Ъпгрейд на спирачната система 540iA

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Ъпгрейд на спирачната система 540iA

Мнение от sashobs » 06 Мар 2013, 22:48

Здравейте колеги,
от доста време се чудя да сменя дисковете с малко по-големи, но незнам кой вариант ще е най-добър за моята кола. Гледах по каталог размерите са ми:
Предни: 324мм и Задни: 298мм

На Е46 330д предните гледам, че са 325мм (което не върши работа), но задните ги дават 320мм, но тогава ще се наруши баланса предни-задни спирачки затова ако взема задни дискове от 330д трябва да търся по-големи за отпред, но от кой модел :dunno:

На Е60 535д са 348мм предните, което е много добре, но там варианта за 2-ра ръка е много труден, а нови не съм проверявал колко струват, но предполагам ще са доста скъпи тъй като трябва и спирачните апарати да се сменят а за накладките е ясно.

Ако някой има мнение по въпроса бих бил благодарен да го чуя.
Благодаря

младши ентусиаст
Аватар

Re: Ъпгрейд на спирачната система 540iA

Мнение от JohnnyBlack » 06 Мар 2013, 22:51

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 06 Мар 2013, 23:17

Този вариант и аз си го мислех със същите размери дискове, само че двойно вентилирани (дупчени) и ако не намеря удачен вариант за малко по-големи май ще взема такива.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 07 Мар 2013, 0:21

С тия "двойно" вентилираните колата няма да спира по-добре. Площта е същата, не се очаква подобрение на спирачната сила.
Може би евентуално ще има по-добро охлаждане, но това трудно ще го прецениш, ако не караш през Обзорския проход със 160 ...

ПС: Ето ти няколко реални идеи как да подобриш спирането на автомобила си - > http://forum.bmw5.co.uk/topic/54583-how ... -your-e39/

Не знам какви коли си карал и как караш, но 540ската има доста прилични спирачки когато са изправни.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 07 Мар 2013, 12:32

И на мен така ми казаха за двойно вентилираните, че не е нещо кой знае какво само където яде по бързо накладките...и изглеждат по-добре на колата като са надупчени.

Ми по принцип спира, но в момента нямам предни накладки и предстои смяна, на дисковете малко по нататък и затова се оглеждам за нещо по-добро, и на добра цена разбира се, че не мога да дам 2000лв. за дискове и накладки не е оправдано просто. А това го гледах, което си пратил колега и наистина е много добре, но и цената си я бива...
Карането ми е много често Газ-Спирачка и с голяма скорост като позагреят дисковете се усеща, но може и от накладките да е нямам идея.

Благодаря все пак :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 07 Мар 2013, 12:58

В случай, че ти омеква педала и намалява спирачното усилие, може да ти е и от спирачната течност.
Тя е хигроскопична и с времето влагата в нея предопределя по-ранното "завиране".
При коли автоматици и по-спортни собственици оказва влияние при чести спирания от висока скорост в малък времеви интервал.

Смени си накладките и течността с хубави и си карай на воля.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 07 Мар 2013, 13:25

Накладките ще ги сменям при всички положения, но за течността незнаех и щом е така ще я сменя и нея за всеки случай. :yes: :bchug:

Потребител
Аватар
Кара: 520i e39
Мечтае да кара: с бензин от 1лв/л

Мнение от nashku » 07 Мар 2013, 21:02

"сложих на дизела предни и задни апарати+дискове на 345мм. от м5 е39, спира жестоко и са плъг енд плей :mhihi:" Това го е писал колегата Явор в раздела Части за е39. Не знам само дали си заслужава чак такава инвестиция. ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 08 Мар 2013, 1:18

Можеш ли да ми кажеш колко парички ти излезе горе долу тази инвестиция: предни и задни дискове + спирачните апарати и накладки да си направя сметката дали си струва и дали е по джоба ми :)

Благодаря

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 08 Мар 2013, 8:12

То винаги си заслужава подобна инвестиция, въпроса е човек колко пари може да отдели. На мен ми предстои подобно упражнение, само че на е34 и понеже не мога да дам такива пари, а и искам да си запазя възможността да слагам 15-ки през зимата, съм решил да заложа на нарязани дискове и някакви по-сериозни накладки (от нивото на first level upgrade, както ги пишат). Смяна на маркучите задължително, защото с времето вътре стават на нищо и по-трудно течността минава през тях, също и на самата течност (тя си се сменя на 2 години).

Потребител
Аватар
Кара: Е39 530d Touring

Мнение от ibar » 08 Мар 2013, 9:53

Аз лично, на моята 530Д сложих стандартния размер дискове (324х30), но нарязани и надупчени. също така и накладки Feodo Racing DS2000. Смея да кажа, че спира в пъти по-добре от преди.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 08 Мар 2013, 13:59

Значи все пак има подобрения с нарязаните дискове. И моите са 324мм предните колега, а ти казваш нарязани не надупчени - на коя фирма ги взе дисковете, че май са малко по редки в магазините.

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39

Мнение от e.stoqnov » 08 Мар 2013, 19:12

аз имам 520 дизел и се интересувам някои знае ли размера на спирачните дискове (предни и задни) и колко струват ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Мечтае да кара: Porsche Carrera GT

Мнение от AVK » 09 Мар 2013, 21:37

e.stoqnov написа:аз имам 520 дизел и се интересувам някои знае ли размера на спирачните дискове (предни и задни) и колко струват ;)

:arrow: http://www.realoem.com/bmw/select.do

Последните 7 от ВИН-а и гледаш каквото те интересува.

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39

Мнение от e.stoqnov » 10 Мар 2013, 22:47

AVK написа:
e.stoqnov написа:аз имам 520 дизел и се интересувам някои знае ли размера на спирачните дискове (предни и задни) и колко струват ;)

:arrow: http://www.realoem.com/bmw/select.do

Последните 7 от ВИН-а и гледаш каквото те интересува.

колега я обясни по подробно избрах всичко модела годината двигателя и после ми дава категории и кое да гледам :help:
Изображение

Следваща

Назад към E39