до Амстердам и назад
Модератор: Общи модератори
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- SHTILL
- младши ентусиаст
-
- Кара: турбо дизел
- Мечтае да кара: би-турбо дизел
до Амстердам и назад
Здравейте, колеги, най- после и на мен ми се отдава шанс да посетя Амстердам. Ще пътуваме с 320дизел. Трябва все пак някакъв маршрут да имаме, но от прочетеното до сега из нета не намирам никаква актуална информация за състоянието на пътищата, през кои държави е най- удачно да се мине, ориентировъчни таксички, винетки и т.н.
Как трябва да процедирам с колата- с какво трябва да дооборудвам (освен зимни гуми?).
п.п. приготвил ново масълце и филтри и накладки, които ще сменя деня, преди тръгването.
Много ще съм благодарен, ако някой пътувал да сподели малко информация. Благодаря предварително
Как трябва да процедирам с колата- с какво трябва да дооборудвам (освен зимни гуми?).
п.п. приготвил ново масълце и филтри и накладки, които ще сменя деня, преди тръгването.
Много ще съм благодарен, ако някой пътувал да сподели малко информация. Благодаря предварително

- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Re: до Амстердам и назад
Емммм, крушки резервни (в случай че вече не си сменил дясната на снимката - освен ако не е кофти снимката, та ми се струва че свети левият ти фар) ... Прегледай дали няма забрана за радар-детектори из страните !
Масло си вземи just in case ... Накладките ги смени 3-4 дена преди това пътуване !
Масло си вземи just in case ... Накладките ги смени 3-4 дена преди това пътуване !
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- SHTILL
- младши ентусиаст
-
ивчо написа:Емммм, крушки резервни (в случай че вече не си сменил дясната на снимката - освен ако не е кофти снимката, та ми се струва че свети левият ти фар) ... Прегледай дали няма забрана за радар-детектори из страните !
Снимката си е екстра, стъклото е загоряло (имало е тубма-лумба явно

Радар- детектор нямам
На маслото си му е време така или иначе, но ще взема и едно литърче...както казваш ти "просто в куфар"

За накладките

- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
И зимата ли ще стоиш там?Че не виждам защо да мъкнеш зимни гуми.
масло, спирачки, крушки... глупости.
пари за куpви си носи.
другото се самонаглася.

пари за куpви си носи.
другото се самонаглася.

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- motor
- младши ентусиаст
-
- Кара: back to diesel(Ld)
сервизирай си колата максимално рано.
не чакай последния момент като повечето клиенти на сервизите.
провери си резервната гума, ключ за гуми, крик. въртящи се външни детайли по двигателя като ремъци и полки, смени си двете крушки на късите нафта до горе и към Европата.
не чакай последния момент като повечето клиенти на сервизите.
провери си резервната гума, ключ за гуми, крик. въртящи се външни детайли по двигателя като ремъци и полки, смени си двете крушки на късите нафта до горе и към Европата.
БЯЛ ЛЯП И КОЛАТА ПО ИНЕРЦИЯ(НА ГАС)
- SHTILL
- младши ентусиаст
-
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
jordanpar написа:И зимата ли ще стоиш там?Че не виждам защо да мъкнеш зимни гуми.
дори и зимата може да не ти трябват..
категорично не вземай
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- DAEL
- Дакела
-
- Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
- Мечтае да кара: F-22 Raptor
- Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.
SHTILL написа:А някой нещо за пътищата?
Иначе мерси за отговорите
Какво за пътищата?
Те са си екстра, осветени, обозначени с маркировка, мантинели, знаци....всичко по Правилника за Движение по Пътищата!?
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
е чак пък осветени не са все още..
иначе само в Сърбия дето са по-гадни, а след това от Унгария натам само хубави магистрали.
е тука можеш да видиш цени на винетките/таксите по разните държави:
http://www.dalnicni-znamky.com/en/
в Сърбия е около 11-12евро за магистралите. Можеш да плащаш с карта и е препоръчително като спираш да зареждаш да го правиш с карта. Добре е да не зареждаш в Унгария и даже най-добре ако можеш изобщо не спирай там - големи са мангали(нищо лично към никой).
също така е добре, когато пътуваш на някъде да имаш подсигурена пътна помощ при евентуална авария(дано не ти се случва!). казвам го, защото на мен ми се счупи колата в Германия в петък вечерта - а тогава нищо не бачка, та прекарах 2 дена на хотел и набих доста пари по колата. 260евро ми беше пътната помощ за да ме докара до най-близкото градче на 6км.
за ограниченията е добре да ги спазваш, ама нали знаеш всеки си преценява...
иначе не знам кога тръгваш ама скоро почва лудницата по границите заради турците...а тва е грозна гледка направо..миналото лято гледам един плюеше костилките от черешите вътре в Х5цата...
относно зимните гуми, според мен само ще ги съсипеш. в момента даже в Дания е 18 градуса, така че направо тръгвай с летните.
а и виж за зелената карта да не забравиш - много хора казват, че не трябва ама като ти я искат сърбите на границата иди им обяснявай, че си видял в нета че вече не е необходима.
успех и умната в Амстердам
иначе само в Сърбия дето са по-гадни, а след това от Унгария натам само хубави магистрали.
е тука можеш да видиш цени на винетките/таксите по разните държави:
http://www.dalnicni-znamky.com/en/
в Сърбия е около 11-12евро за магистралите. Можеш да плащаш с карта и е препоръчително като спираш да зареждаш да го правиш с карта. Добре е да не зареждаш в Унгария и даже най-добре ако можеш изобщо не спирай там - големи са мангали(нищо лично към никой).
също така е добре, когато пътуваш на някъде да имаш подсигурена пътна помощ при евентуална авария(дано не ти се случва!). казвам го, защото на мен ми се счупи колата в Германия в петък вечерта - а тогава нищо не бачка, та прекарах 2 дена на хотел и набих доста пари по колата. 260евро ми беше пътната помощ за да ме докара до най-близкото градче на 6км.
за ограниченията е добре да ги спазваш, ама нали знаеш всеки си преценява...

иначе не знам кога тръгваш ама скоро почва лудницата по границите заради турците...а тва е грозна гледка направо..миналото лято гледам един плюеше костилките от черешите вътре в Х5цата...

относно зимните гуми, според мен само ще ги съсипеш. в момента даже в Дания е 18 градуса, така че направо тръгвай с летните.
а и виж за зелената карта да не забравиш - много хора казват, че не трябва ама като ти я искат сърбите на границата иди им обяснявай, че си видял в нета че вече не е необходима.
успех и умната в Амстердам

- zafirovp
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW и VAG
Хора, не си правете колите един ден преди път! Ако смениш консумативи една седмица преди това ще е добре. Също ти вземи и няколко Ред Бул-а.
- SHTILL
- младши ентусиаст
-
И аз се зачудих толкова километри със зимните гуми, но гледам, че работата е 50/50- някой слагат зимни гуми, някои не.

Снегът в Холандия е истинско събитие. Пет сантиметра сняг водят до километрични задръствания. Поради тази причина ти препоръчвам, да не влачиш зимни гуми, освен ако не мислиш да се връщаш през зимата през цяла Европа. Ще гледам да не забравя да питам баджанака (100%-тов холандец), откъде си ъпдейтва GPS-a със стационарните радари по пътищата. Те са толкова много, че свят да ти се извие. Там се кара само вдясна лента и най-искренно ти препоръчвам да не превишаваш скоростта по магистралите. Спазвай малко по-голяма дистанция, защото и затова пишат актове. В самият Амстердам паркирането е много трудно и скъпо. Бензинът е скъп, трафикът в пиковите часове е ужасен. Държава, четири пъти по-малка от България и 18 млн. официални жители, колко са нелегалните, никой не знае. Където и да си паркираш колата, за нищо на Света не оставяй каквото и да е в купето. Наистина каквото и да е. Дори един виден кабел за зарядно ти гарантира счупване на странично стъкло. Забрави за бонбонче, дъвка, дребни центове... Наистина чисто купе.
Лек път!
Лек път!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Е толкова много глупости в една тема събрани...
То не бяха масла, филтри, ролки, ремъци, крушки, зимни гуми, че чак пък и накладки...
Човека не отива на рали Дакар все пак...
Преди един месец ходих до Ротердам с опел астра '99 - единственото нещо, което направих преди това беше да напълня климатика с фреон.
Зимни гуми е изключително ненужно - дори преди месец най-ниската температура беше 6 градуса през нощта; през деня не паднаха под 13-15. А сега си представям какво е...
Това е така, но не съвсем - в Австрия трябва да се внимава за диви животни. Както си карам на отиване посред нощ на магистралата и пред мен на платното блъсната сърна - добре че нямаше никой в другата лента и се разминахме със сърната; след 200 метра беше отбил "убиеца" - предницата не беше никак красива...
Относно маршрута:
Сърбия-Унгария-Австрия-Германия-Холандия
Някой ГПС-и дават маршрута през Хърватска и Словения, защото е с около 200 км по-къс, но в никакъв случай не е по-изгодно. В Хърватска едната магистрала е 17 евро, а другата 4-5. Като оставиш още 15-20 евро на тунелите в Австрия и компенсираш спестените пари от гориво
Но пък минаваш през Алпите и ако е през деня има какво да се види. Ако все пак решиш да поемеш по този маршрут зареди веднага след като влезеш в Австрия, че на магистралата през Алпите няма бензиностанции. А може и да сме пропуснали някоя при нощния преход, та трябваше в 4 сутринта да слизаме от магистралата в селата да търсим бензиностанция...
Ако караш през Унгария, както каза някой по-горе, по-добре нищо не купувай, не зареждай или каквото и друго което се плаща - не говорят английски, не взимат евро, и като цяло са еб@си мангалите... Ако все пак решиш да купуваш нещо, плащай с карта. Дано не те спира там полиция, че са супер заядливи... И пак казвам - никой не говори грам английски - сядаме в една пицария в Будапеща и си поръчваме пици, бири, само каквото е от менюто с посочване. Един приятел си поръчва бира и някакви картофи, носят му и на него бира и пица. Аз се опитах да обясня, че искам доматите на пицата да са пресни, не печени заедно с нея, те ми носят пицате без домати, с рукола... Е това все пак е столицата еб@си, и една от големите европейски туристически дестинации...
А като цяло най-хубавите пътища са в Холандия. Хората са супер вежливи, всички говорят английски, абе на пръв поглед всичко е 6, но все пак ако отиваш по бизнес имай предвид, че това са еврейте на Европа и всеки гледа да те пре*бе.
За туризъм е ок - всичко подредено, чисто, спретнато, абе като цяло е яко
И последен съвет - поне двама шофьори. За сам е много път и трудно се взима на един дъх. Ние на отивана с ограниченията го взехме за 27 часа а на връщане без много, много да спазваме ограниченията за 22 часа Ротердам-София.
Приятно пътуване ти пожелавам и най-вече безаварийно!

То не бяха масла, филтри, ролки, ремъци, крушки, зимни гуми, че чак пък и накладки...

Преди един месец ходих до Ротердам с опел астра '99 - единственото нещо, което направих преди това беше да напълня климатика с фреон.
Зимни гуми е изключително ненужно - дори преди месец най-ниската температура беше 6 градуса през нощта; през деня не паднаха под 13-15. А сега си представям какво е...
DAEL написа:Какво за пътищата?
Те са си екстра, осветени, обозначени с маркировка, мантинели, знаци....всичко по Правилника за Движение по Пътищата!?
Това е така, но не съвсем - в Австрия трябва да се внимава за диви животни. Както си карам на отиване посред нощ на магистралата и пред мен на платното блъсната сърна - добре че нямаше никой в другата лента и се разминахме със сърната; след 200 метра беше отбил "убиеца" - предницата не беше никак красива...
Относно маршрута:
Сърбия-Унгария-Австрия-Германия-Холандия
Някой ГПС-и дават маршрута през Хърватска и Словения, защото е с около 200 км по-къс, но в никакъв случай не е по-изгодно. В Хърватска едната магистрала е 17 евро, а другата 4-5. Като оставиш още 15-20 евро на тунелите в Австрия и компенсираш спестените пари от гориво

Но пък минаваш през Алпите и ако е през деня има какво да се види. Ако все пак решиш да поемеш по този маршрут зареди веднага след като влезеш в Австрия, че на магистралата през Алпите няма бензиностанции. А може и да сме пропуснали някоя при нощния преход, та трябваше в 4 сутринта да слизаме от магистралата в селата да търсим бензиностанция...
Ако караш през Унгария, както каза някой по-горе, по-добре нищо не купувай, не зареждай или каквото и друго което се плаща - не говорят английски, не взимат евро, и като цяло са еб@си мангалите... Ако все пак решиш да купуваш нещо, плащай с карта. Дано не те спира там полиция, че са супер заядливи... И пак казвам - никой не говори грам английски - сядаме в една пицария в Будапеща и си поръчваме пици, бири, само каквото е от менюто с посочване. Един приятел си поръчва бира и някакви картофи, носят му и на него бира и пица. Аз се опитах да обясня, че искам доматите на пицата да са пресни, не печени заедно с нея, те ми носят пицате без домати, с рукола... Е това все пак е столицата еб@си, и една от големите европейски туристически дестинации...
А като цяло най-хубавите пътища са в Холандия. Хората са супер вежливи, всички говорят английски, абе на пръв поглед всичко е 6, но все пак ако отиваш по бизнес имай предвид, че това са еврейте на Европа и всеки гледа да те пре*бе.
За туризъм е ок - всичко подредено, чисто, спретнато, абе като цяло е яко

И последен съвет - поне двама шофьори. За сам е много път и трудно се взима на един дъх. Ние на отивана с ограниченията го взехме за 27 часа а на връщане без много, много да спазваме ограниченията за 22 часа Ротердам-София.
Приятно пътуване ти пожелавам и най-вече безаварийно!
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d

Е как зимни гуми юни месец колега, ти ще си опасен за движението с тях.
Направи си баланс на гумите, че натам се кара по бързичко, да не се притесняваш да мачкаш газта.
И си носи повече кинти както каза алекс

24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2