Ляв завой когато има разделение.
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- thewhitestig
- кандидат ентусиаст
-
Ляв завой когато има разделение.
Здравейте. От няколко месеца имам книжка. Когато карах курсовете, инструктора ми казваше, че такъв завой се прави по начина който съм описал на картинката. Много често ме прекарваше през новия мост между младост 1 и 2, този който пресича бул. Андрей Ляпчев. И всеки път когато сме минавали от там хората са изпълнявали този завой по начина описан на картинката. Днес обаче ми се случи пак да мина от там, както и на един друг подобен завой, човека който беше срещу мен за ляв завой си го изпълни все едно е на нормално кръстовище (разминаване на десните врати). Когато тръгнах да минавам от външната страна (вместо от вътрешната) на завоя ме гледаше идиотстски все едно аз съм му виновен нещо. Реших да му отстъпя и се разминахме по нормалния начин, а не по начина специфичен за това кръстовище. Въпроса ми е защо? Той ли е виновен, че не изпълни завоя по начина описан на картинката или аз съм виновен? Днес 2 пъти ми се случва това на 2 различни кръстовища, и немога да разбера защо. А на такова кръстовище не съм минавал от както карах курсовете.

- ///Maximalniq
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
- Мечтае да кара: E30 M3
Re: Ляв завой когато има разделение.
На теория правилната траектория е огледната на твоята лента. При кръстовище при, което навлизаш в многолентов път с маркировка М1, навлизаш в най-близката лента и след това с мигач се прибираш в дясната. На много кръстовища тази лента липсва или е изтрита, откъдето и стават объркванията.
- BMWACSCHNITZER
- младши ентусиаст
-
- Кара: '97 328i cabrio
- Мечтае да кара: E24 M6
В Пловдив на бул. Руски е същата ситуация и се навлиза в кръстовището както на всяко друго кръстовище,иначе като вленат 4 или 5 коли по описания на картинката начин и виж кво става

- thewhitestig
- кандидат ентусиаст
-
///Maximalniq написа:На теория правилната траектория е огледната на твоята лента. При кръстовище при, което навлизаш в многолентов път с маркировка М1, навлизаш в най-близката лента и след това с мигач се прибираш в дясната. На много кръстовища тази лента липсва или е изтрита, откъдето и стават объркванията.
Не говоря за излзиането от кръстовището. Става въпрос за действията които извършваме вътре в самото кръстовище.
Ами няма такъв филм . Разминаване на кръстовище се прави без да пресичаш пътя на другата завиваща кола както и той твоя , демек разминаване откъм десните врати. Всички други вариации са пълни измислици и не са правилни , така както си го начертал престви си че всяка чертичка е кола , кво правиме тогава като се получава патова ситуация и цялото движение спира защото се запушвате един друг. В Пл на Руски е същата ситуация , защото кръстовището е малко по-дълго в едната посока и хората започват да се бъркат и губят представа откъде да минат и всичко това защото на курсовете не се обръща внимание как точно се изпълнява ляв завой и защо , затова няма и разбиране как да се позиционираш на кръстовището. Това което си начертал е грешно като вариант за ляв завой. Успех. Виж ако са две последователни кръстовища да така трябва да е и ще има знаци за регулиране на всяко едно в противен случай се тълкува като едно и разминаването става откъм десните врати.
- rhase
- младши ентусиаст
-
И аз си мисля, че се прави точно както е нарисувано
Идеален пример за това е кръстовището на бул. България и Черни Връх, само дето има ограда между синия и червения след като завият (макар че не виждам причина да има значение)

Идеален пример за това е кръстовището на бул. България и Черни Връх, само дето има ограда между синия и червения след като завият (макар че не виждам причина да има значение)
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Не си нарисувал коректно кръстовището
Ляв завой се прави по твоята схема на кръстовища от рода на Гешов(Военна болница) по твоята схема,а иначе по другия начин.

Ляв завой се прави по твоята схема на кръстовища от рода на Гешов(Военна болница) по твоята схема,а иначе по другия начин.
- rhase
- младши ентусиаст
-
Роля има и колко голяма е тази зелена площ, която е между платната от които идват автомобилите. Ако е просто една мантинела/маркировка си минават без пресичане на траекторията, но ако е остров 4-5 метра, мисля че трябва да преминат както е нарисувано 

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
rhase написа:Роля има и колко голяма е тази зелена площ, която е между платната от които идват автомобилите. Ако е просто една мантинела/маркировка си минават без пресичане на траекторията, но ако е остров 4-5 метра, мисля че трябва да преминат както е нарисувано
Пак зависи как е регулирано кръстовището и т.н.Но конкретно за това кръстовище в младост не е прав автора на темата.
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: дизели
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: прави фокуси
vladobate написа:така както си го начертал представи си че всяка чертичка е кола , кво правим тогава като се получава патова ситуация и цялото движение спира защото се запушвате един друг.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Аз пък помня, че ме учиха точно по описания начин с разминаване на десните врати, а не както е начертано... Запомнил съм го, щото бях тръгнал да го обърквам 

- thewhitestig
- кандидат ентусиаст
-
(bubsa) написа:Пак зависи как е регулирано кръстовището и т.н.Но конкретно за това кръстовище в младост не е прав автора на темата.
Ами не знам, но мене инструктора така ме е учил, и първите пъти като тръгвах да го правя по нормалния начин все беше недоволен че не съм научил как се изпълнява този завой там. След няколко допълнителни опита научих, че трябва да се вкарам плътно вдясно. Интересното е, че всички останали участници в движението го правеха този завой по начина описан на картинката. Следователно не би трябвало да е греша, още повече инструктора ми да греши.
Както казаха по-нагоре колегите-зависи от кръстовището и маркировката - ако между лентите е просто по-шитока ивица като за мантинела се разминаваш с десните врати,но ако е широко разстоянието(евлоги георгиев и черни връх,гешов и борис,витошка и пенчо славейков) се прави като на рисунката.Попринцип в такъв случай трябва да има и някаква маркировка и знаци/стоп линия там където пресичаш пътя на другите завиващи.
Последна промяна zzuzi на 07 Апр 2013, 23:09, променена общо 1 път

Добре де колега тръгнали сте колона няколко коли ( сватба да речем
) и ония отсреща и те сватбари 30 броя
. Правиш си ти завоя как те е учил инструктора и в един момент стигаш до тяхното платно от което излизат за да правят и те като теб ляв завой и ти се падат дясностоящи и ти за да не ги блъснеш спираш защото си пресичате пътищата на придвижване , след теб спира и цялата колона сватбари , естествено спира и отсрещната колона сватбари щото твойта колона дето си повел е спряла и е затворила техния път на излизане от кръстовището. Е айде сега твоя инструктор да ти обясни кво се случва
. И за да е коректно трябва да с опишат и знаците и въобще за кръстовище ли иде реч или за по-особена ситуация и това да са две кръстовища един вид едно след друго и въобще как е организирано управлението на колите защото аз примерно не съм от София и не знам нищо повече от картинката която си нарисувал. Но принципно едно ли е кръстовището лявозавиващите НЕ си пресичат пътищата , принципно не си ги пресичат по закон , отворете листовките и ми покажете там във въпросниците къде има нарисувана такава ситуация и да ви питат кой да мине пръв , къде пресичат линии на мислено предвижване на колите в кръстовището. Явно примера е на някакво по-сложно кръстовище , но пак казвам тогава ще трябва да има някакво регулиране я със знаци я светофара няма да ги пуска заедно или нещо подобно . А това че и другите коли го пресичат по тоз начин не значи че е правилно , ние сме си овце тъй или иначе в това няма спор , той възниква едва когато се запознаят отблизо ламарините на две коли
и се почва що така ти не ма ли виждаш не можа ли по-у лево
, ами не аз си карам по-у десно , у селянин , у кой ти е дал книжка.....
. Драма винаги има .

- thewhitestig
- кандидат ентусиаст
-
vladobate написа:..
Ами ето това представлява кръстовището.

Инструктора ме е учил, че при ляв завой лекия автомобил трябва да отиде г/д където се намира баничарката. Там да изчака и тогава да мине.
Ето още една снимка, да добиеш представа какви точно са размерите на кръстовището.
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2