4x4 лампа на X3

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E83 3,0D

Re: 4x4 лампа на X3

Мнение от speedyvr » 29 Окт 2012, 0:06

Здравейте,отскоро съм собственик на Х3 3,0 Д и имам идентичен проблем :( като запаля колата след няколко секунди светва лампата на 4х4 и след това абс и ръчната,майсторите смятаха че е мотора на раздатката но проблема си остана след като се смени след ровене за грешки установиха че има грешка "неизправен серво мотор" или нещо подобно в модула на еспито която не може да се изчисти и се чудят дали нещата не идват от към абс модула.Някой ако може да сподели мнение и възможно ли е да не работи 4х4 ако има неизправност в друг модул защото в раздатката нямаше грешки. :help:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Окт 2012, 11:30

speedyvr написа:...Някой ако може да сподели мнение и възможно ли е да не работи 4х4 ако има неизправност в друг модул защото в раздатката нямаше грешки. :help:

Четох, че раздатката имала "авариен режим", който гарантирал двойното предаване при евентуален отказ на DSC-системата. Ако се изгубели данните от някакви датчици, електрониката на Х-драйва продължавала работа с някакви средни стойности на същите. Така че по принцип би трябвало да имаш 4х4, стига сама раздатка да не повредена.

Разпределителната кутия ATC 400 е изключително пороста в механично отношение, затова направо се удивлявам как изобщо успява да се строши... На практика в нея няма нищо, освен една верижна предавка, многодисков съединител и някаква вилка, която го задейства. Въпросният сервомор (актуатор) пък задвижва едното рамо на вилката.

Ето тук съм качил един материал, който обяснява принципът на действие на кутията:
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=gDwtsFESUCBW8f6l1382596
Ако на някой му е интересно - може да се образова, стига да чете на руски. Поздрави.
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DRAG_BG » 03 Ное 2012, 20:31

Borymeckata написа:
Разпределителната кутия ATC 400 е изключително пороста в механично отношение, затова направо се удивлявам как изобщо успява да се строши... На практика в нея няма нищо, освен една верижна предавка, многодисков съединител и някаква вилка, която го задейства. Въпросният сервомор (актуатор) пък задвижва едното рамо на вилката.

Ако позволите и аз да се включа в темата
Освен всичко изброено по-горе, има и една маслена помпа и някаква модификация на филтърче на входа й.На някой от гореизброените компоненти му пада повърхностният слой (циментацията) и се получава масло с ефекта на шлайф-паста.Останах неприятно изненадан , че е нормално тези раздатки да се трошат на по-малко от 100К км. Често съм срещал в модула на раздатката съобщение за несменяно масло. След смяна се изисква адаптация :roll: Сменяйте си редовно маслото (с оригинално) и гледайте за "блестящи" елементи в старото, за да не ви боли глава след това.

Поздрави!
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 06 Ное 2012, 11:38

DRAG_BG написа:Ако позволите и аз да се включа в темата
Освен всичко изброено по-горе, има и една маслена помпа и някаква модификация на филтърче на входа й.На някой от гореизброените компоненти му пада повърхностният слой (циментацията) и се получава масло с ефекта на шлайф-паста.Останах неприятно изненадан , че е нормално тези раздатки да се трошат на по-малко от 100К км. Често съм срещал в модула на раздатката съобщение за несменяно масло. След смяна се изисква адаптация :roll: Сменяйте си редовно маслото (с оригинално) и гледайте за "блестящи" елементи в старото, за да не ви боли глава след това.

Поздрави!

Маслото, което източих от моята разпределителна кутия, на външен вид изглеждаше добре - чисто, без примеси и утайки.

Изображение

Озадачиха ме две неща по това масло:

1. Количеството - източих малко повече, отколкото би трябвало да има в кутията;
2. Вида на маслото - според мен си беше обикновен ATF, а не специалното масло за X-драйв, което се продава от фирмата.

Остана и друг проблем след смяната на маслото - при диагностиката продължава да показва грешката, че маслото в кутията е старо и износено. И тази грешка не може да се изтрие, значи в самата кутия има някакъв датчик, който следи състоянието на маслото в нея. Но защо не "познава", че маслото е ново? Възможно ли е самият датчик да е замърсен и затова да дава неверни показания? Възможно ли е да се извади и почисти, без да се разглобява кутията? Все пак този проблем не ме притеснява особено, защото лично сипах новото масло в кутията, а датчикът в нея (ако има такъв) може да показва каквото си иска...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DRAG_BG » 06 Ное 2012, 16:27

след като смениш маслото, трябва да направиш една адаптация през DIS-a и грешката ще изчезне. Ако не се сещаш за коя опция става въпрос ,ще го опиша по-подробно :?:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5
Детайли за колата: X5 E70 35d 2009 г.

Мнение от goro57 » 07 Дек 2012, 8:30

Може ли да се свали моторчето,без да се сваля раздатката на х3 3.0d

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DRAG_BG » 07 Дек 2012, 10:31

Да,елементарно е :)
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Дек 2012, 13:05

Да, не съм го свалял, но изглежда просто:

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от goro57 » 07 Дек 2012, 13:26

Благодаря ви, за моторчето вярно изглежда достъпно, но заедно със главинката(дето е с еврейските звезди) не знам дали ще може.Възможно ли е тука да е причината да няма 4х4 т.е. предния мост не зацепва и на таблото светят ABS в жълто и ръчната червено.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Дек 2012, 21:54

Няма откъде другаде да е - от раздатката с Х-драйва идва този проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Х5, E70 LCI

Мнение от veso2710 » 13 Дек 2012, 1:10

Borymeckata написа:
DRAG_BG написа:Ако позволите и аз да се включа в темата

Поздрави!

Маслото, което източих от моята разпределителна кутия, на външен вид изглеждаше добре - чисто, без примеси и утайки.

Изображение

Озадачиха ме две неща по това масло:

1. Количеството - източих малко повече, отколкото би трябвало да има в кутията;
2. Вида на маслото - според мен си беше обикновен ATF, а не специалното масло за X-драйв, което се продава от фирмата.

Остана и друг проблем след смяната на маслото - при диагностиката продължава да показва грешката, че маслото в кутията е старо и износено. И тази грешка не може да се изтрие, значи в самата кутия има някакъв датчик, който следи състоянието на маслото в нея. Но защо не "познава", че маслото е ново? Възможно ли е самият датчик да е замърсен и затова да дава неверни показания? Възможно ли е да се извади и почисти, без да се разглобява кутията? Все пак този проблем не ме притеснява особено, защото лично сипах новото масло в кутията, а датчикът в нея (ако има такъв) може да показва каквото си иска...

Здравейте!

Аз си смених маслото в "Дару",а грешката си остана Е53, '04 :yes: Към кого да се обърна,за калибриране на датчика на завиване - също ми показва грешка,от известно време.
Мерси! :yes:
Relax

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от goro57 » 13 Дек 2012, 13:06

Как може да се свали раздатката на х3 / 3d. ,т.е. със скоростната кутия и съединителя комплект ли се сваля или може и самостоятелно и как.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 14 Дек 2012, 9:02

Ето какво пише в TIS-a по въпроса:

http://tis.bmwcats.com/doc1091417/

http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/09/14/17

Изглежда, че раздатката се свала самостоятелно, но преди това скоростната кутия трябва да се подпре.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F31

Мнение от бабъл » 20 Дек 2012, 9:59

При х драйв няма опция за изключване на предното,дсц ти изключва системите за сигурност,но 4х4 продължава да работи,а на таблото ти светва жълтата лампа 4х4!

Потребител
Аватар

Мнение от HEARTLESS » 21 Дек 2012, 18:31

Здравейте колеги.
Мой приятел си купи Х3 3.0д 2005 година.Дотук добре,обаче се оказва че колата има проблем с раздатката-поне така са му казали механици в София.
Малко за диагностиката-грешки 5462 и 5463-знаете какво значат .
Решили са да пробват с по-малкото зло-моторчето на раздатката и така....След смяна на въпросното моторче всичко е било нормално в първите 10км.Нито са светели лампи,нито е имало каквито и да е индикации,че нещо не е наред,след това лампите отново са светнали( и колата е започнала по думите му да шуми много притеснително-върнал се е в сервиза и са му казали-сменяй раздатка.

Каква е вероятността според вас причината да е в раздатката- и каква според вас е причината да се чупи здраво моторче за 10км

Благодаря за отговорите

Едит:Използвам регистрацията на титуляра с негово знание,за да се допитам до вас.

ПредишнаСледваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6