Oбласти в Канада и икономическото им развитие
Модератор: Общи модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
Oбласти в Канада и икономическото им развитие
The7omahawk написа:Хубаво Щатите...А за Канада някой може ли да сподели нещо?
Хайде да не омешваме на alx темата.
За Канада, като за Канада. Мечтаният рай от много време на много хора. Канада и Щатите са неразривно свързани и имат много общи и много различни неща. Канадците искат да направят стена по границата, за да се отделят от Щатите и за да си гарантират сигурността (това съвсем сериозно). Щатите пък само чакат това да стане, за си направят язовир от север. канадците са построили Canadian Pacific Railway по линия на границата, защото тя по този начин са мижели да си запазят териториите. Преди 130-140 години е имали много ненаселени области и на ония нексовете от юг не им е било проблем да идат малко на север, да забият знамето и да обявят териториите за американски. От друга страна, построяването на линията до Ванкувър е било условие, за присъединяването на Британска Колумбия към федерацията (Канада е фередация). Та накратко, къде как е:
В Канада населението е почти напълно концентрирано в южната част на страната. Там са и градовете, в които може да се живее по-лесно. Ето ги и тях:
Монреал - за разочарование или изненада на някого, това не е столицата на Канада. Градът се намира в Квебек (френската част на страната) и официален език е френския. С английски е мааааалко по-трудно да се намери работа, но ако я има, определено е на по-добра заплата. Обикновено искат да сте билинг (говорите и двата езика) и за по-високите длъжности е препоръчително, но не и задължително. Минималната заплата е 10$/час и стигат на един човек да наеме малък апартамент в гаден квартал. Цените на храните можете да видите тук www.maxi.ca . Голяма част от храните са без такси, на други трябва да прибавите кръгло +15% за по-лесно смятане. Монреал е градът, с най-добър транспорт в Северна Америка. Нямате проблем да стигнете почти до всяка точка, без да ви се налага да ходите пеш повече от няколко минути. Лятото е не толкова топло, колкото влажно. В метрото при +30С е смърт от смрад. Зимата е сравнително мека и немного дълга по местните представи. Температури -30С, -35С има за по няколко дни. Това е най-европейският град в Америка. Лятото кипи от живот. Пълно е с фестивали, кръчмета на открито, Формула1, Наскар, изобщо живот, стига да не ви се налага да работите. Работа има и ако не сте претенциозни може да започнете буквално от утре. Лошото тук е, че пътищата са отвратителни (бг-такива са слънце, повЕрвайте ми), има най-високите данъчни ставки и такси в страната. Има хубави и скапани квартали. Някои от тукашните ми приятели се бъзикат, ще не биха ходили пеш през някои места нощем. Култов е Монреал Норд, където са събрани всичкото черно и латино маймун и особенно тази му част, от която нищо не става.
http://www.youtube.com/watch?v=p6pPju2o02U
Извън острова (хоп изненада, Монреал бил остров

Торонто, Ванкувър, Калгари, това са другите по-големи градове. Работа като цяло има, но парите влизат в сметките ви и с почти същата скорост излизат. Препоръчвам ви да имате солидна професия и опит, преди да стегнете куфарите за Канада. Нито един български и почти нито един европейски документ не важи тук. Препоръчително е да имате професия и опит. Не знаете ли езици, отивате директно в графата нископлатен и непривлекателен труд. В големите градове е сравнително лесно, в малките доста по-трудно да намерите работа. Ванкувър е основно китайски и цените там са на много нива над другите във всяко отношение. Торонто има почти изцяло индийски, пакистански и т.н. квартали, в които няма да повярвате, че сте в Канада. В Алберта покрай нефта нещата се раздвижиха, но и цените също отидоха нагоре. На серер има работа и е сравнително добре платена, но това означава 8-10 месеца в годината сняг.
За цените тук можете да се ориентирате на долния сайт
http://montreal.kijiji.ca/
горе вдясно (My Location) можете да смените провинцията и да придобиете представа кое колко струва. Апартамент 3 1/2 означава три стаи и тоалетна. БГ-двустаен. Първата цифра е брой на стаите, като не е задължително всички да са затворени.
http://www.bgcanada.com/
Това е сайтът на българите в Канада. Трябва доооооста да пресеете информацията, защото 95% от писаното тук е избиване на комплекси. Малко са тези, които правят пари. Говорих със счетоводителят си и той ми каза нещо любопитно. От всичките му клиенти българи има само двама, които правят заплата над 100К$ на чек годишно. Фирмите са отделно, защото там има много разходи и е друга история.
Това е накратко, ако имате по-конкретни въпроси, ще гледам да отговоря.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Oбласти в Канада и икономическото им развитие
Бил съм в Онтарио - Торонто и Бърлингтън. За сравнително краткия ми престой там придобих впечатление, че района там много подреден откъм инфраструктура, изключително чисто е и пътната им мрежа е доста добра. Много по-добра от калифорнийските пътища да речем
Хората са много точни и дружелюбни. Имаше доста хайтек компании в района, което допринася за сравнително високия стандарт там. Но бях там началото на едно лято, зимата предполагам е по-тежко 

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Отава и Ванкувър ми са интересни от Канада...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Да се изкажа и аз - в Торонто има най-голяма българска диаспора, за жалост там е и най-голямата сръбска такава! Над 80 000 души, живеят си в държава в държавата, по-голямата част от престъпността се контролира от тях. Въобще, чуеш ли съседска реч, не се усмихвай носталгично, ами бягай надалеч!
Подобно е положението с китайците в Монреал ( и въобще всякакви азиатци)... Нагли, живеещи на помощи, въртящи незаконен бизнес. Нехаят, че са в Канада, не си правят опити да учат официалните езици, или изобщо да се интегрират! Родата горещо ми препоръча да не стъпвам в новия Чайнатаун, аз така и не потърсих стария
Колегата вече каза за работата и езика, само, че впечатленията ми са, че без френски си 2-ра ръка човек...Ако имаш френски и си бял - бял човек си
Иначе съм горд чичо на 2 канадчета, които за добро или за лошо, може би, никога няма да видят България...
Подобно е положението с китайците в Монреал ( и въобще всякакви азиатци)... Нагли, живеещи на помощи, въртящи незаконен бизнес. Нехаят, че са в Канада, не си правят опити да учат официалните езици, или изобщо да се интегрират! Родата горещо ми препоръча да не стъпвам в новия Чайнатаун, аз така и не потърсих стария

Колегата вече каза за работата и езика, само, че впечатленията ми са, че без френски си 2-ра ръка човек...Ако имаш френски и си бял - бял човек си

Иначе съм горд чичо на 2 канадчета, които за добро или за лошо, може би, никога няма да видят България...

Без страх, без спирачка!
Процентно българите на социал (на помощи) са много повече от китайците на такива. Вярно е, че жълтурите като цяло са затворена група, но работят като луди. Депаньорите (малките квартални магазинчета за всичко) са 99% китайски и напрактика работят без прекъсване или почивен ден. Обикновено живеят в апартаменти отгоре и там се качват само за да спят. Отава е много красив град Там е правителството и всички основни държавни служби. Черни, латиноси и китайци има много малко. Ванкувър е с отвратителен климат. Влага и дъжд са цената за топлата зима. Там са се преселили огромен процент от избягалите от Хонк Конг китайци. Дошлите с много пари кеш са довели до безумие цените на имоти и всичко свързано с това услуги.
Зимата в Канада няма нищо общо с българската такава. Топло е в домовете, офисите, транспорта, магазините. Подземният град дава възможност да стигнете почти до всяка точка, без дори да стъпите на сняг. Аз лично съм мръзнал само веднъж, защото направих глупостта да изляза без шапка. Дрехите са със съвсем различно качество. Българските якенца са добри за есента и пролетта, доколкото ги има. Алкохолът и цигарите са скъпо удовлствие. Кутия цигари е от 7$ нагоре, каса 24 бири е от 30$ нагоре, концентрата се продава само в специализирани магазини с ограничено работно време. Цените можете да видите тук www.saq.com Ako сте фенове на риболова, то тук е рая. Само в Квебек има на 200 000 езера. Естествено, има много добре регулирани и наблюдавани ограничения.
Бизнесът и големите пари са в Торонто. Кризата основно ги удари там. Той е и типично американски град. Големи и широки пътища, по-големи дистанции и много трафик. Аз лично съм ходил два пъти там и честно казано не ми хареса. Живея в квартал с едно и двуетажни къщи и онези билдинги там ми идват малко големички. Чрез стрийт вюто на гугъл можете да се разходите по улиците на градовете.
Ето малко зимно видео:
http://www.youtube.com/watch?v=kRbCun9JXdU
http://www.youtube.com/watch?v=wWP08xKxSPY
http://www.youtube.com/watch?v=TAxXJJT7suE
Като цяло хората са много отворени и приветливи. Ако поздравите непозната жена или момиче на улицата, почти със сигурност ще ви отговори. Нормално е да ви попитат любезно как сте абсолютно навсякъде. Това в Квебек.
Зимата в Канада няма нищо общо с българската такава. Топло е в домовете, офисите, транспорта, магазините. Подземният град дава възможност да стигнете почти до всяка точка, без дори да стъпите на сняг. Аз лично съм мръзнал само веднъж, защото направих глупостта да изляза без шапка. Дрехите са със съвсем различно качество. Българските якенца са добри за есента и пролетта, доколкото ги има. Алкохолът и цигарите са скъпо удовлствие. Кутия цигари е от 7$ нагоре, каса 24 бири е от 30$ нагоре, концентрата се продава само в специализирани магазини с ограничено работно време. Цените можете да видите тук www.saq.com Ako сте фенове на риболова, то тук е рая. Само в Квебек има на 200 000 езера. Естествено, има много добре регулирани и наблюдавани ограничения.
Бизнесът и големите пари са в Торонто. Кризата основно ги удари там. Той е и типично американски град. Големи и широки пътища, по-големи дистанции и много трафик. Аз лично съм ходил два пъти там и честно казано не ми хареса. Живея в квартал с едно и двуетажни къщи и онези билдинги там ми идват малко големички. Чрез стрийт вюто на гугъл можете да се разходите по улиците на градовете.
Ето малко зимно видео:
http://www.youtube.com/watch?v=kRbCun9JXdU
http://www.youtube.com/watch?v=wWP08xKxSPY
http://www.youtube.com/watch?v=TAxXJJT7suE
Като цяло хората са много отворени и приветливи. Ако поздравите непозната жена или момиче на улицата, почти със сигурност ще ви отговори. Нормално е да ви попитат любезно как сте абсолютно навсякъде. Това в Квебек.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Добре де, при тези шибани зими няма ли да ви е по-удобно да карате нещо джипесто, направено за такива условия а не тези Тойотки. И тук пускам въпроса, какъв е критерия за за западнала област? С какво се занимават в западналите области и от какво живеят и какво могат да си позволят като стандарт?
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Канада е една от държавите или федерациите за които не знам почти нищо,освен географското положение.
Нещо за тяхната история знаете ли?Какви са по принцип - европейци или ... американци,официалната им Религия каква е?
Като цяло извън градовете за които споменахте каква е структурата на другата част - селца или .... гори?
Долара - канадски ли е или е като щатския?
Нещо за тяхната история знаете ли?Какви са по принцип - европейци или ... американци,официалната им Религия каква е?
Като цяло извън градовете за които споменахте каква е структурата на другата част - селца или .... гори?

- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Binev_OuT написа:Канада е една от държавите или федерациите за които не знам почти нищо,освен географското положение.
Е, стига бе! Това се учи в училище, бе, колега...
Но това, което не знаех и което наскоро научих е, че де факто тази държава е изградена от китайците! Ще ми се смеете много, и аз се смях...Ама края на 19-ти век, почти цялата инфраструктура е изградена от китайски имигранти...Докато белите, по-точно западния бряг на САЩ, се втурват със златна треска към Аляска и Канада, китайците изграждат железници, пътища, поселища (по-късно и градове)...Поднебесния Джон, както ги наричат подигравателно, работи по 12-16 часа на ден, без оглед на трудова безопасност, всичките пари - в Китай, за пътни на останалата фамилия...
Иначе доколкото знам това, което питаше ukelichko - занимават се с това, с което се занимават от 150 години - дърводобив, и рудодобив...
Без страх, без спирачка!
- steeN
- старши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:...
За момент си помислих, че караш с 80 мили

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- zlatko_baretata
-
-
- Кара: Фиат 126р
- Мечтае да кара: Шкода Фабия
steeN написа:BMW_POWER написа:...
За момент си помислих, че караш с 80 мили... а то кво било, канадските километражи били на обратно.
За момент си помислих, че вече си забравил метричните мерки.

- steeN
- старши ентусиаст
-
Ако се загледаш ще видиш, че вътре на километража има малки цифрички, които са в мили. Тук визуално пак изглеждат така просто са разменени (имперските са с големите цифри).
Иначе може да се правиш на остроумен колкото си искаш. Как да е...
А Ванкувър какво по-точно имаш предвид под отвратителен климат, постоянно вали ли или просто въздуха е влажен?
Иначе може да се правиш на остроумен колкото си искаш. Как да е...
А Ванкувър какво по-точно имаш предвид под отвратителен климат, постоянно вали ли или просто въздуха е влажен?
Относно джиповете, зависи къде живеете. Започне ли снеговалеж, чистенето е организирано перфектно. Почти всички имат договори с фирми за почистване. Независимо колко сняг пада, сутрин тръгвам за работа и пред гаражите ни е изчистено. Същото е и с поддържането на тревата. Е, ако имате няколко десетки метра черен път, нещата седят по друг начин. Зимата хвърлят много сол и това убива колите. Снегът не се бута настрани като в България, а се събира и изкарва с камиони. Дори и в най-силните бури, транспортът върви по разписание. От 15.12 до 15.03 карането със зимни гуми е задължително.
В западналите части просто няма какво да се прави. Пример е Гаспези (источен Квебек). Там лятото има риболов, зимата нищо. До много населени места има връзка само по вода. Бъзикат се, че ще е по-евтино зимата да затварят тази част на провинцията и да откарват хората на друго място, отколкото да им плащат социални помощи за 6 месеца на всички. Просто няма какво да се прави.
Историята е доста дълга и заема около 2-3 страници общо. До тук са идвали разни авантюристи, но франсето Шамплен първи основава по-дълготрайни европейски колонии. Не знам дали ви е известно, но франсетата на практика са владяли Северна Америка. Те са били търговци и са поддържали добри отношения с местните. Англетата са си били основно пирати, но по стара традиция дошли малко по-късно и както винаги ги поотупали в поредица от войни. Накрая франсетата били натикани в Квебек и само благодарение на закон 101 все още френския се поддържа като език тук. В провинцията е много тихо и красиво, но зимата си е ад.
В западналите части просто няма какво да се прави. Пример е Гаспези (источен Квебек). Там лятото има риболов, зимата нищо. До много населени места има връзка само по вода. Бъзикат се, че ще е по-евтино зимата да затварят тази част на провинцията и да откарват хората на друго място, отколкото да им плащат социални помощи за 6 месеца на всички. Просто няма какво да се прави.
Историята е доста дълга и заема около 2-3 страници общо. До тук са идвали разни авантюристи, но франсето Шамплен първи основава по-дълготрайни европейски колонии. Не знам дали ви е известно, но франсетата на практика са владяли Северна Америка. Те са били търговци и са поддържали добри отношения с местните. Англетата са си били основно пирати, но по стара традиция дошли малко по-късно и както винаги ги поотупали в поредица от войни. Накрая франсетата били натикани в Квебек и само благодарение на закон 101 все още френския се поддържа като език тук. В провинцията е много тихо и красиво, но зимата си е ад.
Китайците са основните строители на трансканадската железопътна линия и така са ги експлоатирали, че даже наскоро им се извиниха. Климатът във Ванкувър е топъл и влажен. за представите за Канада. Вали кръгло 4 пъти повече, отколкото в София. Океанът е близо и зимата температурите са над 0С, но е много влажно. Тук проблемите са в това, че извън големите градове, работа почти няма. Ферми в южните части и безкрайна пустуш на север. Вадят се пари по северните части и петролните полета, но там си е диващина. Има хора, които бачкат в лесодобива, но и там е експлоатация, каквато не сте и сънували. Хубавото и същевременно лошото на Канада е, че населението е съсредоточено основно в големите мегаполиси. Това и запази цените на недвижимите имоти без промени. Да, намалиха възходящия си ход, но не са се задържали или паднали. От кръгло 7 млн. жители на провинция Квебек, 4 млн. живеят в рамките на Монреал и околносттите. Да, има ново строителство, но това е друга тема. Има по-ниски цени, но те са свързани с по-дълго пътуване или задължително наличие на кола.При тукашните дистанции, колата си е сериозен приятел на банковата ви сметка. Аз имам колега, койот пътува всеки ден 80км в едната посока. Е, той е на по-различна заплата
Преди шест години наехме 4 1/2 за 525$ на месец, сега такива наеми са само мечта в Монреал. Религии всякакви. Напоследък се наблюдава засилване на арабско и африканско присъствие. Тъпите франсета приемат всякакви терористи, стига да говорят френски. В Канада от работа няма да забогатеете, но ще водите един доста спокоен и нормален живот.

- steeN
- старши ентусиаст
-
Щях да питам и забравих, каква е далаверата с визите там? Знам, че не е "трудно" и е някаква точкова система? И също - http://www.montrealgasprices.com/index.aspx?fuel=C - Какви са тия цени... в центове ли се мерят?
Аз като кандидатствах преди много години, системата беше по-различна. Сега са променили почти всичко и моята имформация е най-вече на основата на това, което съм чул. Тъпите франсета за Квебек наблягат най-вече на езика. Трябва да го знаеш на доста прилично ниво, отделно искат и английски. Има някаква далавера с търсени професии, плюс че трябва да имаш и години стаж по специалността. От година-две много затегнаха изискванията и започнаха яко сито.
Има една кака в Торонто
Тя урежда разни неща, но аз я знам само като име. Който се интересува, може да се свърже с нея. Нямам идея дали само за Онтарио става въпрос или и за други провинции.
Линка за бензина, това е цената в центове за литър обикновен бензин. Обикновенно го вдигат веднъж седмично с около 10-12 цента и после постепенно го свалят с цент-два всеки ден.
Има една кака в Торонто
DK LEGAL PRACTICE – ЛИЦЕНЗИРАН ПРАВЕН КОНСУЛТАНТ със седалище в Торонто, Канада
Канада е една от малкото държави, които предлагат уникален начин за легална имиграция с РАБОТНИ ВИЗИ.
Спешно се търсят
водопроводчици
дърводелци
заварчици
механици на дизелови двигатели
хора с опит в рязането и обработката на гранит и мрамор за кухненско обзавеждане
Необходим е опит от минимум две години.
Владеене на Английски език е задължително.
За повече информация моля изпратете ни CV на емайл адрес info@dklegalpractice.ca или frontdesk@dklegalpractice.ca
За информация:
DK Legal Practice - Desislava Yordanova
3850 Steeles Ave W, Unit 11
Woodbridge ON, L4L 4Y6
Ph: (416) 906-6663
Ph:(289) 371-3196
Fax:(289) 371-3197
http://www.dklegalpractice.ca
info@dklegalpractice.ca
Тя урежда разни неща, но аз я знам само като име. Който се интересува, може да се свърже с нея. Нямам идея дали само за Онтарио става въпрос или и за други провинции.
Линка за бензина, това е цената в центове за литър обикновен бензин. Обикновенно го вдигат веднъж седмично с около 10-12 цента и после постепенно го свалят с цент-два всеки ден.
15 мнения
• Страница 1 от 1