Относно граждански договор

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

Относно граждански договор

Мнение от yellowsubmarine » 07 Ное 2012, 10:14

Колеги, имам следния казус:
Един месец и половина работих на граждански договор за изработка с месечно възнаграждение (в периода 17.09. - 31.10.)
Работодателят ми заплати коректно парите за този месец и половина - заплата и половина.
Но през периода 17.09. - 30.09. всичките 14 дни съм работил без почивен ден като предполагах, че това са 2/3 от работните дни в месеца, а той ми ги плаща като 1/2 от работните дни в месеца.
До сега не съм работил на граждански и не му знам спецификите и не знам кой е прав и не трябва ли да ми се заплати разликата от 4 дни.
Също така работих и на 22.09. - официален празник, но не ми е платена двойна надница за този ден - също не знам при граждански договор заплаща ли се двойно на официален празник?
Какво мислите вие?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Re: Относно граждански договор

Мнение от sapio » 07 Ное 2012, 10:47

Гражданския договор е за извършена дейност. Това ще рече, че нямаш работно време, освен ако нещо друго не е упоменато. Доплащането за работа на официален празник е за трудов договор, съгласно КТ.
Мисля, че следващия път трябва да се пазариш по-внимателно. В смисъл, че може да си договориш всякакви екстри и доплащания, плащания на час и т.н. Но то човек не може всичко да знае, така че не се ядосвай, защото историята знае за много по-лошо прекарвания.
Изображение

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Мнение от kOnPuBkA » 07 Ное 2012, 11:03

Не че трудовото право някога ми е било особена сила, но поне чисто логически погледнато май сте оплели вида на правоотношението...
При гражданския договор предмета на договора не е предоставянето на работна сила както при трудовия, а трудов резултат- готов продукт. Страните са равнопоставени, и изпълнителят- т.е. ти, няма определено работно време и място на работа, т. е. свободно може сам да ги определи. Не си бил длъжен по никакъв начин да работиш в определено време. Споровете по този договор също не са трудови и се решават не от КТ, а от ЗЗД и ГПК...

Та общо взето това, че си работил на официален празник, еди колко си работни дни и т.н., няма никакво значение защото на теб ти се плаща трудовия резултат- това което си изработил, а не работната ти сила. В този ред на мисли, не можеш да претендираш за нищо от споменатото...
И все пак, ако има колеги дето се занимават с трудово право да си кажат мнението, щото може и да ми убягва някоя вратичка :mhihi:
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 07 Ное 2012, 11:26

То и аз така си мислех, но викам чакай за всеки случай да попитам, преди да се изложа пред работодателя :oops:
До сега съм работил само на трудов и гражданския ми е тера инкогнита, добре че от 1.11. минавам на трудов :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 07 Ное 2012, 14:29

Не са те излъгали. В днешно време да си вземеш парите навреме и в пълен размер е успех :banghead: Не се ядосвай, гледай си кефа. Другият път по-внимателно с гражданските договори.
:yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 11 Апр 2013, 20:19

Подновявам моята тема от миналата година, но с друго питане.

Значи в момента работя на трудов договор към същата фирма, в която започнах миналата година на граждански договор за месец и половина.
ТРЗ-то ми каза, че трябва да си подам данъчна декларация за този период на гражданския договор (месец и половина).
През същия период данъците са ми преведени от работодателя към НАП и ми се вижда малоумно да си подавам данъчна декларация за този период след като фирмата е превела данъците ми.
Само и само да си подам декларацията, нямало какво да плащам :kuku:

Може ли да си спестя декларацията? :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bgpavlp » 11 Апр 2013, 23:30

Аз мисля че НЕ.Щом си бил на граждански договор то задълженията ти към НАП са твои, а не на работодателя.
Изображение

Ако нема у глава, има у Google.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f80 M3 Competition Package
Мечтае да кара: M6 GC

Мнение от stasko5 » 12 Апр 2013, 18:37

Независимо, че са данъците са платени от работодателя, дори няколко дена да имаш на граждански, трябва да подадеш декларация.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 12 Апр 2013, 22:01

Колега,
Най-добре си потърси счети да ти попълни декларацията... Сега, не зная на колко места и как си работил, но имай в предвид, че в декларацията освен гражданския ще е необходимо да опишеш и всички останали договори, по които си работил, със съответните служебни бележки от работодател за трудовите, и самите договори за граждански... Попълват се данни за всички платени данъци, и накрая се тегли чертата какво дължиш и какво си платил през годината... В крайна сметка, ако е плащано коректно, ще имаш данък за възстановяване, т.е. да ти връщат. Да не говорим че в декларацията се записват и всички други доходи, като наеми, акции и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 13 Апр 2013, 0:35

stasko5 написа:Независимо, че са данъците са платени от работодателя, дори няколко дена да имаш на граждански, трябва да подадеш декларация.

Наистина при гражданския договор си длъжен сам да подадеш декларацията. Малко ми е странно обаче на базата на какво работодателят ти е платил данъка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 13 Апр 2013, 8:00

Wierdo написа:
stasko5 написа:Независимо, че са данъците са платени от работодателя, дори няколко дена да имаш на граждански, трябва да подадеш декларация.

Наистина при гражданския договор си длъжен сам да подадеш декларацията. Малко ми е странно обаче на базата на какво работодателят ти е платил данъка.

:shock: :shock: :shock:
Сигурно "на базата" на гражданския договор и ЗДДФЛ чл. 43.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 13 Апр 2013, 15:02

Сигурно "на базата" на гражданския договор и ЗДДФЛ чл. 43.

това ФЛ нали разбираш че означава физически лица. Няма как фирмата да е ФЛ, тя е ЮЛ. Така че продължавам да твърдя, че при граждански договор, лицето а не фирмата трябва да си плати данъка на базата на данъчната декларация която ще си пусне.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f80 M3 Competition Package
Мечтае да кара: M6 GC

Мнение от stasko5 » 13 Апр 2013, 17:42

Ами аз имам граждански договори от няколко места и отвсякъде счетоводителя си одържа данъка и в служебните бележки си пише, че е одържано еди си колко. Винаги декларацията ми е била 0 или -1 стотинка да дължа.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от yellowsubmarine » 14 Апр 2013, 10:00

Благодаря за отговорите.
И на мен ТРЗто ми каза, че ще излезе 0 или около 1 стотинка разликата. Фирмата е един от най сериозните данъкоплатци, така че всичко са си превеждали към НАП те.
Аз просто трябва да си подам декларацията.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '10 E550

Мнение от DAN40_91 » 14 Апр 2013, 16:02

Когато едно лице има доходи от друга стопанска дейност (като например граждански договор), е ДЛЪЖНО да подаде декларация в НАП. Работодателят му може, но не е задължен да удържи авансово ДДФЛ (колегата точно е цитирал закона - става въпрос именно за данъка в/у доходите на ФЛ, а не на фирмата (ЮЛ), която си има напълно отделни задължения по ЗКПО - разбирай данък в/у печалбата).
Когато лицето работи на трудов договор и няма доходи от друга дейност, не е длъжно да подава декларация, а работодателят му е задължен да удържи авансово ДДФЛ.
Аз също работя на граждански договор и съм 100% сигурен, че трябва да се подаде декларация. :yes:

Следваща

Назад към Извън Темата