области в америка и икономическото им развитие

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Re: области в америка и икономическото им развитие

Мнение от barty » 03 Май 2013, 23:04

Много интересна тема :yes: Не съм бил Щатите и чета с голям интерес, дайте още инфо :yes:
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 03 Май 2013, 23:10

alx написа:
zlatko_baretata написа:Юта. :mhihi:

юта съм карал през нея кола и съм ходил да карам ски. много е красиво. ама и там няма нищо ако не броиш мормоните които.. и те нямат нищо. много е диво. салт лейк сити е ограден с планини и некво много космическо. като под тодорката го усещам целия град- много особено...

едно нещо дето не видях в юта обаче е черни. просто няма.

иначе всичките са некви много бедни...

Черни (нигаас) на много места липсват в щатите. Особено където кипят високотехнологични дейности ( :mhihi: ) съвсем ги няма - като почнеш от Сан Франциско до Лос Анджелис и от Лос Анджелис до Сан Диего е доста намален броят им. За сметка на това точно в Лос Анджелис е бъкано :mhihi:
Но пък е пълно с чайници, корейци и индийци :confused: И точно те за съжаление правят големите пари в тоя сектор. В смисъл те са работягите, не получават колкото са заслужили...
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Аватар
Кара: Фиат 126р
Мечтае да кара: Шкода Фабия

Мнение от zlatko_baretata » 03 Май 2013, 23:13

Явно планът "Ран-Ът" е сработил в по-бедничките щати, иначе досега да са хапнали от касетъчните бомби с обеднен уран... :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 03 Май 2013, 23:36

alx написа:чикаго е странно животно- поне за мене.

времето там е много неприятно - езерото е като фуния за студения въздух от севера и непрекъснато духа. през зимата е много студено. през лятото човек би рекъл, че трябва да е прохладно и приятно. мне. страшна жега е.

чикаго е възлова транспортна точка. от там и много от камионджийските компании са там. така започна и българското присъствие там- имаше транспортна компания които или се държеше от българин или просто наемаше много българи- не помня вече. беше отдавна. сега в чикаго има много българи (около 300к), но голяма част от тях живеят по гетата и работят некви мизерни работи.

чикаго е "уникален" с това че повечето големи американски градове за зонирани един вид- имат си хубавите квартали и гетата. чикаго е общо взето по-размит. гетото и хубавите квартали са малко поомешани. един вид- може да те застрелят навсякъде - и като говоря за стрелба- чикаго има страшни проблеми с бандите. има убийства всеки ден общо взето. оня ден отстреляха накакъв на 200 метра от дома на обама.

аз лично никога не бих живял там...

За времето е вярно. Наистина е много ветровито, а лятото влажността варира 90-100%. Въпреки че не е много жега (макс 30гр.), не може да се диша лятно време.

Българите нямам впечатления да живеят в гета, повечето са в средна към ниска класа квартали, но съставени предимно от работещи имигранти. Пример - предградията около летището, където е по-евтино заради шума от самолетите.

Иначе за зонирането в Чикаго, не знам как си решил че е размит. Моите, а и не само, наблюдения са че в града ако теглиш една черта от центъра към летище О'Хеър, на север са нормалните квартали, на юг всичко е кенеф. Убийствата и проблемите са предимно в South Side и West Side. На юг номерата на улиците започват от 1 до ~100+, като 1 е центъра и на юг се увеличават. Та, Обама е от Хайд Парк (около 50-та улица), близо до Чикакгският университет, където уж живеят некви по-заможни чернилки, но все пак е в сърцето на гетото, та такива неща се случват там.

Едно време през 50-те и 60-те по време на т. нар. White Flight - бягството на белите от градовете, Чикаго както и много други американски градове се превърнали в гета за черни и имигранти, а белите избягали в предградията, където банките давали заеми с ниски лихви и строителите продавали само на бели. Така тия квартали в Южната част на Чикаго, които били заселени в началото на 20-ти век с европейски имигранти - литовци и др. и които са по мое мнение по-читавия сграден фонд на града, били заселени от черни, които бягали от отношението в Юга. В момента се наблюдава обратния процес, т. нар. "облагородяване" на градовете с млади образовани "бели якички", които отчитат удобството на това да живееш близо до работа и търсят имоти близо до центъра в градовете. От своя страна цените на тези имоти се вдигат, със тях и данъците и чернилки 2-ро, 3-то поколение са принудени да напускат домовете си чисто финансово и да бягат в изоставените по-калпави предградия с понижаващи се цени. През 50-те и 60-те удобството на пътуването до работа се е осигурявало от новопостроените магистрали, които са били достатъчно като за ония времена и осигурявали прилично-бърз достъп от предградията до бизнес центъра.

Стига, че отплеснах в съвсем друга посока :lol:

Автоморгаджията
Аватар
Кара: чорапи у тех и маратонки вънка
Мечтае да кара: E60 ///M5

Мнение от Flash » 03 Май 2013, 23:41

Щата Мейн. Там е все едно наш Видин, Лом и околията. Познавам едно приятелче от там и не напразно си идва всяка година на почивка в България :mhihi: . Нищо, че чичо Стивън Кинг живее там.
http://www.misterika.blogspot.bg - "Архивите на една друга реалност" - Паранормалният блог на България
На завоя заляга, конете яко напряга, задницата бяга - към мантинелата посяга...
Пол Уокър: 1973 - ∞
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 03 Май 2013, 23:57

На мен Охайо ми е интересен.Ще ходя там след няколко седмици.
Става дума за езерото Ейре там ще съм на един остров.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Май 2013, 7:02

Хубавото на Калифорния (ЛА) е, че там живее и работи най-добрият БМВ-механик в това полукълбо.

Мен ме интересува Флорида. Цените на имотите се пораздижиха, но как стои въпроса с таксите.

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 04 Май 2013, 8:43

Vra4anin написа:Мичигън и по-конкретно "Мотаун" (Детройт) - наистина ли е чак такава мизерия и западащ район с висока безработица, руини и висока престъпност преминаваща едва ли не в улична анархия каквато се описва по филмите примерно (Робокоп :mhihi: , 8-ата миля ит.н.) или силно се преекспонира?
Флорида, Пинелас каунти как е ? Чул съм, че е едва ли не вечно лято и да видиш да се разхождат алигатори не е необичайно.

Един личен въпрос (на който не е задъчлжително да отговориш разбира се) ти в коя част на САЩ се намираше?

за Детройт е вярно,даже сега е и по зле.последно имаше няква статистика 7 от 10 убийства остават неразкрити.Полицията там е безсилна и не гарантира сигурност.всяка седмица има някой застрелян.има едно неписано правило за детройтчани и то е като си в гетото (кажи речи навсякъде около центъра) да караш с заключени врати,чернилки на всеки ъгъл.не е единичен случай да ти откраднат колата докато си седиш на светофара :paranoid: Много изоставени,стари, красиви сгради,ниски цени,много мъсъл кари:)лятото е най голямото автомобилно шоу в световен мащаб-woodward dream cruise.Продават се къщи за по 1 долар,ако имаш мерак да живееш в детройт :mrgreen: Последно имаха черен за кмет,който ползваше служебни пари за лични облаги.
малко го нахвърлях,но толкоз в бързината :oops:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Май 2013, 9:39

BMW_POWER написа:Хубавото на Калифорния (ЛА) е, че там живее и работи най-добрият БМВ-механик в това полукълбо.

Мен ме интересува Флорида. Цените на имотите се пораздижиха, но как стои въпроса с таксите.

Майтапа на страна, но случайно го срещнах на бимър феста преди няколко години, чувам аз позната реч от едни субекти оглеждащи... естествено една 2002ка и се заприказвах, света е малък, много малък.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 04 Май 2013, 10:24

Уест Вирджиния? Имахме едно приятелско семейство американци от Корпуса на мира и бяха от там. Свестни хора, само дето мъжът след две години в България стана почти алкохолик :mhihi: На мен ми е интересно какво точно значи беднотия, нещо като "осмата миля" ли? И какъв е критерия за западнало място в Амерка. Какви коли карат, с какво се занимава средният американец и как точно протича животът му в западналата област.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 04 Май 2013, 11:58

Момчета, ето че има живот и извън провокацията. Може да има и теми, които да са интересни на всички без да има излишни спорове, нападки и тънки закачки. Все пак форума е за това - да си помагаме, да научаваме нещо ново и различно, да намираме нови приятели, да набираме нови идеи - ето, вие сте в Щатите и може да сте полезни като споделите, дори и снимки може да пуснете как се провежда един фест при вас. Изобщо както ви вълнува всичко, което се случва в България, така ще бъде интересно за нас какво се случва при вас - живот, установяване, работа, култура, събития...и т.н.
Чистия, истински разговор без предубеждения винаги се познава.

п.с. steeN, отговарям ти тук, за не пиша на л.с. Нищо лично към теб. Мод състава е достатъчно интелигентен и узрял, за да се досещаме в кои теми могат да се получат излишни пререкания и спорове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Мечтае да кара: Porsche Carrera GT

Мнение от AVK » 04 Май 2013, 12:46

barty написа:Много интересна тема :yes: Не съм бил Щатите и чета с голям интерес, дайте още инфо :yes:

+1

Мен лично ме интересува Атлантик Сити

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 Roadster 2.8
Мечтае да кара: едно да беше...

Мнение от The7omahawk » 04 Май 2013, 12:50

Хубаво Щатите...А за Канада някой може ли да сподели нещо? :)

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 04 Май 2013, 16:19

Kaжете за NY повече. Един приятел се върна от там, работи 1 година и разправя разни неща, които ме заинтригуваха...
Той работи в голф клуб, където 99% от членовете били евреи и верно ли наистина тия са хората с най-много пари и влияние там? Заемат най-високи позиции в големи компании? Поддържат се и т.н.
Другото, което ми прави впечетление, от филмите и телевизията разбира се, е архитектурата... Наистина има уникални сгради и като цяло устройството на градовете ми е много интересно, доста по-различно от тукашното разбира се.
Изображение
E34, E38

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 04 Май 2013, 23:15

Кажи нещо за Луизиана, мен там ми се ходи :mhihi:
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата