Новия ЗДП

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Новия ЗДП

Мнение от drago_pavlov » 10 Окт 2013, 12:12

Понеже затвориха темата за новите данъци, отварям тази: Новия Закон за движение по пътищата.
Повода е тази публикация:
http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/b ... ci-5995680

Депутатката от БСП Татяна Буруджиева, която е сред авторите на готвения нов Закон за движение по пътищата (ЗДП), предлага да бъдат въведени глоби за пияни пешеходци, независимо дали са участвали, или предизвикали пътен инцидент.
В интервю за сайта "Всеки ден" тя обяснява, че всички пияни участници в движението - не само шофьори, но и велосипедисти и пешеходци,са опасни, заради което трябва да бъдат санкционирани.
"Всеки, който е пиян, включително и пешеходецът, е опасен за движението
​Аз разбирам хората, които искат да се придвижват с велосипед, но те не бива да карат на места, където няма алеи.
На мен ми се случи например един велосипедист да се удари в колата ми, в която се возех. Изкара акъла на всички ни - дали е жив и здрав. Той караше с бясна скорост на отсечка по столичния булевард "Драган Цанков" (б.а. там е забранено за велосипедисти) по средата на платното.
В същия момент, когато ни удари велосипедистът, пред колата изскочи един пешеходец, който се юрна да пресича по пешеходната пътека, без да се огледа какво се случва", категорична е Буруджиева.
Според Буруджиева тези проблеми пред шофьорите са резултат от недомислие - къде е сложена пътеката, как е обозначена, "както и на факта, че пешеходецът се втурва, без да се съобразява" и шофьорът трябва да го пази.
На въпрос дали все пак мярката с глоби за пияни пешеходци не е твърде рестриктивна, депутатката отговаря:
"Рестриктивна е, но този човек, когато е пиян на пешеходната пътека, може да създаде много неприятности. Аз съм виждала пешеходци, които в такова състояние започват да блъскат по колите и са готови и да чупят стъклата им само защото според тях шофьорът не е спрял достатъчно добре на пешеходната пътека и не им е осигурил уюта да пресекат както и когато те са решили."
Буруджиева предлага и по-сериозен контрол върху таксиметровите шофьори
"В този бранш работят и изключителни професионалисти. Особено важни са периодичните прегледи за психичното им състояние, които в никакъв случай не трябва да са проформа", казва Буруджиева.
Депутатката казва, че не може да си представи какво реакция на пътя ще имат таксиметрови шофьори, които са над 60 години.
"В някои страни въведоха тестови програми, в които таксиметровата кола блокира скоростта, ако има консумация на алкохол. В България това ще е голям проблем, защото шофьорът може да не е пил, но пътникът, който се качва отпред в таксито, може да е употребил алкохол.
Затова може би трябва да се въведе промяна, при която пътниците да се возят само на задната седалка в таксито", казва още Буруджиева.
Тя смята и че кръвната проба за алкохол и наркотици за шофьори трябва да стане задължителна и да не може да се отказва.

Самият факт че Закон за движение по пътищата се пише от доцент по политически и доктор на философските науки е потресаващ...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Новия ЗДП

Мнение от Е.Димитров » 10 Окт 2013, 12:20

Добре е да се глобяват пешеходци..всъщност и сега има закон според който пешеходците подлежат на санкции,ама никой не ги глобява.
Сакони има всякакви,но след като не се спазват не виждам причина да се измислят нови,който няма да се спазват

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 10 Окт 2013, 12:45

Е.Димитров написа:Добре е да се глобяват пешеходци..всъщност и сега има закон според който пешеходците подлежат на санкции,ама никой не ги глобява.

Сега се глобяват за неправилно пресичане - познавам глобен :mhihi:
Но да те глобяват защото си пиян е пълно безумие... Представи си, пиеш в ресторанта/дискотеката няколко бири/водки, излизаш да си ходиш и куката отпред с дрегера - отчита 0.8 и те глобяват... Пълен абсурд и абсолютно неизпълнимо.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Аватар
Кара: '74 3.0CSi
Мечтае да кара: made by pininfarina
Детайли за колата: винаги над 200 к.с.

Мнение от rosendaal » 10 Окт 2013, 13:08

И къде е драмата???
Първо ,някоя си предлага нещо си засега.Второ, ясно е подчертано ,че не всички пияни по улиците ще се санкционират, а само такива ,които пряко/непряко са виновни или още по лошото участват във някакво ПТП.
Или друго си е да има темички които тъъъъъънко правят вятър в посока политическа нетърпимост,а. :mhihi: :winky:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 10 Окт 2013, 13:13

drago_pavlov написа:
Е.Димитров написа:Добре е да се глобяват пешеходци..всъщност и сега има закон според който пешеходците подлежат на санкции,ама никой не ги глобява.

Но да те глобяват защото си пиян е пълно безумие... Представи си, пиеш в ресторанта/дискотеката няколко бири/водки, излизаш да си ходиш и куката отпред с дрегера - отчита 0.8 и те глобяват... Пълен абсурд и абсолютно неизпълнимо.

Може би идеята е да се глобяват солидарно с шофьорите ако са направили някакво нарушение,иначе ще е пълна тъпотия да те чакат пред заведението с дрегер,по-добре тогава да въведат ограниченията за алкохол,каквито са в арабските държави и направо на бесилото за употреба на алкохол

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 10 Окт 2013, 13:23

Е.Димитров написа:Може би идеята е да се глобяват солидарно с шофьорите ако са направили някакво нарушение,иначе ще е пълна тъпотия да те чакат пред заведението с дрегер,по-добре тогава да въведат ограниченията за алкохол,каквито са в арабските държави и направо на бесилото за употреба на алкохол

drago_pavlov написа:Депутатката от БСП Татяна Буруджиева, която е сред авторите на готвения нов Закон за движение по пътищата (ЗДП), предлага да бъдат въведени глоби за пияни пешеходци, независимо дали са участвали, или предизвикали пътен инцидент.

:dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от blackgod » 10 Окт 2013, 14:03

drago_pavlov написа:Но да те глобяват защото си пиян е пълно безумие... Представи си, пиеш в ресторанта/дискотеката няколко бири/водки, излизаш да си ходиш и куката отпред с дрегера - отчита 0.8 и те глобяват... Пълен абсурд и абсолютно неизпълнимо.

Стига да го формулират правилно закона, не е такова безумие. Аз понеже съм сърбал попарата на пияни пешеходци, съм с две ръце в закона да има промяна която да им търси отговорност наравно с шофьорите.
Трябва да се промени презумцията, че шофьора във всяка една ситуация е виновен и трябва да пази всичко вървящо, пълзящо и залитащо по пътя.
Не е нормално някое пиянде да залитне и да ти падне на метър пред колата оставяйки те без време за каквато и да било реакция, закона да те третира като виновен и да се чудиш как да не те осъдят. Ако оцелее пияндето, после да те съди за пари за нанесени телесни повреди. И с нашата съдебна система е много вероятно и да ги вземе. Закона трябва да е такъв, че стъпиш ли на пътя, независимо като какъв (пешеходец, велосипедист, шофьор), трябва да носиш отговорност за собствените си действия. На зашад от нас, ако пешеходец предизвика катастрофа, освен че е най-пострадал физически, си носи и съответната материална и наказателна отговорност. Тук за съжаление не е така.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 10 Окт 2013, 14:08

Само че в статията се споменава за санкции, независимо дали има инцидент...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Новия ЗДП

Мнение от steeN » 10 Окт 2013, 14:11

То хубаво за велосипедисти... ама за пешеходци, които не са направили нарушение малко неадекватно. Може би някакъв еквивалент на тукашното public intoxication, ама що да е в ЗДП нещо няма връзка. По-скоро трябва да е някаква тъпотия като нарушаване на обществения ред ако не знаеш кво правиш или си легнал на тротоара примерно... Пак седят да мислят глупости тия смотаняци, не съм изненадан от коя партия е тази.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 10 Окт 2013, 14:42

Добре замислено, като идея, но лошо изпълнено, като предложение.
Според мен наистина трябва да има санкции за пешеходци. Солидни при това. Но само и единствено, ако са участвали и/или предизвикали инцидент. Например - пресичаш Цариградско отгоре, директно прескачайки мантинелите. Ако оживее - да се оправя, да няма право да съди шофьора, както и застрахователите да не му плащат и да няма право и тях да съди. Ако умре - никой да не носи наказателна отговорност и никой да няма право да съди шофьора. Същите неща да се отнасят и когато се пресича на немаркирано място за пресичане т.е. нямаш зебра или самата зебра е на 20 метра, но те мързи да си завлечеш гъ*а дотам.
Мисля също, че трябва да променят и самия правилник по отношение даването на предимство на пешеходци встрани на зебрата. В смисъл такъв - пешеходеца да пресича по зебрата само и единствено, ако автомобилите от двете страни са спрели. Редовно ми се случва тъпи майки или пенсии да ми скочат на пешеходната без изобщо да погледнат идва ли кола, колко е засилена и т.н. Не, че се движа с 200, но все пак и спирачният път от 40-50км./ч. ще е достатъчен да ти счупя някоя и друга кост или да паднеш и тъпата ти глава да остане под гумата :banghead: А не е като да имаш идеална видимост навсякъде и да видиш отдалеч дали някой се кани да пресича.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 10 Окт 2013, 14:54

taratora написа:Мисля също, че трябва да променят и самия правилник по отношение даването на предимство на пешеходци встрани на зебрата. В смисъл такъв - пешеходеца да пресича по зебрата само и единствено, ако автомобилите от двете страни са спрели.

Това няма как да стане в тая ганьовска държава... А ако стане няма да има много пресичащи пешеходци.
Напоследък в София забелязвам, че все повече коли спират на пешеходни пътеки, но в провинцията като спреш и пешеходеца не смее да мине, гледа те учудено, ръкомаха ти да минеш и чак след това пресича...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 10 Окт 2013, 14:55

Колега @taratora,Тези неща си ги има и в сегашният закон,просто никой не глобява,освен приятел/познат на колегата,аз за друг случай не съм слушал,може и да има ,но не са много случаите.
Пък и тук нито пешеходците имат култура на пресичане,нито пък колегите шофьори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 10 Окт 2013, 15:08

drago_pavlov написа:Това няма как да стане в тая ганьовска държава... А ако стане няма да има много пресичащи пешеходци.

E защо да не може да стане. Аз спирам редовно, ако видя чакащ на пътека пешеходец или ако изобщо го видя, щото на някои места няма маркировка и/или видимост и често спирам внезапно, особено когато минавам сефте.

drago_pavlov написа:но в провинцията като спреш и пешеходеца не смее да мине, гледа те учудено, ръкомаха ти да минеш и чак след това пресича...

Това и аз го забелязах тва лято и пак не е добре, щото имах чувството, че в момента в който тръгна ще се метне под гумите.... Май трябва да не понамаля "авто подстава" видеата в youtube :mhihi:

Е.Димитров написа:Колега @taratora,Тези неща си ги има и в сегашният закон,просто никой не глобява,освен приятел/познат на колегата,аз за друг случай не съм слушал,може и да има ,но не са много случаите.
Пък и тук нито пешеходците имат култура на пресичане,нито пък колегите шофьори

Да се затягат тогава мерките около ефективността на прилагане на закона, в частност глобяването. А, че има какво да се желае и от пешеходците, и от шофьорите ни, то е едно на ръка :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 10 Окт 2013, 15:15

drago_pavlov написа:

Първо, точният текст е :
да бъдат въведени глоби за пияни пешеходци, независимо дали са участвали, или предизвикали пътен инцидент.
§

Второ, толкова безумното и неизпълнимото го преживях преди 1 месец...

Двама пияни на кирки със знак стоп излизат на магистралата да спрат движението, за да може тир да маневрира и да влезе в обект до пътя.
Резултата- за милимунда много голямо меле ако по някаква неведома сила камиона с дърва зад мен не беше успял да спре, иначе се разминахме две коли със посмазани радиатори и ламарини ;)
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 10 Окт 2013, 15:19

Точно мислех да пускам тема... Тая лъха лепило, чак се ядосах като и четох диарията, която е избълвала в този "проекто закон".
Особено на сърцераздирателната история, как колоездач се ударил!??!?!?! в колата им и всички много се изплашили?!?! Кой номралнен човек,
с всичкият си, ще предложи да се глобяват пешеходците защото са пияни?! Че той един Миков например не може да отиде на работа без да се раздели със солидна сума за актове.. :mhihi: :mhihi: Луда работа, да се махат по-бързо и да заминават на далечни острови, че не се търпи вече...
Live it like you Love it

Следваща

Назад към Извън Темата