DSLR, фотография и други
Модератор: Общи модератори
- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
Re: Съвет относно DSLR апарат до 1100лв
Колега, разбирам, че имаш голям ентусиазъм, ето защо ще те посъветвам за следното - не бързай, а събери още малко пари и си вземи следния комплект Д7000 + 18-105 + поляризатор, а ако можеш да събереш още малко пари 16-85 вместо 18-105. Това при цени на техниката втора ръка разбира се. Така ще покриеш един доста широк диапазон достатъчен да задоволи нуждите ти на първо време. След като поснимаш ще почнеш да се оглеждаш и за други алтернативи, но това с времето. Казвам ти го позицията на човек покриващ с оптика диапазона от 12 до 300 мм., включително и с твърди и светли обективи.
За тялото - ще кажа на мен какво не ми харесва на 5100 и Д90:
5100 - както и ти отбелязваш няма изнесени контроли, втора врътка, горен дисплей, тъмен визьор. Това за мен е осакатено тяло и работата с него автоматично става неприятна ако ти искаш да имаш 100 % контрол над снимачния процес.
Д90 - доста по-приятна за работа камера, притежава удобствата да има изнесени контроли, втора врътка, горен дисплей, пентапризмен визьор, но като цяло усещането е за пластмасово тяло, а и на цената, на която се продава като ново, че и втора ръка (собствениците му винаги си мислят, че продават уникат, на който цената би трябвало да расте с годините, а не да пада
) никога не бих го взел.
Ето защо логичното е да събереш пари и да вземеш Д7000, който е най-адекватен в момента на намеренията ти. Към следващия клас бързи кропки като Д300/300с или 7Д умишлено не те насочвам, защото няма да ти дадат почти нищо повече, освен ако не снимаш спорт или диви животни.
За тялото - ще кажа на мен какво не ми харесва на 5100 и Д90:
5100 - както и ти отбелязваш няма изнесени контроли, втора врътка, горен дисплей, тъмен визьор. Това за мен е осакатено тяло и работата с него автоматично става неприятна ако ти искаш да имаш 100 % контрол над снимачния процес.
Д90 - доста по-приятна за работа камера, притежава удобствата да има изнесени контроли, втора врътка, горен дисплей, пентапризмен визьор, но като цяло усещането е за пластмасово тяло, а и на цената, на която се продава като ново, че и втора ръка (собствениците му винаги си мислят, че продават уникат, на който цената би трябвало да расте с годините, а не да пада

Ето защо логичното е да събереш пари и да вземеш Д7000, който е най-адекватен в момента на намеренията ти. Към следващия клас бързи кропки като Д300/300с или 7Д умишлено не те насочвам, защото няма да ти дадат почти нищо повече, освен ако не снимаш спорт или диви животни.
Разликата в бокето не идва от наличието на вграден мотор или липсата му, а от количеството ламели на блендата. Разликата между 50мм 1.8D и 50мм 1.8G не е само наличието на мотор при единия, ами има разлика и в оптичната схема на обективите. 1.8D и 1.8G са леко неизползваеми на 1.8, защото са доста меки на най-отворено. 1.8G е една идея по-остър от D-то. Наличието на два скрола позволява да се донастрои апарата за секунда, без да е нужно да си махаш окото от визьора, докато при д5100 трябва да натискаш няколко копчета, за да промениш настройка. Като предимство на д5100 наистина идва сензора, защото д90 на 1600исо вече почва да зърни, но остава използваем до 2000-2500.
Моя съвет е вземи D90, по-висок клас тяло, по-удобен за снимане( имайки предвид наличието на два скрола и горен дисплей, който е 10000 пъти по-удобен от гледането на големия екран). Наличието на мотор също е голям +, защото има стари, но адски качествени обективи, които са без мотор и ако си д5100 автофокуса ще е приключение.
Телата във фотографията са консуматив както гумите при автомобилите. Наблегни повече на стъклата, които ще купиш, за да изпиташ удоволствието от снимането.
Моя съвет е вземи D90, по-висок клас тяло, по-удобен за снимане( имайки предвид наличието на два скрола и горен дисплей, който е 10000 пъти по-удобен от гледането на големия екран). Наличието на мотор също е голям +, защото има стари, но адски качествени обективи, които са без мотор и ако си д5100 автофокуса ще е приключение.
Телата във фотографията са консуматив както гумите при автомобилите. Наблегни повече на стъклата, които ще купиш, за да изпиташ удоволствието от снимането.

- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
Loopix, аз имам голям мерак за D7000, но разликата в цената е - 1000лв за тяло D90 и 1550лв за D7000+18-55mm, сложи ги 400лв разлика, което си е 40%, а аз както казах искам да си взема и друг обектив, статив, карти с памет, отражател...
Мисля да поснимам известно време с D90/D5100, което избера, докато не сметна, че наистина умея с тях, че възможностите им са изчерпани, докато не свикна да си глася настройките без да се чудя и в същност да се получават нещата. А тогава живот и здраве, ще си купя по-скъпа техника.
Ако им паднат цените или пуснат промоции по коледа (за тогава е насрочена покупката), може да се опитам да се напъна за D7000. Но 2ра ръка не искам да купувам нищо. Колкото до ISO-то на D90, собственик на такъв каза, че е неизползваем над 800, защото ставали много шумни снимките
а и в крайна сметка, не е ли по-добре да се избягват по-големи стойности ?
Мисля да поснимам известно време с D90/D5100, което избера, докато не сметна, че наистина умея с тях, че възможностите им са изчерпани, докато не свикна да си глася настройките без да се чудя и в същност да се получават нещата. А тогава живот и здраве, ще си купя по-скъпа техника.
Ако им паднат цените или пуснат промоции по коледа (за тогава е насрочена покупката), може да се опитам да се напъна за D7000. Но 2ра ръка не искам да купувам нищо. Колкото до ISO-то на D90, собственик на такъв каза, че е неизползваем над 800, защото ставали много шумни снимките

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
не бих си купил нова техника от този клас... изпадат идеални оферти, включително с гаранция, а и можеш след това да развържеш без особени загуби...
по темата... д90, д200 + 35/1.8 + 50/1.8, по-късно 16 или 20мм широко... избягвай всякакви къси "китове" от сорта 18-55, 18-105, 16-85, 18-70... дълги може, казват 55-300 много добър, аз не знам... ползвал съм 70-300, ама той ще изгърми бюджета...
това за исото е вярно, обаче не на всяка цена... може да се снима и на по-високо исо, при определени условия, в роу, и чистене на шума после... а и да посмятаме - снимка с кита на бленда 4 и исо 3200 е все едно някой от твърдите на бленда 2 и исо 800... а и твърдите дисциплинират снимащия жестоко
по темата... д90, д200 + 35/1.8 + 50/1.8, по-късно 16 или 20мм широко... избягвай всякакви къси "китове" от сорта 18-55, 18-105, 16-85, 18-70... дълги може, казват 55-300 много добър, аз не знам... ползвал съм 70-300, ама той ще изгърми бюджета...
това за исото е вярно, обаче не на всяка цена... може да се снима и на по-високо исо, при определени условия, в роу, и чистене на шума после... а и да посмятаме - снимка с кита на бленда 4 и исо 3200 е все едно някой от твърдите на бленда 2 и исо 800... а и твърдите дисциплинират снимащия жестоко

- ръб
- младши ентусиаст
-
А как да разбера дали няма да е заливан с нещо като го купувам ? Примерно казвам просто. И те какви оферти - вчера гледам D7000 за 1000лв с 200 000 снимки зад гърба си ???
при положение че нов с китовия 18-55 струва 1500

- Владо
- старши ентусиаст
-
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
за заливан няма как да работи... но разбирам какво имаш в предвид... ако не си сигурен как да купиш, по-добре недей
иначе тялото по-горе е на 102к кадъра, което е средно положение живот на затвора, не че бих му дал повече от 600лв за този километраж, ако всичко друго е ок... какво да кажат собствениците на 40д на канон, дето някои хвърлят затвора под 10к, или на д300, дето почва да лепи огледалото горе и да блокира апарата... но с тая настройка не трябва да се купува нищо... залагай и на късмета от време на време
иначе тялото по-горе е на 102к кадъра, което е средно положение живот на затвора, не че бих му дал повече от 600лв за този километраж, ако всичко друго е ок... какво да кажат собствениците на 40д на канон, дето някои хвърлят затвора под 10к, или на д300, дето почва да лепи огледалото горе и да блокира апарата... но с тая настройка не трябва да се купува нищо... залагай и на късмета от време на време

- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Хора ами я ми кажете фотоапарат подходящ за астро снимки ....
Тая зима със сигурност ще купувам.
Някой занимава ли се с астрофотография ..... ? :roll
Тая зима със сигурност ще купувам.
Някой занимава ли се с астрофотография ..... ? :roll

- Владо
- старши ентусиаст
-
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
от такива ме е най-страх
... камерата уж на 2-3к кадъра, ама матрицата пържена като за 200-300к
... просто на астро снимките им трябва време...
всичко става колега, даже и телескоп може да закачиш на камерата... зависи от финансите най-вече... ето един образ с препоръки на 2-3 години вече:
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/CAMERAS.HTM

всичко става колега, даже и телескоп може да закачиш на камерата... зависи от финансите най-вече... ето един образ с препоръки на 2-3 години вече:
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/CAMERAS.HTM
- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
Интересна фотографска дискусия се заформя 
Та относно избора на фотоапарат втора ръка ще кажа, че моята техника без 2 обектива е изцяло купувана втора ръка и ще продължавам да го правя
2 тела съм сменил и то без гаранция и да чукна на дърво нямам особени ядове с тях
Просто трябва да се гледа внимателно и да са на малко кадри. На едно тяло не се амортизира само затвора, като го погледнеш и поработиш с него веднага разбираш дали става или не 
Владо защо мислиш, че късите зуумуве не стават? За мен 16-85 е перфектния универсален обектив - широк е, варио, при желание можеш и портрети да правиш в дългия край. Ще ти покрие 80-85% от ежедневните ситуцации. Да, 35-цата е много хубав, аз снимам с такъв, но кога? На партита, ама там иска и външна светкавица ... понякога и навън, но с доста ограничения. За портети от близо не става заради перспективните изкривявания, хайде там 50-цата (и такава имам) и почваш едно постоянно въртене на обективи ... понякога е доста достадно
Плюс, че 50-цата като работна дължина нещо не ме кефи, и съм се нацелил в една 85-ца, ама там и парите са други, а ако се напъна още малко ще мина на 105-ца (най-добре) ... и за сега си карам със 70-300
Иначе 55-300 не става, тествах го и автофокуса му е пълна скръб
Имам Д300с, същия сензор като на Д90 има, ISO-то е използваемо до към 1600, но аз рядко снимам на такова, по-скоро със запас до 1250. Всъщност освен за снимане на спорт и птици, т.е. където има силно динамична сцена или снимане на концерти (ниска осветеност) не виждам за какво трябва да се качва ISO-то над 1600. Ама човек ако снима такива неща ще трябва и съответната светла оптика да си набави и става дебела работата .... Аз 3200 ползвам за нощни снимки на статични звезди. Ако не се гледат на 100% биват
Колега Бинев, моите приятелчета където снимат астрофотография ползват най-различни канони от ниските класове, които в повечето случаи преправят като им махат филтрите, като общото им мнение е, че за снимки без шум си трябва фулфрейм без значение Канон или Никон

Та относно избора на фотоапарат втора ръка ще кажа, че моята техника без 2 обектива е изцяло купувана втора ръка и ще продължавам да го правя

Владо защо мислиш, че късите зуумуве не стават? За мен 16-85 е перфектния универсален обектив - широк е, варио, при желание можеш и портрети да правиш в дългия край. Ще ти покрие 80-85% от ежедневните ситуцации. Да, 35-цата е много хубав, аз снимам с такъв, но кога? На партита, ама там иска и външна светкавица ... понякога и навън, но с доста ограничения. За портети от близо не става заради перспективните изкривявания, хайде там 50-цата (и такава имам) и почваш едно постоянно въртене на обективи ... понякога е доста достадно

Имам Д300с, същия сензор като на Д90 има, ISO-то е използваемо до към 1600, но аз рядко снимам на такова, по-скоро със запас до 1250. Всъщност освен за снимане на спорт и птици, т.е. където има силно динамична сцена или снимане на концерти (ниска осветеност) не виждам за какво трябва да се качва ISO-то над 1600. Ама човек ако снима такива неща ще трябва и съответната светла оптика да си набави и става дебела работата .... Аз 3200 ползвам за нощни снимки на статични звезди. Ако не се гледат на 100% биват

Колега Бинев, моите приятелчета където снимат астрофотография ползват най-различни канони от ниските класове, които в повечето случаи преправят като им махат филтрите, като общото им мнение е, че за снимки без шум си трябва фулфрейм без значение Канон или Никон

- Владо
- старши ентусиаст
-
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
ами тъмни са, и това им е проблема... 16-85 най го докарва на картинка, ама от другите нито един не бих препоръчал...
има една подробност обаче... закачал съм 24-120 вр, един от най-оплюваните обективи на никон, на фф тяло, и въпросния просто придобива втори живот /то него още си го имам/... същото е и с 18-70
и понеже имам 14, 18, 35, 60мм, а също и 18-55/2.8-4
за системата ми, то "китовия" е най-малко ползвания, да не кажа хич... твърдите обаче, и по-точно 35/1,4 почти винаги е зареден 
има една подробност обаче... закачал съм 24-120 вр, един от най-оплюваните обективи на никон, на фф тяло, и въпросния просто придобива втори живот /то него още си го имам/... същото е и с 18-70
и понеже имам 14, 18, 35, 60мм, а също и 18-55/2.8-4

- ръб
- младши ентусиаст
-
Сега вече хептен не мога да се навия за 2ра употреба тяло
колкото до D90 чел съм само хубави работи за него, а и откъм здравина

От към здравина е добре, естествено няма да издържи на падане все пак е фотоапарат. Няма проблем да се купи втора ръка техника, просто трябва да знаеш какво да гледаш. Все пак да не забравяме, че огледалата се ремонтират за смешни пари на фона на цялостната сума дадена за фототехника.

- ръб
- младши ентусиаст
-
Който има излишни 15тина минути нека изгледа тея 2 клипчета на тема здравина
в крайна сметка тестват Nikon D70 и Canon EOS 400D
https://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8
https://www.youtube.com/watch?v=FWzsXeXCwuc

в крайна сметка тестват Nikon D70 и Canon EOS 400D
https://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8
https://www.youtube.com/watch?v=FWzsXeXCwuc
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
В крайна сметка аз бих ти казал, ако държиш на втория скрол, lcd-то и мотора на тялото събирай пари за D7000.
Аз никога не бих взел остарелия от към процесор и матрица D90. По-добре да си настроя един бутон за исо и да си свиркам, отколкото да снимам със стара матрица и процесор - по шумни снимки и доста по скапано видео. D90 има ли изобщо 1080p?
Никой до тука не спомена буфера при JPEG и RAW.
При първия формат на D5100 никога не съм усещал никога да го запълня - може би серия от едни 20-25+ кадъра има преди изобщо да се замисля, а и ри тая скорост от 4 кадъра в секунда това са 6 секунди без да спираш да снимаш.
При втория формат, нещата са малко по различни - не съм го тествал, но мисля, че буфера е до към 10-15 кадъра и след това има изчакване няколко секунди за да продължиш да снимаш, но има доста сериозно забавяне ако искаш да гледаш снимките.
Това е пределно ясно. Не знам дали има разлика в броя на ламелите при D и G версията на 50тките, но е факт, че безмоторната (наричам я така, защото нз коя се пада D или G) има едно по ръбесто боке.
Аз никога не бих взел остарелия от към процесор и матрица D90. По-добре да си настроя един бутон за исо и да си свиркам, отколкото да снимам със стара матрица и процесор - по шумни снимки и доста по скапано видео. D90 има ли изобщо 1080p?
Никой до тука не спомена буфера при JPEG и RAW.
При първия формат на D5100 никога не съм усещал никога да го запълня - може би серия от едни 20-25+ кадъра има преди изобщо да се замисля, а и ри тая скорост от 4 кадъра в секунда това са 6 секунди без да спираш да снимаш.
При втория формат, нещата са малко по различни - не съм го тествал, но мисля, че буфера е до към 10-15 кадъра и след това има изчакване няколко секунди за да продължиш да снимаш, но има доста сериозно забавяне ако искаш да гледаш снимките.
KUM4o написа:Разликата в бокето не идва от наличието на вграден мотор или липсата му, а от количеството ламели на блендата
Това е пределно ясно. Не знам дали има разлика в броя на ламелите при D и G версията на 50тките, но е факт, че безмоторната (наричам я така, защото нз коя се пада D или G) има едно по ръбесто боке.
В главата ми се въртят едни 32 кадъра буфер при 90 ката. При мен има замисляне след 20тия кадър, поради ниския клас мемори карта и това, че снимам само в рол. Ако можеш да досъбереш за д7000 освен страхотна матрица ще получиш и настройка на фокува от менюто на камерата, което е страхотно защото ако ползваш няколко обектива винаги някой ще има бек или фронт фокус. Друг плюс на д7000 е двойно по-големия автофукусен сензор и ще имаш остър и точен фокус дори и при кофти осветление.