Малко насоки за един кандидат-студент

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
Мечтае да кара: E30 M3

Re: Малко насоки за един кандидат студент

Мнение от ///Maximalniq » 15 Апр 2013, 20:59

Добре, значи се връщам към първоначалното си решение за Маркетинг. В УНСС или в Нов Български Университет ? В НБУ няма какво да говорим преподаването, обстановката, всичко е по-добро от УНСС, но заслужава ли си 1000-тата лева отгоре на семестър ?

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 15 Апр 2013, 21:12

колега как така си сменяш мнението на база 5 поста във автомобилен форум - това е твоето бъдеще, само ти трябва да си решиш какво ще правиш с него.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Maximalniq » 15 Апр 2013, 21:18

В момента е толкова объркано, че е нужно някой да ме духне в правилната посока. В университет не съм стъпвал, нито знам какво се учи нито нищо, затова гледам да събера мнения от всякъде и от всеки.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 15 Апр 2013, 21:37

Ела на лекциии, ще видиш какво е :) В момнета съм първа година в УНСС икономика и бизнес.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Апр 2013, 21:47

Като цяло икономическите специалности, маркетинг и т.н. са алабалистики и следването ще ти е по-лесно (финанси е по-различно вече). Инженерните са доста повече работа и там наистина трябва да имаш желание, иначе няма да изкараш. В университета е най-важно да попаднеш в среда с други хора, които са напред с материала. Ако си в една група с някакви льольовци и ти ще станеш посредствен като тях. Другото е да ти преподават хора, които работят някъде, а не някакви абсолютни теоретици (контакти с фирми, реални примери). Не знам дали ти помага, но това е което мисля аз сега.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Потребител
Аватар
Кара: F31

Мнение от alozavar » 15 Апр 2013, 21:49

Нали не си стъпвал в университет- как прецени обстановката, обучението и всичко останало в УНСС спрямо НБУ :kuku: Истината е, че не ти ли е интересно на самия теб, ако ще и в Харвард да си, файда няма да има. Успех :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Maximalniq » 15 Апр 2013, 22:29

Еми... от хората, които съм питал.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Апр 2013, 22:31

///Maximalniq написа:...но днес реших, че искам да уча в Нов Български Университет..

Дано не обидя някой ама и аз от там имам една бакалавърска степен.. дори не отидох да си взема дипломата.

Моето мнение е, че има университети в които има смисъл да се учи и такива, дето хората ходят за да вземат диплома.

Или икономика, финанси в УНСС, право в СУ, информатика може би пак там във ФМИ и така. Всичко останало за мен е губене на време и пари.
Изображение

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Мнение от Spit-Fire » 15 Апр 2013, 23:55

Или химийка в УХТ-то, ако те влече :mhihi:

Не мога да разбера защо в България всеки се бута да учи икономика или информатика.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Maximalniq » 15 Апр 2013, 23:59

Spit-Fire написа:Или химийка в УХТ-то, ако те влече :mhihi:

Не мога да разбера защо в България всеки се бута да учи икономика или информатика.

Не знам защо си останал с такива впечатления, тук всички искат да учат туризъм, сигурно заради морето :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: таралясник

Мнение от Pisobella » 16 Апр 2013, 1:41

Ето ти за IT специалностите какво се учи във ФМИ на СУ, инфо за самите програми, за реализацията и т.н., има и учебен план.

Най-добре си разгледай информацията за всяка специалност, която те интересува (примерно тук за СУ) Сайтовете на другите университети също трябва да имат инфо за всяка специалност, какви възможности ти дава и учебен план (може би). Има и справочници.

Замисли се все пак какво те влече и как ще го работиш след това. В интерес на истината всяка една специалност ти дава много широк кръг от възможности, едно нещо може да намери приложения в много области. Това, което е като възможност за реализация в справочниците за кандидат-студенти, е просто една част от това, което би могъл да правиш.

Дали УНСС, СУ, НБУ - ако искаш да научиш нещо и да се развиваш - ще го направиш. В зависимост от това какво искаш да учиш ще се насочиш и към университета, който ти предлага по-доброто обучение. Това, че НБУ е по-лъскаво и по-скъпо, не го прави по-добро във всяко едно отношение. Друг е въпросът, че изборът ти зависи и според това какво ще си изкараш на КСК изпитите. :lol:

Така или иначе и да започнеш да учиш нещо не е задължително да го завършиш - можеш да решиш, че искаш друго и да промениш посоката. Също така магистратурите са добър вариант да добиеш и друга квалификация и да се развиеш в по-различна насока. (или пък да специализираш още повече в това, което си учил).

Изборът и решението са си твои, така че трябва да седнеш сериозно и да си помислиш.
Последна промяна Pisobella на 16 Апр 2013, 8:59, променена общо 1 път
Изображение
Аз умирам и светло се раждам ... за всяка спам тема!!! xD
click me !!! ---> http://z0r.de/63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 16 Апр 2013, 7:15

Домързя ме да изчета мненията, затова ще ти кажа с две думи какво мисля аз по въпроса. А то е следното - запиши това, което наистина искаш да научиш. Защото тия 5 години ще ги прекараш ТИ там, после ТИ ще търсиш реализация на базата на това обучение. Запознай се много внимателно с това какво точно се изучава и дали реално имаш желание да се занимаваш с въпросните дисциплини. Важното е щом запишеш тези години и отделено време да са ти от полза някой ден, а не едната диплома да те грее накрая. Аз преди две години направих тази грешка и сега съжалявам :mhihi:, но съм с 2к лв. вътре и ми свиди да прекъсна... Записах, без реално да знам какво ще уча. Сега се чудя за какво са ми всички тези неща, които дори да искам да науча нямам нужното време. А накрая реално след това няма професия на света, която да изисква всичко накуп, т.е. е същото като в училище - изучаваш хиляда неща, от които накрая са ти нужни 2-3. Да, определено има полезни моменти, но те по-скоро са изключение и са неща, които могат да се научат и без висше образование. В днешно време има курсове за всичко и срещу известна сума и отделено време получаваш в много по-голяма степен това, което те интересува. Това мисля аз и смятам, че ще е полезно да прочетеш поста ми и да осмислиш навреме в какво се забъркваш. Просто висшето образование сега не е каквото е било преди години...Много от великите хора не са стъпвали в университет :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 16 Апр 2013, 9:38

acho.rs написа: . Маркетинг - работят реклама . В повечето случаи започваш без твърда заплата или с малка такава и колкото повече клиенти привлечеш , толкова повече плащат .

Нещо май си се объркал... Това което описваш е работа на търговците - те намират клиентите, а не маркетинг специалистите.
Работата на маркетинг специалистите е да проучват от една страна конкуренцията, от друга страна тенденциите и нагласите на потребителите.
Образно казано маркетинг специалистите трябва да насочат компанията към клиентите, а търговците трябва да насочат клиентите към компанията :winky:

Относно какво да учи колегата - както вече казаха, това което му е интересно. Иначе няма смисъл :yes:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 16 Апр 2013, 10:33

Българските университети са трагични!
Относно ИТ - има една много мощна на международно ниво компания Telerik, която основно е ситуирана в България, но има офиси из цял свят. Те предлагат безплатно обучение с обещание за работа на ТОП студентите - разбирай - взимат около 50-70 човека всяка година от академията. Очаква се академията да може да издава диплома от "Датския Университет"/google it - не го знам какъв е/. Сайтът на академията е този: http://telerikacademy.com/

Нещо, за да не звучи много розово. Не е лесно, време отнемащо е - много. Има изпити на всеки 6-7 седмици. Присъствията са задължителни, ако искаш да си в топ позициите, също така има сериозно количество домашно. Изпитите не са леки! Конкуренцията е много голяма. Дори да си в топ курсистите на академията може да стане така, че да не те вземат, защото след това си има interview и те оценяват пак дали пасваш на профила на компанията.

Хубавото е, че дори да не те вземат на работа, знанията които са ти дали остават в твоята глава.

Академията е ориентирана основно в Windows development и се изучава .NET/ако не ти говори нищо прочети малко за него. Езикът на програмиране е C# и от тази година се изучава същевременно HTML+JavaScript, защото чрез тях могат да се правят приложения за Win8.

Ако логическото мислене и математиката са ти силни страни го записвай!

Относно Маркетинга. Тегав пазар много, първо защото преди 7-8 години изникнаха рекламни агенции. Кой успя, който не успя стана работник в такива, а други просто смениха бранша. Като цяло в България маркетинга е на трагично ниво. Не се вижда развитие. Евентуално има бъдеще в дигиталния маркетинг и свободна ниша, но виж там как са ти неща. Маркетинга или е яко креативност или се забиваш в едни excel-ски таблици за извличане на данни планиране и бюджетиране :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 16 Апр 2013, 10:59

Замяната на развитие за бърз успех е много лоша стратегия. Акадамията се води от сериозни, хора да. Някой ги познавам лично, но там повече от един прост занаятчия няма да станеш. Този, който ръководи цялата работа... да не му пиша името излишно, че като го знам ще се регистрира тука да ни оборва, кара в момента докторантура. И това ако не е double talk не знам ;)
И това важи, за която и да е специалност. Да добре е да може да работиш докато учиш, но не да си спреш образованието заради работа в 99% от случаите ти затваря много врати в бъдеще...

Мнението ми за НБУ се покрива с това на бум_бум, ама не исках да съм първия, който го пише.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата