Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това ?
Модератор: Общи модератори
Re: Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това
In_Memoriam написа:F3P написа:Ще се види тая зима с 245/40/18 как е
Ще знам да си купя Пунто за зимата. За него няма физични закони. Боцвам едни 175-ци 9-ти сезон и няма Xdrive, няма Quattro.
Чиста работа, а не да се чудиш що аджеба си закъсал с 400 коня под капака и 18-цола джанти

Има си коли , които стават за зимата и други , които не чак толкоз

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
don_gori написа:In_Memoriam написа:F3P написа:Ще се види тая зима с 245/40/18 как е
Ще знам да си купя Пунто за зимата. За него няма физични закони. Боцвам едни 175-ци 9-ти сезон и няма Xdrive, няма Quattro.
Чиста работа, а не да се чудиш що аджеба си закъсал с 400 коня под капака и 18-цола джанти![]()
Има си коли , които стават за зимата и други , които не чак толкоз
Герасиме, много с лека ръка ни отписА, бе брат... Давай на първи сняг един тигел до Алеко и обратно да направиме с 36-ката

П.С. Ако искаш ела с Пунто

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Boyadjiev написа:acho.rs написа: Късмет да събереш 16ка в 330д
Бах тоя късметУдоволствието е цели 80лв. за сток комплект зимни джанти за 330д/и
Не те разбрах баш ама Ачо имаше предвид, че 330и/д са мин на 17 цола

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
Nickelback написа:Герасиме, много с лека ръка ни отписА, бе брат... Давай на първи сняг един тигел до Алеко и обратно да направиме с 36-ката
Малко ми е далечко тва Алеко , но ако имаш път до Пампорово(като навали както си му е реда) да се чакаме горе на лифта на по бира и картофки

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
K_Ilkov написа:Boyadjiev написа:acho.rs написа: Късмет да събереш 16ка в 330д
Бах тоя късметУдоволствието е цели 80лв. за сток комплект зимни джанти за 330д/и
Не те разбрах баш ама Ачо имаше предвид, че 330и/д са мин на 17 цола
Именно . Нали се написа, че хората били комплексари че не слагали 16ки на Е46 - ами поне на 25% от 46ците от форума и да искаш не можеш да сложиш 16ки

- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
А де... ама е по-лесно да се разправят легенди от едно време, от сорта на тези, че BMW са летни коли.

Тук явно след 2-3 страници ще се четат мнения от сорта , че BMW е най-добрата кола за зимни условия.
А като добавим факта , че колата изглежда страхотно с 18-ките просто става непобедима
А като добавим факта , че колата изглежда страхотно с 18-ките просто става непобедима

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
don_gori написа:Тук явно след 2-3 страници ще се четат мнения от сорта , че BMW е най-добрата кола за зимни условия.
Баце, не виждам какво още коментираш като на тая снимка дето си постнал така си навъртял джомеца, че лиже асфалта

За зимата най-важното е ЗКУ-то, просвета и състоянието на гумите. Предавателния мост не е определящ за проходимостта. Не знам защо буташ темата в тая посока

И да те питам като се подпирахте на Пунтото на колегата ти и се "смеехте" на X6-ците имахте ли си достатъчно семки да си люпите?

Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:Баце, не виждам какво още коментираш като на тая снимка дето си постнал така си навъртял джомеца, че лиже асфалтаВземи я дигни малко, ако имаш претенции да е зимна бегачка. Не караше ли и ти миналата година със 17-ки зимни, а? Па не рева май, а? Сега голЕм специалист станА
И вземи се изкажи като хората, с аргументи, кое не те кефи на Е39 за зимна кола, пък била тя и 400 коня. Така ги продават, бе мен, с 18-ки. Шанс
![]()
За зимата най-важното е ЗКУ-то и състоянието на гумите. Предавателния мост не е определящ за проходимостта. Не знам защо буташ темата в тая посока![]()
Виж аз нямам претенции , че карам зимна бегачка и никога не съм карал зимата със 17-ки , винаги съм с железните 15-ки , а 17-ките са за лятото.
Лично съм гледал как се сравняват 2 коли със задно с 235/45/17 и 195/65/15 нови гуми и резултата просто беше плачевен , представям си как ще се отрази тази разлика в/у 18 19 и нагоре.
Дали Е36 , Е39 няма значение важно е гумата да е нова и зимна , а колкото е по-тясна по-добре. Вече всеки сам си решава как ще си кара колата.
Не те разбрах само според теб кое е по-добре да караш широки или тесни гуми, защото тук това се обсъжда

P.S. и това , че дадена кола излиза от завода с големи и широки гуми не я прави по-проходима

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
don_gori написа:Nickelback написа:Баце, не виждам какво още коментираш като на тая снимка дето си постнал така си навъртял джомеца, че лиже асфалтаВземи я дигни малко, ако имаш претенции да е зимна бегачка. Не караше ли и ти миналата година със 17-ки зимни, а? Па не рева май, а? Сега голЕм специалист станА
И вземи се изкажи като хората, с аргументи, кое не те кефи на Е39 за зимна кола, пък била тя и 400 коня. Така ги продават, бе мен, с 18-ки. Шанс
![]()
За зимата най-важното е ЗКУ-то и състоянието на гумите. Предавателния мост не е определящ за проходимостта. Не знам защо буташ темата в тая посока![]()
Виж аз нямам претенции , че карам зимна бегачка и никога не съм карал зимата със 17-ки , винаги съм с железните 15-ки , а 17-ките са за лятото.
Лично съм гледал как се сравняват 2 коли със задно с 235/45/17 и 195/65/15 нови гуми и резултата просто беше плачевен , представям си как ще се отрази тази разлика в/у 18 19 и нагоре.
Дали Е36 , Е39 няма значение важно е гумата да е нова и зимна , а колкото е по-тясна по-добре. Вече всеки сам си решава как ще си кара колата.
Не те разбрах само според теб кое е по-добре да караш широки или тесни гуми, защото тук това се обсъжда![]()
Добре, подвел съм се за 17-ките, извинявай. Иначе аз винаги съм карал с по-тесни зимата. Ясно е защо.
Обаче за едно не мога да те разбера... Защо спрягаш профила на гумата и диаметъра на джантата като чак толкова определящ? При условие, че диаметъра колелото трябва да се запази... Не мисля, че е от значение за проходимостта. Две еднакви по диаметър колела с различен "пълнеж" джанта, не оказва такова влияние според мен

П.С. Могъл и да каже и нещо смислено без да хвърля бомби стил "Пунто vs. X6"

don_gori написа:P.S. и това , че дадена кола излиза от завода с големи и широки гуми не я прави по-проходима
Това пък въобще не съм го твърдял

Лето две и седемнаесто.
За мен по-големия диаметър говори за по-широка гума , т.е не може да сложиш 195 гума на 19-ка джанта. Следователно 15-ката е по-проходима от 19-ката при еднакви условия.
Другото което мисля е ,че колкото е по-тясна една гума толкова по-лесно избутва снега/кишата и стъпва на по-устойчиво место. Докато по-широката гума има да измести доста по-голяма площ сняг/киша , и ако не успее ляга в/у една не толкова устойчива настилка , от там се губи сцепление и започва да пребоксува. И другия фактор , който по-скоро е физичен , е че в/у една единица площ имаш доста по-голяма натиск с тясната гума отколкото с по-широката. От там ако гумата е успяла да легне добре в/у снежната покривка нищо не може да я спре , да тръгне безпроблемно и да не пребоксува
Това са си мой разсъждения , до които съм достигнал я с малко акъл , я с някоя видяна случка и те така
Другото което мисля е ,че колкото е по-тясна една гума толкова по-лесно избутва снега/кишата и стъпва на по-устойчиво место. Докато по-широката гума има да измести доста по-голяма площ сняг/киша , и ако не успее ляга в/у една не толкова устойчива настилка , от там се губи сцепление и започва да пребоксува. И другия фактор , който по-скоро е физичен , е че в/у една единица площ имаш доста по-голяма натиск с тясната гума отколкото с по-широката. От там ако гумата е успяла да легне добре в/у снежната покривка нищо не може да я спре , да тръгне безпроблемно и да не пребоксува

Това са си мой разсъждения , до които съм достигнал я с малко акъл , я с някоя видяна случка и те така

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
don_gori написа:За мен по-големия диаметър говори за по-широка гума , т.е не може да сложиш 195 гума на 19-ка джанта. Следователно 15-ката е по-проходима от 19-ката при еднакви условия.
Другото което мисля е ,че колкото е по-тясна една гума толкова по-лесно избутва снега/кишата и стъпва на по-устойчиво место. Докато по-широката гума има да измести доста по-голяма площ сняг/киша , и ако не успее ляга в/у една не толкова устойчива настилка , от там се губи сцепление и започва да пребоксува. И другия фактор , който по-скоро е физичен , е че в/у една единица площ имаш доста по-голяма натиск с тясната гума отколкото с по-широката. От там ако гумата е успяла да легне добре в/у снежната покривка нищо не може да я спре , да тръгне безпроблемно и да не пребоксува![]()
Да, за ширината съм абсолютно съгласен

Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:Да, за ширината съм абсолютно съгласенОбаче съгласи се и ти, че 19-ки джанти не се слагат на коли тон-и-два-триста, нали
Сложи пък 15-ка на кола проектирана да е с големи колела и гледай какво ще стане с просвета
Веднъж легнеш ли по корем не разчитай да те изкара лесно 15-ката
Въобще не са прости нещата
Да 100% се съгласявам с теб

При мен най-големия проблем е ниското окачване , опрат ли праговете в коловоза няма излизане , голяма мъка си е. Затова и сега ще разкарвам предните пружини с някакви по-височки.
Навит съм зимата да се направи тест с Е36 примерно с 196/65/15 и Е39 с 245/40/18 да се види още при тръгването как ще се види ясното пребоксуване на по-широката гума. Това според мен ще бъде повече от показателен пример за разликата м/у широчината на гумата. Иначе диаметъра няма какво да се обсъжда , той роля не играе , но просто по-големия диаметър отговаря съответно на по-широка гума.
Иначе Х6-цата много по-лесно пребоксува от Пунто , но след това вече 4х4 , xDrive си оказват влияние

Отделно повечето от нас карат градско и чат пат някъде до планината , демек 80% градско каране и 20% извън. В този случай е по-добре дори да караш с по-широки гуми , защото те се представят доста по-добре в спирачния път заради по-голямата си контактна площ. А това е най-важно за каране в градски условия. Така че всеки си преценява сам за себе си какво да сложи и кара

P.S. и не на последно място е цената. Доста по-рентабилно ми е да си купя комплект 15-ки железни джанти + гуми за тях отколкото да търся зимни гуми с размер 225/45/17. Така , че има още доста гледни точки тоя казус.
- red_bull92
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)
Според мен пък с матраци няма 6-5
и тогава не са нужни гуми караш си в 1м сняг на повърхността и си свиркаш
http://www.google.bg/imgres?client=fire ... 145&ty=136 http://www.google.bg/imgres?client=fire ... x=82&ty=67

Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
don_gori написа:Nickelback написа:Герасиме, много с лека ръка ни отписА, бе брат... Давай на първи сняг един тигел до Алеко и обратно да направиме с 36-ката
Малко ми е далечко тва Алеко , но ако имаш път до Пампорово(като навали както си му е реда) да се чакаме горе на лифта на по бира и картофки![]()
супер снимка

аз съм се качвал там с 225/45 17 ... без проблеми ... не 1 и 2 пъти
проблеми има6е едно терано надолу щото не можа да спре

беше с галоши, та хубавите гуми не са за пренебрегване
малко си се напрегнал с тия тесни гуми
по-добри са ама и с по-широчки става

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...