Неквалифицираният персонал в услугите и търговията
Модератор: Общи модератори
52 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Неквалифицираният персонал в услугите и търговията
Аз например обиколих доста магазини за компютърна техника из Калифорния. Останах с впечатлението, че общата компетентност на обслужващия персонал е много по-висока от на нашите... А бяха все млади момчета
Не знам може би наистина е въпрос на стимул от страна на работодателя, но мързела на служителя трябва да е сведен до минимум...
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- BAHKATA
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540i
Според мен има нещо важно - всеки трябва да работи такава работа, която да му е интересна, да ходи до нея с желание....така според мен ставаш професионалист........аз примерно не разбирам нищо от техника и не ми е интересно, не съм си търсил работа като продавач-консултант и ако работех като такъв и мен щяхте да ме обсъждате тук
Може би затова в САЩ е така - доколкото имам опит с американски фирми и доколкото съм слушал - там те питат какво можеш и искаш да правиш, а тук те питат какви са ти недостатъците и после гледат само да те карат да ги показваш.......

Може би затова в САЩ е така - доколкото имам опит с американски фирми и доколкото съм слушал - там те питат какво можеш и искаш да правиш, а тук те питат какви са ти недостатъците и после гледат само да те карат да ги показваш.......
- audi_rulzzz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 525dA
- Мечтае да кара: BMW E39 M5
Пичове... проблема е много по елементарен и прост.Проблемите идват най вече от факта,че в 80% от случайте попадате на продавач който е супер близък или роднина на работодателя.В случая и двете страни са доволни.Едната дава едни 500 лева с надеждата,че нема да го краде и ще върши съвестно работата си.Другия път взима едни 500 лева и не си дава зор поради простата причина,че е близък/роднина с баровеца и няма шанс да го махнат от длъжноста му.
Типичен пример за по горното е факта,че вече 8 месеца немога да намеря работа в областа в която смея да твърдя,че съм супер силен,интересна ми е,имам желание да я работя.Просто в момента на посочената позиция в абсолютно всички компаний в бранша е пълно с шуробаджанащина.
Типичен пример за по горното е факта,че вече 8 месеца немога да намеря работа в областа в която смея да твърдя,че съм супер силен,интересна ми е,имам желание да я работя.Просто в момента на посочената позиция в абсолютно всички компаний в бранша е пълно с шуробаджанащина.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Друго важно е да се знае че тук работодателите нямат уважение към персонала,не,не ме разбирайте погрешно,имам в предвид уважение в смисъл обучение и ето по-подробно.
Имаме примерно някой да кажем за примера-продавач в магазин за електроника,младежа или девойката примерно има страст в областта на високите технологии,чете новините в бранша,интересува се от нови неща и от някой хора които тестват неща и резултатите...
Тоя младеж/девойка бачка в магазин за електроника,говори компетентно,съветва правилно и му се има доверие,клиенти пазаруват и се доверяват на преценката му..Да,обаче съответно младежа/девойката вече да кажем година бачка на някаква ниска заплата и желае по-високо възнаграждение за труда си,който дава и реални плодове във вид на оборот и тн...
В тоя момент идва и не уважението,"шефа" (понеже тук в България има огромна разлика между "шеф" и мениджър) казва-"ми щом не те устройва-напускай,10 човека чакат за твоето място"....
Та в един момент компетентният младеж/девойка напускат и на тяхно място идва друг,но не тук е трагедията,трагедията е че единият е обучен а другия често не е и ето ти проблем,обучението което всеки добър мениджър знае струва пари и време,пък знаем че и времето е пари...ама "шефа" тея неща не знае за обучението и не прави връзка,за него зад всеки човек който е на работа-десет чакали на вратата за неговото място и от там заплатите малки и качеството лошо...
Заради това е всичко,и не че новите хора на тези позиции са кофти хора (аз поне мисля че 95% от хората са умни,само 5% са тъпи парчета) а просто никой не им е провел качествено обучение...
Имаме примерно някой да кажем за примера-продавач в магазин за електроника,младежа или девойката примерно има страст в областта на високите технологии,чете новините в бранша,интересува се от нови неща и от някой хора които тестват неща и резултатите...
Тоя младеж/девойка бачка в магазин за електроника,говори компетентно,съветва правилно и му се има доверие,клиенти пазаруват и се доверяват на преценката му..Да,обаче съответно младежа/девойката вече да кажем година бачка на някаква ниска заплата и желае по-високо възнаграждение за труда си,който дава и реални плодове във вид на оборот и тн...
В тоя момент идва и не уважението,"шефа" (понеже тук в България има огромна разлика между "шеф" и мениджър) казва-"ми щом не те устройва-напускай,10 човека чакат за твоето място"....
Та в един момент компетентният младеж/девойка напускат и на тяхно място идва друг,но не тук е трагедията,трагедията е че единият е обучен а другия често не е и ето ти проблем,обучението което всеки добър мениджър знае струва пари и време,пък знаем че и времето е пари...ама "шефа" тея неща не знае за обучението и не прави връзка,за него зад всеки човек който е на работа-десет чакали на вратата за неговото място и от там заплатите малки и качеството лошо...
Заради това е всичко,и не че новите хора на тези позиции са кофти хора (аз поне мисля че 95% от хората са умни,само 5% са тъпи парчета) а просто никой не им е провел качествено обучение...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
вярно.Е.Димитров написа:Тоя младеж/девойка бачка в магазин за електроника,говори компетентно,съветва правилно и му се има доверие,клиенти пазаруват и се доверяват на преценката му..Да,обаче съответно младежа/девойката вече да кажем година бачка на някаква ниска заплата и желае по-високо възнаграждение за труда си,който дава и реални плодове във вид на оборот и тн...
В тоя момент идва и не уважението,"шефа" (понеже тук в България има огромна разлика между "шеф" и мениджър) казва-"ми щом не те устройва-напускай,10 човека чакат за твоето място".е...
Но в интерес на истината и в чужбина съм срещал некомпетентност,безхаберие и неадекватност,които те оставят безмълвен

Няма да открием топлата вода- "рибата се вмирисва откъм главата" (по модерному -вината е в господата млади меринджери

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
мързел и некомпетентност от страна на служителя + липса на мотивация от работодателя = неочаквано добра комбинация за клиента
Мисля, че темата не е насочена към професионалистите, те също постоянно учат нови и нови неща. По-скоро става дума за битови ситуации, които изискват някаква комуникация с обслужващ персонал с елементарни познания. Постоянно попадам на такива, като имам една фрапиращо некадърна случка:
Office 1 в Младост, отивам да сканирам документ от 5стр. След известно време обяснения как искам да се сканира, цветно и т.н., първото сканиране отнема около 15мин (хвърчаха страници, натискаха се произволно бутоните по скенера), след което последва кратко търсене из дълбинте на директориите, къде точно аджеба са запазени сканираните файлове... Намериха се, но не можеше да е толкова лесно - бяха се сканирали черно-бели. Отново се повтаря същата процедура, като тоя път служителката явно хвана цаката и за щастие ги сканира цветни. След това я помолих да ми ги изпратят на мейла, понеже нямах флашка в мене. Тръгнах да й диктувам адреса, в който има и буквата "h" и съотвено произнасям ..."ейч"...Гледам я в същото време, въвежда от клавиатурата "y"..
Викам й не, не така - "ейч!"..Тя спря и почна да мисли и като видях накъде отиват нещата, й викам - "хаш"...На което получих възклицателен отговор: "Ееее, ама така кажи беее!"
Само да вметна, че докато траеше цялата процедура на изпращане, другата служителка обслужваше 2 момчета, сканираше им някакви документи.. Та, след 45 мин борба със скенера и мейла, накрая има потвърждение "да бе, всичко е готово, изпратили сме го!". Прибирам се у нас, отварям си мейла - виждам писмо от Office 1 с няколко прикачени файла, свалям файловете, отварям ги....и срещу мене две сканирани лични карти на напълно непознати хора
Явно на въпросните пичове, които си сканираха документи... Звънях им, казах им да ми пратят правилните файлове и в крайна сметка се оправихме, но сумарно отне повече от час за сканиране и изпращане по мейла на 5стр документ....

Мисля, че темата не е насочена към професионалистите, те също постоянно учат нови и нови неща. По-скоро става дума за битови ситуации, които изискват някаква комуникация с обслужващ персонал с елементарни познания. Постоянно попадам на такива, като имам една фрапиращо некадърна случка:
Office 1 в Младост, отивам да сканирам документ от 5стр. След известно време обяснения как искам да се сканира, цветно и т.н., първото сканиране отнема около 15мин (хвърчаха страници, натискаха се произволно бутоните по скенера), след което последва кратко търсене из дълбинте на директориите, къде точно аджеба са запазени сканираните файлове... Намериха се, но не можеше да е толкова лесно - бяха се сканирали черно-бели. Отново се повтаря същата процедура, като тоя път служителката явно хвана цаката и за щастие ги сканира цветни. След това я помолих да ми ги изпратят на мейла, понеже нямах флашка в мене. Тръгнах да й диктувам адреса, в който има и буквата "h" и съотвено произнасям ..."ейч"...Гледам я в същото време, въвежда от клавиатурата "y"..

- exvitermini
- младши ентусиаст
-
- Кара: '96 Е34 tds touring Individual
- Мечтае да кара: E34 M5 Touring
Ако се замисли човек ще разбере, че проблема винаги идва от горе! Ако искаш да имаш кадърни работници, то ще ги обучиш, развиваш, стимулираш и контролираш. Така те ще стават по-рентабилни и висококвалифицирани. Ако работодателя осигури всичко това, според вас ще има ли такъв персонал? За тия пари и това работно време толкова!
audi_rulzzz написа:Пичове... проблема е много по елементарен и прост.Проблемите идват най вече от факта,че в 80% от случайте попадате на продавач който е супер близък или роднина на работодателя.В случая и двете страни са доволни.Едната дава едни 500 лева с надеждата,че нема да го краде и ще върши съвестно работата си.Другия път взима едни 500 лева и не си дава зор поради простата причина,че е близък/роднина с баровеца и няма шанс да го махнат от длъжноста му.
Ама си доста далеч от истината. Че има шуробаджанащина не споря, но ако реално си "супер силен" в областта си (хич не ми пука дали ти е интересна работата) работа ще си намериш не за 8, а за 2 месеца. Или не търсиш сериозно, или имаш нереални изисквания, или далеч не си толкова кадърен за колкото се мислиш... Вероятно е комбинация от трите...
Сещам се за поне 5 човека дето действително са "супер силни" в областта си. Единият напусна с цел да си почине 6 месеца- не можа и седмица да си почине, почнаха да му звънят с предложения за работа къде ло не по света. Буквално. На друг новият работодател плати неустоките по договора възлизащи на "скромна" 5-цифрена сума в €. Сещам се и за човек дето отказа оферта за работа в Кеймбридж...
Това е "супер силен", всичко друго е фантазии на някой смешник...
Е.Димитров написа:...
В общи линии си прав, но има и друго- клиентът обикновено е по-прост и от цървул, отнася се към консултанта като към идиот... Та тоя персонал работи общо взето в доста неприятна среда. А най-забавно ми става някой като каже "За толкова пари, толкова бачкам"- като не ги кефи да се махат. Ама седят щото хем не бачкат, хем взимат някой лев...
Sent from my AllviewAX2Frenzy
- audi_rulzzz
- кандидат ентусиаст
-
F3P написа:audi_rulzzz написа:Пичове... проблема е много по елементарен и прост.Проблемите идват най вече от факта,че в 80% от случайте попадате на продавач който е супер близък или роднина на работодателя.В случая и двете страни са доволни.Едната дава едни 500 лева с надеждата,че нема да го краде и ще върши съвестно работата си.Другия път взима едни 500 лева и не си дава зор поради простата причина,че е близък/роднина с баровеца и няма шанс да го махнат от длъжноста му.
Ама си доста далеч от истината. Че има шуробаджанащина не споря, но ако реално си "супер силен" в областта си (хич не ми пука дали ти е интересна работата) работа ще си намериш не за 8, а за 2 месеца. Или не търсиш сериозно, или имаш нереални изисквания, или далеч не си толкова кадърен за колкото се мислиш... Вероятно е комбинация от трите...
Сещам се за поне 5 човека дето действително са "супер силни" в областта си. Единият напусна с цел да си почине 6 месеца- не можа и седмица да си почине, почнаха да му звънят с предложения за работа къде ло не по света. Буквално. На друг новият работодател плати неустоките по договора възлизащи на "скромна" 5-цифрена сума в €. Сещам се и за човек дето отказа оферта за работа в Кеймбридж...
Това е "супер силен", всичко друго е фантазии на някой смешник...Е.Димитров написа:...
В общи линии си прав, но има и друго- клиентът обикновено е по-прост и от цървул, отнася се към консултанта като към идиот... Та тоя персонал работи общо взето в доста неприятна среда. А най-забавно ми става някой като каже "За толкова пари, толкова бачкам"- като не ги кефи да се махат. Ама седят щото хем не бачкат, хем взимат някой лев...
Гледам поставяш някакви квалификации без да познаваш човека отсреща.Нито си запознат със сферата в която "се чуствам силен" нито пък знаеш какво е положението в момента на работната ръка.Но пък за сметка на това не ти отива на целия "акъл" и "компетентност" да раздаваш квалификации на този и онзи.Просто не е културно пич не друго

Относно шуробаджанащината,можем да поспорим МНОГО. Фирмата в която прекарах 6 години от трудовия си стаж,броя на служители беше между 500 и 600 ( немога да съм 100% сигурен за точната бройка).Искаш ли да ти кажа от посочената цифра колко точно бяха "случайно" наетите.Точната им бройка бе 0.И със всички други фирми конкуренти положението е същото.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
steeN написа:deyan-enchev написа:
Порочен кръг наистина. Не знам какво може да го развали и аз съм се чудел... Може би постепенно увеличаване на правата на клиента.
Правата да, но и прилагането и защитата на тези права са важни.
Реално при нас в БГ това е леко загубена кауза, айде в големите вериги магазини по-може да се оплачеш от някой и да има ефект.
Обаче в сивата сфера на услугите да речем - всички се крепи на едни обещания често несбъднати, а парите си вървят.
Хаос написа:А пък като си квалифициран и си вършиш добре работата все едно работодателя веднага ти сипва кофата с пари... Няма такъв филм. Всички гледат да не ти платят и да им работиш извънредно.
Ами колега, като цяло си прав и съм съгласен, но има сфери в нашата икономика, в които е така. Колкото по-квалифициран и с опит си толкова по-голяма ще ти е годишната компенсация.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
audi_rulzzz написа:Гледам поставяш някакви квалификации без да познаваш човека отсреща.Нито си запознат със сферата в която "се чуствам силен" нито пък знаеш какво е положението в момента на работната ръка.Но пък за сметка на това не ти отива на целия "акъл" и "компетентност" да раздаваш квалификации на този и онзи.Просто не е културно пич не друго![]()
Относно шуробаджанащината,можем да поспорим МНОГО. Фирмата в която прекарах 6 години от трудовия си стаж,броя на служители беше между 500 и 600 ( немога да съм 100% сигурен за точната бройка).Искаш ли да ти кажа от посочената цифра колко точно бяха "случайно" наетите.Точната им бройка бе 0.И със всички други фирми конкуренти положението е същото.
Честно казано не ме вълнува какво си бачкал, ама хич. Определения като "сипер силен" и "8 месеца търся работа" никак, ама НИКАК не вървят заедно. Ако си кадърен над средно ниво си намираш работа без особени трудности, ако пък направиш и някой компромис направо става лесна задача намирането на работа. Това е за "кадърен над средно ниво", за теб като "супер силен" не важи търсенето на работа- на теб трябва да ти предлагат такава. Ама случая не е такъв, нали?
Тоест- слез на земята и се огледай добре, явно не си нищо повече от другите. Като такъв е нормално да ти е трудно.
Относно 5-600 човека, всички наети щото са "наши хора", а не щото са кадърни какво да ти кажа... Явно си бил в поредната фирма където 3/4 са некадърници, а останалата 1/4 вършат цялата работа. В такива фирми ако си от оная 1/4 дето са важни трябва да си изнасилил на шефа малолетната дъщеря за да те уволнят. Едва ли случая е такъв обаче, значи си бил от онея 3/4 дето са лесно заменими...
Много е важно да имаш правилна преценка за именията си. Ако имаш вишу, имаш и стаж, имаш и умения, ако знаеш и как да се предложиш на пазара намирането на работа не е нищо сложно- работа има за целия китайски народ.
ПС: Нещо се отплесваме обаче от темата...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
F3P написа:Честно казано не ме вълнува какво си бачкал, ама хич. Определения като "сипер силен" и "8 месеца търся работа" никак, ама НИКАК не вървят заедно. Ако си кадърен над средно ниво си намираш работа без особени трудности, ако пък направиш и някой компромис направо става лесна задача намирането на работа. Това е за "кадърен над средно ниво", за теб като "супер силен" не важи търсенето на работа- на теб трябва да ти предлагат такава. Ама случая не е такъв, нали?
Не може така да обобщаваш,щото не знаеш колегата къде е силен,може да е завършил узбекинстанска филология (това не е обида,просто давам пример) ,къде ще си намери работа или пък е завършил някаква изкълчена специалност,дето тука на тая географска ширина няма никакво производство,но пък казва че е бачкал с още 600 човека ,което означава че поне някаква част са били негова специалност...
Кажи колега (дето не можеш да си намериш работа) ,каква специалност си завършил или умения имаш че така трудно намираш реализация?
- Sasho.85
- младши ентусиаст
-
- Кара: Escort XR3i със задно; Е38 750
- Мечтае да кара: E34 М5
Е.Димитров написа:........
Ето това е най-правилното мнение досега.
А това е обява за работа, която предполагам някои от вас вече са я чели.
Какво очакваш от такъв "шеф", който е по неграмотен от портиера в общината?
търси монтиор ,минимум 5 години стаж в областа с бмв и мерцедес знаещ какво правихора които не са сигурни в способностите си по добре да не си губиме взаимно времето си
процент , договаряне на Л.С
- audi_rulzzz
- кандидат ентусиаст
-
F3P написа:audi_rulzzz написа:Гледам поставяш някакви квалификации без да познаваш човека отсреща.Нито си запознат със сферата в която "се чуствам силен" нито пък знаеш какво е положението в момента на работната ръка.Но пък за сметка на това не ти отива на целия "акъл" и "компетентност" да раздаваш квалификации на този и онзи.Просто не е културно пич не друго![]()
Честно казано не ме вълнува какво си бачкал, ама хич. Определения като "сипер силен" и "8 месеца търся работа" никак, ама НИКАК не вървят заедно. Ако си кадърен над средно ниво си намираш работа без особени трудности, ако пък направиш и някой компромис направо става лесна задача намирането на работа. Това е за "кадърен над средно ниво", за теб като "супер силен" не важи търсенето на работа- на теб трябва да ти предлагат такава. Ама случая не е такъв, нали?
Тоест- слез на земята и се огледай добре, явно не си нищо повече от другите. Като такъв е нормално да ти е трудно.
Относно 5-600 човека, всички наети щото са "наши хора", а не щото са кадърни какво да ти кажа... Явно си бил в поредната фирма където 3/4 са некадърници, а останалата 1/4 вършат цялата работа. В такива фирми ако си от оная 1/4 дето са важни трябва да си изнасилил на шефа малолетната дъщеря за да те уволнят. Едва ли случая е такъв обаче, значи си бил от онея 3/4 дето са лесно заменими...
Много е важно да имаш правилна преценка за именията си. Ако имаш вишу, имаш и стаж, имаш и умения, ако знаеш и как да се предложиш на пазара намирането на работа не е нищо сложно- работа има за целия китайски народ.
ПС: Нещо се отплесваме обаче от темата...
Гледам,че продължаваш да хвърляш "определения" за хората?Пак повтарям.... май тия дет са те правили не са те възпитали?Колко пъти в диалога ( ако може да се каже,че водим диалог) си позволих да ти дам определения?
Но определено с теб неможе да се спори.Ти си радио точка.Едно си знаеш едно си баеш

Е.Димитров написа:F3P написа:Честно казано не ме вълнува какво си бачкал, ама хич. Определения като "сипер силен" и "8 месеца търся работа" никак, ама НИКАК не вървят заедно. Ако си кадърен над средно ниво си намираш работа без особени трудности, ако пък направиш и някой компромис направо става лесна задача намирането на работа. Това е за "кадърен над средно ниво", за теб като "супер силен" не важи търсенето на работа- на теб трябва да ти предлагат такава. Ама случая не е такъв, нали?
Не може така да обобщаваш,щото не знаеш колегата къде е силен,може да е завършил узбекинстанска филология (това не е обида,просто давам пример) ,къде ще си намери работа или пък е завършил някаква изкълчена специалност,дето тука на тая географска ширина няма никакво производство,но пък казва че е бачкал с още 600 човека ,което означава че поне някаква част са били негова специалност...
Кажи колега (дето не можеш да си намериш работа) ,каква специалност си завършил или умения имаш че така трудно намираш реализация?
Аз ли?Аз съм вещо лице.Онзи който като си тоталнете колите прави описите.....
А съм работил 6 години в Бул Инс.... а както знаем в последната година от целия персонал на компанията в момента останаха точно 100 човека.Отдела в който бях аз го закриха,а не съм изнасилил малолетната щерка на шефа ( както каза колегата по горе... но гледам той е запознат явно има опит в тая сфера)
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Абе вие от некомпетентните, некадърни и мързеливи продавачи и сервитьори се оплаквате... Да ви видя, като попаднете на подобен лекар. Че и корумпиран, на всичко отгоре... Аз оцелях след последното си съприкосновение със системата за здравеопазване само благодарение на изключително здравият си и издръжлив организъм и с доста късмет. Оттогава реших - никога повече! В болница вече могат да ме вкарат само, ако съм в безсъзнание.
Excellent! Steven is my name!
52 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4