области в америка и икономическото им развитие
Модератор: Общи модератори
области в америка и икономическото им развитие
митака в онази другата тема предложи нещо:
и като се замислих- реших че всъщност мога да напиша нещо по въпроса и то само от лични наблюдения- къде ще уцеля, къде съм го видял накриво... ма що не
та... питайте... икономика на определени щати, градове - аз съм бил почти навсякъде по области и в по-големите градове и не толкова големите- така че ако знам- ще пиша като имам време. ако има други имигранти- да пишат и те.
давайте
В Америка също има развити и слабо развити региони - пуснете една такава тема и ние българите да поразсъждаваме малко.
и като се замислих- реших че всъщност мога да напиша нещо по въпроса и то само от лични наблюдения- къде ще уцеля, къде съм го видял накриво... ма що не
та... питайте... икономика на определени щати, градове - аз съм бил почти навсякъде по области и в по-големите градове и не толкова големите- така че ако знам- ще пиша като имам време. ако има други имигранти- да пишат и те.
давайте

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: области в америка и икономическото им развитие
дакота , южна каролина 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Мен ми се струва, че Калифорния, Тексас и Ню Йорк формират 70% от БВП на щатите... Ама може и да бъркам 

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
acho.rs написа:дакота , южна каролина
дакотите бяха празни до много скоро.
страшна природа/ космически пейзаж обаче там нямаше _нищо_. знам щото ходя всяка година на най-голямото сборище на мотори да караме и да се забавляме... всичките пътища са прави като конец и вървят през нищото...

сега обаче откриха много нефт (дори оня ден четох че това което са смятали че има като находища- двойно повече имало...)
та.. експлозивно правят градчета за работниците по сондите. дори имам приятел които там имаше някакви големи парцели земя и сега ги дава под наем да организират градчета от големи каравани за да насмогнат на пристигащите. нова златна треска. хора от кол и въже са започнали да се събират там. почнали са да имат сериозни проблеми с наркотици и ку.ви ми разправяше моя човек.
страшно много пари има там. но не е за слабохарактерните...
южна каролина е ... реднек ленд. там още ги е яд че са загубили гражданската война. беше преидмно текстилна индустрия- сега няма нищо освен беззъби дебели американци живеещи на социални помощи. яко расисти и добре въоръжени

единствената икономическа "светлинка" е че имат малко курорти по океана (мъртъл биич е най-известния) та от там си докарват малко пари. но и курортите им не са нищо особено, но на фона на "нищото" пак са нещо.
Последна промяна alx на 03 Май 2013, 20:27, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Nickelback написа:Мен ми се струва, че Калифорния, Тексас и Ню Йорк формират 70% от БВП на щатите... Ама може и да бъркам
о, цивилизацията на америка е по бреговете и то само на определени места - около бостън, ню йорк, лос анджелис, сиатъл... ако говориме за пари - добави остин и хюстън, тексас....
останалото е.... направо не се брои...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Къде забрави езерата 
[/quote]
и за бях чувал същите неща , но това за дакота е интересно

alx написа:[quote="acho.rs"
[/quote]
и за бях чувал същите неща , но това за дакота е интересно

- Hito
- Е46 Fanatic
-
- Кара: Е46 330d; GLK 320
А в Чикаго какво е положението?
Доколкото знам там има страшно много българи .....

Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание

- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
Аз съм имал досег само с Ийст Коуст и ми се струва,че най-силната икономика е съсредоточена именно по линията Вашингтон ДС - Ню Джързи- Кънектикът - Масачузетс .
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
alx написа:та... питайте... икономика на определени щати, градове
мен лично ме интересува Тексас, като цяло самия щат и в частност Остин...Какво е положението там?
Hito написа:А в Чикаго какво е положението?
чикаго е странно животно- поне за мене.
времето там е много неприятно - езерото е като фуния за студения въздух от севера и непрекъснато духа. през зимата е много студено. през лятото човек би рекъл, че трябва да е прохладно и приятно. мне. страшна жега е.
чикаго е възлова транспортна точка. от там и много от камионджийските компании са там. така започна и българското присъствие там- имаше транспортна компания които или се държеше от българин или просто наемаше много българи- не помня вече. беше отдавна. сега в чикаго има много българи (около 300к), но голяма част от тях живеят по гетата и работят некви мизерни работи.
чикаго е "уникален" с това че повечето големи американски градове за зонирани един вид- имат си хубавите квартали и гетата. чикаго е общо взето по-размит. гетото и хубавите квартали са малко поомешани. един вид- може да те застрелят навсякъде - и като говоря за стрелба- чикаго има страшни проблеми с бандите. има убийства всеки ден общо взето. оня ден отстреляха накакъв на 200 метра от дома на обама.
аз лично никога не бих живял там...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
mangini написа:alx написа:та... питайте... икономика на определени щати, градове
мен лично ме интересува Тексас, като цяло самия щат и в частност Остин...Какво е положението там?
Аз знам, че в Далас конкретно, е доста чисто и подредено. Голяма жега лятото и доста скучно като цяло...

Лето две и седемнаесто.
stankata777 написа:Аз съм имал досег само с Ийст Коуст и ми се струва,че най-силната икономика е съсредоточена именно по линията Вашингтон ДС - Ню Джързи- Кънектикът - Масачузетс .
най-силната икономика е в калифорния- мисля, че калифорнийската икономика е 7ма или нещо такова в света. там имат обаче сериозни проблеми с либералното си управление (и съответната липса на пари за каквото и да е било и високите данъци) и имигрантството (заливаха ги мексиканци и други подобни южняци) а сега - китайци.
източния бряг - финансовата икономика е бостън, ню йорк и вашингтон. вашингтон е много стабилен финансово защото там е дефакто управлението на америка и повечето хора са на държавни длъжности - мисли си едни добре платени гърци един вид

конектикът е петна с богати еврей и останалото е гето. най-големия им град - хартфорд дори в центъра си е гето.
ню джързи е индустриална кочина (мотото му е "щат- градина" и това се смята за лоша шега общо взето). има свойте богати петна създадени от хора които работят в ню йорк (от другата страна на реката), но живеят извън него. ню джързи е основния порт за петрол и там са и повечето рафинерии които изхранват източния бряг.
на юг от вашингтон няма нищо (до колкото говориме за цивилизация). е, има една вирджиния което е наоколо и голяма част от военните лидери са базирани там, но по-надолу по тоя коридор са каролините и джорджа ... за каролините писах, джорджа е същата ама си нямат съвсем нищо там. дори пътищата не могат да си оправят...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Всъщност аз питах конкретно за Тексас, понеже чух мнение от един познат, че това е "най-селския щат" от всички там. Та ми стана интересно, ако въобще е вярно, какво точно се разбира под "най-селски", спрямо другите..
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
mangini написа:Всъщност аз питах конкретно за Тексас, понеже чух мнение от един познат, че това е "най-селския щат" от всички там. Та ми стана интересно, ако въобще е вярно, какво точно се разбира под "най-селски", спрямо другите..
Има нещо вярно

Лето две и седемнаесто.
mangini написа:alx написа:та... питайте... икономика на определени щати, градове
тексас винаги е бил гигантско село. карат предимно и само големи пикапи- някои със етажерки за пушки отзад. не знам кои са по-добре въоръжени- тия от тексас или тия от каролините, но в тексас не познавам човек дето да няма по един малък арсенал. като всички селяни са много любезни и добронамерени.
фермерството винаги е било силно представено. просто има много земя и повечето е относително плодородна ако се сравнява с останалата част на америка която е предимно глина и камъни. най-силния им бизнес обаче е петрола.
последните 20тина години остин и хюстън дръпнаха много. петролните пари се реинвестираха в хай-тек компании (технологии/ биотек/ медицина и тн.). бизнесите обичат тексас защото тексасците са републиканци и законите им подържат големите бизнеси. типичния реднек от тексас се различава от типичния за америка по това че има повече пари (често- много повече). работливи са като цяло. последната рецесия дето ни удари (2007-2011) тексас почти не я отрази във финансовите си резултати- щата си вървеше задоволително като се има напредвид че в една флорида не остана камък върху камък дето се казва...
та... не случайно тука последните години се чуват "викове" тексас да се отдели от останалата част от америка като отделна държава. няма да стане, но мисля, че е показателно.
единствения проблем на тексас е че е страшна жега... на мене никъде не ми е било толкова горещо... ех.. може би в джибути ама там не се брои...

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила