Интересната промяна в учебните програми
Модератор: Общи модератори
39 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Интересната промяна в учебните програмите
jordanpar написа:Другия път някой като пусне провокативна тема,поне да се поинформира малко.Въпросните ''нововъведения'' са част от учебната програма за 3-ти и 4-ти клас още от 2010 година!!!!!!! От началото на 2001 година пък го е имало като СИП. През време управлението на герб стават и като ЗИП форма на изучаване но както някой по-горе правилно се изказа това става по определен начин и подаване на молба за това.Въобще що за еФтина демагогия.
Инфо : тук http://www.webcafe.bg/id_798107172
тук: http://www.kadedaucha.com/?id=1313&aid=7364
и тук: http://ajansbbg.blogspot.com/2011/02/blog-post_21.html
Най-вероятно след влизането ни в Евросъюза МОМН са били задължени по някакви ''евростандарти'' съвсем да наложат и останалите малцинствени езици в учебната програма.Та нима според последното преброяване няма хора самоопределили се като роми,евреи ,арменци и прочее....????Както и забрани за цигари и какво ли още не държавата ни е била принудена да приеме някакви поевропейчвания.
Така че нито сегашния парламент представен само от партии на бившето БКП,така и преди март месец управляващите от герб са виновни за това.Стига изкривяване на фактите и излишно политизиране отново с цел повишаване на напрежението.

Абе Волене ти ли си бе ?

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Beamerdriver написа:Колегата не е виновен ,това са належащи проблеми и просто им обръща внимание ,за което заслужава уважение.

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
http://parliament.bg/bills/41/154-01-89.pdf
ГЛАВА ВТОРА
ИЗУЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
Чл. 5. (1) Изучаването на българския език е право и задължение на всеки
български гражданин.
(2) Правото и задължението по ал. 1 се осъществява при условия и по ред,
определени в този закон, в Закона за народната просвета, в Закона за степента на
образование, общообразователния минимум и учебния план и подзаконовите актове по
прилагането им.
2
(3) Обучението и възпитанието на децата и учениците в детските градини,
училищата и обслужващите звена в системата на народната просвета се провежда на
книжовен български език.
(4) Училищното образование осигурява условия за усвояването на книжовния
български език в съответствие с държавното образователно изискване по чл. 16, т. 4 от
Закона за народната просвета.
Чл. 6. (1) Българските граждани, за които българският език не е майчин, имат
право да изучават своя майчин език при условия и по ред, определени в действащото
законодателство, при защита и контрол от страна на държавата.
(2) Майчин език по смисъла на ал. 1 е езикът, на който всеки гражданин общува
в семейството си.
(3) Българските граждани, за които българският език не е майчин, имат право
на допълнително обучение по български език, както и на помощ от компетентните
институции за изучаване и използване на българския книжовен език.
Чл. 7. При провеждане на училищното образование по чл. 5, ал. 4, учебните
предмети, определени в Закона за степента на образование, общообразователния
минимум и учебния план, с изключение на учебните предмети "чужд език" и "майчин
език", както и на учебните предмети на чужд език, се преподават на български
книжовен език.
Чл. 8. Към посолствата на Република България може да се организира и
провежда обучение за български граждани по български език, по ред, определен с
инструкция на министъра на образованието, младежта и науката.
Oo (|||)(|||) oO
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
О, ако исках да привлека внимание с цел провокация, заглавието на темата щеше да е съвсем различно, най-малкото. Просто наистина незнаех, че така стоят нещата. От известно време се говореше за това, реших да влезна в сайта на МОН и видях, това, което съм пост-нал в първото си мнение... Наистина не бях наясно с факта, че тази информация присъства там отдавна. Но заради статия, която ще цитирам по-долу и няколко подобни такива, пуснах темата...
А колегата @ivoo, който се обърна към мен, по начина, по който го е направил, ще го помоля да си редактира поста и да изтрие тази част, защото едно, че никога не съм симпатизирал на въпросния и второ, че след последните му няколко изяви, смятам обръщението буквално за обидно.
Ta, къде отидохте на политизиране, повишаване на напрежението незнам дали трябва да има, но...
Успокояващото е може би това...
Информацията в сайта на МОН, може и да е стара и затова да се говори отдавна, просто не го бях отварял досега, а след прочетените няколко такива статии, като цитираните по-горе и видяното във въпросния сайт, сметнах за необходимо да споделя и да попитам...
justboy написа:Аз ли нещо не съм разбрал... или за да присъства тая информация вече в сайт на МОН - > http://www.minedu.government.bg/top_menu/general/
Значи вече е прието, че ще се учи турски като задължително избираем предмет в училищата
А колегата @ivoo, който се обърна към мен, по начина, по който го е направил, ще го помоля да си редактира поста и да изтрие тази част, защото едно, че никога не съм симпатизирал на въпросния и второ, че след последните му няколко изяви, смятам обръщението буквално за обидно.
Ta, къде отидохте на политизиране, повишаване на напрежението незнам дали трябва да има, но...
Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан поиска в програмата на училищата в България да залегне изучаване на турски език. Той предложи всяка седмица да се заделят по 4 часа за занятията посветени на майчиния му език. Местан сподели идеите си по време на дебатите по новия закон за предучилищното и училищното образование. Законът е одобрен на първо четене. Местан получи солидна подкрепа за предложението си.
Успокояващото е може би това...
... просветният министър Сергей Игнатов. Той добави, че всяко училище трябва самостоятелно да реши относно майчиния език без да му се оказва външен натиск.
Информацията в сайта на МОН, може и да е стара и затова да се говори отдавна, просто не го бях отварял досега, а след прочетените няколко такива статии, като цитираните по-горе и видяното във въпросния сайт, сметнах за необходимо да споделя и да попитам...

E34, E38
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
от няколко дни се шуми по темата и явно се сондира за мнение.
аз съм категорично против, но пък сигурен, че ще мине и турски ще се учи. населението тук е толкова овчо, че не очаквам нищо различно от шум по форумите.
аз съм категорично против, но пък сигурен, че ще мине и турски ще се учи. населението тук е толкова овчо, че не очаквам нищо различно от шум по форумите.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- Pisobella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: таралясник
Re: Интересната промяна в учебните програми
Тази статия реално е доста стара. Просто в момента я лансират за "нова". Ето да "сверите" http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1411192
Погледнете го от тази страна: Ако вие живеехте в чужбина със семейството си и имаше възможност детето ви да учи в училище български език няколко часа седмично, това нямаше ли да ви радва?
Погледнете го от тази страна: Ако вие живеехте в чужбина със семейството си и имаше възможност детето ви да учи в училище български език няколко часа седмично, това нямаше ли да ви радва?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Да учат турски цигански и какъвто искат когато научат български език говоримо и писмено .И без това общуват по между си на турски а в районите където са мнозиство всичко пере на турски.
Ако турския език стане втори официален веднага ще поискат автономия в смесените ройони.Това вече се е случвало един път в новата ни история така че изобщо не е невъзможно.
Ако турския език стане втори официален веднага ще поискат автономия в смесените ройони.Това вече се е случвало един път в новата ни история така че изобщо не е невъзможно.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- PavelPavlov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 330d
- Мечтае да кара: BMW Alpina B7
_galio_ написа:от няколко дни се шуми по темата и явно се сондира за мнение.
И мен това ме притеснява! Тази "новина" е от преди години, както някой са писали вече... .т.е от сегашното правителство нищо не е правено до момента!
интересно как "изскочи" сега тази "фалшива" новина и се появиха толкова хора, които се интересуват от това... надявам се да не е подготовка за нов проектозакон, който вече да съдържа разни наистина неприятни неща
Поздрави, Павел
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Еми ДПС е на власт и набара ключовите министерства дето винаги си ги избира- образование и земеделие .Това с 4 часа турски в училище ще ни се види бял кахър.Да не се налага някой ден ние българите да учим турски че те български няма да научат то е ясно.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- AmW
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: N52B25
Много се спекулира последно време... дано на всички да е ясно.
Дали ще е езика, пушенето или Белене... все тая, все неща който не ми харесват. А и кофти спомени имам от преди години...
Всеки си има глава на раменете, информация в интернет колкото иска човек... нужно е пресяване и информиране. Иначе сме овци...
Аз съм живял, видял и т.н... щом си решил да живееш и създаваш дете в чужбина не може да искаш такива неща. Живееш, развиваш се, плащаш данъци и спазваш правилата и законите на страната в която си.
Дали ще е езика, пушенето или Белене... все тая, все неща който не ми харесват. А и кофти спомени имам от преди години...
Всеки си има глава на раменете, информация в интернет колкото иска човек... нужно е пресяване и информиране. Иначе сме овци...
Pisobella написа: Ако вие живеехте в чужбина със семейството си и имаше възможност детето ви да учи в училище български език няколко часа седмично, това нямаше ли да ви радва?
Аз съм живял, видял и т.н... щом си решил да живееш и създаваш дете в чужбина не може да искаш такива неща. Живееш, развиваш се, плащаш данъци и спазваш правилата и законите на страната в която си.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Pisobella написа: Ако вие живеехте в чужбина със семейството си и имаше възможност детето ви да учи в училище български език няколко часа седмично, това нямаше ли да ви радва?
Тия дето драпат толкоз за турски език да учат в чужбина ли се намират ?
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Pisobella написа:Тази статия реално е доста стара. Просто в момента я лансират за "нова". Ето да "сверите" http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1411192

А и отделно, до колкото разбрах от сайта на МОН, родителите трябва да подават молби в съответното училище и ако се сформира група, тогава се прави такъв клас, в който да се учи турски, арменски, иврит.
При положение, че турското население в Б-я е доста голямо, няма как да няма такива часове в у-ща, където преобладава турско население, като например Кърджали, Разград и т.н
НО в никакъв случай не става въпрос за изучаване на турски език като основен предмет във вскички училища и за всички ученици!!!!!
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
Pisobella написа: Погледнете го от тази страна: Ако вие живеехте в чужбина със семейството си и имаше възможност детето ви да учи в училище български език няколко часа седмично, това нямаше ли да ви радва?
само че не е тази страната, а другата. това, че ти си толерантна и емпатична, е просто повод да ти се качат на главата.
PavelPavlov написа: ... надявам се да не е подготовка за нов проектозакон, който вече да съдържа разни наистина неприятни неща.
ми едва ли, щото има доста негативни коментари. но ако стане следва автономия и ... Княжество България нали сте виждали какво е представлявало?
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Има едно нещо което ни липсва масово у българите-толерантност.Като се събере с вродената консервативност на българина--нещата стават плачевни.
Ние сме силни и отворени само на маса и то след третото питие,а всъщност мнозинството са дребни и схлупени душици.
Вадят се смешни доводи-500 години робство,бля бля бля........И?Да вземем и до Аспарухово време да се върнем,а.
А никой не вижда какъв икономически лъв е Турция последните 18 години.Никой не вижда какво точно означава ''протести'' последните три дни от новините пак в Турция.Те са загърбили миналото си и се опитват да станат нормална светска и европейска държава,и успяват.А ние не само тъпчем на едно място а даже назад вървим.
Турция много отдавна отговаря на европейските норми и изисквания даже повече и от половината настоящи членки на Евросъюза,но от чисто други съображения не е допускана официално до общността.
Та идеята ми не е да хваля Турция,а да се видим ние къде сме ,кои сме и колко струваме.Че само приказките ни големи.
А от такива теми които тъъъънко заобикалят политическите ограничения във форума,а всъщност имат много ясна цел никой няма нужда.Тъй като в една друга,чисто политическа тема някой хора бяхме наказани за дързостта си да имаме собствено мнение,а тук се оставя свободно да се правят манипулации.
Което за пореден път ми дава ясно да разбера какво е настроението сред модераторите на форума и кой има файда от цялата работа.
Ние сме силни и отворени само на маса и то след третото питие,а всъщност мнозинството са дребни и схлупени душици.
Вадят се смешни доводи-500 години робство,бля бля бля........И?Да вземем и до Аспарухово време да се върнем,а.
А никой не вижда какъв икономически лъв е Турция последните 18 години.Никой не вижда какво точно означава ''протести'' последните три дни от новините пак в Турция.Те са загърбили миналото си и се опитват да станат нормална светска и европейска държава,и успяват.А ние не само тъпчем на едно място а даже назад вървим.
Турция много отдавна отговаря на европейските норми и изисквания даже повече и от половината настоящи членки на Евросъюза,но от чисто други съображения не е допускана официално до общността.
Та идеята ми не е да хваля Турция,а да се видим ние къде сме ,кои сме и колко струваме.Че само приказките ни големи.
А от такива теми които тъъъънко заобикалят политическите ограничения във форума,а всъщност имат много ясна цел никой няма нужда.Тъй като в една друга,чисто политическа тема някой хора бяхме наказани за дързостта си да имаме собствено мнение,а тук се оставя свободно да се правят манипулации.
Което за пореден път ми дава ясно да разбера какво е настроението сред модераторите на форума и кой има файда от цялата работа.
jordanpar написа:Има едно нещо което ни липсва масово у българите-толерантност.Като се събере с вродената консервативност на българина--нещата стават плачевни.
дам много си прав
39 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3