Скоростен индекс на летни гуми

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Скоростен индекс на летни гуми

Мнение от Dirty M5 driveR » 09 Апр 2013, 7:00

Добр утро, колеги! Има 1-2 такива стари теми, но не се упоменава това, което ме интересува. Ще купувам летни 17ки и съм се спрял на Дънлоп. Модела е Sport Maxx RT http://www.dunlop.eu/dunlop_bgbg/tires/ ... /index.jsp Всичко много хубаво, но се предлага само със скоростен индекс Y (до 300км/ч). А аз си карам колата предимно градско, извънградското ми рядко превишава 160-180. В тоя ред на мисли ми се ще тези от вас, които карат с подобни високоскоростни гуми да споделят как реално гумата се държи при едно нормално градско каране:
-иска ли повече загряване, за да държи, или може и да не направя особена разлика между Y и V (до 240км/ч) примерно?
-износва ли се много по-бързо?

По-скоро ме интересува загряването на гумата и достигането й на добра работна температура. Моя пробег е доста малък - по 5-6к км на лято. Ясно е, че за 3 години примерно гумата дори да има значителен грайфер тя най-вероятно ще е опечена и няма да държи така, както искам. Предпочитам за тези 3 години да имам гума, която да се представя наистина добре, пък нека се износи до маркерите ако ще. Надявам се по-опитните от вас да се включат с конкретни примери и съвети, че довечера ще поръчвам :mhihi: Лек ден на всички!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Re: Скоростен индекс на летни гуми

Мнение от VesoPesa » 09 Апр 2013, 10:10

За нуждата от заграване всяка гума е различна.
Специално за този Дънлоп нямам наблюдения, но примерно в момента карам с едно Пирели Пи Зиро Россо отзад и докато го загрея съм като шейна, ама в момента в който се стопли и става на лепило...

Иначе, ще ти направи впечатление че гумата е доста твърда, това е точно за да може при високи скорости като позагрее да не се маже по асфалта.

За износването - всяка гума има така наречения "treadwear" индекс, който се означава с цифри. По него можеш да се ориентираш колко бързо ще се износи. Примерно разрешения за улицата семи слик на Мишлен - Пилот Спорт Къп - е с treadwear индекс 80, докато Гуудиър Екселънс е с индекс 260 или 280(не съм сигурен точно). Демек колкото по-голямо е числото на този индекс, толкова по-бавно се износва тази гума.

Колкото до бързото изпичане - една гума се изпича бързо главно ако се кара на дълги разсточния, при високи околки температури с висока скорост.
В градски условия с тия 6-7к км на сезон мисля че 4-5 сезона спокойно ще можеш да изкараш с един комплект.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 530d

Мнение от vas33 » 09 Апр 2013, 10:46

Мда, колега събота сложих две такива за предни, само че 225/55/16.
Гумата е доста твърда на возия, волана ми стана чувстително "по - тежък" спрямо зимните гуми с който карах.
Добре се държеше на сухо мокро, температурния диапазаон беше 5-10 градуса. Като се стопли времето ще видим как е.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Апр 2013, 11:42

За 3 години да я свършиш до ограничителя при твоя пробег или трябва само на дрифт да караш или семи слик.

Тъй като и аз бях воден от такива разсъждения, че няма смисъл след 3 години да сваля от колата кажи-речи нова като грайфер гума и да я продам без пари си взех семи сликове. Йокохамата е на цена близка до тази на хубавите нормални гуми с тоя размер.

Факт обаче, че и да ги загряваш и да не ги загряваш, квото и да правиш поведението което описват по рекламите и форумите няма да го видиш от тая гума. Асфалта ни е пълно лайно. Колата ми не е кой знае какво, дори и шпер нямам а се пързаля волно и неволно на всеки един завой. След като ги сложих с големи очаквания бях изключително разочарован.

Чак есента на Серес разбрах, че съм си дал парите за един много качествен продукт, а грешно дадените пари са всъщност тия за винетки, данъци и т.н.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 09 Апр 2013, 14:19

Карам с гуми с индекс Y, не че искам да са такива, но тука, след като в техническия лист пише Y, не мога да отида на друг индекс. Гумите са мишелин пилот 3, 225/40/18 Y. Не виждам почти никаква разлика от студени и топли гуми. Ако има, тя е минимална и незабележима почти. Голям индекс, не значи само, че може да караш с 300, това означава и по-добро сцепление с 200, от друга гума с по-малък индекс. Карал съм с бриджове R050 със същите размери и индекси, значителна разлика на студено, усеща се, че е по-твърда. Може би при екстремни горещини, ще е по-добре от пилота. Асфалта е много важен, в Бг асфалта е доста различен и дори хубави гуми, нямат сцепление.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Апр 2013, 15:16

..я не се занимавай с глупости- взимаш гумата - поглеждаш я на око- харесва ли ти формата на грайфера и цената? има ли твърдост поне 180? (за всекидневна гума аз лично с по-малко не бих карал)-ако отговора е "да" и на трите- взимай.

а ако си като мене решението е още по-просто щото аз не помня кога за последно съм си купил гуми с някакъв грайфер :mhihi:

скоростния индекс има значение за ... много малко хора. той е за продължително каране с такава скорост при висока температура на въздуха...

и така...
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Апр 2013, 15:21

alekangg написа:Голям индекс, не значи само, че може да караш с 300, това означава и по-добро сцепление с 200, от друга гума с по-малък индекс.

не. скоростния индекс е всъщност каква температурна устойчивост има гумата при нарастване на скороста.

гумите с по-нисък скоростен индекс просто не са толкова температурно стабилни при високи скорости и прегряват което при определени условия може да доведе до бавна (или по-често много бърза) загуба на цялостност/ налягане. сцеплението не се определя от скоростния индекс. сцеплението се определя от индекса за твърдост на гумата, температурата (да не е в двете крайности- студена -> пред топене), налягането в нея, грайфера, твърдоста на борда и геометрията на окачването- в този порядък ;)
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Апр 2013, 16:11

Температурната устойчивост е показана от температурния индекс по-скоро. Иначе като цяло да, то най-вероятно няма и как да се направят гуми с нисък температурен индекс и висок скоростен.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 09 Апр 2013, 16:22

В общи линии значи от гумите с висок индекс - карани градско - можем само да се разочароваме?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Апр 2013, 17:02

bum_bum написа:Температурната устойчивост е показана от температурния индекс по-скоро. Иначе като цяло да, то най-вероятно няма и как да се направят гуми с нисък температурен индекс и висок скоростен.

температурния и скоростния индекс са различни защото температурния е колко добре гумата носи на топлина, а скоростния е колко добре гумата се охлажда на скорост. един вид- двете лица на една монета. високоскоростните гуми както ти каза трябва да носят на топлина и да се охлаждат добре.

... но има и нискоскоростни гуми които обаче носят на висока температура. особено тези които са "хл" - "екстра лоуд" - "допълнителен товар" като тези при по- тежките коли и големите сув-ове щото там скорост може и да няма, ама има товар щото животното е 3 тона и нагоре...
Последна промяна alx на 09 Апр 2013, 17:23, променена общо 2 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 09 Апр 2013, 17:17

За мен няма смисъл от такива гуми, ако не ме задължаваха, никога нямаше да сложа чак такива

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Апр 2013, 18:03

alx написа:
bum_bum написа:Температурната устойчивост е показана от температурния индекс по-скоро. Иначе като цяло да, то най-вероятно няма и как да се направят гуми с нисък температурен индекс и висок скоростен.

температурния и скоростния индекс са различни защото температурния е колко добре гумата носи на топлина, а скоростния е колко добре гумата се охлажда на скорост. един вид- двете лица на една монета. високоскоростните гуми както ти каза трябва да носят на топлина и да се охлаждат добре.

... но има и нискоскоростни гуми които обаче носят на висока температура. особено тези които са "хл" - "екстра лоуд" - "допълнителен товар" като тези при по- тежките коли и големите сув-ове щото там скорост може и да няма, ама има товар щото животното е 3 тона и нагоре...

Демек температурния примерно АА показва, че гумата няма да стане на парцал, ако я прегрееш по-яко, а високия скоростен че гумата се охлажда добре при висока скорост?
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Апр 2013, 18:05

bum_bum написа:Демек температурния примерно АА показва, че гумата няма да стане на парцал, ако я прегрееш по-яко, а високия скоростен че гумата се охлажда добре при висока скорост?

да
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 09 Апр 2013, 18:28

Аз почти реших, че ще взема тези гуми, просто исках опита ви да ми послужи като съвет. За пробега, който правя ми е ясно, че едва ли ще трябва да ги сменя скоро. Просто искам гума, която да ме държи добре, макар и да не не карам с космически скорости. Четох много мнения за този модел и 99% от потребителите са адски доволни. Някои я определят като най-добрата лятна гума, която са карали. Аз нямам никакъв опит с летни гуми, по-скоро съдя по този на приятели. На същия принцип си взех и зимния Дънлоп и съм очарован. Значи поръчвам и ще споделя впечатления като ги сложа.

ПП: За treadwear-a знам. Главно ме интересуваше загряването на гумата до работна температура. Но съм склонен да поема този риск. Мненията на потребители са, че се представя много добре и при по-ниски температури.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 09 Апр 2013, 19:10

Аз карам целогодишно с тях, като зимата всяка сутрин е около 0 градуса, а денем е 6-9 и няма абсолютно никакъв проблем. Вече как ще се държат на българския асфалт незнам.

Следваща

Назад към Извън Темата