Малко насоки за един кандидат-студент

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Малко насоки за един кандидат студент

Мнение от vlad0 » 16 Апр 2013, 13:27

steeN написа:Замяната на развитие за бърз успех е много лоша стратегия. Акадамията се води от сериозни, хора да. Някой ги познавам лично, но там повече от един прост занаятчия няма да станеш. Този, който ръководи цялата работа... да не му пиша името излишно, че като го знам ще се регистрира тука да ни оборва, кара в момента докторантура. И това ако не е double talk не знам ;)
И това важи, за която и да е специалност. Да добре е да може да работиш докато учиш, но не да си спреш образованието заради работа в 99% от случаите ти затваря много врати в бъдеще...

Мнението ми за НБУ се покрива с това на бум_бум, ама не исках да съм първия, който го пише.

Steen :mhihi: за да си ръководител на катедра какъв трябва да си? Чисто адмистративно те питам :)
Казах, че академията си има и минуси и това, че е безплатна ще се избие като цяло в последствие от заплатата - предполагам. Незнам защо ги наричаш прости занаятчии, защото те дават примери с хора, които не са станали прости занаятчии. Академията като цяло дава насоката, но както казах е времеотнемащо, защото се изисква яко учене и встрани ;)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 16 Апр 2013, 14:56

Много добре си сметни колко ще дадеш за тоя бакалавър по различните университети. Сметни в НБУ за 4 години, после за УНСС и СУ... После вкарай фактора, че докато завършиш, ще ги вдигнат поне 1 път :mhihi: И ако в УНСС/СУ ги вдигнат с 50лв, за НБУ е 200лв. После с тази специалност какви пари ще взимаш... За мен е малоумно да дадеш в България 10 бона за "образование". Имай предвид, че в УНСС за 4 години ще дадеш няколко стотин лева повече, отколкото в НБУ за един семестър... Ако ще наливаш пари, по-добре в чужбина, въпреки че и там вече на места е "образование" :mhihi:
Изображение

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 16 Апр 2013, 15:28

За НБУ - не ти вдигат такстата.
На колкото си започнал, на толкова завършваш.
virtue and tranquillity

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20

Мнение от intention » 16 Апр 2013, 23:06

Здрасти колега ( автора).

Не може да се каже че знам какво ми се учи но пък определено съм пример че не трябва да ти пука толкова ако направиш грешка.

започнах да уча във Варна редовно , исках да се преместя задочно но не ми позволиха - прекъснах по собствено желание и записах в софия подобна специалност.

Не казвам че трябва да го удариш на проба-грешка но и не се притеснявай! Не може всеки да е ориентиран от малък и да знае какво да учи и работи.

Имай предвид че почнеш ли да учиш ще ти хрумнат такива идеи че не веднъж и два пъти ще се чудиш защо аджеба си записал това.

Относно Интереса към ΙΤ сферата в Б-я е наистина голям балон. И не се знае до кога ще е така.
Има тенденция в Европа и скандинавието за глад за инженери мъже под 40 години. Това е от около година.
В този ред на мисли е хубаво да помислиш дали искаш да останеш в България или по-скоро ти се ходи в чужбина да се реализираш, да живееш и може би останеш там. Аз избрах България и не съм сгрешил ! (Никога няма да избера чужбина пред родината! )
Учих и продължавам да уча в икономическо направление. Моето мнение е, че в България бизнеса не е на достатъчно ниво че да се възползва от маркетолози и финансисти и като цяло тесни икономисти, че да се впрегнат хората които излизат с такова образование.( тук изключвам счетоводителите - за тях винаги има място).
Но пък в България има възможност да си стартираш бизнес стига да си креативен и да се учиш от грешките си. - А какво по-хубаво за един младши предприемач от икономическото образование!

И така казвам ти колега - каквото и да решиш смело напред то ще си покаже!
Надявам се не да съм размътил айряна , а да съм ти дал насоки в/у какво да помислиш.
:yes:
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
Мечтае да кара: E30 M3

Мнение от ///Maximalniq » 16 Апр 2013, 23:15

Благодаря ! :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 16 Апр 2013, 23:26

intention написа:Относно Интереса към ΙΤ сферата в Б-я е наистина голям балон. И не се знае до кога ще е така.
:yes:

Извинявай, че ми стана интересно - би ли се обосновал защо така? :)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Апр 2013, 0:23

Ето ти едно просто мнение- маркетинга в българия да си го избиеш от главата.

Ако нямаш гръб- Финанси, счетоводство, ит, право, медицина- не в някакъв определен порядък ги пиша. Ако имаш някой зад гърба си- мениджмънт.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от NStorm » 17 Апр 2013, 0:27

Ето ти още едно просто мнение - каквото си харесаш в чужбина.
Вярвай на 'патило' - разликата между български и западен университет е като от земята до небето...
21/02/08...speechless

zxsport
Аватар

Мнение от zxsport » 17 Апр 2013, 0:46

alx написа:Ето ти едно просто мнение- маркетинга в българия да си го избиеш от главата.

Ако нямаш гръб- Финанси, счетоводство, ит, право, медицина- не в някакъв определен порядък ги пиша. Ако имаш някой зад гърба си- мениджмънт.

Какви са тия "има гръб" / "няма гръб" ???
Щом човекът пита и се чуди, очевадно няма гръб и вуйчо владика!
Нека запомни само 1 единствено нещо - ако ще се занимава с икономика е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да завърши СЧЕТОВОДСТВО И КОНТРОЛ или ФИНАНСИ и нищо друго! Това е гръбнакът на материята и без него не може!
ПС. - без да ми се сърдят колеги, завършили МО и МИО!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Апр 2013, 1:12

zxsport написа:
alx написа:Ето ти едно просто мнение- маркетинга в българия да си го избиеш от главата.

Какви са тия "има гръб" / "няма гръб" ???
Щом човекът пита и се чуди, очевадно няма гръб и вуйчо владика!
Нека запомни само 1 единствено нещо - ако ще се занимава с икономика е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да завърши СЧЕТОВОДСТВО И КОНТРОЛ или ФИНАНСИ и нищо друго! Това е гръбнакът на материята и без него не може!
ПС. - без да ми се сърдят колеги, завършили МО и МИО!

За счетоводството и контрол съм абсолютно съгласен.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от Хаос » 17 Апр 2013, 19:26

Johnnie1 написа:тия малоумници от политическите партии, ако вземат да сформират стабилно правителство и почнат да идват сериозни фирми ще има повишено търсене на инженери. така че единственият фактор е да ти харесва ;)

there, I fixed it
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Потребител
Аватар

Мнение от Johnnie1 » 22 Апр 2013, 15:37

Хаос написа:
Johnnie1 написа:тия малоумници от политическите партии, ако вземат да сформират стабилно правителство и почнат да идват сериозни фирми ще има повишено търсене на инженери. така че единственият фактор е да ти харесва ;)

there, I fixed it

повишено търсене на инженери има и сега ;) но и двете професии са страните на една и съща монета, единият без другият не може. не случайно в китай следят увеличаването/намаляването на мениджърите като индекс за растеж/спад.

но пак най-важното е да не мъчиш специалността, а да си бачкаш работата с кеф за да не ти тежи.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Апр 2013, 16:27

Johnnie1 написа:но пак най-важното е да не мъчиш специалността, а да си бачкаш работата с кеф за да не ти тежи.

Да! За мен, ако всеки път ти се налага да четеш нещо по 2 пъти, значи не го разбираш :mhihi: :mhihi: :mhihi: Едно е тук-там някой предмет да те затруднява, ама ако всичко минаваш с "бутане"... забрави, че ще си изкарваш хляба с това.
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 22 Апр 2013, 18:35

Johnnie1 написа:
Хаос написа:

there, I fixed it

повишено търсене на инженери има и сега ;) но и двете професии са страните на една и съща монета, единият без другият не може. не случайно в китай следят увеличаването/намаляването на мениджърите като индекс за растеж/спад.

но пак най-важното е да не мъчиш специалността, а да си бачкаш работата с кеф за да не ти тежи.

не знам защо си мислите, че мениджърите са винаги икономисти...
това е абсолютно погрешно мнение
мога да дам пример компанията, в която работя:
изцяло български капитал, оборот над милиард лева годишно
собственика на компанията (единия от двамата) е инженер и е бил два пъти финалист в конкурса "Мениджър на годината"
на моето "направление" шефа е инженер, зам-шефа е инженер
итн...

по темата:
университета е като интернет
можеш да цъкаш във фейсбук и 9гаг или да разглеждаш уикипедия, зависи от теб
с по-наплюнчени думи - университета е платформа за обмен на знания, а не институция, която ще те научи на нещо
по-вероятно е да не те научи на нищо смислено, ако пребиваването ти там не е строго осъзнато
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от destiny » 22 Апр 2013, 20:02

Напълно съгласен с колегата над мен,изгубих 4 години по време на бакалавърската си програма да уча нещо, което не ме влече,колкото да има някаква тапия.За сметка на това уча магистратура, която ме влече и полагам старание.Към колегата, който пита - бранд мениджмънт в НБУ, програмата действително е на високо ниво,с много добри и известни преподаватели и доста практически насочена.Тааа, за НБУ като човек, който учи 5-та година там мога да кажа, че наистина ако имаш желание може да научиш много и в повечето случаи чрез съвременни методи за предаване на материала.Ако те интересува нещо допълнително - питай!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата