2-ри Юни, денят на Ботев!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: Фиат 126р
Мечтае да кара: Шкода Фабия

Re: 2-ри Юни, денят на Ботев!

Мнение от zlatko_baretata » 02 Юни 2013, 15:59

http://bnt.bg/bg/news/view/102070/kym_i ... vata_cheta

А тези, които не са застанали прави на сирената с ръка на сърцето, са като оня овчар, дето поискал от хора, тръгнали да мрат за свободата на България, да му платят агнето... всеки си има съвест.
Изображение

Аватар

Мнение от zlatko_baretata » 02 Юни 2013, 17:00

Изображение

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 02 Юни 2013, 18:37

Ей така с един мой преподавател спорих на тема Ботев, който по същия начин се опитваше да омаловажи делата му. Не завърши добре... За преподавателя.

Иначе днес ми направи впечетление, повечето хора се спряха по време на сирената, а малкото, които бяха на път да не го направят, им стана неудобно и се спряха и те.
Изображение
E34, E38

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: метро
Мечтае да кара: M Power Electrified

Мнение от Mr Charger » 02 Юни 2013, 19:33

Благодаря за темата и хубавите мнения и честит 2 юни. Слава на Ботев и героите дали живота си за свободата на родината :!: Днес препрочетох стихотворението на Ботев "Борба" и ме порази колко актуално звучат някои пасажи и днес :!: Вижте това:
В тъги, в неволи младост минува,
кръвта се ядно в жили вълнува,
погледът мрачен, умът не види
добро ли, зло ли насреща иде...
На душа лежат спомени тежки,
злобна ги памет често повтаря,
в гърди ни любов, ни капка вяра,
нито надежда от сън мъртвешки
да можеш свестен човек събуди!
Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

А цялото стихотворение може да се прочете тук: http://litclub.bg/library/bg/botev/poezia/borba.htm
Непобедимите - 2002, Е3, Е9, Е12, Е21, Е23, Е24, Е28...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
Мечтае да кара: E30 M3

Мнение от ///Maximalniq » 02 Юни 2013, 19:40

Сядам да вечеряме, и канала беше обърнат на бтв и даваха новините. Говориха точно 1 минута в началото за Ботев и честването, след това 15 минути за протестите в Турция... :banghead: :banghead: :banghead: :ranting: :ranting: :ranting: :ranting: :censored: :censored: :censored:

Аватар

Мнение от zlatko_baretata » 02 Юни 2013, 22:56

Българийо, за тебе те умряха...

http://www.youtube.com/watch?v=GSEtQouhxLs

http://www.youtube.com/watch?v=UZwohCVrxok

В този ден, ми е много, ама много тъжно. За България.
В този ден, трябва всички да се замислим колко наши хора са измрели за нас и за бъдещите поколения.
Поне в този ден, трябва да оставим долното, мерзкото, двуличното и гадното извън нас.

В този ден, трябва да се върнем към Ботев и Левски, за да пламне поне малко от онази тлееща искрица на свободолюбието у всеки от нас.

В този ден, колкото и да сме бедни, изтерзани, смачкани от ежедневието, в този ден поне трябва да сме българи, такива каквито са били Ботев и Левски.

Нкога няма да емигрирам! Може и да дойде ден, в който ще бъркам по кофите за боклук, може и да изгния в някоя неасфалтирана пресечка, но Ботев и Левски ще са с мен!

Всеки ден, всеки от нас трябва да прави нещо лудо, но и нещо добро, за да остане човек! Всеки ден!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 02 Юни 2013, 23:51

Това го намерих някъде из Фйсбук:
...Да ти разкажа за България"
(писмо на един англичанин)

Здравей, приятелю... Отдавна ме молиш да ти разкажа за България.
Когато за пръв път чух, как в 12 часа на 2 юни неистово завиха всички противовъздушни и противопожарни и заводски сирени в столицата... ужасно се изплаших. “Война” – помислих си за части от секундата и се заоглеждах за някакво скривалище... И в следващия момент видях нещо съвършено потресаващо: всичко спря! Не се шегувам, приятелю – в милионната столица (а, както разбрах впоследствие, и в цялата страна) спря всякакво движение – автомобилите и градския транспорт, хората по улиците и зад прозорците в работните си кабинети, учениците, гонили до преди секунда топка... Стана неестествено тихо... Уверявам те, приятелю, София е единствената столица в света, където веднъж в го
дината можеш да чуеш... такава тишина... Само воят на сирените!
След три минути, когато всичко се върна към нормалния си ритъм, се сетих, че са ми разказвали за някой си техен герой Христо Ботев – поет и революционер, който с присъщия на ненавършените си 30 години, а и на възбудата на епохата авантюризъм, повел на вярна смърт група също такива невръстни търсачи на остри усещания, уж обединени от мъглявата представа за “свободата на отечеството”... Всички емигранти в Румъния, те са отвлекли австрийски кораб, принудили капитана да ги свали на българския бряг и след няколко дни битки, естествено, са били напълно разбити от редовната и въоръжена до зъби турска войска... В този ден, на 2 юни, бил загинал самият Ботев (по непотвърдени данни – от “приятелски” куршум). Накратко – това е историята. Чувал я бях, но да ти кажа право, не бях особено впечатлен – приключенска му работа... Авантюризъм и малко безотговорност.Така мислех до момента, в който на 2 юни се озовах в епицентъра на тази смразяваща тишина и неподвижност...
От тогава всяка година чакам този ден за да видя, дали ще се повтори, дали ще е същото. Дали някой от по-младите няма да се зачуди защо и дали изобщо да се спира... Вече много години живея в България, пред очите ми са се променили много неща. Но тези три минути се проектират от година в година... 2 юни ме е заварвал в много от големите градове на България и в малкото планинско селце където живея. Но картината навсякъде е една и съща. Хора, спрели да помълчат, да се сетят за подвига на един не доживял христовата възраст авантюрист, да му се поклонят или, може би, да го осъдят – но така или иначе в тези 3 минути мислите на 7 милиона българи са концентрирани в едно и това едно, в крайна сметка, е страната им, България. Що се отнася до мен, чужденеца... Аз в тези три минути... обикновено изпитвам позорното чувство на завист. Да, аз завиждам – на целия български народ и на всеки българин поотделно.
Изображение

Аватар

Мнение от zlatko_baretata » 03 Юни 2013, 0:42

Поклон!
Пред героите на България, дали живота си за нея.
Пред тези, които са национална светиня!
Този, който не помни миналото си, е обречен да няма бъдеще!
Нека Ботев и Левски са винаги в сърцата ви! Тогава ще имате добри сърца!

Благодаря от все сърце на Старшината на форума, че осугури периметъра за една от най-българските дати в историята ни и не позволи тази тема да бъде омърсена!

Да живее България!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 03 Юни 2013, 9:38

Да живее България! :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag: :bgflag:
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата