области в америка и икономическото им развитие

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Re: области в америка и икономическото им развитие

Мнение от Binev_OuT » 12 Май 2013, 10:34

Аз това за бягането на далече от сънародници го разбирам и имам случка от първа ръка.
Мой роднина преди 7 8 години печели зелена карта,урежда си посрещане в Атланта от негов приятел - Българин живеещ и работещ там.
В последствие същия тоа моя роднина му гледа децата два месеца безплатно,плаща безумна квартира , а "приятелят" му не си мръдна пръста да му уреди документите и да му уреди работата,което си му е задължение по принцип.
Стига се до там да избяга и както и да е историята е с добър край ... но като цяло разбирам твърдението да бягаш от сънародници.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 12 Май 2013, 10:46

The_Ancient написа:Мечтите са хубаво нещо. И аз мислех други неща за чужбина насаждани от цялостното възприятие на обществото в България, някои са истина, други не. Много от нас имат остатъчните впечатления за чужбина от Кореком магазините, когато хората са си мислели че сме в каменната ера спрямо тия от запада. Е, вече България е отворена към света, можеш всичко да си купиш, можеш да пътуваш. И в САЩ има и бедни и богати.

Колега ти май не ме разбра аз също съм живял извън БГ само че в Западна Европа! Това което описавате го има в почти всеки по голям град от Европа както и данъците са в пъти по високи във Франция данъка над 100 000 евро е 40-50% ! Умишлено се изкривява гледаната точка към лошото а не към хубавото ! Определено не търся по добър живот е САЩ тъй като и тук си изкарвам по 1000-1200$ на месец аз лично обичам да няма ограничения акцизи данъци и тем подобни комунистически глупости! Не може едно ново БМВ М3 в щатите да е 40 000 $ а в Бг да е над 120 000 лв и да ми разправяш колко било лошо в US! Постояно общувам с американци някой са в един от най затънтените щати (според вас ) Луизиана еми ела да им видиш къщите магазините пък били много зле... ;) Там моя познат работи във Fedex- Луизиана и си докарва по 40-45 000 $ годишно без да има завършен колеж камо ли Berkley или MIT! Къщата му е над 300 кв.м само гараж-а 80кв.м трябва да го питам за данъците но много ме съмнява да е над 4-5000$ на година :bchug:

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 12 Май 2013, 11:32

BMW_POWER написа:Ще се опитам да ти дам малко разлики между нас и американците. Българите сме по-особенна мая и имаме по-различни гледни точки за живота. ...................

Ето такива обективни мнения са доста по-полезни.
Далеч по-добре е различни хора трайно живеещи с години в тази и онази част на УСА да казват мнението си,а не един да прави генерални умозаключения защото просто той не е в състояние,защото да ме извинява,но човек обикалящ всичко за малък период от време не може да има реалната представа за нещата в цялата Америка.То е все едно някой в немски форум да изкаже мнението си за Слънчев Бряг ама да е стоял там само през август ,много ясно че друг посетил го през март ще каже коренно различно мнение.
Целта ми бе именно да стимулирам други живущи зад Океана да споделят,защото както казах и в предното мнение имаше съфорумци като алекс 320 кабрио и латрел ,които изразиха крайно несъгласие с констатации за дадени региони.От друга страна ди еншънт -много коректни и информативни мнения.
Относно всичко което казвате за ''простия'' американец ,за данъците и доходите-пичове то и в Европата е абсолютно същото положение.Разходите са идентични.И в Европа с доход под 50К годишно си бай хой ,ако искаш да имаш нов автомобил на лизинг с пълен иншурънс,да живееш в самостоятелна къща със заден двор от типа на семидетач ли как се водеха,да джиткаш насам-натам уикендите и зиме и лете на курорт.
Идентично е и това че Калифорния със 4-те най лоши според самите американци града за живеене от друга страна дава пък 14 процента от БВПто на Щатите,тоест шансове да правиш пари бол.Същото биха казали и повечето българи за София и София област,но всеки трети българин се натиска да бачка там.
Темата е полезна и с това че отмива масовите заблуди за САЩ като страна на златното руно и ,че не географското положение да прави чудеса,а че всичко зависи от човешкия фактор.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 12 Май 2013, 11:37

ilia1984 написа:
alx написа:Бензина е лев и половина, но супера ти е на 7км а работата - средно на 30. Големите мотори нямат акцизи, но годишния данък на една къща е средно $5-7k. Мъсъл кар-а е 45к лева ама застраховката на един младеж за тая кола ще е над $2500/ година.

Та трябва да се правят изводите внимателно

И извода е ...."ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ИДВАЙТЕ.." не случайно на българският казан няма дяволи.... :mhihi: Нявсякаде в Европа където съм бил данъка за къща от по 200-300 кв.м е към 5-6 000 евро ,никаде на видях до всяка къща да има маркет камо ли кола 450 коня да струва 20 000 евро не видях бензин по левче(последно 1 галон беше 3$) ! Явно са били прави мой роднини които дълги години са в US "Видиш ли българин бягай надалече.." Не мога да разбера защо само при нас българите е така няма никаква общност обсолютно нищо всеки сам за себе си! Дано все повече хора осъзнаят било тук или извън че сме силни като общност е не като индивидуалности!!

Това е наполовина вярно . Има много българи които помагат :idea: :idea: :idea:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Май 2013, 15:58

ilia1984 написа:
alx написа:Бензина е лев и половина, но супера ти е на 7км а работата - средно на 30. Големите мотори нямат акцизи, но годишния данък на една къща е средно $5-7k. Мъсъл кар-а е 45к лева ама застраховката на един младеж за тая кола ще е над $2500/ година.

Та трябва да се правят изводите внимателно

И извода е ...."ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ИДВАЙТЕ.." не случайно на българският казан няма дяволи.... :mhihi: Нявсякаде в Европа където съм бил данъка за къща от по 200-300 кв.м е към 5-6 000 евро ,никаде на видях до всяка къща да има маркет камо ли кола 450 коня да струва 20 000 евро не видях бензин по левче(последно 1 галон беше 3$) ! Явно са били прави мой роднини които дълги години са в US "Видиш ли българин бягай надалече.." Не мога да разбера защо само при нас българите е така няма никаква общност обсолютно нищо всеки сам за себе си! Дано все повече хора осъзнаят било тук или извън че сме силни като общност е не като индивидуалности!!

Не. Извода е "за бога братя, мислете внимателно преди да дойдете". Аз излагам факти и прилагам моето тълкуване. Нищо повече :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Май 2013, 16:09

ilia1984 написа:Не може едно ново БМВ М3 в щатите да е 40 000 $ а в Бг да е над 120 000 лв и да ми разправяш колко било лошо в US! Постояно общувам с американци някой са в един от най затънтените щати (според вас ) Луизиана еми ела да им видиш къщите магазините пък били много зле... ;) Там моя познат работи във Fedex- Луизиана и си докарва по 40-45 000 $ годишно без да има завършен колеж камо ли Berkley или MIT! Къщата му е над 300 кв.м само гараж-а 80кв.м трябва да го питам за данъците но много ме съмнява да е над 4-5000$ на година :bchug:

Последния път като го гледах м3ките под $65к ново не видях. Ако си видял някъде нови за 40к- насочи ме- ще си купя за принципа :)

В Луизиана къщата може да е и 500 квадрата. Там е евтино. С 50к твоя приятел е добре защото федекс е национална компания и плаща навсякъде еднакво. Демек 50те бона в бостън които няма да ти стигнат за нищо са добра цифра в луизиана където общото ниво е много ниско.

А тия от мит и харвард получават само премиялни в пъти повече от 50к на година. Разбираш ли разликата?
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 12 Май 2013, 17:00

alx написа:Последния път като го гледах м3ките под $65к ново не видях. Ако си видял някъде нови за 40к- насочи ме- ще си купя за принципа

:OT: Ново М3 струва точно 60 000$ (90 000лв) в US ново М3 в БГ струва 142 000лв с ддс нека да са зле американците ;) и дали ще е трудно с доход от 50 000$ да си купуш ново М3 и без да си завършил МИТ ? Преди 4-5 години един американец се оплакваше че е дал "колосалната" сума от 38 000$ за ново Ауди Q7 :mhihi:
Последна промяна ilia1984 на 12 Май 2013, 17:05, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Май 2013, 17:01

Binev_OuT написа:а "приятелят" му не си мръдна пръста да му уреди документите и да му уреди работата,което си му е задължение по принцип.

Такова положение - няма. Спонсора на твоя приятел няма никакви задължения освен дето се казва да го вземе от летището... Нито трябва дс го издържа, нито подслонява особено за повече от седмица- две, нито да му урежда документите и най- малкото да му намира работа.
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Май 2013, 17:36

ilia1984 написа:
alx написа:Последния път като го гледах м3ките под $65к ново не видях. Ако си видял някъде нови за 40к- насочи ме- ще си купя за принципа

:OT: Ново М3 струва точно 60 000$ (90 000лв) в US ново М3 в БГ струва 142 000лв с ддс нека да са зле американците ;) и дали ще е трудно с доход от 50 000$ да си купуш ново М3 и без да си завършил МИТ ?

Ето пак ще ти демонстрирам какво всъщност означава това число (щото едно е да го прочетеш и да цъкаш с език, друго е да знаеш как седят нещата)

Тия 60к са за базова кола. Ще кажеш- да.. Базово м3- в него си има всичко. Мне. Слагаш 2-3 неща щото все пак е м3 и ти си гъзар и се получава 65к. Все едно де... От там ти слагат 5-7% данък да го регистрираш и града ти налага още 5-10% данък. Получиха се едно $75-80к. Това е преди да си говориш със застрахователите.

И друго. Питаш за 50к заплатата и купуването на такава кола. Ако нямаш кеш- такава кола не купуваш. Посмъртно. Защото банките ще ти дадат заем до 33-50% от документирания ти годишен доход и ти с тия 50к си точно за никъде дори ако нямаш други заеми. Допълнително се очаква да сложиш някакъв кеш като първа вноска от порядъка на 5-10% от цената.

И така. С 50к годишно ще си купиш една кола за 20-25к...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 12 Май 2013, 18:06

alx написа:
ilia1984 написа:
В Луизиана къщата може да е и 500 квадрата. Там е евтино. С 50к твоя приятел е добре защото федекс е национална компания и плаща навсякъде еднакво. Демек 50те бона в бостън които няма да ти стигнат за нищо са добра цифра в луизиана където общото ниво е много ниско.

А тия от мит и харвард получават само премиялни в пъти повече от 50к на година. Разбираш ли разликата?

Е хубаво, не е ли важно ти с какво и къде се чувстваш по добре. Щото аз лично предпочитам 500кв къща в Луизиана с няква работа от сорта на "фабрикатор" или "дървар" или работа която ми харесва и накрая да изпия една бира на верандата със селяндурите отколкото по цял ден с някъв тъп костюм в офис и накрая да се чувствам супер успял ,че след сумати години учене специализации и заеми съм си купил 80кв в Манхатън за седем-цифрена сума.
Та дивата селяния не ми пречи, сега определено ме учуди това ,че са предимно черни на помощи, аз си мислех ,че са реднеци дето развяват флага на конфедерацията, но все пак мерси много за мненията и инфото.

От изписаното дотук май в Тексас най ми допада :mhihi:
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36

Мнение от Escape » 12 Май 2013, 18:50

BMW_RIDER написа:От изписаното дотук май в Тексас най ми допада :mhihi:

хахах дежаву. Последния път като заминавах за Тексас (от Калифорния), викам на шефа "сигурен ли си че искаш точно мен да ме пратиш", и отговора му беше "ми те там са същите селяни като теб - ще си допаднете, само недей да ходиш с хондата (S2000 двуврата) че ще те мислят за педал с толкова малка кола" :mhihi:

A иначе за Манхатън и апартаментчето... има 2-3 неща които изпускаш. Вярно е че си скъсваш гъза за едни 30-40 години, успяваш криво ляво да си изплатиш апартаментчето.... НО ... този апартамент и след 30 години с много голяма вероятност пак ще струва $1 млн. Двуетажната къща в Луизиана, от $150 000 като нова ще струва $75 000 като стане на 30 години. Масово американците които познавам от Южна Калифорния (виж ми предното мнение - писал съм за цени, имоти и т.н.) след пенсионирането си продават къщите си (средно за $600-800 000) и заминават по "евтините" щати като Северна Каролина примерно. И двете опции са:
- пенсионер с $1300 пенсия с къща за 75к в Луизиана
- пенсионеп с $1300 пенсия с $1 в банката от продаден апартамент/къща и се мести в Северна Каролина

Виждаш ли леката разлика ;) с този милион в общи линии можеш да отидеш където и да е по света и да живееш като цар докато си жив + ще има и за наследниците по нещо да остане!

Между другото американците (поне тези които знам) изобщо не се стремят да осигурят на децата си "кола, къща – вила" което е фикс идея номер 1 на всички в БГ. За американците супер по важно е да осигурят престижен университет за децата, а вече те сами ще започнат да правят големите пари! Не знам колко години ще отнеме в БГ да го осъзнаят хората.....вероятно не във всички щати е така, но гарантирам че в Южна Калифорния това е масовото мислене! Имам и инстински пример - познавам милионер от софтуерна фирма (Quest Software и той е бил един от 30-те в началото .... ) който плати феноменална сватба на сина си ($150 000) + цялото му образование в правния факултет в Харвард, НО дотам! нищо друго! сина му кара хонда сивик и живее под наем, а татенцето джитка с ламборгини и има къща на плажа. И той ми обясняваше това нещо, как сина му ако е кадърен адвокат на 30 сам ще си купи Ламборгини. Докато ако му дава пари ей така нищо няма да излезе от него .....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_RIDER » 12 Май 2013, 19:02

Escape написа:
BMW_RIDER написа:От изписаното дотук май в Тексас най ми допада :mhihi:

хахах дежаву. Последния път като заминавах за Тексас (от Калифорния), викам на шефа "сигурен ли си че искаш точно мен да ме пратиш", и отговора му беше "ми те там са същите селяни като теб - ще си допаднете, само недей да ходиш с хондата (S2000 двуврата) че ще те мислят за педал с толкова малка кола" :mhihi:

A иначе за Манхатън и апартаментчето... има 2-3 неща които изпускаш. Вярно е че си скъсваш гъза за едни 30-40 години, успяваш криво ляво да си изплатиш апартаментчето.... НО ... този апартамент и след 30 години с много голяма вероятност пак ще струва $1 млн. Двуетажната къща в Луизиана, от $150 000 като нова ще струва $75 000 като стане на 30 години. Масово американците които познавам от Южна Калифорния (виж ми предното мнение - писал съм за цени, имоти и т.н.) след пенсионирането си продават къщите си (средно за $600-800 000) и заминават по "евтините" щати като Северна Каролина примерно. И двете опции са:
- пенсионер с $1300 пенсия с къща за 75к в Луизиана
- пенсионеп с $1300 пенсия с $1 в банката от продаден апартамент/къща и се мести в Северна Каролина

Виждаш ли леката разлика ;) с този милион в общи линии можеш да отидеш където и да е по света и да живееш като цар докато си жив + ще има и за наследниците по нещо да остане!

То да ти кажа е много вероятно след 30 години тоя апартамент да струва в пъти на тоя милион. И останалото което си написал сигурно е така... Ама с леката подробност, че като съм на 60 пенсионер и я ме държат колената я не, п*шката ми се е спаружила и ми отнема 20 мин да кача едни стълби , колко точно милиона ще имам ми е все тая, особено ако следваме мисленето - наследниците сами да се оправят.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 4 throttle beast
Детайли за колата: Cosmosschwarz

Мнение от Who » 12 Май 2013, 19:05

M3 В Бълхария където всеки втори прави по 100 000 лв на година 173926 лв.
123.png

М3 В САЩ при гладните американци с 50-60 000 $ на година 106237,5 лв.
124.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
40173
The smaller displacement engine recorded less than 9 mpg-US (26 L/100 km; 11 mpg-imp)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_RIDER » 12 Май 2013, 19:09

Много сте ми интересни хората дето представата ви за добър живот започва и свършва с М3....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 4 throttle beast
Детайли за колата: Cosmosschwarz

Мнение от Who » 12 Май 2013, 19:15

BMW_RIDER написа:Много сте ми интересни хората дето представата ви за добър живот започва и свършва с М3....

Добър живот не е само М3... ами 760LI с шофьор... М3 за свободното време, къща 300 квадрата с два гаража.... и малка къща край морето .... е добър живот според мен де ... не знам как си го представят другите :mhihi:
40173
The smaller displacement engine recorded less than 9 mpg-US (26 L/100 km; 11 mpg-imp)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата