Спешно въпрос за ДДС при внос..
Модератор: Общи модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
Спешно въпрос за ДДС при внос..
Искам да купя микробус. Регистриран съм по ЗДДС. Човека казва, че ще ми даде фактура за 5000лв съответно 1000лв ДДС. На митницата искат 3660лв ДДС. Въпроса е като възстановявам ДДС колко ще възстановя 1000лв или 3660лв? Митническата декларация или фактурата ще се гледа от данъчните?
- Nasti
-
-
- Кара: Кво ли не...
По фактура той трябва да ти пише 3660лв., а не 1000!
Защото се пише ДДС-то което начислява митницата, а то не е 20% върху стойността на продажбата!
Защото се пише ДДС-то което начислява митницата, а то не е 20% върху стойността на продажбата!
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...
- Гост
-
От тука-от БГ ли купуваш колата?! Ако е от чужбина-ДДСто не е върху стойността на ф-рата,а по конските сили!
Ако е от тука-митническата вече не играе,а колкото е ДДСто по ф-рата /20%/ толкова ше си възстановиш!Трябва,обаче и тоя който ти я продава да е регистриран-говоря за покупката от БГ!!
Ако обмитяваш ти на митница- ще ти възстановят ДДСто от митническата- т.е. 3660. Стойността на ф-рата по внос няма значение за ДДСто ,а единствено за приспадане като разход на фирмата ти!
Ако е от тука-митническата вече не играе,а колкото е ДДСто по ф-рата /20%/ толкова ше си възстановиш!Трябва,обаче и тоя който ти я продава да е регистриран-говоря за покупката от БГ!!
Ако обмитяваш ти на митница- ще ти възстановят ДДСто от митническата- т.е. 3660. Стойността на ф-рата по внос няма значение за ДДСто ,а единствено за приспадане като разход на фирмата ти!
- тони6600
- Палавника
-
- Кара: 320 D '03; Х5 Е70
Аз като си внесох мойта ми върнаха само ДДС-то което платих в чужбина, а тука квото съм платил нищо не ми върнаха и нямат намерение и даже ми искаха 2% от стойността ама аз си я бях писал още там на фирмата и онези неможаха да ми приберат двата процента много ги беше яд
мен разхода за фирмата не ме интересува толкова, колкото ДДСто което ще платя сега да мога да си го възстановя следващият месец. Микробуса е тук, докарал го е някакъв човек ... от тук нататък кой ще ходи в митницата не е ясно. По думите ви разбирам, че вноса задължително трябва да е на мое име, а фактурата от него не е чак толкова важна като стойност, така ли?
Nasti той казва че може да пише колкото си иска, но не чак 18300
Nasti той казва че може да пише колкото си иска, но не чак 18300

бащата купи ван с 7 места и има фирма по ддс
бащата купи ван с 7 места и има фирма по ддс
ако го е платил 12000 на човека ддсто което му приспаднаха е 2000 лева
демек митото е само на влизане според тая логика
ако го е платил 12000 на човека ддсто което му приспаднаха е 2000 лева
демек митото е само на влизане според тая логика
- logout
- старши ентусиаст
-
- Кара: KiA, Volvo, Ford
- Мечтае да кара: Болид от F1
- Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021
anton2106 написа:Аз като си внесох мойта ми върнаха само ДДС-то което платих в чужбина, а тука квото съм платил нищо не ми върнаха и нямат намерение и даже ми искаха 2% от стойността ама аз си я бях писал още там на фирмата и онези неможаха да ми приберат двата процента много ги беше яд
Трябваше да я регистрираш като пикап (или като бус), та да ти върнат ДДС-то

Иначе за вноса - и аз, доколкото знам, каквото платиш на границата като ДДС, това трябва да ти върнат. То това е просто сума някаква, а не е 20% върху нещо си (сделка/услуга). А ако ти решиш после да продаваш, тогава вече начисляваш 20% върху цената, на която продаваш. А който купува, ако е по ДДС - си го взима, ако не е, гори.
Та да не би тоя да иска да те метне нещо. Значи той си го вкарва на неговата фирма - внася 3660лв ДДС и после си го дърпа. Ама те кара ти да го плащаш. А той, като продавач вече, защото той ще ти даде фактура от неговата фирма на твойта фирма, ще трябва да внесе повторно ДДС в размер на 1000 лева (върху 5000 лева данъчна основа). И какво става? Веднъж ти взима 3660 с аргумента, че толкова му е митото (ДДС-то де), а после ти продава с фактура за 1000 лева. Той си възстановява 3660, а внася твойте 1000, които са му по фактурата, която ти дава на тебе, и разликата от 2660 си прибира в джоба. А ти му плащаш тия 3660, а възстановяваш само 1000.
Та според мен, за да не стане инфекция, още при вноса трябва буса да се регистрира на твойта фирма, за да можеш ти да се възползваш от ДДС-то, а не той.
Все пак си питай счетоводителката. Ако е пекана и има опит, ще ти разясни подробно... Не гарантирам, че каквото съм написал, е 100% така, защото не съм я минавал тая процедура лично.
It's not who You are, it's who You know...
- Гост
-
Аз за мойто писане -гарантирам!
Щом колата е внос сега отвън-следва:
Ф-рата от износната държава/Герм,Итал.../ да ти я даде на името на твойта фирма--т.е. ти си вносителя на българска митница./ако внася често той знае как да направи врътката/
Квото сте се разбрали по цената си го плащаш и във ф-рата може да пишете което ти е изгодно ,но не все пак некакви глупости/пр.-1000лв или 20000лв-според тва къв е буса/
От там нататък си отиваш ти на митница ,митиш,плащаш ДДС/ако буса е неевропейски и мито/ и колкото пише в митническата декларация-толкова си приспадаш на другия месец ДДС!Тази сума се получава по сложна схема и зависи от годините на буса,к.с.,дали е товарен или с места/поне 7!/ и се получават тия 3660лв,които щом митническата декларация е на твое име-си се връщат на тебе!
Тва е сбито операцията! ДДСто,което ще ти възстановят няма нищо общо с ф-рната стойност освен ако буса не е чисто нов или до 6месеца от първа регистрация!!!!
Щом колата е внос сега отвън-следва:
Ф-рата от износната държава/Герм,Итал.../ да ти я даде на името на твойта фирма--т.е. ти си вносителя на българска митница./ако внася често той знае как да направи врътката/
Квото сте се разбрали по цената си го плащаш и във ф-рата може да пишете което ти е изгодно ,но не все пак некакви глупости/пр.-1000лв или 20000лв-според тва къв е буса/
От там нататък си отиваш ти на митница ,митиш,плащаш ДДС/ако буса е неевропейски и мито/ и колкото пише в митническата декларация-толкова си приспадаш на другия месец ДДС!Тази сума се получава по сложна схема и зависи от годините на буса,к.с.,дали е товарен или с места/поне 7!/ и се получават тия 3660лв,които щом митническата декларация е на твое име-си се връщат на тебе!
Тва е сбито операцията! ДДСто,което ще ти възстановят няма нищо общо с ф-рната стойност освен ако буса не е чисто нов или до 6месеца от първа регистрация!!!!
9 мнения
• Страница 1 от 1