Какво става с новите данъци за колите?
Модератор: Общи модератори
- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
Re: Какво става с новите данъци за колите?
Kris написа:И още нещо, колко от новите коли са до 100 коня, някой замислял ли се е?

simeon написа:210KW * 1.54 (умножават се киловатите по 1.54) = 323.40 * 2.8 (за коли под 5г. коефициента е 2.8, за коли от 5-14г. коефициента е 1.5, за коли над 14г. коефициента е 1) = 905.52лв.![]()
![]()
![]()
това е за София, за другите градове не знам дали е същото.
210 киловата са около 280 коня , даже ти е нисък данъка

Трябва да се промени начина на пресмятането на данъците на колите и това е

едит : То и на мен ми се кара 528/530 , но за 200 коня ще ми праснат някой данък 600/700 лева сигурно . Никога няма да дам такива пари при положение , че всичко в страната ни е надолу с главата ...
Последна промяна skipper на 19 Сеп 2013, 13:20, променена общо 1 път
Oo (|||)(|||) oO
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
KPETEH написа:K_Ilkov написа:KPETEH написа: Като стане на 30 се освобождава от данък - кво повече искате?!
това у нас има ли го?
Епа нема го, ама дали не трябва да го има?!
Трябва! Аз съм твърдо ЗА
В нормалните страни е така ...
Но и плюс читави прегледи, на които гробове не минават
демек да е читава 30+ г кола, а не просто 30+ годишен гроб

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- kinetism
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е91 320d, e46 325i
- Мечтае да кара: M3 E92
Е.Димитров написа:Не прочетох цялата тема,може някой друг да го е казал,но аз ще го кажа:
Данъка има социален оттенък,а именно,богат си щом имаш 101 и на горе коня в гаража,може да ги храниш и поиш ,така че това е лукс,за който ще плащаш.
Събрал си 45 коня и следователно не си толкова богат,пресметлив си,не ти е луксозна колата,значи по малко ще плащаш.
Решението е видно,когато ти е скъпо,взимаш си по-малка кола,когато си баро,взимаш голяма лимузина!
Все едно дори някой да ви подари един Вайрон,ми като нямаш пари да му платиш данък,застраховка че дори и бензина-продаваш го.
Това имах предвид като дадох за пример данъците на имотите. Щом можеш да си позволиш скъп имот и данъка ти е скъп.
Щом можеш да си вземеш кола, която да е мощна и нова (логично по-скъпа), значи можеш да си позволиш и по-голям данък.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Club BMW написа:vld написа:KPETEH написа: Пича може да си я свали от регистрация да не я кара и кат мине време да си я регне и да си плаща данъка който му е по джоба...
И да я свалиш от регистрация, пак дължиш данъкСамо ако я бракуваш не дължиш, но бракуваш ли я, после няма регистриране
При прекратяване на регистрацията, данък не се дължи за следващ период.
Ти сигурен ли си в това си твърдение?
Защото специално съм проверявал и ме накараха, да я бракувам, за да не дължа данъци, с големия талон надупчен се отива в данъчното за да я свалят от регистрация, като добавка към него се носи бележка от фирма която изкупува стари автомобили (надин и прочие) или се попълва декларация, че автомобила ще се съхранява в частен двор.
Аок има някаква промяна в закона напиши коя е, за го проверя дали е така както твърдиш.

- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
kinetism написа:Е.Димитров написа:Не прочетох цялата тема,може някой друг да го е казал,но аз ще го кажа:
Данъка има социален оттенък,а именно,богат си щом имаш 101 и на горе коня в гаража,може да ги храниш и поиш ,така че това е лукс,за който ще плащаш.
То хубаво са сложили 101 , но това трябва да е било преди 10-20 години . Сега почти всяка една марка няма кола , която да е под 100 коня , не говорим за коли тип Смарт , а за нормална кола , която може да се ползва от семейство с 3 члена например ( не си представям семейство да се набута в кола тип Хлопел Корса) . Трябва да се промени този закон - например може от 100 коня да се направи на 130 или нещо подобно . А най-добре ще е ако се направи не по конете на колата , а по това колко вредни емисии отделя на километър . Например :
клас 1 - до 100 г/км да се освободят от данък , клас 2 - до 150 г/км по левче за всеки грам над 100 , клас 3 - до 200 и т.н.
Oo (|||)(|||) oO
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
skipper написа:kinetism написа:Е.Димитров написа:Не прочетох цялата тема,може някой друг да го е казал,но аз ще го кажа:
То хубаво са сложили 101 , но това трябва да е било преди 10-20 години . Сега почти всяка една марка няма кола , която да е под 100 коня , не говорим за коли тип Смарт , а за нормална кола , която може да се ползва от семейство с 3 члена например ( не си представям семейство да се набута в кола тип Хлопел Корса) . Трябва да се промени този закон - например може от 100 коня да се направи на 130 или нещо подобно . А най-добре ще е ако се направи не по конете на колата , а по това колко вредни емисии отделя на километър . Например :
клас 1 - до 100 г/км да се освободят от данък , клас 2 - до 150 г/км по левче за всеки грам над 100 , клас 3 - до 200 и т.н.
Повечето обикновени автомобили са под 101 коня,това са нормалните и бюджетните автомобили като опел,тойота,фолксваген,дачия,рено,пежо и всички подобни марки имат такива малки мотори,по-скоро мотори с до такава мощност!
- Rundev
- младши ентусиаст
-
- Кара: мадамите да крещят :)
Момчета,главният замисъл беше че за 4-ри коня отгоре към 120,30,40 лева отгоре което не е нормално,ното са 105 спортни коня,нито много расови 

- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Ми обади се на производителя да ти ги скопи от завода, че в БГ не ти излиза сметката. Кво да ти кажем - погледни си заглавието на темата! Иначе днес четох в 19', че ще вкарат евро стандартите - но пак това късае само колите до 74 кВ. Ако си евро 5-6 тогава 50% намаление, а досегашното 100 коня до 1.6 ще почнат да плащат пълния данък. Тоест няма промяна в твоя случай.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- GeorgiLazarov
- Потребител
-
- Кара: e90 320i
Ето момчета забавлявайте се с този интересен калкулатор http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html ...
vld написа:Club BMW написа:vld написа:KPETEH написа: Пича може да си я свали от регистрация да не я кара и кат мине време да си я регне и да си плаща данъка който му е по джоба...
И да я свалиш от регистрация, пак дължиш данъкСамо ако я бракуваш не дължиш, но бракуваш ли я, после няма регистриране
При прекратяване на регистрацията, данък не се дължи за следващ период.
Ти сигурен ли си в това си твърдение?
Защото специално съм проверявал и ме накараха, да я бракувам, за да не дължа данъци, с големия талон надупчен се отива в данъчното за да я свалят от регистрация, като добавка към него се носи бележка от фирма която изкупува стари автомобили (надин и прочие) или се попълва декларация, че автомобила ще се съхранява в частен двор.
Аок има някаква промяна в закона напиши коя е, за го проверя дали е така както твърдиш.
Това пише в закона...
ЗМДТ
Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:
(4) (Нова - ДВ, бр. 45 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) За превозните средства, на които е прекратена регистрацията, данък не се дължи от месеца, следващ месеца на прекратяване на регистрацията за движение. За излезлите от употреба моторни превозни средства, за които в нормативен акт е предвидено задължение за предаване за разкомплектуване, данък не се дължи след прекратяване на регистрацията им за движение и представяне на удостоверение за предаване за разкомплектуване.
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
hacker4eto1 написа:r19 написа:Едвали ще ги намалят колега. Никой не бяга от допълнителни пари...
hacker4eto1 написа:5-то една лада или москвич от соца дето гори повече масло от колкото бенз... или газ все тая да плаща данък 15 пъти по малко от мен... Е това е нелепото..
за къв... ми е тоя катализатор.. тези системи де Гюнтер ги мисли за околната среда като само ме нашиват да плащам висок данък... какво от това като съм 2,8л
Повечето от тези коли(които са оцеляли) са много по безвредни и екологично-чисти от колата ти(особено ако са на газ).
Даже е правилно да се освободят от данък(РЕТРО), понеже не се карат целогодишно и са придобили и историческа стойност.
Колега тук се изказа страшно неподготвен.....
искаш да ми кажиш ,че една лада на 20 + години е по екологично чиста от бавареца пример моят 13г.
И не са рядкост ... доста хора си карат "столетниците"... Движех се зад една лада мириши на отработено масло... изгоряло такова,и кади ли пуши... патка при патка.. Ела стой зад бавареца да запаля и да форсна малко да видим дали ще ти изцапа бензинката ръката само ще я намокри..
Такива коли трябва да имат 200 лева данък не 8 или 12лева.. та да видим тогава..+1 такава кола трудно би трябвало да минава преглед... после само паметници по пътищата няма място де да караш... бутай му черния стикер на стъклото и на вторични.. има и подържани лади... но е прекалено..
Преди няколко години като минавах на преглед с Москвата вредни емисии отчете с 0.08 по-малко от 3 годишния тогава фау ве пасат преди мен, така че не знам ти зад каква лада си карал, ама те като ги карат почти всичките на газ не ще ти мокри ръката, ми и за пиене ще има

ATR-42/72
GeorgiLazarov написа:Ето момчета забавлявайте се с този интересен калкулатор http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html ...
Много полезен калкулатор . Ако бях от Плевен щях да се преместя . Колеги защо там са такива данъците ?
whatdaf написа:GeorgiLazarov написа:Ето момчета забавлявайте се с този интересен калкулатор http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html ...
Много полезен калкулатор . Ако бях от Плевен щях да се преместя . Колеги защо там са такива данъците ?
Примерно в Добрич, според калкулатора там са наполовина.
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
В Смолян май излиза най-дебело - моите 93.50 там стават 170.00 лева 

only rear wheel drive
- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
ilia1984 написа:Atsalov написа:Я погледнете в Пловдив за кво иди речи и тога обсъждайте, +40% за 231 с DPF. 600лв яко а? Който си има брада ....
На изборите къде спа брат? Мамин Тотю ако беше казал че ще вдига данъците с 45% дали щяха да го изберат за кмет?
Демирев написа:Влизат в сила от 1 януари 2014 г. и важат само за автомобили до 74 квт./101 к.с.
За лек автомобил до 3 тона и до 74 квт. или 101 коня с регистрин сертификат Евро 1 или 2 се плаща пълният данък на 100% - независимо има ли катализатор!
За лек автомобил до 3 тона и 74 квт. или 101 коня с регисриран сертификат Евро 3 или 4 се плаща 70 % от дължимият данък.
За лек автовобил до 3 тона и 74 квт. или 101 коня с регистриран сертификат Евро 5 или 6 се плаща 50 % от дължимият данък.
Това няма как да стане защотото в България няма статистика колко е точно броя на МПС с Евро 1,2 и т.н както и данъчното не те питат кое ЕВРО е колата !!!
"Брат" аз на изборите не спах. Нито "мамин Тотю" нито ilia1984 могат да променят данъците,Общински съветници ги избират и мисля че много добре направиха! Май скоро не си излизал из града да видиш че няма една дупка или че всички главни булеварди са реконстроирани,има си колчета по бурдюрите и още хиляди неща които ги подминаваш като "нормални". Да не говорим че Тотев е единствения кмет който взима отношение в чисто човешките проблеми на хората,среща се с тях и пише във фейсбук на тези които го питат.не ходи със служебна кола на работа,не ползва шофьор а си ползва личната и т.н. НО нека да не спамим темата и да си говорим празни приказки!