Избор на монитор? LCD? TFT? LED?
Модератор: Общи модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- Empty_Head
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46
Избор на монитор? LCD? TFT? LED?
Здртавейте търся си монитор, но не знам кой е най-добрия вариант. Най-важното за мен е да щади очите. Освен изброените горе гледа че има ЛЕД ТФТ и други комбинации, коя е най-добрата? 

- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
Re: Избор на монитор? LCD? TFT? LED?
Търсиш IPS или е-IPS матрица. От това какъв ще ти е типа на подсветката зависи по-скоро консумацията на ток, отколкото картината.
Общо взето Dell и Samsung имат отлични предложения. Всичко зависи от това колко инча търсиш и колко пари си приготвил. За мен лично под 24" десктоп монитор е малък.
Общо взето Dell и Samsung имат отлични предложения. Всичко зависи от това колко инча търсиш и колко пари си приготвил. За мен лично под 24" десктоп монитор е малък.
- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
u`F`o написа:Търсиш IPS или е-IPS матрица. От това какъв ще ти е типа на подсветката зависи по-скоро консумацията на ток, отколкото картината.
Бях пред същата дилема и като попрочетох за 3-4 дена какви са матриците какви са +/- и тотално се отказах от масовите монитори, които продават нови, а те са от най евтините TN матрица. Накрая си взех 2ра ръка S-PVA матрица Futjitsu Siemens и направо се родих от ламповия монитор. Цветовете са много добри, няма трептене, много ярък и е сравнително бързичък. Определено се усеща, че е по бавен от ламповия, но се свиква. Най добрите и щадящи очите са именно e-IPS матрицата, както каза колегата по горе, но е най скъпа и се среща само при премиум марките.
Като матрици търсиш IPS или PVA и спрямо средствата се ориентираш колко голям да вземеш.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
u`F`o написа:... За мен лично под 24" десктоп монитор е малък.
Само тук не се съгласих (за матриците си прав)- 24" си е много когато го гледаш от има-няма метър разстояние. Реално 22" FullHD е достатъчно за мен. И разбира се един кабел до 40"+ ТВ за да си гледаш филмите

То хубаво, че търсиш ама за колко пари, и за какво ще го ползваш ? Иначе бих ти предложил Dell U2312HM, става за игри филми и тем подобни нормални домашни употреби. Има и разни LG-та с IPS матрица който са около 300 лв. Но все пак е важно да се каже за какво ще се ползва монитора и колко е бюджета....
- Flash
- Автоморгаджията
-
- Кара: чорапи у тех и маратонки вънка
- Мечтае да кара: E60 ///M5
На Коледа се сдобих с ето такова чудо за 220 кинта. Много съм доволен, очите не ме болят и картината е много ясна.
http://www.misterika.blogspot.bg - "Архивите на една друга реалност" - Паранормалният блог на България
На завоя заляга, конете яко напряга, задницата бяга - към мантинелата посяга...
Пол Уокър: 1973 - ∞

На завоя заляга, конете яко напряга, задницата бяга - към мантинелата посяга...
Пол Уокър: 1973 - ∞

Наистина в диапазона 300-400лв. може да се намерят 22-23" монитори с IPS матрици- сега гледах, че Dell S2240L е около 340лв., предложеният вече Dell U2312HM е около 400, LG IPS231P-BN е под 380 и т.н.
Ако кажеш "Парите не са проблем- важно е качеството" директно те пращам на нещо от категорията на EIZO FX2431-BK и нагоре
Ако кажеш "Парите не са проблем- важно е качеството" директно те пращам на нещо от категорията на EIZO FX2431-BK и нагоре

Ако все пак автора си хареса някой Dell (което малко ме съмнява
Нека има в предвид :
U2312HM, по-добра 'стойка' с разните там възможности да си завърташ монитора вертикално (pivot), матово покритие на екрана, мнооого добър input lag (важно за игрите), по-разнообразно от към конектори (DVI, D-sub DP)
S2440L обикновена стойка (може и да е малко паянтава) лъскав екран, не лош input lag, матрицата е MVA което поне на теория означава по добри нива на черното, има само HDMI и VGA.
Това е, ако някой се сеща нещо повече или съм объркал нещо-да казва.

U2312HM, по-добра 'стойка' с разните там възможности да си завърташ монитора вертикално (pivot), матово покритие на екрана, мнооого добър input lag (важно за игрите), по-разнообразно от към конектори (DVI, D-sub DP)
S2440L обикновена стойка (може и да е малко паянтава) лъскав екран, не лош input lag, матрицата е MVA което поне на теория означава по добри нива на черното, има само HDMI и VGA.
Това е, ако някой се сеща нещо повече или съм объркал нещо-да казва.
Разлика винаги има в сериите, затова и цените са различни- само казвах какво се среща с хубава матрица на прилична цена, отбягвам да препоръчвам конкретен модел техника. Каквато и да е.
Честно казано и мен ме съмнява автора да се спре на Делл или друга марка с IPS матрица- разликата с другите модели (с "калпавите" матрици) е едни 100++лв. което в категорията до 23" е грубо 50-60%
Честно казано и мен ме съмнява автора да се спре на Делл или друга марка с IPS матрица- разликата с другите модели (с "калпавите" матрици) е едни 100++лв. което в категорията до 23" е грубо 50-60%

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
u`F`o написа:Търсиш IPS или е-IPS матрица. От това какъв ще ти е типа на подсветката зависи по-скоро консумацията на ток, отколкото картината.
И според мен всичко освен IPS и е-IPS e ташак, и то болезнен за очите. Явно аз съм чувствителен, но определено усещам умора от всякакви други матрици.
Също ми е проблем, че не мога да намеря модерен лаптоп с такава матрица. Помогнете ако знаете?

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Ми то тези с луминисцентна лампа не знам дали изобщо ги правят вече... всичко вече е със светодиоди.
За пореден път...
TFT е вид LCD... дефакто стандарта в момента. Всички компютърни монитори(за сега) са TFT LCD.
LED е light emitting diode или светодиод. Няма връзка с матрицата, просто осветление.
IPS е вид TFT LCD.
Аз от това, което съм гледал преди време - dell ultra sharp серията са най-изгодните IPS с приличен размер. Ефтиния вариант е TN матрица, което е масовото. Има и други екзотики, но имат стойност само за любознателния читател общо взето. Т.е. избора не е сложен, зависи единствено от ценовия клас.
За лаптопи - Леново със сигурност съм виждал като опция. Някой от Апълските истории също (освен ретините имам предвид). Мисля, че и Сони имат, но не съм напълно сигурен.
За пореден път...
TFT е вид LCD... дефакто стандарта в момента. Всички компютърни монитори(за сега) са TFT LCD.
LED е light emitting diode или светодиод. Няма връзка с матрицата, просто осветление.
IPS е вид TFT LCD.
Аз от това, което съм гледал преди време - dell ultra sharp серията са най-изгодните IPS с приличен размер. Ефтиния вариант е TN матрица, което е масовото. Има и други екзотики, но имат стойност само за любознателния читател общо взето. Т.е. избора не е сложен, зависи единствено от ценовия клас.
За лаптопи - Леново със сигурност съм виждал като опция. Някой от Апълските истории също (освен ретините имам предвид). Мисля, че и Сони имат, но не съм напълно сигурен.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Empty_Head
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46
В крайна сметка си взех такъв втора ръка за 140лв - http://www.chiligreen.com/shop/datenbla ... l22fhd.pdf имам и два въпроса как да разбера каква е матрицата му?
И има VGA i HDMI входове, на ВГА си тръгва без проблем, но когато пробвам през ХДМИ (видео картата ми подържа ХДМИ) ми пише NO SIGNAL и монитора се изклюва?
И има VGA i HDMI входове, на ВГА си тръгва без проблем, но когато пробвам през ХДМИ (видео картата ми подържа ХДМИ) ми пише NO SIGNAL и монитора се изклюва?

- fancooler
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 320Ci '01
Колега, монитор с S-IPS, S-PVA, IPS, PVA, MVA матрица и LCD подсветка е оптималният вариант за теб. За съжаление масовите нови модели са само с LED подсветка, която при намалена яркост трепти и бързо води до умора. Ако говорим за нов монитор търси такъв с S-IPS/H-IPS или P-IPS матрица, изграден с RGB LED или CCFL подсветка. Не ти препоръчвам е-IPS и C-PVA, защото това са 18 битови матрици (реални 262 хил. цвята) за разлика от 24 битовите S-IPS, S-PVA и т.н. (16,8 млн. цвята). Oбърни внимание на моделите с P-IPS. Тази матрица е 30 битова (1,07 млрд. цвята) и е с най-добро качество на картината.
Успех!
Успех!
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
E тая марка сега разбирам че съществува...

Сериозно, някой изобщо сблъсквал ли се е с нея освен автора?

Сериозно, някой изобщо сблъсквал ли се е с нея освен автора?

- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
Още една от многото теми за телевизори, климатици, фотоапарати, телефони и.т.н
15 мнения
• Страница 1 от 1