Битовата престъпност и поредната несправедливост
Модератор: Общи модератори
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
Битовата престъпност и поредната несправедливост
Хубаво е, че народа най-накрая се разбунтува срещу политиците, мафията и организираната престъпност. Обаче някак си на заден план остава въпроса за битовата престъпност. Ето пресен случай отпреди няколко дни. В събота охранител застреля двама крадци на хладилното депо в Подуене, в последствие единия почина. "Изненадващо" тея крадци се оказали цигани и естествено целата сган от околните махали се събрала да иска линч за охранителя. Събрали се и да протестират срещу съда, да му били дали доживотна присъда на човека. Това за мен е вид публичен натиск върху съда. А човека просто си е свършил работата - опитал се е да спре крадците на обекта, който му е поверен да пази, те не са се подчинили и съответно е стрлял по тях. Тоя охранител най-вероятно е беден човечец, бачкащ за 400-500 лева заплата. Ако се направи на разсеян и ги остави да изнесат каквото са намислили, най-вероятно ще го уволнят от работа и ще остане без и без това мизерния си доход. Какво е трябвало да направи тоя човек в случая?
И това не е единствения случай. Постоянно се оказва насилие на такива пазачи, на горски или на обикновени хорица в собствения им имот. Преди месеци цигани бяха пребили горския в Самоков и му бяха обърнали колата в канафката, в много села такива групички си скитат из къщите на хората и грабят и малкото, което имат бедните възрастни хора. Ако стрляш по такъв човек те вкарват в затвора, ако не стрляш той просто си взима това, което си иска и теб или те уволняват, ако са откраднали от обекта, който пазиш или пък нещо, което е било твое просто ти го взимат, ако става въпрос за частния ти имот. И ти нищо не можеш да направиш по въпроса...
Сега питам, защо така както циганите от квартал Христо Ботев протестират за доживотен затвор за охранителя, не се организира и протест в подкрепа на този човек? В момент, в който всяка седмица се събираме по площадите да негодуваме срещу политиците, защо на тези протести не се повдигне и тоя въпрос и въпроса за битовата престъпност като цяло? А къде са така наречените националистически партий като Атака и ВМРО? Аз знам къде са - не считат, че организирането на подобен протест би им донесло някаква изгода и затова и нищо не правят по въпроса.
И това не е единствения случай. Постоянно се оказва насилие на такива пазачи, на горски или на обикновени хорица в собствения им имот. Преди месеци цигани бяха пребили горския в Самоков и му бяха обърнали колата в канафката, в много села такива групички си скитат из къщите на хората и грабят и малкото, което имат бедните възрастни хора. Ако стрляш по такъв човек те вкарват в затвора, ако не стрляш той просто си взима това, което си иска и теб или те уволняват, ако са откраднали от обекта, който пазиш или пък нещо, което е било твое просто ти го взимат, ако става въпрос за частния ти имот. И ти нищо не можеш да направиш по въпроса...
Сега питам, защо така както циганите от квартал Христо Ботев протестират за доживотен затвор за охранителя, не се организира и протест в подкрепа на този човек? В момент, в който всяка седмица се събираме по площадите да негодуваме срещу политиците, защо на тези протести не се повдигне и тоя въпрос и въпроса за битовата престъпност като цяло? А къде са така наречените националистически партий като Атака и ВМРО? Аз знам къде са - не считат, че организирането на подобен протест би им донесло някаква изгода и затова и нищо не правят по въпроса.
Re: Битовата престъпност и поредната несправедливост
А ако застреляното момче, не беше циганче, а българче?! Ами ако беше твоят син?! Пак ли същото щеше да напишеш?!
Доколкото разбрах е имало опит за кражба от вагон, НЯМАЛО Е НАПАДЕНИЕ НАД ОХРАНИТЕЛЯ, А ТОЙ ГИ Е ЗАСТРЕЛЯЛ ОТДАЛЕЧЕ. Което си е чисто умишлено убийство! И не знам в наказателния кодекс да пише, че циганите могат безнаказано да бъдат стреляни под път и над път като дивеч!
Това много ми напомня на случая с "иконописеца" Опиц, който беше осъден за същото нещо:
http://www.capital.bg/blogove/pravo/201 ... c_e_ubiec/

Доколкото разбрах е имало опит за кражба от вагон, НЯМАЛО Е НАПАДЕНИЕ НАД ОХРАНИТЕЛЯ, А ТОЙ ГИ Е ЗАСТРЕЛЯЛ ОТДАЛЕЧЕ. Което си е чисто умишлено убийство! И не знам в наказателния кодекс да пише, че циганите могат безнаказано да бъдат стреляни под път и над път като дивеч!
Това много ми напомня на случая с "иконописеца" Опиц, който беше осъден за същото нещо:
http://www.capital.bg/blogove/pravo/201 ... c_e_ubiec/
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Трябва ли да има задължително нападение лично срещу него, за да стреля? Неговата работа е да пази обекта, който му е поверен. Нито циганин, нито българин може да ходи да краде! Не съм го написал, защото са застрляли циганин, а защото са застреляли крадец. Това за циганите го написах, защото целата им махала се вдигна да иска линч за охранителя, който както казах си е вършил работата. А ако застреляното момче беше българин, а не циганин, дали щеше да се събере цял квартал да иска линч за охранителя?
Преди няколко години цигани убиха от бой момче в Овча Купел, даже и по новините го даваха случая, какво стана с тези, дето убиха това момче? Събра ли се цял квартал да иска линч за убииците и вкараха ли ги тея убиици в затвора???
За случая с Опиц се сетих и аз, той не застреля циганин, а българин. И въпреки това съм на негова страна. Честно казано не ми пука дали циганин или българин ще открадне нещо от някой, нещото и в двата слуая ще е отнето противозаконно на потърпевшия. Което не значи, че задължително при кражба трябва да се убиват хора, но понякога така се случва.
Преди няколко години цигани убиха от бой момче в Овча Купел, даже и по новините го даваха случая, какво стана с тези, дето убиха това момче? Събра ли се цял квартал да иска линч за убииците и вкараха ли ги тея убиици в затвора???
За случая с Опиц се сетих и аз, той не застреля циганин, а българин. И въпреки това съм на негова страна. Честно казано не ми пука дали циганин или българин ще открадне нещо от някой, нещото и в двата слуая ще е отнето противозаконно на потърпевшия. Което не значи, че задължително при кражба трябва да се убиват хора, но понякога така се случва.
Ще си позволя и аз да отговоря на въпроса " ако беше моето дете".
Аз се надявам, че няма да си възпитам детето да бъде крадец. И никой не е виновен на циганите, че нямат пари и са бедни, освен те самите. Значи българите могат да се ограничават и да имат максимум едно детенце (поради липса на пари), а циганите раждат по цели катуни и после се оплакват, че нямали пари да гледат децата? Заради това били тези кражби? На училище не ходят, не работят и живеят изцяло на наш гръб.
Мисля, че е крайно време да се приеме закон, че влезне ли се в чужда собственост - имаш право да застреляш крадеца. Защото ми ОМРЪЗНА от крадци ! И не ме интересува българи, цигани, папата и т.н. Защото преди около месец ограбиха повечето ни съседи (над 15 имота !!), а аз сега живея в страх кога и тук ще минат. Дори и да ги хванат (което ще е невероятно чудо), те ще ги пуснат отново на свобода и се повтаря цялата чудесия. Пак кражби, пак хващане, пак пускане.
И най ме е яд, че циганите пребиха преди време един професор и се измъкнаха безнаказано. Убивали са много, а винаги ги пускат. И не може да отиваш с ясната идея за кражба, а да се чудиш защо въоражената охрана си е свършила работата!?
Аз се надявам, че няма да си възпитам детето да бъде крадец. И никой не е виновен на циганите, че нямат пари и са бедни, освен те самите. Значи българите могат да се ограничават и да имат максимум едно детенце (поради липса на пари), а циганите раждат по цели катуни и после се оплакват, че нямали пари да гледат децата? Заради това били тези кражби? На училище не ходят, не работят и живеят изцяло на наш гръб.
Мисля, че е крайно време да се приеме закон, че влезне ли се в чужда собственост - имаш право да застреляш крадеца. Защото ми ОМРЪЗНА от крадци ! И не ме интересува българи, цигани, папата и т.н. Защото преди около месец ограбиха повечето ни съседи (над 15 имота !!), а аз сега живея в страх кога и тук ще минат. Дори и да ги хванат (което ще е невероятно чудо), те ще ги пуснат отново на свобода и се повтаря цялата чудесия. Пак кражби, пак хващане, пак пускане.
И най ме е яд, че циганите пребиха преди време един професор и се измъкнаха безнаказано. Убивали са много, а винаги ги пускат. И не може да отиваш с ясната идея за кражба, а да се чудиш защо въоражената охрана си е свършила работата!?
Разбира се, че когато няма лично нападение не може да се стреля по човек, който краде или се опитва да открадне нещо! Може да се стреля предупредително във въздуха, но не и на месо! Ти сигурно и в каубойските времена на Дивия Запад не е било така! И съм останал с впечатление от постовете ти, че си интелигентен човек и се чудя защо във въпросния случай се правиш на луд?!
Ако наистина не разбираш - прочети статията за Опиц - там много добре е обяснено.

Element написа:Мисля, че е крайно време да се приеме закон, че влезне ли се в чужда собственост - имаш право да застреляш крадеца.
Със сигурност в момента няма такъв закон. А законът, който предлагаш, е като изваден точно от каубойските времена - няма да е въоръжен, нама да те е нападнал - само да ти влезе в двора и може да го застреляш като куче!

Да приемем, че си възпитал сина си добре, но цялата тайфа от 10 лапетии реши да влезе в нечий двор да краде череши и просто повлече и сина ти - и като влязат в чужд двор да ядат череши собственикът на къщата напълно законно застреля единствения ти син в гръб като куче. Хубав закон, нали?!

- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
CTORH написа:...
Разбирам ти тезата, но пропускаш един много важен фактор в този случай с депото. Охранителя е стрелял с помпа, а някъде четох, че въпросната фирма, за която той работи им давали газови пистолети. Мисълта ми е, че охранителя е имал избор, има газов пистолет, може да стреля предупредително, може да стреля с гумени патрони, сълзотворен газ и т.н, а той е застрелял момчето с помпа и то в гърдите, не в краката, примерно. Смятай колко е мръднал... Не защитавам крадците, даже напротив, но в случая съм на мнение, че господина с пушката трябва да си плати за престъплението. А че закона е малоумен, това дори не го засягам, абсолютно съм съгласен с това. Просто се запознай по-добре с конкретния случай, и го премисли

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Абе flame пълни глупости,крадец да защитава,навярно защитаваш защото или крадеш (едва ли,нямаш гащи най-вероятно за това) или имаш приятели/роднини дето крадат,мен са ме обирали преди години и бих го опаткал ако съм имал възможност,когато се прибереш и намериш дома си осквернен ,някой ровил и изнесял това дето му харесва,Майка ми и Баща ми ги бяха обрали хората и им бяха взели телевизора,малко злато което имаха хората в порядъка 3-4 грама,и ти защитаваш такива уроди!!!
Я се стегни малко бре,на всякъде по света,в развитите демокрации частната собственост е неприкосновена и нямаш работа там ако не си поканен,еле пък ако отиваш да крадеш,заради подобни на тебе хора с такива разбирания,мангасарите и в частност крадците се разполагат както намерят за добре.
Не ти пожелавам да изпитваш подобна тръпка на осквернен от крадците и обран апартамент или кола!

Я се стегни малко бре,на всякъде по света,в развитите демокрации частната собственост е неприкосновена и нямаш работа там ако не си поканен,еле пък ако отиваш да крадеш,заради подобни на тебе хора с такива разбирания,мангасарите и в частност крадците се разполагат както намерят за добре.
Не ти пожелавам да изпитваш подобна тръпка на осквернен от крадците и обран апартамент или кола!
Никъде не казах, че има подобен закон. Но по твоята логика - нека всеки си влиза из имотите и чуждата собственост, а ние даже и кафе да му направим? Че да не вземем да потъпкаме правата му, ако му посегнем? Нищо, че той влиза в чужд имот с намерения, които НЕ мога да знам какви са - дали да ме ограби, убие, изнасили? Знаеш ли какво е да си слабо момиче и да влзенат през нощта у вас и да ги видиш? Какво можеш да направиш? Да се молиш да не направят някое от горе изброените неща.... А знаеш ли как човек се съвзема след подобно влизане в "неговата крепост" ? Все още не зная. И съм сигурна, че ако подобен ужас се случи у вас, на близка до сърцето ти жена, то няма да говориш така.
И разбира се, че трябва да го засреляш като куче - КАКВА РАБОТА ИМА У ВАС? Какво стана с "частна собственост е неприкосновена'? Още повече в частни имоти, в които има табели с предупреждение за жива и въоражена охрана?
И да си призная, че ако видя български деца да хапват от дърво ще ми се стори нормално, но видя ли роми в имота ми очаквам кражба и нападение. Защото преди време съм живяла и до циганска махала и зная какво е.
Не знам от какъв зор се защитават крадците. Влизаш в чужда собственост и си понасяш съответното наказание. Техните "права" се изпаравят в момента , в който влезнат у нас. Или поне така трябва да бъде!
И разбира се, че трябва да го засреляш като куче - КАКВА РАБОТА ИМА У ВАС? Какво стана с "частна собственост е неприкосновена'? Още повече в частни имоти, в които има табели с предупреждение за жива и въоражена охрана?
И да си призная, че ако видя български деца да хапват от дърво ще ми се стори нормално, но видя ли роми в имота ми очаквам кражба и нападение. Защото преди време съм живяла и до циганска махала и зная какво е.
Не знам от какъв зор се защитават крадците. Влизаш в чужда собственост и си понасяш съответното наказание. Техните "права" се изпаравят в момента , в който влезнат у нас. Или поне така трябва да бъде!
- rhase
- младши ентусиаст
-
СТОРН, хем съм съгласен с теб, хем не точно.
Охранителят това му е работата да охранява - но не да убива. На мен ми е интересно, защо той има боен пистолет. По принцип повечето са с газови оръжия, които да използват предимно за самозащита и предупреждение. Ако по някаква причина е имал боен пистолет, защо не е изстрелял предупредителен изстрел във въздуха - или е?
Вярно, понякога ситуацията е - "Или аз, или те". Затова съм и отчасти съгласен с теб.
Малцинствата имат този навик, когато някой от техните бъде наказан/бит/стрелян го играят големи страдалци, но когато те репресират са пак невинни. Те не знаят, не са образовани и всевъзможни такива глупости. Трябвало така да направят, иначе щели да ги бият, все другия внесъл напрежение (най-често етническо).
Законът за стрелба по нахлул в Лична Собственост би следвало да "защитава" и двете страни. Не може да стреляш по невъоръжен човек. Следва да се изясни какво означава въоръжен човек.
Охранителят това му е работата да охранява - но не да убива. На мен ми е интересно, защо той има боен пистолет. По принцип повечето са с газови оръжия, които да използват предимно за самозащита и предупреждение. Ако по някаква причина е имал боен пистолет, защо не е изстрелял предупредителен изстрел във въздуха - или е?
Вярно, понякога ситуацията е - "Или аз, или те". Затова съм и отчасти съгласен с теб.
Малцинствата имат този навик, когато някой от техните бъде наказан/бит/стрелян го играят големи страдалци, но когато те репресират са пак невинни. Те не знаят, не са образовани и всевъзможни такива глупости. Трябвало така да направят, иначе щели да ги бият, все другия внесъл напрежение (най-често етническо).
Законът за стрелба по нахлул в Лична Собственост би следвало да "защитава" и двете страни. Не може да стреляш по невъоръжен човек. Следва да се изясни какво означава въоръжен човек.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
В случая има превишаване пределите на неизбежнате самоотбрана - охранителя няма право да стреля по мангалите, ако ще и да крадат злато. Има право да стреля по тях ако го нападнат, и то с ОО (огнестрелно оръжие). Това е тълкуването на закона. Според закона охранителя ще лежи. Това е.
Вече моралната и човешката гледна точки са друго нещо.
Вече моралната и човешката гледна точки са друго нещо.
Si non confectus, non reficiat.
- CTORH
- младши ентусиаст
-
Заги, ясно е, че е такъв закона, въпроса е, че не трябва да е такъв.
А това с газовите пистолети, то по-добре лък със стрли да им дадат, тоя газов пистолет само за украса става.
Флейм, не се правя на луд. Представи си човека си седи и си пази обекта. Влизат няколко човека да крадат това, което шефа, тоя дето му дава хляба, му е казал да го пази. Той им казва да се махат, те обаче се правят на луди и си продължават да си изнасят, без да го нападат лично него. Ако ги остави, като види шефа, че има липса го уволнява, защото не си е свършил работата. Ако стрля по тях, събира се циганската махала да иска линч.
Какво да направи човека? Добре, съгласен съм, че може би е трябвало първо във въздуха да стреля, той може и да го е направил, още няма официална информация за това. Но, ако го е направил и те въпреки това са продължили, защото са разчитали, че няма да стрля по тях, защото знаят, че после цялата сила на закона ще се стовари върху него? Тогава какво да направи?
Ми представи си, че твой роднина, възрастен човек, с мизерна пенсия, живеещ на село му влезнат в дома и му изнесат телевизора? Той ги завари на място им им каже, да му го оставят ама те не го слушат и продължават. Оставят го без телевизор, а той друг няма пари да си купи. Какво да прави тоя човек, да се обади в полицията ли?
В нормална държава да, ама в нашата ефекта ще е нулев.

Флейм, не се правя на луд. Представи си човека си седи и си пази обекта. Влизат няколко човека да крадат това, което шефа, тоя дето му дава хляба, му е казал да го пази. Той им казва да се махат, те обаче се правят на луди и си продължават да си изнасят, без да го нападат лично него. Ако ги остави, като види шефа, че има липса го уволнява, защото не си е свършил работата. Ако стрля по тях, събира се циганската махала да иска линч.

Ми представи си, че твой роднина, възрастен човек, с мизерна пенсия, живеещ на село му влезнат в дома и му изнесат телевизора? Той ги завари на място им им каже, да му го оставят ама те не го слушат и продължават. Оставят го без телевизор, а той друг няма пари да си купи. Какво да прави тоя човек, да се обади в полицията ли?

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Съгласен, но охранителя е можело просто да тресне един-два изстрела в ламарините или земята около циганите - гаранция ще изчезнат на секундата. Специално в тоя случай охранителя според мен си е стрелял на месо - като по дивеч. Това за мен е убийство.
Друг е въпроса ако някой ти влезе у вас с намерение да краде - директно го просвам на земята. Прекрачи ли ми прага е мой.
Но закона затова е закон - искаш-не искаш трябва да се спазва.
Друг е въпроса ако някой ти влезе у вас с намерение да краде - директно го просвам на земята. Прекрачи ли ми прага е мой.
Но закона затова е закон - искаш-не искаш трябва да се спазва.
Si non confectus, non reficiat.
- rhase
- младши ентусиаст
-
Тъжно но факт. Човека дори да е стрелял във въздуха, дори да ги е предупредил с думи, това няма как да докаже. Неговата дума срещу тяхната (ако има останали живи) Това няма как дасе докаже. Ако има хора чули изстрелите, то те най-вероятно ще се страхуват да се покажат и да дадат показания, защото ги е страх за собствената им сигурност.
Това с помпата, ако е вярно, вече е малко грубо. Какво пази този човек, за да му поверят помпа за охраната му? Стоп патрони/газ/електрошок да... но помпа
Това наистина отива към див уестърн.
Тъжно е че законите са направени да са изгодни, а не ефективни. Факт е, че финансовото състояние по целия свят всява отчаяние сред хората и ни кара да правим неща, които преди не бихме си помислили, само и само да запазим хляба си.
Това с помпата, ако е вярно, вече е малко грубо. Какво пази този човек, за да му поверят помпа за охраната му? Стоп патрони/газ/електрошок да... но помпа

Тъжно е че законите са направени да са изгодни, а не ефективни. Факт е, че финансовото състояние по целия свят всява отчаяние сред хората и ни кара да правим неща, които преди не бихме си помислили, само и само да запазим хляба си.
CTORH написа:Представи си човека си седи и си пази обекта. Влизат няколко човека да крадат това, което шефа, тоя дето му дава хляба, му е казал да го пази. Той им казва да се махат, те обаче се правят на луди и си продължават да си изнасят, без да го нападат лично него. Ако ги остави, като види шефа, че има липса го уволнява, защото не си е свършил работата.
По твоята логика излиза, че работата на човек е по-ценна от живота му - "дай да го утрепеме, щото иначе може да ни уволнят"

Zagy написа:Съгласен, но охранителя е можело просто да тресне един-два изстрела в ламарините или земята около циганите - гаранция ще изчезнат на секундата. Специално в тоя случай охранителя според мен си е стрелял на месо - като по дивеч. Това за мен е убийство.
devent написа:охранителя е имал избор, има газов пистолет, може да стреля предупредително, може да стреля с гумени патрони, сълзотворен газ и т.н, а той е застрелял момчето с помпа и то в гърдите, не в краката, примерно. Смятай колко е мръднал... Не защитавам крадците, даже напротив, но в случая съм на мнение, че господина с пушката трябва да си плати за престъплението. А че закона е малоумен, това дори не го засягам, абсолютно съм съгласен с това. Просто се запознай по-добре с конкретния случай, и го премисли
Element написа:по твоята логика - нека всеки си влиза из имотите и чуждата собственост, а ние даже и кафе да му направим?
...
влиза в чужд имот с намерения, които НЕ мога да знам какви са - дали да ме ограби, убие, изнасили? Знаеш ли какво е да си слабо момиче и да влзенат през нощта у вас и да ги видиш? Какво можеш да направиш?
Абе, жена - ами ти така може и собственото си дете да застреляш!! Представи си, че примерно иска на шега да те изплаши или се е облякло като за Хелоуин - и ти като видиш човек с маска и веднага ще го застреляш като куче без да знаеш кой е и какви са му намеренията?!

А някои от нещата, които можеш да направиш ако видиш натрапник в имота си колегите са ги обяснили горе. Аз само да добавя - ти за газови пистолети, спрейове, електрошокове и други подобни, които могат да обезвредят, без да убият, чувала ли си?!