застраховка на нещо което не ползваш.. ако те спрат е др ядче вече... вие си спорете,чешете си пръстите..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ayaks90 » 29 Ное 2012, 23:22

след истичането на гражданската ви отговорност имате 14 дневен срок да си закупите нова такава или да си върнете талона в кат ето ви и закона който не вярва да чете и да не спори
http://www.bazk.org/project_publish.php?pub_id=3
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Yanko Petrov » 29 Ное 2012, 23:53

Колега ayaks90, закона го видяхме, аз също съм цитирал закона за застраховането. Тук говорим за това, НА ПРАКТИКА дали ЩЕ ни глобят като не си караме колите!!! Адвоката каза, че не могат, момчето по-горе е говорило с полицай, същото е казал. Сега да ида да си върна талона и да извадя 400-600 лв доброволно ли ;)

Да не говориме, че не съм получил никакво писмо :roll:
-Какво писмо?
-В пощенската кутия.
-Ми не съм намирал такова писмо :roll: Съжалявам. Какъв 14 дневен срок? :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ayaks90 » 30 Ное 2012, 0:46

Yanko Petrov написа:Колега ayaks90, закона го видяхме, аз също съм цитирал закона за застраховането. Тук говорим за това, НА ПРАКТИКА дали ЩЕ ни глобят като не си караме колите!!! Адвоката каза, че не могат, момчето по-горе е говорило с полицай, същото е казал. Сега да ида да си върна талона и да извадя 400-600 лв доброволно ли ;)

Да не говориме, че не съм получил никакво писмо :roll:
-Какво писмо?
-В пощенската кутия.
-Ми не съм намирал такова писмо :roll: Съжалявам. Какъв 14 дневен срок? :dunno:

не колега закона гласи друго
ако в 14 дневен срок след получаването на това уведомление от ГО не получат информация че си заплатил своята гражданска те предават документите на компетентните органи после от КАТ идват и ти лепват една лепенка на джама и ти спират колата от движение чак след това плащаш тази глоба от 400-600 лв и минаваш на ново през кат зада я регистрираш колата понеже според закона или трябва колата ти да има гражданска или я паркираш пред вас и си вращаш талона в кат зада нямаш ядове с ГО избираш едното от двете 3-тия вариант щете принуди да направиш първия само дето първо ще платиш глобата и после пак ще си купиш гражданска а отностно адвоката който си питал явно не е бил запознат напално с посочения закон (все пак и те са хора неможе да прочетеш 10 000 страници с бумаги и да помниш всично) а за полицая ..... толкова тъпи въпроси сам задавал на полицаи и несам получавал отговор че чак ми е мъчно

ПС:И според закона те неса длъжни дани уведомяват за тази подробност че нямаме заплатена гражданска отговорност (измиват си рацете) но все пак го правят и ни се дава последен шанс а иначе дали има реална опасност от такива глоби четох из други форуми там писаха други колеги че това било заради ЕС щот от ЕС мрънкали че БГ не била спазвала този закон и затова сега наще са се размардали та ако ти или някой друг има в излишак някви си мизерни 400-600 лв да да пробва дали реално ще го глобят че да каже аз лично нямам намерение да рискувам
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2 - BMW E30 touring
Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
Детайли за колата: Детайлите са перфектни.

Мнение от kokala » 30 Ное 2012, 2:30

Нямам ГО от 4 месеца пък нищо не ми е идвало и още куп народ не са я платили а пък има и такива, които си карат без нея и нищо не са получавали... явно вие сте единици. Ако е истина тва, нямам думи. Да ме задължат да плащам няква сума при положение, че колата не е в движение... вижте само колко смешно звучи. :shock: Егати малоумщината, не мога да го повярвам тва ... по-тъпо нещо не съм чувал, тия ни се качиха на главата ама нали знаят, че сме си мишленца и ще си мишкуваме и айде да си правят квото решат с нас.
Изображение Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ayaks90 » 30 Ное 2012, 7:19

kokala написа:Нямам ГО от 4 месеца пък нищо не ми е идвало и още куп народ не са я платили а пък има и такива, които си карат без нея и нищо не са получавали... явно вие сте единици. Ако е истина тва, нямам думи. Да ме задължат да плащам няква сума при положение, че колата не е в движение... вижте само колко смешно звучи. :shock: Егати малоумщината, не мога да го повярвам тва ... по-тъпо нещо не съм чувал, тия ни се качиха на главата ама нали знаят, че сме си мишленца и ще си мишкуваме и айде да си правят квото решат с нас.

еми колега честито явно още не пращат на всички и има някой друг касметлия но на някои хора пращат такива писма и като казах някой да пробва да не я плати имах в предвит да получи такова писмо и да не си плати че да искачака да види дали реално ще го глобят
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 30 Ное 2012, 8:07

Yanko Petrov написа:...F3P, да кажем, че умишленото неспазване на тоя "закон" е своебразен протест срещу малоумщината му (сещаш се защо ти го пиша)...

То и аз имам против много неща и протестирам като не ги ползвам- ей така, за собствено успокоение, че няма да получат моите пари. Обаче като протестираш срещу закон като умишлено не го спазваш си поемаш риска закона да се стовари с пълна сила върху теб. В конкретният случай положението е грозно- акт от 400лв. (обикновено слагат минимума) + пускане на колата в движение. Като знам колко е "лесна" процедурата реално ще ти струва като нищо още 400лв.

kokala написа:... Да ме задължат да плащам няква сума при положение, че колата не е в движение... вижте само колко смешно звучи. :shock: Егати малоумщината, не мога да го повярвам тва ... по-тъпо нещо не съм чувал, тия ни се качиха на главата ама нали знаят, че сме си мишленца и ще си мишкуваме и айде да си правят квото решат с нас.

Прочети го сега като обаче отнесеш цитата не към ГО, а към данъка на колата който взима общината. Я виж кога НЕ плащаш- чак като я бракуваш. Може да е някоя кочина дето от 5г. гние на паркинга и не си карал (просто щото не върви тоя кош)- дължиш данък щом е на твое име. Дори и да я спреш от движение и прибереш в частен имот- дължиш данък. Но за това никой не реве щото масово не сте си рег. колите в данъчното, нали :?:

Казах го и ще повторя:

По ЗАКОН сте ДЛЪЖНИ да имате ГО на колата щом е в движение официално. Спирате я от движение- няма ГО. Ама не можете и да карате ;) За ваше нещастие куките имат пълното право да ви глобят, но за ваше щастие към момента това не се случва- знам за хора с такива писма като показаното, въпреки това не е платена ГО и резултата е нулев месеци по-късно.

Простичко е- не плащате (нарушавате закона) ГО, поемате риска да олекнете с едни поне 400лв. Да му мислят тея дето са сменяли мотора...
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата