DSLR, фотография и други
Модератор: Общи модератори
- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
Re: Съвет относно DSLR апарат до 1100лв
Д7000 ще е ако пуснат някоя коледна промоция фотосинтезис или фотопавильон-а
четох, че с клас 10 мемори карта проблема с буфера се подобрявал значително

- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
ръб написа:Д7000 ще е ако пуснат някоя коледна промоция фотосинтезис или фотопавильон-а![]()
Така е, пропуснах го като факт. Снимам с някаква никонска, която ми дадоха с апарата + още няколко ама сите са клас 4...

- ръб
- младши ентусиаст
-
чувствителна ли е разликата във визьорите като са pentamirror и pentaprism ?
И ако може да помоля някой, какъв е този кроп фактор, който при фуллфрейм е 1.0, а при D90 примерно е 1.5
И ако може да помоля някой, какъв е този кроп фактор, който при фуллфрейм е 1.0, а при D90 примерно е 1.5
Кроп фактора е спрямо размера на матрицата. Фулфрем матрица има размери 36х24мм, а Д90 има кроп фактор 1.5 и матрица 24.5х16. Фактически фулфрейма има кроп фактор 1, а 24х1.5=36мм. Друг пример, обектив 10-20мм на фулфрем си е 10-20, а на кропка 10-20 е 15-30. Друга особеност, обектив DX( демек кропка) не е съвместим с FX( фулфрейм), не че ако сложиш обектив направен за кропка на фулфрейм няма да направиш снимка, но резолюцията вече е различна и ще се получи нещо допотопно.
Колкото е по-голяма е матрицата, толкова пикселите са по-големи и се напояват така да се изразя с повече светлина и от тук идва наситения и красив кадър на фулфрейма. Един съвет не гледайте и не се впечатлявайте от мегапикселите, реално повече от 12-14 не трябват. Дори при по-новите камери с по 20+ мегапиксела има огромен проблем с обективите. Повечето обективи не могат да напомпят кадъра и се получава барабар петко с мъжете. Има естествено обективи, които запълват много мегапиксели, но вече говориме за суми започващи с 4 цифри. Многото мегапиксели се ползват при печат, при билборди и тн.
Колкото е по-голяма е матрицата, толкова пикселите са по-големи и се напояват така да се изразя с повече светлина и от тук идва наситения и красив кадър на фулфрейма. Един съвет не гледайте и не се впечатлявайте от мегапикселите, реално повече от 12-14 не трябват. Дори при по-новите камери с по 20+ мегапиксела има огромен проблем с обективите. Повечето обективи не могат да напомпят кадъра и се получава барабар петко с мъжете. Има естествено обективи, които запълват много мегапиксели, но вече говориме за суми започващи с 4 цифри. Многото мегапиксели се ползват при печат, при билборди и тн.

- ръб
- младши ентусиаст
-
Аз понеже бях притеснен малко от липсата на голяма резолюция при D90 първоначално, се хванах и изчестох доста по въпроса и разбрах каква е идеята и защо не ми е нужна такава голяма резолюция (от сорта 18-20-24мпкс).
Имам желание за фуллфрейм, ама там цените дори и 2ра употреба ме смазват дори психически
Имам желание за фуллфрейм, ама там цените дори и 2ра употреба ме смазват дори психически

Защо не си вземеш направо Canon D5 на старо гледам се вписват в бюджета ти http://photo-forum.net/forum/read.php?f ... 9&t=537059 В тая криза, да се купува техника нова е чисто разхищение на средства, при условие , че цените на втората употреба са супер ниски 

Не Мы такие, Жизнь такая
- ръб
- младши ентусиаст
-
Тая обява е от 2012 колега
и това е само тяло, но наистина е много ниска цената. Притеснява ме обаче използваната техника понеже не знам през какво е минала

- k.milanov
- младши ентусиаст
-
Кроп фактора е най-просто казано колко е по-малка матрицата спрямо фулфрейм.
От там идва и разлика като закачаш обективи. Например един 50мм обектив на фулфрейм ще е 50мм, но на тяло с кроп фактор 1,5 същия обектив вече ще се равнява на 50х1,5=75мм.
Гледал съм клипове на професионални фотографи на животни, че понякога използват кропнати тела за да вземат още милиметри от обективите, вместо да използват конвертори, защото примерно един обектив 400мм Ф4 + 1,5х конвертор ще е 600мм, но ще стане по тъмен и ще отиде на ф5,6 (мисля), докато ако го закачи на едно кропнато тяло става 600 мм, но си запзва блендата.
От там идва и разлика като закачаш обективи. Например един 50мм обектив на фулфрейм ще е 50мм, но на тяло с кроп фактор 1,5 същия обектив вече ще се равнява на 50х1,5=75мм.
Гледал съм клипове на професионални фотографи на животни, че понякога използват кропнати тела за да вземат още милиметри от обективите, вместо да използват конвертори, защото примерно един обектив 400мм Ф4 + 1,5х конвертор ще е 600мм, но ще стане по тъмен и ще отиде на ф5,6 (мисля), докато ако го закачи на едно кропнато тяло става 600 мм, но си запзва блендата.
- ръб
- младши ентусиаст
-
Благодаря за разяснението, да разбирам, че при т.нар. "кропки" размера на сензора е увеличен по някакъв начин, за разлика фулфрейма, при които сензора ФИЗИЧЕСКИ е по-голям ?
ако намеря втора употреба стар фулфрейм, примерно пак 12мпкс, но 2005 година модел както Canon D5, каква ще е РЕАЛНО разликата в качеството между Canon D5 и Nikon D7000 ПРИМЕРНО ?
ако намеря втора употреба стар фулфрейм, примерно пак 12мпкс, но 2005 година модел както Canon D5, каква ще е РЕАЛНО разликата в качеството между Canon D5 и Nikon D7000 ПРИМЕРНО ?
- sandini
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2004 530i, 6MT
- Мечтае да кара: all M cars
Re: DSLR, фотография и други
Колега, преди да си скочил на фул фрейм... имай предвид, че там цените за обективи са доста по-високи и избора е по-ограничен. Там няма китов 18-55мм.
Продавам:
18" Джанти за Е46 и Е85 - viewtopic.php?f=132&t=293507
18" Джанти за Е46 и Е85 - viewtopic.php?f=132&t=293507
ръб написа:Благодаря за разяснението, да разбирам, че при т.нар. "кропки" размера на сензора е увеличен по някакъв начин, за разлика фулфрейма, при които сензора ФИЗИЧЕСКИ е по-голям ?
Не, не е увеличен сензора, просто това е приравняване към фулфрейм. Зрението на човек е около 50мм приравнено към обектив. И за това 50мм се счита за нормален обектив, който предава формите съразмерно както ги вижда окото на човек. Вече от тук на татък се почва, широк обектив, тесен обектив и там всичките им наименования. Просто 50мм на кропка ще изглеждат като 85мм на фулфрейм и точно за това имаш кроп фактора, за да изчислиш кое как ще се вижда на кропката, защото ако искаш да направиш снимка с 50мм, но не си в час с този кроп фактор и перспективните изкривявания няма да ти се получи това, което искаш.

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
KUM4o написа:.... Друга особеност, обектив DX( демек кропка) не е съвместим с FX( фулфрейм), не че ако сложиш обектив направен за кропка на фулфрейм няма да направиш снимка, но резолюцията вече е различна и ще се получи нещо допотопно....
слагането на дх обектив върху фф тяло води единствено до винетиране в ъглите, малко или повече... това няма отношение към качествата на обектива, даже дх обективите са оптимизирани към по-малката матрица, и дават доста добра резолюция...
KUM4o написа:ръб написа:Благодаря за разяснението, да разбирам, че при т.нар. "кропки" размера на сензора е увеличен по някакъв начин, за разлика фулфрейма, при които сензора ФИЗИЧЕСКИ е по-голям ?
.... защото ако искаш да направиш снимка с 50мм, но не си в час с този кроп фактор и перспективните изкривявания няма да ти се получи това, което искаш.

посочения по-горе канон 5д е чудесна машина, въпреки годините си... при него обаче има една подробност, и тя е, че вече никой няма да се наеме да ви почисти матрицата, ако се замърси

- ръб
- младши ентусиаст
-
Аз не бях съобразил разликата в обективите
определено не съм за фулфрейм.
Откъм втора употреба обективи повече за никон или за канон има ?

Откъм втора употреба обективи повече за никон или за канон има ?
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
Говорите за тела втора ръка. Имат си плюсове, но и минуси. Всяко тяло си има живот на затвора и матрицата. Когато затвора се развали, тоест си изживее живота, може да се смени и след това брояча на кадрите се нулира, но матрицата си остава пържена вече 100-200к кадъра. Предимство е, че все пак излизат хубави тела на цената на нови, но по нисък клас. При обективите нещата стоят малко по различно. При тях се гледат разбира се кадрите, но те не са от толкова голямо значение, по-важно е мотора да работи (ако имат такъв), блендата да си отваря, затваря и стабилизацията да работи (също ако има такава).
Тука не съм съгласен изобщо. Ето една схема:

Зрителният ъгъл на човека е много по голям от 46 градуса.
Еми относително е, но с изчакване винаги можеш да си намериш. Давам ти един пример:
Търся си Samyang 8mm Fisheye за Nikon, вижда обява за такъв и в последния момент установявам, че е за канон.
а от много време търся и още не е излизал за никонски маунт.
KUM4o написа:Зрението на човек е около 50мм приравнено към обектив
Тука не съм съгласен изобщо. Ето една схема:

Зрителният ъгъл на човека е много по голям от 46 градуса.
ръб написа:Откъм втора употреба обективи повече за никон или за канон има ?
Еми относително е, но с изчакване винаги можеш да си намериш. Давам ти един пример:
Търся си Samyang 8mm Fisheye за Nikon, вижда обява за такъв и в последния момент установявам, че е за канон.

- ръб
- младши ентусиаст
-
Като разглеждам базара във фото форума и все канонски обективи ми изскачат, а нови нещо не ми се плащат