Как могат да се решат ефективно проблемите с енерготата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Как ЕФЕКТИВНО могат да бъдат решени проблемите с ЕРП-тата?

Протести и политически натиск за по-ниски цени и повече контрол
9
10%
Национализация на сегашните 3 доставчика на ток
20
22%
Замяна на сегашните 3 доставчика на ток с други по-читави
1
1%
Либерализация на пазара и повече доставчици, между които да избираме
9
10%
Без никакви посредници - направо държавната НЕК да продава тока
32
34%
Въвеждане на абсолютно подробна, прозрачна и ясна схема на отчитане на тока
5
5%
Държавата да се намеси и да намали цената на тока
5
5%
Не знам как, но не искам да плащам раздути сметки за ток
12
13%

Общо гласове : 93

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Re: Как могат да се решат ефективно проблемите с енерготата?

Мнение от jordanpar » 10 Фев 2013, 20:52

Държавата уж приватизира Енергото за да има уж конкуренция за да може уж да няма монопол.
Ама нещо да ви прави впечатление по този въпрос в БГ??????То има и 3 мобилни оператора ама файда??????
На всичко отгоре Държавата по договор е гарантирала 16% печалба на електроразпределителни ли какви се водят там тея ЧЕЗ,МЕЗ,ЕВН.......за всяка от първите 3 години и после до 2018 по 12% печалба!!!!!!!!Найс ,а,при средна печалба в Европа 5-8%!!!!!
Плюс това те могат да искат по всяко време вдигане на цената на тока от държавата за да им отърва .
Трайчо Трайков беше прокурист на ЕВН преди да стане гербаджийски министър на сещате се кое министерство.Свърши си работата и уж го махнаха заради министерските му задължения,ама него го болеше щепсела за тях.Тва е все едно утре Марешки да стане министър на здравеопазването и да направи велики реформи в сещате се чия полза.
Новините ми харесаха тази вечер,народа почва да се събужда малко по малко.До изборите ще има интересни събития.
Та така.............

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 10 Фев 2013, 21:03

jordanpar написа:Държавата уж приватизира Енергото за да има уж конкуренция за да може уж да няма монопол.
Ама нещо да ви прави впечатление по този въпрос в БГ??????То има и 3 мобилни оператора ама файда??????
На всичко отгоре Държавата по договор е гарантирала 16% печалба на електроразпределителни ли какви се водят там тея ЧЕЗ,МЕЗ,ЕВН.......за всяка от първите 3 години и после до 2018 по 12% печалба!!!!!!!!Найс ,а,при средна печалба в Европа 5-8%!!!!!
Плюс това те могат да искат по всяко време вдигане на цената на тока от държавата за да им отърва .
Трайчо Трайков беше прокурист на ЕВН преди да стане гербаджийски министър на сещате се кое министерство.Свърши си работата и уж го махнаха заради министерските му задължения,ама него го болеше щепсела за тях.

Абстрахирайки се от цялата жлъч, която изливаш към ГЕРБ във всеки втори свой пост, бих отбелязал 2 неща:
1. В момента конкуренция на пазара за електричество няма - има 3 фирми, но всяка отговаря за своя район. И поради тази причина преди около седмица ЕК стартира наказателна процедура срещу България, точно за липсата на конкуренция на енергийния пазар. А това говори съвсем кратко и ясно (за разлика от недодяланото плюене, което практикуваш по политическите опоненти :winky: ), че положението на енергийния пазар в България е трагично.
2. За мен лично файда има огромна от 3-те мобилни оператора - всяка година правят все по-изгодни условия 8) Е, са верно, че на некои киселяци и безплатен айфон със свирка да им дадат от оператора, те пак ще се заядат, че у нас жизнения стандарт бил безбожно нисък и затова трябвало не 1, а 10 свирки за компенсация да им дадат... :ok: :mhihi:

jordanpar написа:Новините ми харесаха тази вечер,народа почва да се събужда малко по малко.До изборите ще има интересни събития.
Та така.............

Нас червеното знаме роди ни - нас не ще ни уплаши смъртта!
Ние сме на всеки километър - и така до края на света!
:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Само се чудя 2 неща:
1. Ако бат Серго беше в стола на бат Бойко - тия протестиращите може би щяха да са долни лумпени? :winky:
2. Ти лично къде беше при "пробуждането на народа" днес - на площада или некъде другаде? :winky: Не знам що се сетих аз оня виц за Тодор Живков, който бил нелегален партизанин - той се криел, въпреки че никой не го търсел :lol: Та и ти така - да не би да си протестирал без да протестираш? :mhihi: Ама и правилно - кво да се хАбиме по площадите, просто чакаме своите да дойдат на власт и тогава ставаме по-големи партизани от Тодор Живков :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 10 Фев 2013, 21:29

Нали знаеш, че мобилните оператори не намаляват цените щото много ни обичат или заради бЕсната конкуренция помежду им? ЗАДЪЛЖАВАТ ги да го направят ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 10 Фев 2013, 22:33

Най-ефективното решение според мен е да си купя някаква добра система за произвеждане на електроенергия дотолкова, че да ми задоволява нуждата от ток и да се приключат взаимоотношенията ми с всякакви електроразпределителни дружества. И без това навсякъде съм с юпиеси и защити, постоянно имам спадове и токови удари. Вече няколко пъти ми горят сериозни скъпи електроуреди - последно бойлера. При сметки от 300-400 лева, за 20-ти декември до 20-ти януари ми дойде 800 лв. Нямам нищо ползвано повече или по-силно. Отоплението ми е слабо - стената ми е (в тази последователност от вътре навън) - латекс, мазилка, тухла 38 см с множество кухини на Винербергер, мазилка, фибран 10 см, теракол, мрежа, мазилка. Просто нямам време да разуча какви са условията и какво се предлага на пазара за собствени ененргоизточници и да приключа този проблем. Това е моят отговор и за него бих гласувал.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 10 Фев 2013, 23:55

Едва ли има начин да си произведеш по-евтина енергия, освен ако не вложиш някаква нечовешка сума.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
Мечтае да кара: E30 M3

Мнение от ///Maximalniq » 11 Фев 2013, 0:23

До колкото знам не може да се използва ток от независим източник, може само да се продава. Поне така стоят нещата с вятърните турбини.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 0:28

Аз гласувах за "прозрачност" щото е най- лесното за реализация и всичко се върти около нея.

Нещата като са ясни никой няма да си сложи главата в торбата да лъже.

Сега се лъже защото... Могат и изкарването на бял свят на кирливите им ризи е трудно или невъзможно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 11 Фев 2013, 0:37

Алекс, няма политическа воля за тази прозрачност поради обвързване на властимащите финансово с дружествата. Идват избори и черните каси трябва да се пълнят за предизборна пропаганда. А като идея е добра.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 0:46

Съгласен. Но от дадените алтернативи тази е най- изпълнимата колкото и да е нереална.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 11 Фев 2013, 0:57

"Либерализация на пазара и повече доставчици, между които да избираме"
Това за мене е единствената възможна работеща схема за намаляване на цените на тока....Повече конкуренция-повече избор за потребителя-съответно по-сериозна загриженост към клиента от Разпределителното дружество...
Ако си купуваме тока единствено от НЕК- това ще попречи на 10-ки населени места в България-където има изградени вятърни или соларни паркове да си договарят цената директно с производителя-ще трябва да се отчита и на НЕК :nono:
И както добре знаем- конкуренцията ражда конкурентноспособност и по-висока задоволеност на клиента- тоест една силна държавна политика отнсно КОНТРОЛА на енергоразпределителните дружества би осигурила добра почва за бизнеса и качествена и конкурентна услуга за потребителя.

Аватар

Мнение от F3P » 11 Фев 2013, 8:01

exotique написа:.... ще попречи на 10-ки населени места в България-където има изградени вятърни или соларни паркове да си договарят цената директно с производителя...

С другите неща в мнението съм съгласен, ама това горе е пълна глупост. Валидно е по принцип, но не и реално- я потърси и се информирай на колко пари изкупува НЕК тока от ВЕИ и тогава пак говори за пряко договаряне с производителите на ток от ВЕИ ;) Простичко казано- на тея с вятърните турбини и фотоволтаиците хич не им дреме за мен и теб като краен клиент.
Жокер- НЕК продава тока на ЕВН, ЧЕЗ и ЕОН на цени под 80лв. на МВтч и те вече добавят върху цената разни такси докато стигне до нас. В същото време обаче тока от ВЕИ се изкупува от НЕК (заради едни "хубави" договори) на "скромните" цени от 4-500лв. за МВтч- успех в прякото договаряне на цени :winky:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 11 Фев 2013, 17:48

Тези монополи са един от основните източници на пари за партийните и лични касички на всяка власт и никога няма да бъдат притиснати от държавата толкова силно, че да не снасят. Раздържавяването им беше направено именно с тази цел - да са частни и да не попадат под ударите на законите за обществени поръчки, за конфликт на интереси, за държавна помощ и т.н. като същевременно се замазват очите на ЕС, че има конкуренция. В тази връзка, аз нямам отговор какво може да се направи...
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 11 Фев 2013, 18:54

Трепане и плитко заравяне :bang: :dunno:
Никой не мое ма връне на селу!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 11 Фев 2013, 20:17

Leon написа:Тези монополи са един от основните източници на пари за партийните и лични касички на всяка власт и никога няма да бъдат притиснати от държавата толкова силно, че да не снасят. Раздържавяването им беше направено именно с тази цел - да са частни и да не попадат под ударите на законите за обществени поръчки, за конфликт на интереси, за държавна помощ и т.н. като същевременно се замазват очите на ЕС, че има конкуренция. В тази връзка, аз нямам отговор какво може да се направи...
най-силното и реалистично мнение по темата :yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 11 Фев 2013, 20:23

Bogat-Beden написа:
Leon написа:Тези монополи са един от основните източници на пари за партийните и лични касички на всяка власт и никога няма да бъдат притиснати от държавата толкова силно, че да не снасят. Раздържавяването им беше направено именно с тази цел - да са частни и да не попадат под ударите на законите за обществени поръчки, за конфликт на интереси, за държавна помощ и т.н. като същевременно се замазват очите на ЕС, че има конкуренция. В тази връзка, аз нямам отговор какво може да се направи...
най-силното и реалистично мнение по темата :yes:

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Особено ако се погледне заглавието на темата :lol:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата