Съкращаване или напускане
Модератор: Общи модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
Съкращаване или напускане
Здравейте колеги! Не съм нов във форума,просто си направих нов профил,за да задам един въпрос свързан с проблеми в работата които се появиха през последните 10 дни и исках да не се разбира кой съм! Обърнах се към доста адвокати и юристи,но всеки казва нещо различно и вече се обърках! Надявам се,че някой може да даде някакъв съвет от тук! Така,проблема е там,че от 10 години работя в една охранителна фирма като охрана! Работата се състои в това да се охраняват обекти из България! До сега съм работил на 2 обекта в близост до града в който живея! Преди известно време от друг обект са напуснали момчетата работа и поради липса в момента на други работници се наложи да помогна с охраната и на този обект,с който станаха общо 3. Заплащаше ми се допълнително,което беше договорено с началника,но почти нямах почивен ден! Забравих да вметна,че работата си я работя доста отговорно и проблеми до сега е нямало с нищо! Преди месец и половина казах на началника,че ми идва в повече така работата и искам да оставя допълнителния обект и да си остана пак на двата,на които си работих и преди и на които работих и в момента! Той се съгласи,намериха други работници и си хванах пътя от там! След месец нещо са се издънили охраната,крали са и ги изгонили! Мен ме извика началника и ми каза,че е задължително да работя там,но аз не искам,защото ми става много натоварено! Казах му че няма как да стане работата,а той ми отговори,че той казвал как ще е и ако не ми харесвало да напускам,защото не можел да ме освободи освен дисциплинарно! Казах му че не ми пука и си тръгвам и сега карам нещо като предизвестие,но и на трите обекта пак! Проблема е там,че ми дължи пари-заплати и ако напусна съм 99% сигурен че няма да плати нищо! Въпроса ми е в това дали има право да ме задължава да работя и на други обекти,като преди това нямаше нищо против като си тръгнах от този обект? Благодаря!
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Съкращаване или напускане
Не че съм много в час, тва си е до юристи...ама от опит, дисциплинарна в БГ се оборва в съда.
Темата ти е съкращаване, което е по-добре + 6бр заплати, молба за напускане - от борсата нещо...
Какъв ти е договора? Ако ти е 8 часов, а бичиш повече, което ти е + ако те плашат с дисциплинарно.
пп. Към първото, охраната ни, хваща служители да носят туби с нафта...уволнени са дисциплинарно... в съда...носили тубите да ги покажат на охраната, че някой ги бил приготвил да ги краде..
...върнати са на работа.... в последствие си подадоха молба за напускане...
Темата ти е съкращаване, което е по-добре + 6бр заплати, молба за напускане - от борсата нещо...
Какъв ти е договора? Ако ти е 8 часов, а бичиш повече, което ти е + ако те плашат с дисциплинарно.
пп. Към първото, охраната ни, хваща служители да носят туби с нафта...уволнени са дисциплинарно... в съда...носили тубите да ги покажат на охраната, че някой ги бил приготвил да ги краде..

- bgpavlp
- младши ентусиаст
-
По добре отвори Кодекса на труда и прочети,защото съм сигурен че точен отговор няма да намериш тук.Най-малкото че не знаем какво си подписвал като договори ,допълнителни споразумения и т.н.Но:
1.Да,има право да де премести и на другия обект.
2.Щом работата е тръгнала за махане,то моето мнение е по добре да те съкрати,защото така ще може да идеш на борсата и да получаваш някакво обезщетение 6 месеца.Но само по себе си съкращението не е лесна работа,това значи да съкрати щат,но в случея на него му трябват още работници,а не да съкращава.Това от своя страна води до факта,че е трудно,защото след съкращението на щата,той няма как да вземе друг на работа на същата позиция.Има врътки,и работодателя ги знае,но друг е въпроса дали ще ги направи.Тя работата като е тръгнала на контра,то той може да тръгне да търси начин,да те уволни дисциплинарно,което е малко кофти.Но пък ако не го направи кадърно,до една година след дата на издаване на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение,имаш право да заведеш иск в съда,и след като докажеш че не си бил надлежно уволнен,съдът може да те върне на работа,а работодателя се задължава да ти изплати обезщетение (или един вид заплатата) за месеците през които не си бил на работа.
Но ти трябва адвокат/юрист, който е специалист в тази област.А не всеки завършил адвокат,които като идеш при него за консултация,да отвори Кодекса и да почне да чете.Тоя не ми го хвали.
1.Да,има право да де премести и на другия обект.
2.Щом работата е тръгнала за махане,то моето мнение е по добре да те съкрати,защото така ще може да идеш на борсата и да получаваш някакво обезщетение 6 месеца.Но само по себе си съкращението не е лесна работа,това значи да съкрати щат,но в случея на него му трябват още работници,а не да съкращава.Това от своя страна води до факта,че е трудно,защото след съкращението на щата,той няма как да вземе друг на работа на същата позиция.Има врътки,и работодателя ги знае,но друг е въпроса дали ще ги направи.Тя работата като е тръгнала на контра,то той може да тръгне да търси начин,да те уволни дисциплинарно,което е малко кофти.Но пък ако не го направи кадърно,до една година след дата на издаване на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение,имаш право да заведеш иск в съда,и след като докажеш че не си бил надлежно уволнен,съдът може да те върне на работа,а работодателя се задължава да ти изплати обезщетение (или един вид заплатата) за месеците през които не си бил на работа.
Но ти трябва адвокат/юрист, който е специалист в тази област.А не всеки завършил адвокат,които като идеш при него за консултация,да отвори Кодекса и да почне да чете.Тоя не ми го хвали.

Ако нема у глава, има у Google.
В договора ми пише наистина 8 часов работен ден,а аз в месеца имам 480 часа и понякога малко и отгоре! Като му казах за това ми казва,че съм се заяждал и нали съм си вземал парите за това! А те парите още ми ги дължи! Да наистина, не можел да ме съкрати,защото няма да можел да вземе други хора на моето място! Единственото което можел да направи е да ме изгони дисциплинарно,но да не съм чакал никакъв лев от него вече! Там е проблема,че парите са доста и търси причина да не ги плати!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Това с 480-те часа, предполагам е грешка, иначе излиза, че трябва да спиш докато пътуваш до работата си, а за друго да не говорим
- An4oOo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: X5 e53 3.0d 218ps
- Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
- Детайли за колата: Зла печка :D
Ако тези пари, които ти дължи работодателят ти са от "черна каса", просто се надявай и стискай палци да излезе честен и да ти ги плати. Ако получаваш пари по карта ( месечната заплата върху която си осигурен), или се подписваш всеки месец преди да си вземеш кинтите, то работодателят ти си връзва гащите пред данъчните,че ти е платил изработеното. Черната каса както всички знаем не се води пред никое данъчно
И ти ако напуснеш и той не ти плати тези пари, ти реално по никакъв начин неможеш да ги изискаш и да твърдиш, че са твои и изработени...е освен ако незнаеш някоя мръсна фирмена тайна, която пред правилните ограни може да му създаде главоболия 

- Wierdo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 545i
- Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe
То всичко до тук е вярно. Искам само да вметна и аз:
По принцип 8 часа на ден, 40 часа на седмица е класическото работно време. Всичко нагоре би трябвало да се изплаща по 1.5. Това е по кодекса на труда и за постоянен трудов договор.
Стигне ли се до съд - добър адвокат и късмет за теб съдебната система "да работи".
По принцип 8 часа на ден, 40 часа на седмица е класическото работно време. Всичко нагоре би трябвало да се изплаща по 1.5. Това е по кодекса на труда и за постоянен трудов договор.
Стигне ли се до съд - добър адвокат и късмет за теб съдебната система "да работи".
- doncheff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2008 X5 30d
- Мечтае да кара: M-power
Отиваш в комисията по труда (мисля, че така се казваше) и ако имаш нещо черно на бяло, те ще му стъжнят живота.
- m.dimitrov1992
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+
„Главна инспекция по труда” (0700 17 670) ето на този номер звъниш
. Иначе според мен не е трябвало да си подаваш молбата за напускане а направо да ги съдиш за това че работиш повече часове. Максимума за извънреден труд е 150 часа на година и не повече от 75 часа на шестмесечие . В твоята ситуация единствено можеш да си защитаваш правата в съда относно неизплатени пари

m.dimitrov1992 написа:„Главна инспекция по труда” (0700 17 670) ето на този номер звъниш. Иначе според мен не е трябвало да си подаваш молбата за напускане а направо да ги съдиш за това че работиш повече часове. Максимума за извънреден труд е 150 часа на година и не повече от 75 часа на шестмесечие . В твоята ситуация единствено можеш да си защитаваш правата в съда относно неизплатени пари
За извънреден труд е доста строго, не ви ли проверяват графици за явяване на работа, смени, заплати ...

- m.dimitrov1992
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+
Това е една от малката институции в страна дето си вършат работата добре 

m.dimitrov1992 написа:Това е една от малката институции в страна дето си вършат работата добре
Бих поспорил за това, но ... всеки си има гледна точка
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Кой ти каза колега, че единствения начин работодателя да те освободи, е дисциплинарно уволнениеи защо да трябва да съкраща щат? Какво би казал за това основание:
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
........
3. при намаляване на обема на работата;
Проблема тук е, че за работодателя става тежко, той би трябвало да ти плати и обезщетение за оставане без работа по чл. 222, освен ако не си намериш работа междувременно.
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец.
Но така като гледам от твоите думи, работодателя не иска да ти даде дължимото, пък какво да говорим за обезщетение. И да знаеш, работодателя има право да те премести на друга подобна работа, чл.120 КТ. Ако както казваш ти, караш предизвестие, от кого е отправено предизвстието, от теб или работодателя? Ако е от теб, забрави за всякакви обезщетения, освен за неползван платен отпуск и дължима заплата/и. Както и за борса, после, освен минимална, 4 месеца. Ако е от работодателя, тогава той сам се е нацелил в чл.328 и няма мърдане. Обаче ако всичко е устни уговорки, ти си увиснал яко и както казваш, става дума за доста пари, има реален шанс да не ги видиш. Можеш да сигнализираш в ИТ, но те работят главно по документи. Ако нямаш необходимите документи (примерно входирано подписано предизвестие), шанса да ти помогнат е малко висящ.
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
........
3. при намаляване на обема на работата;
Проблема тук е, че за работодателя става тежко, той би трябвало да ти плати и обезщетение за оставане без работа по чл. 222, освен ако не си намериш работа междувременно.
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец.
Но така като гледам от твоите думи, работодателя не иска да ти даде дължимото, пък какво да говорим за обезщетение. И да знаеш, работодателя има право да те премести на друга подобна работа, чл.120 КТ. Ако както казваш ти, караш предизвестие, от кого е отправено предизвстието, от теб или работодателя? Ако е от теб, забрави за всякакви обезщетения, освен за неползван платен отпуск и дължима заплата/и. Както и за борса, после, освен минимална, 4 месеца. Ако е от работодателя, тогава той сам се е нацелил в чл.328 и няма мърдане. Обаче ако всичко е устни уговорки, ти си увиснал яко и както казваш, става дума за доста пари, има реален шанс да не ги видиш. Можеш да сигнализираш в ИТ, но те работят главно по документи. Ако нямаш необходимите документи (примерно входирано подписано предизвестие), шанса да ти помогнат е малко висящ.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
13 мнения
• Страница 1 от 1