Докога трябва тате да плаща?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Докога родителите са длъжни да хрантутят децата си?

Докато учи
121
63%
До 20
46
24%
До 30
9
5%
До 40
3
2%
Докато съм жив, детето нема да работи
14
7%

Общо гласове : 193
големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Докога трябва тате да плаща?

Мнение от BMW_POWER » 22 Юли 2013, 14:38

Пуснах темата, защото вчера имах доста тежък разговор със синчето (на 21г). Казах му, че две седмици след като излезнах от казармата вече работех. Да, тати и мама ми помогнаха за първата кола (бях на 22г), но аз после дълго време оставях 1/2 от заплатата си на масата, отделно съм плащал и сметки. Не могат да се сравняват края на 80-те със сега, но аз след излизането ми от казармата получих два чифта обувки и едно яке. За всичко друго съм работил с двете си ръце и глава. Тате и мама не са ми плащали университет, не са ми плащали за учебници, не са ми давали никакви джобни. Дефакто, след 20-тата си годишнина им струвам 0лв. Единствено при покупката на първия ми апартамент, извадиха 1000$ (левовете бяха други тогава) и ги дадоха за първата вноска. Когато си купувах втори апартамент, когато си купувах апартамента тук, те не са дали и една стотинка за нищо.
Мислите ли, че имам повод да се срамувам от себе си?

p.s. малко по-нататък ще напиша и какво мисли "детето".

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 22 Юли 2013, 15:01

Крумче издържаш го докато го поемат неговите деца :mhihi:
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 22 Юли 2013, 15:01

отговора е много труден и индивидуален
и тия категории дето си дал в анкетата са недостатъчни от 20 на 30 скока е огромен

няма лошо да се дават пари докато учи дори и университет стига това да има смисъл за в бъдеще
(ама не за екстри, а за неща даващи му възможност да се развива във всеки аспект)
с две думи ако можеш да осигуриш летящ старт спрямо връстниците му защо не?
даже е тъпо да не го направиш ако можеш, но всеки трябва да си хваща пътя и да си гони задачите

нормално е да се помага според възможностите и когато отношенията са двустранни
не е нормален варианта - то детето да не се притеснява, щото накрая "детето" не може да се нареши само

ама те тия работи се почват от рано, а не на 18 ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 22 Юли 2013, 15:04

Ако искаш детето ти да се изучи, трябва да го избуташ - дори и насила. Аз съм израсъл без баща, но исках да имам повече и работех от 12-ти клас. И до сега не съм завършил, щото работя, а редовно по този начин не става. Имам жена и дете и 100% съм сигурен, че той ще се изучи преди да ходи на работа по цял ден. Може да заработва при мен... :mhihi: След ученето - работа и пак работа... Иначе първата му кола ще е е30, нема да има лъскачки за бала - ама за сега е само на 4 години :mhihi:
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 22 Юли 2013, 15:13

BMW_POWER написа:Пуснах темата, защото вчера имах доста тежък разговор със синчето (на 21г). . .

След като е станало въпрос и сте провели тежък разговор,очевидно някъде не си го възпитал както трябва,мен ще ме е срам да водя "тежки" разговори с родителите на тема "финанси",освен в случайте когато аз им давам пари,но те се дърпат и тн...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 22 Юли 2013, 15:23

KPETEH написа: Иначе първата му кола ще е е30, нема да има лъскачки за бала - ама за сега е само на 4 години :mhihi:

вземи запечатай с парафин отсега една, че дотогава цените им ще са такива,
че ше се наложи щеш не щеш да му взимаш е90 :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 22 Юли 2013, 15:36

K_Ilkov написа:отговора е много труден и индивидуален
...

Съгласен
плюс,че автора живее отдавна в белия свят.
Не може да се сравнява колко печели едно 15-19 годишно тийнче (защото каква квалификация и опит може да има..)
в Бг и в богатите страни.
Мнозинството тийнове в Англия напускат дома си преди 18(някой на 16),те и училище също :mhihi:
Ама не е проблем с каквато и да е работа, дори почасова да си платиш сметки,квартира,храна ,и някои парцал сегиз тогиз..
А сега ми кажете как става този номер тук?
Изнеси се на 16-8 на квартира, учи , бачкай (за колко $ ???) и си плащай всичко сам
Да, на "Запад" всичко става много от рано ,но защото е по-възможно.
При нас до късно родителите помагат (дори и с буркани понякога :lol: ),но като клекнат от старост,нещата се обръщат, такъв е живота у нас..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар
Кара: Фиат 126р
Мечтае да кара: Шкода Фабия

Мнение от zlatko_baretata » 22 Юли 2013, 15:37

K_Ilkov написа:
KPETEH написа: Иначе първата му кола ще е е30, нема да има лъскачки за бала - ама за сега е само на 4 години :mhihi:

:mhihi:
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 22 Юли 2013, 15:45

Bogat-Beden написа:Да, на "Запад" всичко става много от рано ,но защото е по-възможно.

между другото и на запад вече доста се промениха тези неща
високи наеми, кризи и тн водят до все по-дълго черпене на финанси от родителите
Изображение

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 22 Юли 2013, 16:16

K_Ilkov написа:
Bogat-Beden написа:Да, на "Запад" всичко става много от рано ,но защото е по-възможно.

между другото и на запад вече доста се промениха тези неща
високи наеми, кризи и тн водят до все по-дълго черпене на финанси от родителите

между другото тука в Дания на датчаните държавата им плаща една не малка сума за да учат.
та тая сума стига спокойно за покриване на наема и остава. евентуална работа е само плюс, а работа се намира...

така че е относително. моето мнение е, че си зависи от възпитанието и възгледите на детето. казвам го щото и аз съм студент и работя.
ако имаш възможност да му помагаш - защо не? другото, което ми прави впечатление е, че липсата на средства принуждава към повече работа, която пък от своя страна води до пропускане на лекции в университета, което естествено не е добре и води до проблеми с изпити, не добро възприемане на материала и т.н.
предполагам и прекалената помощ би довела до същите проблеми, просто щото води до - "що да си давам зор, парите нали не са проблем".
е вече след завършване на образованието би следвало всеки да поеме по своя път. тогава евентуална помощ според мен би било спомагането за закупуване на жилище, което естествено не е задължително, но ако родителите имат възможност - защо не ??
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 22 Юли 2013, 16:23

K_Ilkov написа:

То важно корубата да е от е30, пък дали мотора и спирачките ще са от е90 - тфа друг въпрос :winky:
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 22 Юли 2013, 16:31

KPETEH написа:
K_Ilkov написа:

То важно корубата да е от е30, пък дали мотора и спирачките ще са от е90 - тфа друг въпрос :winky:

:OT:
е аз за корубата говорех де
то сега няма читави купета
пък след 15 години смЕтай
сигурно само при Явор ще има :mhihi:
Изображение

...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Юли 2013, 16:49

err0r написа:Според възпитанието...
Ако родителите са научили детенцето си да им виси на врата, значи нито то ще пусне, нито те ще го оставят. Ако пък са му показали още овреме, че всеки обяд занапред ще се плаща (не разбирайте да го отрежат тотално, но повече джобни например да се дават при изпълнен ултиматум, касаещ пряко детенцето) нещата ще са доста по-лесни и за двете страни.

:yes: :yes: :yes:

Аз съм малко в диапазона "учащи", ама при тате няма ултиматуми :mhihi: Дава ми доволна сума пари, но до там. Един бар месечно ми е екстра, ако си позволя. Ако съм имал нужда от други "екстри", като някоя дреха... няма бар :lol: Телефон никога не ми е купувал (аа имаше един за 3лв. при преподписване на договор :mhihi: аз го помолих да ми вземе, не ми иска пари :lol: ), за море ми е дал точно 200лв. досега (с 200лв. колко дни се ходи на море...). Ученически лагер не знам какво е. Не съм на мнение, че многото пари разглезват. Зависи от възпитанието. Познавам си хора, които винаги са били с много пари, ама си завършват престижните университети ( и по чужбина) с висок успех, после си почват работа по специалността и т.н. А не са имали 1 работен ден. Други се продрусват и заебават всичко :dunno: При втория вариант за мен няма значение колко пари се дават... Каквото съм си позволил някога като екстра, си е било с изкарани с работа пари, а като малък (10-14 годишен) яко спестявах от рожденни дни :lol: Якото обаче е, че като почна работа, парите от "тате" намаляват драстично, което хич не е стимулиращо, при положение, че работата трябва да е каквато и да е, връзваща се с образованието. Това означава ниско заплащане. Та при мен парите, за да са повече, трябва да съм на работа с доста добро заплащане. Миналото лято като си направих сметка + доходи от работа (която беше доста ниско платена) и - доходи от "тате", излезнах на + 150лв. за цялото лято. Не е стимулиращо да работиш за 50-60лв. на месец. За толкова, предпочитам да си стоя вкъщи. При приятелите ми го няма този проблем, там парите от родители са константа :lol: А работа по време на учебния процес означава нула свободно време и по-нисък успех. И на повече от 4 часа, значи, че много яко ще пропускаш от университета. Бях намерил с доста добро заплащане, даже перфектно. Тате можеше изцяло да ми спре издръжката и да не се оплаквам :mhihi: , ама университета се заебаваше до степен да не съм сигурен дали ще го избутам с 3-ки. И не защото ми е много трудно, а защото нямаше хептем да се вясвам :lol: Сега взех стипендия, за която мислех да не казвам :mhihi: , но трябваше, за да се обяснят 1-2 екстри :mhihi: . В момента само чакам кога ще ме скълцат с "нали взе стипендия" :dunno: При мен постигни това и ще имаш телефон/море/кола и т.н. никога не е било. От "бабите" има повече за успехи :lol: Покрив, храна, дрехи винаги съм имал, но до там. Когато не е имало пари, не съм се и дразнел дори. Гледал съм как да се намалят разходите. Имал съм и 2, и 200. Дразнещо е когато има, пък не се дават :mhihi:

НЕ подкрепям такива, които нищо не правят по цял ден, а са изцяло на "мама и тате". Имам комшия - на 25, кара си Е39, сега обикаля Черноморието. НИЩО не прави. Поне да е записал някаква измислена специалност в университета, да се прави на студент. Ами той НИЩО. Единствената работа му е да си разходи кучето и да отиде на фитнес. Дори не ходи до магазина или да изхвърли боклука. Баща му хвърля боклука. Е това не го подкрепям.

П.П. При мен не е точно налице, но има университети, в които и на 4 часов работен ден е трудно да се хванеш :yes: Освен силно заетото в университета време, имаш и за "домашна" :lol: ДА, в България :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 22 Юли 2013, 17:54

бурканите със сърмички, лютеничка и ракийката броят ли се за плащане? :mhihi: :dunno:

Аватар
Кара: Фиат 126р
Мечтае да кара: Шкода Фабия

Мнение от zlatko_baretata » 22 Юли 2013, 18:00

Eмилио Димитров написа:бурканите със сърмички, лютеничка и ракийката броят ли се за плащане? :mhihi: :dunno:

Да.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата