Акт за изтекъл срок на СУМПС
Модератор: Общи модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
Акт за изтекъл срок на СУМПС
Здравейте . Причината да пусна темата е нуждата от съвети или коментар от запознати по повод съставянето на акт за шофиране със СУМПС ( свидетелство за управление на моторно превозно средство, за по-кратко занапред ще наричам книжка ) с изтекъл срок на валидност. Случаят е такъв. Книжката ми е с изтекъл срок на валидност от 15.01.2012г . Преди повече от месец ( 12.02.2013г. ) подадох молба заявление в КАТ-Пловдив за преиздаване на свидетелство за правоуправление . Следвах общия ред установен от ведомството и молбата ми беше приета като за това ми беше издаден талон от сектор пътна полиция с входящ номер с дата и дата на получаване на СУМПС 12.03.2013г . Да подчертая акт не ми беше направен за закъснението за подновяване или там както искат да си го кръщават . Днес 18.04.2013г бях спрян за проверка от органите на КАТ ( масова беше по 10 коли наведнъж, само документи се проверяваха ) и в крайна сметка ми беше съставен акт за управление със книжка с изтекъл срок упоменат изрично в акта . След като му обясних че управлявам с този талон той на свой ред ми заяви, че е проверил и ми бил изтекъл ( точно това му бяха думите ). Аз писах във възраженията че карам с този талон и писах входящия номер на заявлението . Та мисълта ми е , аз че съм пропуснал срока за преиздаване на книжката изпуснал съм го и затова бях готов да си понеса наказанието предвидено в закона , затова и се явих в КАТ и по процедусрния ред си свърших работата само че те май не си свършиха своята и даже си мислих че мога да управлявам до изготвянето и с тоз талон както и те ( полицаите си мислят може би ) , но това не е документ заместващ СУМПС , никъде не е упоменато нито пък срок за валидност на тоз талон ако все пак го възвеличават във заместващ документ . В този талон е описана дата на получаване , а не срок на валидност , в което е голямата разлика от акта. Та някой знае ли има ли регламентиран нормативен документ или законова разпоредба , че това листче смешно , което е обикновен информационен талон за входящ номер на подадени документи , е законов заместител на книжката . Другото ако не е така означава , че КАТ-Пловдив са ме лишили от правото ми да управлявам МПС по причина , за която няма законово разпореждане наказанието да е такова . Т.е. за това че съм закъснял със срока за подаване на молба за преиздаване на книжка подлежа на административна наказателна отговорност и би трябвало да ми бъде написан и връчен акт , с който вече мога да карам , но съм лишен от това право с НЕсанкционирането ми и това , че съм пуснат по пътищата да карам ме прави автоматически нарушител . Е по коя вина при условия , че със самия акт на подаване на документи за преиздаване на книжка аз им връчих всичките си документи и те има бяха в ръцете , ами да ме бяха санкционирали за конкретнотот нарушение тогава , а не да ме правят на маймун че не съм отишъл да си взема книжката при условия че няма изричен краен срок . Това са моите разсъждения . Тридневния срок за подаване на допълнителни възражеия и допълнения изтича в понеделник включително и смятам да го направя , но има ли смисъл и законово прав ли съм в таз цялата безмислица и неуредица . Благодаря.
- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
Re: Акт за изтекъл срок на СУМПС
Колега, не съм юрист, но с моите си познания по материята ще се опитам да обясня аз как виждам нещата:
За това, че ти е изтекло СУМПС законово нямат основание да ти пишат акт и както чета не са го направили.
Сега за шофирането без книжка - закона общо взето не прави разлика дали си неправоспособен водач или ти е изтекла книжката. И в двата случая се води, че управляваш МПС без валиден документ, т.е. нямаш право да го правиш. По закон няма заместващи книжката документи.
Дори и да напишеш възражение се съмнявам, че ще бъде уважено, за съжаление ...
Обаче, с малко късмет се сещам за един елегантен изход от ситуацията
Казваш, че си подал документи за нова книжка на 12.02.2013 г. със срок на издаване 30 дни. Според мен ти реално към датата на съставяне на акта си имал валидна книжка (новата), защото съм сигурен, че тя ти е била издадена преди тази дата. В тази ситуация просто отиди в КАТ, виж дали ти е издадена книжката, ако е готова я вземи и пиши като възражение, че към датата на съставяне на акта си имал валидно свидетелство, но не е било в теб, а в КАТ. Тогава би следвало актът да падне и да ти напишат нов за това, че не си носил книжката със себе си в момента на проверката от контролния орган. Този акт е 10 лв.
Дано да съм бил полезен
Успех!
За това, че ти е изтекло СУМПС законово нямат основание да ти пишат акт и както чета не са го направили.
Сега за шофирането без книжка - закона общо взето не прави разлика дали си неправоспособен водач или ти е изтекла книжката. И в двата случая се води, че управляваш МПС без валиден документ, т.е. нямаш право да го правиш. По закон няма заместващи книжката документи.
Дори и да напишеш възражение се съмнявам, че ще бъде уважено, за съжаление ...
Обаче, с малко късмет се сещам за един елегантен изход от ситуацията

Казваш, че си подал документи за нова книжка на 12.02.2013 г. със срок на издаване 30 дни. Според мен ти реално към датата на съставяне на акта си имал валидна книжка (новата), защото съм сигурен, че тя ти е била издадена преди тази дата. В тази ситуация просто отиди в КАТ, виж дали ти е издадена книжката, ако е готова я вземи и пиши като възражение, че към датата на съставяне на акта си имал валидно свидетелство, но не е било в теб, а в КАТ. Тогава би следвало актът да падне и да ти напишат нов за това, че не си носил книжката със себе си в момента на проверката от контролния орган. Този акт е 10 лв.
Дано да съм бил полезен

Супер идея , благодаря много. И аз го знаех , но направо ми излетя от акъла афекта действа още. А заместващ документ има и това е акта , който е заместващ на контролния талон който тъй или иначе се взима от органите
за какво да е провинение. А какво право имат КАТ да ме лишават от правото да шофирам щом няма предвидено наказание за пропуснат срок на книжката и аз ще стоя един месец без нея не по моя вина явно . В сисъл вината е моя , но по закон няма предвидено наказание тъй или иначе ей това е абсурдната ситучация , отнето право .Единия месец срок на издаване е административно определен аз няма вина за това , да ми я издадат за следващия ден и тогава правото да шофирам нямаше да ми бъде отнето.

- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
vladobate написа:А заместващ документ има и това е акта , който е заместващ на контролния талон който тъй или иначе се взима от органитеза какво да е провинение.
Колега, не бъркай контролния талон с книжката

Дори ако си изгубиш книжката и ти съставят акт за изгубени лични документи, този акт също не е заместител на шофьорската книжка и не ти дава право да шофираш с него.
vladobate написа:А какво право имат КАТ да ме лишават от правото да шофирам щом няма предвидено наказание за пропуснат срок на книжката и аз ще стоя един месец без нея не по моя вина явно . В сисъл вината е моя , но по закон няма предвидено наказание тъй или иначе ей това е абсурдната ситучация , отнето право .Единия месец срок на издаване е административно определен аз няма вина за това , да ми я издадат за следващия ден и тогава правото да шофирам нямаше да ми бъде отнето.
Тук всъщност не ми стана ясно от къде е дошло забавянето - КАТ ли неоснователно са ти забавили издаването на шофьорската книжка. т.е. извън нормативно определения максимален срок? Ако е така винаги можеш да си търсиш правата по съдебен ред, ако имаш време, пари и нерви, разбира се ...
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
адаш, не те разбирам... закъснял, закъснял, добре... подаваш на 12-ти миналия месец, със срок 30 дни, и още не си си взел книжката
... и караш с някакво листче
освен да се бяха строили всичките, и шефа да ти донесе книжката, друго май е нямало какво да направят
виж ако минава оня момер по-горе... ама ме съмнява как ще се обосновеш

освен да се бяха строили всичките, и шефа да ти донесе книжката, друго май е нямало какво да направят

виж ако минава оня момер по-горе... ама ме съмнява как ще се обосновеш

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
vladobate написа:Супер идея , благодаря много. И аз го знаех , но направо ми излетя от акъла афекта действа още. А заместващ документ има и това е акта , който е заместващ на контролния талон който тъй или иначе се взима от органитеза какво да е провинение. А какво право имат КАТ да ме лишават от правото да шофирам щом няма предвидено наказание за пропуснат срок на книжката и аз ще стоя един месец без нея не по моя вина явно . В сисъл вината е моя , но по закон няма предвидено наказание тъй или иначе ей това е абсурдната ситучация , отнето право .Единия месец срок на издаване е административно определен аз няма вина за това , да ми я издадат за следващия ден и тогава правото да шофирам нямаше да ми бъде отнето.
Вината си е изцяло твоя, заявление за преиздаване на документи като лична карта и СУМПС се подава 1 (един) месец преди изтичане на валидността. Ти си решил да чакаш до изтичането на срока (а и след това) и после се чудиш що си останал без книжка за времето в което трае стандартната процедура за преиздаване.
Тук не статава въпрос дали съм виновен за това че съм закъснял в това спор няма аз и нямам никакви претенции. Вече разучих всичко пък и колегата с първия пост го е изяснил. По закон нямаш право да караш без СУМПС и още няма заместваш документ на книжката ( за разлика от контролния талон или ако са ти откраднали лична карта пак издават бележка от полицията докато ти издадат нова ) . Аз че съм закъснял закъснял съм и то с повече от година , това че не съм подал заявление за преиздаване в законния срок съм си виновен , но и не съм го знаел . Аз мислих че след като съм се явил доброволно в КАТ и съм подал молба-заявление за преиздаване на книжка там ясно се виб=жда , че тя е с изтекъл срок и мислих , че ще бъда санкциониран и всичко ще си тръгне по каналния ред . Но това не се случи по простата причина , че в закона няма такава санкция и след като ми приеха молбата ми дадоха този входящ номер , което ме заблуди ( поради незнание ) , че е заместващ книжката за срока в който ти я издават. Дотук всичко се изясни само че при проверката се оказва , че полицая изисква информация от КАТ за това имам ли реално валиден документ за правоуправление или не . И тука става така че в този момент аз вече съм имал издадена нова книжка ( почти месец преди проверката ) с което аз като водач на мпс пред органите на КАТ съм изряден , единственото ми нарушение в случая е било , че не съм си носил този документ за което се полага санкция акт с парична глоба 10лв. Но въпреки всичко полицая ми написа акт че управлявам със книжка с изтекъл срок на валидност. Принципно според закона е важен факта дали имаш право да управляваш мпс и това право аз съм го имал в момента на проверката , а съвсем друго ми е провинението ,че не съм представил този документ . Всичко това аз не го знаех когато ме спряха ,защото се бях заблудил както описах по-горе и бях направо като пате в кълчища , а правилното поведение беше веднага да им кажа че книжка имам , но не е вмен и те да си проверят веднага в КАТ така ли е и информацията щеше да излезе и акта щеше да е за непредставяне на книжката в размер на 10лв , а той се направи . Какво правим ако сте в болница 2 месеца и през това време ви изтече книжката или сте в чужбина . Пак сме на пангала и няма лошо мен една година никой не ми направи проблем че нямам правоспособност да управлявам мпс , което било изключително важно и затова не можело да има заместващ документ ама никой не те търси като ти изтече срока щото там в системата веднага излиза , нали било важно. И излизаш от болницата подаваш заявление и ти е отнетоправото да караш един месец поради незнайна причина. Ами да ги издават за един ден аз каква вина имам за да бъда лишаван или какво болен си майната ти това не е по=важно от книжката , тва е нямаш късмет ли какво второ качество ли си . Не може да няма вариант за заместващ документ , правото да управляваш е оределено от закона тиси изпълнил условията и са ти го дали това право , а самия документ който е информационен ( той не кара колата ) няма никакъв проблем да има заместител с някакъв срок на валидност вече по-кратък и ти да си караш кола защото тъй или иначе имаш правоспособност . Това е цялата философия и аз така разсъждавах докато не ме спряха и не се информирах за законовите положения , вярно пост фактум , но такава е играта . Просто не съм съгласен с идеята да си лишен от право което ти е дадено и ти не си нарушил условията за придобиването му или да си извършил някакво голямо престъпление , което би довело до отнемането ти. Проблема е чисто административен. Само един пример за подобни глупости недомислени. Съставят ми акт който ми е втори и нямам право да си взема талона докато не ми излезе наказателното постановление и не си понеса наказанието според него . Е да обаче аз отивам и като пич си взимам талона тъй като съм си понесъл наказанието за първия акт и съм си платил глобата и почвам да карам съвсем редовен имам си талон книжка всичко. Акта си стои , те си мислят че талона е в тях , а той фактически го няма . И най-накрая не може полицая да ми казва , след като му заявявам , че управлявам с талон за подадено заявление , че бил проверил и тоз талон ми бил изтекъл . Този талон няма никаква документална стойност и няма срок на валидност , има написана само дата на получаване на друг документ . Живи и здрави . Сега наистина ще си подам обяснение и допълнение към написания акт в тридневен срок както си е по закон и ще опиша , че по време на съставяне на акта съм имал валидно СУМПС , но нарушението което съм направил е че не го ноця в себе си и ще помоля за промяна на акта или преиздаване на нов ( не знам какъв им е реда ) с текст съответстващ на реалното нарушение . Това е вратичката в закона в конкретния случай , което си е съвсем законно само че не , полицая трябваше да направи бройка . Да не казвам , че само да знаех това което прочетох за един час от закона за начина по който имат право да те спрат и законовите действия , които трябва да извършат и веднага този акт щеше да стане нищожен . Нито ми се представи полицайката като спря , нито свидетеля се подписа пред мен , аз такъв не видях , копието от акта който получих е абсолютно нечетливо . Иначе отстрани като се види перфектна полицейска акция . Не са ми виновни , за това че съм нередовен от гледна точка на това че съм изпуснал срока за преиздаване , който момент вече беше минал по време на тяхната проверка , но работата им е да боравят със закони и абсолютната точност и коректност на действията им е задължителна , а то не беше така.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Добре нека да разсъждаваме като големи хора над нещата. Първо ти си бил неусведомен за много неща, което си е изцяло в твой ущърб. Питаш защо ти отнемат правото да шофираш, защо не ставало от днес за утре. Еми като искаше бързо да ти я подновят защо не си пусна заявлението по бързата процедура за до 10 дни? Искаш ли да ти кажа защо? Еми защото струва 55лв и не си знаел, но дори и да си знаел надали си щял да ги дадеш. Така значи няма да мрънкаме повече, що било 1 месец.
Второ ако книжката ти е била издадена вече при проверката, просто са ти съставили неоснователен акт. Изключително просто решаваме проблема като обжалваш НП което ще излезе. Имаш датата на книжката на нея, имаш датата на акта, всичко отпада след едно обжалване, няма глоби, няма наказания.
Второ ако книжката ти е била издадена вече при проверката, просто са ти съставили неоснователен акт. Изключително просто решаваме проблема като обжалваш НП което ще излезе. Имаш датата на книжката на нея, имаш датата на акта, всичко отпада след едно обжалване, няма глоби, няма наказания.
8 мнения
• Страница 1 от 1