какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
The_Ancient написа:steeN написа:TNT написа:В един пловдивски сайт на всяко тримесечие ги публикуват.
Може ли сайта?
Ето един друг:
http://www.nsi.bg/index.php
Е това пловдивски сайт ли е

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Съвсем културно апелирам темата да не се превръща в "за" и "против" някаква партия. Всички са ни управлявали и резултата за средната класа (или липсата на такава) е ясен. Придържайте се към икономическата част. За мен лично е интересно къде из България, а и по света, кое е средна класа. Нагоре в темата се заформи спор за ябълки и круши - как може да се живее със средната заплата и колко ти трябват, за да живееш средно са различни неща и личните нападки (граничещи с обиди) в тази връзка ще бъдат санкционирани от модераторите.
Never mistake motion for action...
flame написа:Колега, не може да бъде направо! Че при вас тикви и пожарникари управляват ли, че да стават такива неща?! И при тия повишения на цените протестирате ли нещо по улиците, псувате ли поне управляващите под път и над път? Щото ако само работите, за да подсигурите настоящето и бъдещето на децата си, без грам омраза да таите и да изливате сочна жлъч по политиците и държавата... Вие не сте народ - вие сте стадо овце!...
![]()
![]()
![]()
Вече веднъж споменах, че иронията ти заедно с тази на още един колега не са съвсем подходящи за тази тема, но ти продължаваш да се правиш на наивен и да обясняваш как всичко било в наши ръце и да не гледаме работата на политиците, а само наща, те си знаят за тяхната и си я вършат чудесно (горе-долу това би трябвало да е скрито под ироничните ти думи). Че се изкарваш перспетивен и развиващ се тип с европейско мислене и нагласа е добре, но да обясняваш как всичко е наред и защо видиш ли са тея протести за измислените сметки за ток, за измислените сметки за парно и т.н. е някак неуместно точно в България. Тук дето семейство пенсионери има пенсия общо между 200 и 300 лева (и това изобщо не зависи от управляващите, бабата и дядото са виновни, че са се родили през комунизма и са бачкали цял живот, за кво да се нерват сега на енергото, че иска не само пенсията им ми и малко отгоре за месечна сметка за ток!), или викаш те са баси Ганьовците та скачат срещу чудесното правителство и монополите дето само доброто ни мислят.
Има още страшно много неща които да напиша, като това, че в страната ни е фрашкано с ченгета на глава от населението, а да бъде ограбен домът ти е най-нормалното нещо на света и последния път като ни ограбиха с едни приятели в Горна Баня полицая само дето не каза "Пичове, що не внимавате повече". И ние му казвахме "Подозираме 4етажната незаконна постройка отсреща дето е пълна с некви наематели от кол и въже, които имат чудесна възможност да проследят кога точно си тръгва бащата на моя хазяин от къщата и кога ние се връщаме и да избомбят къщата точно в дупката от 2 часа." И той да ми каже, че са ги проверявали вече много пъти за такива неща и нямало смисъл!!!! Аз сигурен ли съм бил, че не е хазяйна ми едва ли не.
Да не се отплесвам повече, че се откъсвам много от темата, а и изобщо не разбирам от политика, да не си помислиш, че ще кажа нещо против Боко или СерГей, и аз се развивам и не ме ебе мн кой е на пангара в момента, важното е, че резултата винаги е такъв, даже и алекс го каза, "средната класа я ебът навсякъде по света" И единствения начин тази тенденция да намалее е с протести, не с правене на евала на тоя или оня демагог, дето само ръси булшит от ТВто... И не ми се ще усилията дето полагам да се развивам и да нараствам професионално да идат не за да се изкачвам по социалната стълба, ами просто да не слизам надолу, щото какво лошо има сметките за ток да са баси измислените, аз съм баровец, ще науча още един език и няма да ме погъделичка тая сметка за ток даже...
Аз и не случайно питах преди тва къде точно се намират т.н. "престижни" професии, щото тук в БГ с тях точно едвам свързваш двата края и си на входа на средната класа. Ма аз съм си един Ганьо де, се гледам в паницата на депутата и на съседа от Западна Европа вместо да се развивам и да работя след 5 години за 50 евро повече...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
steeN написа:The_Ancient написа:steeN написа:TNT написа:В един пловдивски сайт на всяко тримесечие ги публикуват.
Може ли сайта?
Ето един друг:
http://www.nsi.bg/index.php
Е това пловдивски сайт ли етози го знам аз.
http://news.plovdiv24.bg/375237.html Има обикновено ръст от 3-5% за тримесечията. Търсачката тази новина ми изкара, мисля, че и по-нова имаше с 20-30лв. отгоре.

pampo написа:"средната класа я ебът навсякъде по света" И единствения начин тази тенденция да намалее е с протести, не с правене на евала на тоя или оня демагог, дето само ръси булшит от ТВто...
Точно това исках да подчертая с шеговития си коментар по повод мнението на колегата (който май живееше в Канада) - че при еднакво увеличаване на цените или друго "таковане на средната класа" - в "белите" държави хората си впрягат мозъка и измислят начини да компенсират неблагоприятните фактори, докато в по-изостаналите държави предпочитат бунтове, размирици и уличен натиск, оти не им стига акъла да измислят нещо и логично залагат на първичните реакции - гняв, псувни и насилие. Като гръцките талибани примерно:
flame написа:acer написа:при нас се искат протести и силни движения тип атина
Ти па намери кой да дадеш за примерТо е вярно, че може би всеки човек на тоя свят тайно си мечтае да получава всичко наготово, без да дава нищо насреща, но само тия дебелогъзести помияри имат неземната наглост и безочие да повдигат въпроса на висок глас, че даже и стачки да правят, и гранични пунктове да блокират докато не им изпълнят рекетьорските (пардон, синдикалните) искания. Но - подобно на пирамидата на Бърни Мадоф, която рухна наскоро в САЩ след десетки години безотказно действие - идва денят, в който наивниците трябва да си припомнят мъдростта, че прекалено хубавото не е на хубаво
![]()
![]()
Гръцкото правителство обяви гражданска мобилизация на стачкуващите
http://www.focus-news.net/?id=n1746098
Гърция забранява стачките със закон
http://www.dartsnews.bg/News/41111
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
flame написа:pampo написа:"средната класа я ебът навсякъде по света" И единствения начин тази тенденция да намалее е с протести, не с правене на евала на тоя или оня демагог, дето само ръси булшит от ТВто...
Точно това исках да подчертая с шеговития си коментар по повод мнението на колегата (който май живееше в Канада) - че при еднакво увеличаване на цените или друго "таковане на средната класа" - в "белите" държави хората си впрягат мозъка и измислят начини да компенсират неблагоприятните фактори, докато в по-изостаналите държави предпочитат бунтове, размирици и уличен натиск, оти не им стига акъла да измислят нещо и логично залагат на първичните реакции - гняв, псувни и насилие. Като гръцките талибани примерно:
]
Значи според теб,в Испания,Италия,Франция,Англия са някакви "Талибани",държави като Тубаго и не знам си какви други в Африка,където не протестират и почитат местният вожд,като го приемат за божество,но няма какво да ядат, са си по-добре,така ли?
Е.Димитров написа:Значи според теб,в Испания,Италия,Франция,Англия са някакви "Талибани"
Не ме разбирай погрешно - да не си доволен от нещо и да го кажеш на глас - това е част от демокрацията и израз на активна гражданска позиция

Но да не си доволен от нещо и да изразяваш недоволството си "по талибански" - като палиш, громиш и създаваш безредици - това вече е талибанщина

За сравнение бих могъл да дам протестите, които протичат да речем във Франция и тези, които са в Дебелогъзия (Гърция

Още един политически пост или директна обида между пишещите и темата се заключва.
Темата а стриктно икономическа.
Темата а стриктно икономическа.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
От кога чакаш този момент а???
Не ти е удобна темата.един фрии ъдвайз-недей да пускаш тема скоро.

Последния месец и нещо за зло или добро, съм далеч от България, в страна в която мисленето на хората е коренно различно и около мен няма други българи.
Естествено носталгията ме кара ежедневно да чета любимите си форуми и сайтове за новини от родината. И не мога да отчета огромната разлика във възприемането на битието у нас и в чужбина. Една камара народ се нахвърли със злоба към alx, без дори да се опитат да вникнат поне малко в това което пише...
Мястото в което се намирам в момента е с още по силно изразен контраст между откровенно бедни и богати хора. И границите на средната класа тук също е доста голяма... Голяма част от населението живее с под 200 лв.* заплата, а средната им класа почва да се формира от около нашенски 600лв. заплата и до към 4-5 хиляди .. Нагоре вече минават за богати..
Нашата официална статистика дава, че средния доход на домакинство за изминалата година е около 2200-2500 лв. Еми това значи е средата на нашата "средна" класа ... Значи alx не е толкова далеч от определнието си за средна класа в БГ.
Статистически, българина е на първо място за процент жилища на глава от населението в световен мащаб... Но и до ден днешен продължава да се напъва да купува жилища за бъдните поколения... Просто нашенска характерна черта.. Не казвам, че е лоша, но на моменти е излишна..
Аз например, живея със семейството си под наем, и това си е съзнателен избор.. Не искам да се заробвам с кредит за 20-30 години... Мястото на което живея, е супер, семейството ми се чувства добре там.. За да купя апартамент в същия квартал , трябва да се изръся към 150 000 евро.. Да речем че рискувам да го купя с ипотечен кредит ... Оттук насетне почвам да работя за ипотеката... И ако в следващите 30 години нещо се случи и си загубя работата, или стане нещо с мен , какво ? Семейството ми остава на улицата, че дори ще дължи пари на банката ?!? Айде нема нужда..
Като превъртя лентата около 10 години назад, почнал съм с около 300 лв. заплата, сега да кажем че взимам десетина пъти повече.. Но в нито един момент не съм се чувствал беден.. Да, имало е моменти в които е било на зор с парите, но гладни никога не сме оставали..
Ако искам мога да карам нова кола, но ще е за сметка на други неща от които не искам да се лишавам.. обичаме да пътуваме у нас и по света, и го правим с огромно удоволствие, и го правя с 12 годишната кола която имам и която си поддържам с кеф..
Това че гледам отдалеч българите и родината си, ме кара да си дам сметка, че не ме тровят смотаните и корумпирани политици, не ме трови това че България е бедна, но за сметка на това красива, страна.. Трови ме това, че топлия, гостоприемен, трудолюбив и широкоскроен българин е на изчезване.
Трови ме, че навсякъде на улицата, виждам най-вече сърдити и навъсени хора.. В който и сайт да влезнеш и почнеш да четеш коментари, най-вече злоба и откоровенна простотия струи.. Когато си на улицата в колата, всеки втори те псува затова, че те е засякъл и ти показва средни пръсти въпреки че вижда че си със малко дете в колата. Хората били изнервени от трафика.. глупости!!! Ние в България нищо не знаем за това какво означава задръстване.. Но нормалните хора го приемат като даденост, само ние сме готови да се избием за това че някой ни се мотае по пътя..
За мен средна класа са хора които взимат повече пари от две минимални заплати, и които знаят как да се разпрострат спрямо чергата. Но ценностите в нашето общество се промениха много.. сега ако се возиш във градския траспорт, си прост шушляк.. Но ако пък се возиш гратис, може да минеш и за тарикат, нищо ще същото правят и циганите по които всички плюят ...
Между другото , четейки из статистиките, ми направи впечатление, че средно българина дава повече пари за алкохол и цигари, от колкото за доста други неща които биха му повишили стандарта на живот... Например за култура
Почти толкова пари дава и за транспорт. Въпрос на приоритети явно..
За пичовете, които още от сега са готови да скачат - не се хабете.. ползвайте тази енергия за нещо по-полезно за вас.. Това ще е първото и последното ми мнение в тази тема..
*обърнал съм местната валута в нашенски пари за удобство
Естествено носталгията ме кара ежедневно да чета любимите си форуми и сайтове за новини от родината. И не мога да отчета огромната разлика във възприемането на битието у нас и в чужбина. Една камара народ се нахвърли със злоба към alx, без дори да се опитат да вникнат поне малко в това което пише...
Мястото в което се намирам в момента е с още по силно изразен контраст между откровенно бедни и богати хора. И границите на средната класа тук също е доста голяма... Голяма част от населението живее с под 200 лв.* заплата, а средната им класа почва да се формира от около нашенски 600лв. заплата и до към 4-5 хиляди .. Нагоре вече минават за богати..
Нашата официална статистика дава, че средния доход на домакинство за изминалата година е около 2200-2500 лв. Еми това значи е средата на нашата "средна" класа ... Значи alx не е толкова далеч от определнието си за средна класа в БГ.
Статистически, българина е на първо място за процент жилища на глава от населението в световен мащаб... Но и до ден днешен продължава да се напъва да купува жилища за бъдните поколения... Просто нашенска характерна черта.. Не казвам, че е лоша, но на моменти е излишна..
Аз например, живея със семейството си под наем, и това си е съзнателен избор.. Не искам да се заробвам с кредит за 20-30 години... Мястото на което живея, е супер, семейството ми се чувства добре там.. За да купя апартамент в същия квартал , трябва да се изръся към 150 000 евро.. Да речем че рискувам да го купя с ипотечен кредит ... Оттук насетне почвам да работя за ипотеката... И ако в следващите 30 години нещо се случи и си загубя работата, или стане нещо с мен , какво ? Семейството ми остава на улицата, че дори ще дължи пари на банката ?!? Айде нема нужда..
Като превъртя лентата около 10 години назад, почнал съм с около 300 лв. заплата, сега да кажем че взимам десетина пъти повече.. Но в нито един момент не съм се чувствал беден.. Да, имало е моменти в които е било на зор с парите, но гладни никога не сме оставали..
Ако искам мога да карам нова кола, но ще е за сметка на други неща от които не искам да се лишавам.. обичаме да пътуваме у нас и по света, и го правим с огромно удоволствие, и го правя с 12 годишната кола която имам и която си поддържам с кеф..
Това че гледам отдалеч българите и родината си, ме кара да си дам сметка, че не ме тровят смотаните и корумпирани политици, не ме трови това че България е бедна, но за сметка на това красива, страна.. Трови ме това, че топлия, гостоприемен, трудолюбив и широкоскроен българин е на изчезване.
Трови ме, че навсякъде на улицата, виждам най-вече сърдити и навъсени хора.. В който и сайт да влезнеш и почнеш да четеш коментари, най-вече злоба и откоровенна простотия струи.. Когато си на улицата в колата, всеки втори те псува затова, че те е засякъл и ти показва средни пръсти въпреки че вижда че си със малко дете в колата. Хората били изнервени от трафика.. глупости!!! Ние в България нищо не знаем за това какво означава задръстване.. Но нормалните хора го приемат като даденост, само ние сме готови да се избием за това че някой ни се мотае по пътя..
За мен средна класа са хора които взимат повече пари от две минимални заплати, и които знаят как да се разпрострат спрямо чергата. Но ценностите в нашето общество се промениха много.. сега ако се возиш във градския траспорт, си прост шушляк.. Но ако пък се возиш гратис, може да минеш и за тарикат, нищо ще същото правят и циганите по които всички плюят ...
Между другото , четейки из статистиките, ми направи впечатление, че средно българина дава повече пари за алкохол и цигари, от колкото за доста други неща които биха му повишили стандарта на живот... Например за култура

За пичовете, които още от сега са готови да скачат - не се хабете.. ползвайте тази енергия за нещо по-полезно за вас.. Това ще е първото и последното ми мнение в тази тема..
*обърнал съм местната валута в нашенски пари за удобство
- TNT
- младши ентусиаст
-
blackgod написа:
Между другото , четейки из статистиките, ми направи впечатление, че средно българина дава повече пари за алкохол и цигари, от колкото за доста други неща които биха му повишили стандарта на живот... Например за култураПочти толкова пари дава и за транспорт. Въпрос на приоритети явно..
Никой не е тръгнал да спори с alx, че са малко изкривени приоритетите. Имам приятели с БМВ, на които редовно им спират телефона, щото нямат 20-30лв да го платят. Познавам и хора с айфон, които нямат пари за стрела на ваучера

TNT написа: Всички са супер наясно с актуална информацияВсеки вече има приятели и познати по другите страни, но да спори с тях какви били цените при тях...
аз плащам битови сметки и в двете държави... та не е като да нямам поглед.
вярно, в българия хората на които плащам не пият и не пушат и нямат някви хубави мобилни телефони/ планове и не карат нови коли, но... не е като да нямам представа

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
jordanpar написа:От кога чакаш този момент а???![]()
ти.. наистина ли го написа тоя пост?

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- TNT
- младши ентусиаст
-
alx написа:TNT написа: Всички са супер наясно с актуална информацияВсеки вече има приятели и познати по другите страни, но да спори с тях какви били цените при тях...
аз плащам битови сметки и в двете държави... та не е като да нямам поглед.
вярно, в българия хората на които плащам не пият и не пушат и нямат някви хубави мобилни телефони/ планове и не карат нови коли, но... не е като да нямам представа
За храната точно, нямаш представа. Останалото е леко занижено, да приемем, че се ограничават, добри изолации в апартаментите и т.н.

- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
alx написа:jordanpar написа:От кога чакаш този момент а???![]()
ти.. наистина ли го написа тоя пост?
Защо,чака ме гнева на светите модератори ли????
В тази тема видях че ти един път не даде пример със себе си на какво дередже си,какви коли караш,какви храни ядеш,само неистовите ти опити на човек,който в една друга тема се обясняваше как карайки си кабриото си лафил с няква възрастна двойка с бентли,да ни убеди че сме ОК и да се натискаме в кочинката си и да грухтим доволно на поредната паница овесена кашичка.
Разбираш ли че е малко лицемерно да описващ живота и възможностите си в други теми,а тук едва ли не да ни казваш че незнаем как да си харчим парите и затова сме бедни МАСОВО в тази държава.Поне не каза ,че като няма хляб да ядем пасти.
На няколко пъти се изтъкна че плащаш и чужди сметки-а сега кажи ми,ако не си ти,тези хора,които вярвам достойно са работили цял живот за едната мизерна пенсия как биха изкарвали месеца.Как????И върви им кажи и на тях че всичко ни е ок и че просто не са работили както трябва и затова сега мизерстват.както още два милиона сто деветдесет и девет хиляди пенсионери.
Средната класа навсякъде се отличава и по това,че приключвайки активния си трудов живот,с парите от пенсии и други изградени дивиденти поддържат същия стандарт на живот.А сега ми кажете кой в България може да се похвали с това,освен президенти,висши управленски кадри,управител и касиер на БНБ и още няколко подобни поста?????