Колко време след покупка на кола трябва да се смени талона.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Колко време след покупка на кола трябва да се смени талона.

Мнение от Blato » 23 Авг 2006, 13:37

Здравейте,

ситуацията е следната:

Значи купих една кола. Колата е с бургаска регистрация - от новите номера и аз съм от Бургас. Така че смятам да сменя само талона, защото няма смисъл да сменям номерата и да давам още 50-60лв.

Така отидох до КАТ и там ми попълниха някакви документи и ми принтираха един лист, както и взеха копие от договора за покупко-продажба. След което ми казаха, че трябва да мина канала. Добре ама за да миниш канала тук се чака 1-2 дена, а аз нямам намерение в тез жеги да чакам на опашка цял ден.

Смятам малко по-нататък като захладнее и като минат летните отпуски да мина канала.

Въпроса ми е колко време след като съм купил колата съм длъжен да сменя регистрационния талон, при условие, че съм с нови номера и съм уведомил КАТ за акта на покупко-продажба (поне така си мисля -нали ми попълниха там някакви документи в компютъра)?

Благодаря

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Xi
Мечтае да кара: 760

Мнение от Christoff » 23 Авг 2006, 13:53

По принцип(без тея хави с уведомяването на КАТ) мисля че беше 2 седмици след покупката. Ама то така или иначе чакането за пререгистрация е АДСКО. С връзки може и за 1 ден да стане, но иначе поне 1.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 23 Авг 2006, 15:22

Пресен случай. На тъщата за колата договорът й е от незнам си кой април. В общината има срок 2 месеца да обявиш колата. Тя така и направи - обяви я в общината малко преди да изтекат двата мецеса (щото там глоби има и са неизбежни - личен опит), а пред КАТ-София мина едва преди няколко дена (бях с нея, че я е страх да кара из центъра :mhihi: ). Нито стотинка глоба не е платила. Може и да е изключение сега заради подмяната на номерата, и за да не дразнят хората, не налагат глоби, ама знам ли?

П.С. Масова заблуда е, че като купиш кола, първо трябва пред КАТ да минеш, а после през общината. Може и в обратен ред, но е възможно да ти кажат в общината да идеш пак, след като минеш пред КАТ - за доуточнения и евентуално за поправка на някои от вече декларираните данни. Така обаче спазваш срока в общината и поне там няма санкции.
It's not who You are, it's who You know...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Blato » 23 Авг 2006, 15:46

Днес е жега, след 3 седмици като се наканиш да идеш ще ти е пък студено и ще вали дъжд muhihihihi - пак няма да ти се занимава. Така че, колкото по-рано, толкова по-добре според мен.

Ооо предпочитам да чакам 10 дена в дъжда и студа пред това да стоя и да чакам на 32 градуса на сянка.... а пред КАТ сянка няма :mhihi: :mhihi:

Идеята ми беше друга да не си цял ден там. Сега като отмине отпускарския сезон, колите пред КАТ ще намалеят значително, или поне тез със старите номера било то зариди това, че почват работа хората или поради факта, че вече голяма част от тях ще е минала.

Мерси за информацията

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 23 Авг 2006, 18:15

На мен в данъчното ми казаха ,че първо трявбва да мина кат и тогава при тях .Аз ги благослових както аз си знам и вече 5_и месец ни кат ни данъчно .Някой хубав ден като ми дойде кефа и няма опашки ще ида да видя за какво иде реч.То се е видяло ,че пак с познати ще се минава през кат и то само заради тяхната измишльотина за смяна на номерата и да лапнат 55 000 000 лв :evil: :evil: :evil: :evil:
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Xi
Мечтае да кара: 760

Мнение от Christoff » 23 Авг 2006, 18:44

Ангелей, ти с договора ли караш??? :mhihi: :D
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 23 Авг 2006, 19:59

Christoff написа:Ангелей, ти с договора ли караш??? :mhihi: :D

Ти да не си луд бе как ще им покажа договор .Колата е на мой познат от София и тва е по закон нищо не могат да направят :1: :1: :1:
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 24 Авг 2006, 0:11

До.... Месец, след придобивката, след което трябва да си адски добър лъжец, за да не ти набият глобата. :D

А и колата ти трябва да е в идеално състояние, иначе... сега, след като махнаха шефа на КАТ и сина му за пране на пари, сделки и присвояване на пари... персонала се държи, сякаш ще си загубят работата, нормално - нали?... Стараят се, че и се престарават, в изпълнение на законите!

На каналите се лее "кръв" и драмата е истинска. Връщането за нещо обикновено, като неизправно ляво задно колело при спиране, щото не държи равномерно ръчната спирачка, е нещо - "нормално". 8) За изгорели газове и прочие... - причини... а глобата за забавяне е солена... и всяко минаване през каналите също е в пари. Не забравяй, че заради влизането ни в ЕС затягат все повече, и все повече нещата. Могат да те връщат до безкрайност.

Не се мотай, че затягат на максимум положението, и може да те върнат няколко пъти дори за неработещ мигач, не добре държаща ръчна, тъмни фарове, недобре четящ се номер на двигател и какво ли не... и да си караш месеци с временен талон....

Използвай времето, в което водата е мътна!
Да караш Peugeot е страст!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PGV » 24 Авг 2006, 9:50

Четете правилника и си защитавайте правата - за пререгистрация минаваш само сверка на номерата на рамата и на ДВГ. Питаш го оня на канала - на базата на кой нормативен акт ще ми правиш проверка на спирачки или на фарове. В КАТ имат право да правят само при първоначална регистрация преглед, а всички периодични технически прегледи стават под шапката на ДАИ.
А това, че са хванали шефа на КАТ и сина му, не означава, че далаверата ще замре. Всяко чудо за три дни, след което всичко си продължава по старому. И хората пак си предават един на друг телефона и паролата на новия извършител на услугата "регистрация на автомобил" с проблеми или без да чакаш. Даже по доста форуми съм виждал някой като каже "взеха ми всичките точки", друг му отговаря "няма страшно, пиши на лични, ще оправим работата срещу някой лев".

младши ентусиаст
Аватар

20 дена

Мнение от 535 » 24 Авг 2006, 11:38

20 дена
откак си минал на нотариус

Назад към Извън Темата