Изгубеното поколение

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Изгубеното поколение

Мнение от BMW_POWER » 10 Апр 2013, 8:12

Днешните младежи в Европа се превърнаха в изгубеното поколение на Стария континент. Безработицата расте ли, расте и скоро това няма да се промени. Именно младите хора са тези, които плащат за грешките на политиците.
Европа преживява най-радикалната социална промяна от десетилетия насам. Достатъчно е да погледнем данните за безработицата: само през последната година 1,8 милиона души
СА ЗАГУБИЛИ РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА
Новото обществено неравновесие разтваря още повече ножицата между Севера и Юга, между богати и бедни.
Особено засегнати от безработицата са младите европейци. При тях ситуацията е драматична. В Южна Европа, където икономическата и финансовата криза оставиха най-дълбоки следи, безработицата придобива невиждани размери. В Испания и Гърция всеки втори младеж под 25-годишна възраст е без работа. В Италия и Португалия - всеки трети. Средната квота на младежката безработица в 17-те страни от еврозоната пък гони границата от 24 процента. И какво излиза? Че младите европейци плащат цената на кризата, която им завещаха старите политически елити.
Най-новите данни подсказват и следващия огромен проблем, пред който се изправят правителствата от Лисабон до Дъблин и от Рейкявик до Атина. А това е
ИКОНОМИЧЕСКАТА БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ
на цяло едно поколение. Затова и експертите предупреждават, че младите хора в Испания или Гърция много лесно могат да пропуснат завинаги навлизането в професионалния живот, ако нямат образование. Освен това расте и опасността от бедност на старини, защото младежите без доходи нямат възможност да се осигуряват.
Политиците вече усетиха щекотливостта на темата. Еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор заяви, че това е “трагедия за Европа”, а премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер предупреждава за “рискове за социалния мир”. Въпреки това европейските политици
НЕ ПРЕДПРИЕМАТ КОНКРЕТНИ СТЪПКИ
за да помогнат на най-големите губещи от кризата - на младите. Изглежда, че спасяването на банките и попълването на дупките в държавните бюджети е много по-важно за европейските правителства, отколкото спасяването на младите хора.
Така че засега изгледи за подобрение няма. Според прогнозите безработицата ще расте и през тази година. От Международната организация на труда пък смятат, че през следващите пет години трудовата заетост сред младежите няма да достигне нивото отпреди кризата.

Tова е текста, интересува ме, какво мислят младите (тези до 30г. възраст) в България. какви са ви очакванията, какви са ви надеждите. Вие сте бъдещето, вие ще го отнесете, както и да го разбирате.

p.s. Моля тези над 30 да не спамят, благодаря предварително!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540i

Re: Изгубеното поколение

Мнение от BAHKATA » 10 Апр 2013, 8:38

От ника ми се вижда кой набор съм...... Та, след завършването на средното ми образование, започнах да уча висше икономика. През петте години на обучение (разбирайте магистър) работих какво ли не, за да мога да си плащам, макар и евтиното образование (държавна поръчка) и да поддържам живота си. След като завърших започнах работа по специалността си, която все още работя, но си мисля че не с правилното заплащане. Винаги съм се осигурявал, къде за сметка на работодателя, къде за моя. Мисля, че нещата ще се оправят, ако свикнем да живеем по целесъобразно, а не да обръщаме всичко в пари, коли, *урви, дрога и т.н. Та гледам напред с леко наведена глава...... :yes:
Последна промяна BAHKATA на 10 Апр 2013, 8:47, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sivkotarak » 10 Апр 2013, 8:42

За съжаление, колкото и да ме натъжава тази статия, ситуацията е такава от доста години насам в България. Професионална реализация се превръща в някакъв оксиморон - тук или си професионалист, учиш и се развиваш по специалността без реална мотивация освен личната, или се намират други възможности за реализация в сфери, които реално не интересуват новозавършилия специалист, но му предлагат все някаква мотивация и шанс за растеж. На 23 години съм, имам си своите интереси и желания за развитие в определени насоки, но чистата липса на мотивация, средства, дори елементарен шанс, ме спират. Личното ми мнение е, че този начин на развитие на социалното общество, на младите и умни хора, води до страстно незадоволство. Как да бъде щастлив човек, когато работи и се развива в сфера, която реално не го интересува? По-интелигентните се усещат, бягат. Но дерзайте, майките ни плачат, че децата им ги няма до тях! Дерзайте, защото в България млади хора скоро няма да има! Аз съм се върнал заради елементарен инат. Но другите не са инати, а гледат къде е ДОБРЕ! И след години, ако не се направи нещо, в родината ни ще има само пенсионери и млади роми с бели престилки в болниците... Надявам се да стане полезна дискусия, ще следя темата. Поздрави!

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: магистратура

Мнение от vladi_totev » 10 Апр 2013, 8:49

На 25 съм...работя по специалността...парите ,които взимам не са това ,което трябва да са.С повече хъс от моя страна ще станат колкото искам. Работа има стига да му се работи на човек, много мои колеги от унито и връстници искат шефове да стават и големи заплати да взимат без почти да са работили. Това го няма никъде по света, особено в България младите трябва да се научат, че с работа и дисциплина се получават нещата.

П.П. Който му се работи-работи, който го мързи мрънка, че няма работа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 Roadster 2.8
Мечтае да кара: едно да беше...

Мнение от The7omahawk » 10 Апр 2013, 8:52

На 22 години съм. Все още студент, за момента имам и работа и нещата са ОК. Лично аз за мен не се притеснявам, защото винаги съм бил много амбициозен, инициативен, готов на промени и не ме мързи. Уча нещо, което е хубаво и мисля да специализирам. Разбира се, имам опасенията, че може да ми се наложи да живея не толкова добре, колкото ми се иска - но това бъдещето ще покаже. За себе си съм оптимист.

Лошото, което наблюдавам е при повечето хора около мен. Работа се намира наистина трудно, и работодателите могат да се възползват от това. Повечето студенти си мислят, че като вземат висшето образование нещата ще се променят коренно, искат да намерят качествена работа с добро заплащане, но в моите очи не виждам как това ще стане. Специално за България наистина не виждам индикатори за значителен икономически растеж. Бавно назрява едно огромно недоволство, доколкото разбирам - в цяла Европа. Това мисля, че може да доведе до големи промени на по-късен етап. Младите хора се чувстват смачкани от една система, и това ги демотивира.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: E30

Мнение от Beamerdriver » 10 Апр 2013, 9:12

Истината е такава ,бъдеще тук няма .След като почина баща ми лека му пръст! майка ми я съкратиха от работа.Бях принуден да работя в чужбина,за да оцелеем , изпращам и пари защото положението е лошо иначе , върнах се от Германия когато имаше протести (v München също изразиха съпричастност Българите) и в много други градове също, никой не е отишъл от много хубаво .бях на всеки 1 от протестите тук в София ,с надеждата да се промени нещо ,да се спре с това ограбване на милата ни родина.
Сега искат пак да се върнат на власт тези които 4 години се подиграха с народа,имам приятел който е инженер, и той не може да си намери работа
и какво учил 5 години да работи за 300 лв в супермаркет или каквото и да е , че даже трябва да се радва ,че са го взели на работа така ли?
знаете ли кои си живеят добре - Олигарсите и циганите ,едните и другите с нашите пари които Hе получихме ,По Право! /за увеличение на заплатата е скандално да говорим /

"Цветанов: Ромите са от най-активните български граждани, подкрепили подписката за Белене"
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg

"ГЕРБ - триумф на волята или колективна амнезия?"
http://www.webcafe.bg/id_1724455139_GER ... wd=webcafe

Живеем в СТРАШНА ирония ...
39470

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: N47

Мнение от plamen_nedkov » 10 Апр 2013, 9:44

здравейте,
на 28г съм и от скоро работя по специалността. До краят на моето обучение като студент съм работил но като продавачка. Никой не те взима на работа без опит. След като завърших с 300 зора се закачих нещо дето съм го учил толкова години - и защо да взимам 450лв. Като продавачка взимах двойно повече. Да ви кажа честно - няма значение учил или не. Въпроса е да намериш нещо което да го работиш. Със завършването на висшето ми образование нищо не се промени - със или без него все едно и също. Съмнявам се, че скоро нещата ще се подобрят. За жалост младите като мен и по-младите масово са без работа. без работа са защото ги мързи. Да почвайте да ме псувате сега. Истина е - младите ги мързи. Поради тази причина те ще се оплакват, че за тях работа няма. Няма и да има. Проблема според мен е мързеливостта. Това е положението. Успех на всички набори.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 10 Апр 2013, 9:45

25, София, завършил магистър, работещ.

От началото на втори курс работя! До момента съм в същата фирма, малко по-малко с труд, качества и умения успях да се издигна до ръководна позиция - средно управленско ниво! В момента отговарям за 9 склада в София и страната, на пряко подчинение са ми 23 души. Парите, които вземам за всичко това са смешни. В един момент се получава така, че само ти се измислят нови и нови задължения, а никой не се замисля "Абе, тоя човек си върши добре работата, поема и нови задачи, защо да не вземем да му вдигнем заплатката". Където и другаде да ида мисля, че положението няма да е по-розово. Проверявам jobs.bg, от време на време пращам CV-та, ходя по някакви интервюта и до там. В близките няколко години не виждам положението да се подобри, но все пак съм оптимист. След време най-вероятно ще се коалирам с някой другар и ще мисля вариант за собствено припечелване на пари, но и това е нож с две остриета.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 10 Апр 2013, 10:13

Ако всеки дава най-доброто от себе си във всичко, което прави и хаби енергията си правилно, а не повече за оплакване и мрънкане, мисля, че рано или късно успехът ще дойде. Всеки ден се срещам с хора, които проклинат живота и държавата, а те самите не правят нищо в опит да променят нещо. Факт - държавата ни не е най-доброто място за живеене, но докато само констатираме този факт нищо няма да се промени.

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 10 Апр 2013, 10:50

След месец завършвам училище. От около един месец пускам CV-та, преглеждам jobs, но нищо. До момента съм пуснал не знам колко много CV-та и никой не е звънал, дори да каже "Опа, грешка". Нормално, нямам грам опит. Работил съм на много места, но за съжаление без договори, а да ида да доказвам - кой ще повярва. След завършване на 12 клас смятам да уча висше, но както каза един колега по-горе "Със или без, все тая". Тук реализация няма, гледам ги предишни випуски, кой работи въс вериги магазини, кой в няк'ви други магазинчета за мизерна заплата. Отдаде ли ми се шанс, терминал 1 и първия самолет. Тук бъдеще нямам, а не искам да си представям, моите и на всички колеги до 30г. децата ни, какво бъдеще имат те. Лошо, много лошо. Не вярвах, че някога ще стигнем до това, цигани да са пред българи в БЪЛГАРИЯ.
И както казаха някои хора в ефир - МАЙНАТА ВИ !!!
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: N52B25

Мнение от AmW » 10 Апр 2013, 10:56

Не се вижда светлина в тунела другари... и другарки
Мисля, че много голям процент от работещите в България не си вършат работата качествено и ги мързи (което до някъде имат вина и работодателите... неправилна мотивация и тн) . Миналата година се сблъсках с мързела и некадърност на родните търсещи работа младежи.
Мога да говоря за областта в която работя аз, но забелязвам и в други области същите "симптоми" .
Звучи малко клиширано но човек няма ли желание за работа и развитие едното образование не прави нищо....
Не трябва да се чака държавата да ни оправя стандарта на живот.
На мен ми предлагат работа поне един път в годината... не всяка свързана с това което се занимавам, но винаги съм отворен за нови предизвикателства

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BAHKATA » 10 Апр 2013, 11:09

AmW написа:Не се вижда светлина в тунела другари... и другарки
Мисля, че много голям процент от работещите в България не си вършат работата качествено и ги мързи (което до някъде имат вина и работодателите... неправилна мотивация и тн) . Миналата година се сблъсках с мързела и некадърност на родните търсещи работа младежи.
Мога да говоря за областта в която работя аз, но забелязвам и в други области същите "симптоми" .
Звучи малко клиширано но човек няма ли желание за работа и развитие едното образование не прави нищо....
Не трябва да се чака държавата да ни оправя стандарта на живот.
На мен ми предлагат работа поне един път в годината... не всяка свързана с това което се занимавам, но винаги съм отворен за нови предизвикателства

Прав си, масата завършващи "вишо" го правят само защото трябва (учи мама, да не работиш), но има и друго нещо - как аз да се мотивирам, като докато уча, ходя по неплатени стажове за трупане на опит (и честно казано те използват като роб), след това вече със стаж започвам работа (и отново ме използват като роб) за заплата, граничеща с прага на мизерията.......а връстниците ми в чужбина (може би с повече опит и знания от мен, може би не) започват на такива заплати, които ние в България евентуално ще получаваме след 20-тина години усърден труд......и все пак гледам напред с надежда нещата да се оправят. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: N52B25

Мнение от AmW » 10 Апр 2013, 11:21

И в чужбина не е лесно... ама хич даже. От финансова гледна точка със сигурност е по добре, но не мога да сравнявам нашата родина с Великобритания например...
Аз навремето заминах след като завърших вишетО за UK... не ми пукаше, че няма да работя по специалността, взимах една торба пари месечно. Но след време почва да се замисля човек... създаване на семейство... къде иска да се живее, носталгия бла бла е такива работи...
Та от 7500лв на месец си пристигнах тука на терминалчето и след 1 година търсене на работа започнах на 700лв на месец... и малко по малко се опитвам да достигна "ония" стандарт но тук в България

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BAHKATA » 10 Апр 2013, 11:27

AmW написа:И в чужбина не е лесно... ама хич даже. От финансова гледна точка със сигурност е по добре, но не мога да сравнявам нашата родина с Великобритания например...
Аз навремето заминах след като завърших вишетО за UK... не ми пукаше, че няма да работя по специалността, взимах една торба пари месечно. Но след време почва да се замисля човек... създаване на семейство... къде иска да се живее, носталгия бла бла е такива работи...
Та от 7500лв на месец си пристигнах тука на терминалчето и след 1 година търсене на работа започнах на 700лв на месец... и малко по малко се опитвам да достигна "ония" стандарт но тук в България

За живеене в чужбина не говоря, нокога не съм бил за повече от 5 дена, сигурно е много гадно, преставям си. Говоря че сме "едно общество" - Европейски съюз, но се получава малко "всички сме равни, ама някои са по-равни", т.е. ние работещите както казваш за 700 не работим ли същата работа като работещите "на запад" за 7500? Или може би там работния ден е 24-часов, или пък вършат по 30 неща накуп като роботи.....не мисля. И аз се опитвам да стигна "оня" стандарт, ама ми се струва мноооооооого трудно....

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 10 Апр 2013, 11:50

За съжаление аз не виждам как нещата ще се променят тук, още повече след като в бранша който уча и смятам да работя си има собствено законодателство и се чува, че ще съборят много малки и средни производители. Мога да съм благодарен на това, че смятам образованието което живот и здраве ще получа за перспективно и се надявам да имам шанс да избягам в чужбина ако тук не потръгне. Смешно е как тук взимаш 3 цифрена заплата, а в чужбина започваш от не лоша 4 цифрена...
Учете езици. В този глобален свят колкото и образования да имаш, магистри, доктори, ако не знаеш език в днешно време и си млад човек... жив умрял си.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

Следваща

Назад към Извън Темата