Въпрос за Германия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Въпрос за Германия

Мнение от Bogat-Beden » 10 Окт 2013, 0:11

Superexstatic написа:sineokiq е скандален, но си е прав за някои неща :lol:

да не кажа за всичко

(говорейки от опит..)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 10 Окт 2013, 4:06

ineedmoney написа:колеги, споделете някакви впечатления от Hessen и по-специално околията на Франкфурт н.М ;)

Какво те интересува за Франкфурт? Работа, жилище(в предишният ми пост съм написал някой ориентировъчни разходи), начин на живот и т.н. Вече повече от 3год. съм тук и през какво ли не преминах. :roll:

И аз съм съгласен със "синеокия", тъй че много трябва да се обмисли какво губиш и какво печелиш като си в чужбина.
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 10 Окт 2013, 10:17

Bogat-Beden написа:от 1 януари 2014 няма ограничения за работа за българи и румънци никъде в ЕС-7 години беше максималния транзитен период

Това все още не е на 100% потвърдено. Меркел и компания могат всеки момент да измислят някакви ограничения, както и UK.

F3P написа:2: Мисия невъзможна почти. Поне за сериозен работодател.

Toчно при сериозен работодател си е по-скоро мисия НЕневъзможна ;)

sineok_pi4_ написа:Хубаво е човек да се стреми към по-добро , повишаване качеството си на живот, стандарта, но за да тръгнеш навън ей-така без подготовка или някой ,който да те посрещне там .... Според мен ще си е само загуба на време

Като човек "излизал" и живял 2г. в чужбина мога да ти кажа, че си в голяма заблуда. Загуба на време е единствено за човек, който по принцип търсин ниско платена и тук и там работа - общак, макдоналдс и т.н. За всички останали е един голям плюс. За мен лично си беше jump start(наистина не се сещам за аналог на това на български) за кариерата ми.

sineok_pi4_ написа:в което ти тук можеш да го използваш -излизане с приятели, гаджета ,купони и т.н.

:mhihi: А така, типичното българско мислене в действие :mhihi: Лошо няма да водиш такъв живот. Сменяш момите с всяка смяна на бельото, купони до зори, кеф на бучки. Но тва 1-во е до време. Рано или късно се закотвяш с една, ражда ти дете и си дотам. Я "купонясаш" 2 пъти в седмицата, я не :mhihi: И 2-ро - нали осъзнаваш, че има голяма част хора, на които подобен начин на живот не им се нрави? В смисъл loop работа-излизане-нова мадама-купон-2ч.сън или нещо подобно. Да не кажа, че има хора яростно отбягващи някои елементи :mhihi:

sineok_pi4_ написа:Повярвай ми ,колега така както се живее тук в Бг и се забавляват младите никъде другаде няма да можеш да се забавляваш.

Те затова и ВВС направиха цял филм за нас :mhihi: Ти възгордя ли се след едночасовия "репортаж", ако си го гледал де? Щото аз не ;)
Октомври сме, академичната година започна. Аз очаквам нови новини кой кого е наръгал, изнасилил и т.н. в Студентски под въздействие на алколоха, в разгара на "купона" и т.н.
Long story short - наистина ли мислиш, че как да го кажа цялата ни разхайтеност е наше голямо предимство, а малката(щото наистина е минимална, а не както много хора казват огромна) дисциплинираност в чуждите държави е техен недостатък?

sineok_pi4_ написа:Пък тука работа до 18 след това вечер кафенце, излизания с приятели, петъка и събота дискотеки и т.н.

В Германия нямат кафенета, клубове, дискотеки и хората не излизат с приятели ли мислиш? :mhihi: Недей така наизуст молим ти се ;)

sineok_pi4_ написа:Виждам караш Е46, ами значи нещата не са чак толкова зле при теб.

По тва какво кара колата ли почна да ги оценяваш хората :mhihi: Щото аз мога да ти дам пример с колега, каращ Е90 и живеещ на квартира с амнайсе пръча още, даващ голяма част от иначе нелошата си заплата за оправяне на "детските болести" на 90-ката, както и друг колега, каращ 4 ли 5 годишен Ceed и имащ 2 апартамента - 1 в Младост 1 в Изток, 1 къща в Симеоново и доста голяма вила/къща в Герман(ако не се лъжа). Разлика в годините между двамата 3-4г. Разлика в мисленето и ценностната система е видна ;)

По темата...най-накрая :mhihi: http://www.parmentier.de/steuer/wagetax_.htm# тук можеш да си сметнеш брутна/нетна заплата. Калкулаторът е сравнително акурантен и валиден, само ако си на нормален трудов договор. За заплата под масата и на черно не важи. Имай в предвид, че данъците за по-високи отколкото тук. Ориентировъчно 60/40 ти е съотношението чиста заплата/данък. В България е около 75/25. Работа и квартира под път и над път. От чистачки до архитекти. Линкове на борси/търсачки за работа, като нашия джобс.бг например и такива за квартири ще трябва да потърсиш малко, че моите не са ми на РС-то, от което пиша.
Квартирите и сметките са скъпи и високи. Нормална квартира, ставаща за живеене, не някаква миша дупка под 600 евра няма. Сметки още едно 200. Ако се събереш с някой да цепите разходите и по-евтино ще ти излезе. За да ти отдадат квартирата задължително искат договор за работа и 2 или 3 месечни наема+сметките предплата. Добави и още един месечен наем за комисионна на агенцията. Събра ли се добра сумичка само за квартира :mhihi: Към това добави и разходите за живеене първия месец - храна, транспорт, цигари и алкохол, ако употребяваш ;)
Общото за всички е, че искат някакъв немски. Елементарен, напреднал или перфектен според зависи от работата, но обезателно трябва да владееш поне елементарен. Забравих да кажа, работа можеш да си намериш и оттук. Не е необходимо да си в Германия.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 10 Окт 2013, 10:52

То ако всеки емигрант питаше в интернет как точно и какво да направи за да отиде в чужда държава-нямаше да има емигранти.
Основните неща са да си зададеш въпроса-бачка ли ти се всякаква работа,имаш ли някакви умения и да повярваш в себе си,техническите са да имаш иляда-две евро и някой познат в въпросната държава който да те подслони и това е.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 10 Окт 2013, 11:42

По-правилният въпрос е какво очакваш да се случи като отидеш в Германия, Англия, САЩ или където и да е. Какво точно търсиш там и дали ще го намериш. И като заминеш какво ще загубиш. Защото в повечето страни животът се състои от ходене на работа и прекарване на времето когато не си на работа. И навсякъде е едно и също. Ако целта на живота ти е да се сдобиеш с някакви по-лъскави вещи, значи нещо не е наред и просто не можеш да го видиш или просто трябва да преосмислиш приоритетите си. 1000 евра в Германия са нищо, то даже 2000 са нищо. С пристигането си можеш да си купиш Е46, но това няма да те направи преуспял особено пък там. Ще мине година, ще се огледаш около теб и ще разбереш колко си назад. Ако пък "манастирът е тесен за твоята душа" трябва да си наясно, че прост народ и гадни шефове и шибани съседи има навсякъде. Също така успехът се измерва спрямо средата в която живееш а не спрямо някаква държава от която си дошъл и която е на хиляда и повече километра. Та в тази връзка, ако ти е гадно тук в БГ, опитай се да разбереш защо и как можеш да поправиш нещата. Според мен емиграцията е правилното решение, само ако си стигнал върха на развитието си тук, изчерпал си всички възможности и просто трябва да отидеш на мястото където ще продължиш да се развиваш. Много философски ми стана поста, но познавам много народ, който емигрира. Общото е, че си останаха същите. Малко по-заможни но същите. Преди две години тръгнах да "бягам" в Италия. Работата ми беше подсигурена и то не лоша, с добра заплата. Един мой роднина има много успешна строителна фирма. Поседях една седмица, без да работя, само да се огледам. Град на морето, с повече късмет може да го виждаш и от прозореца си. Нови коли, евтини, но нови. Молове имаше три или четири. Някакви хора по улиците, в повечето случаи дружелюбно настроени. Никой не познавам, освен двадесетина българи, които не ме впечатлиха с нищо. Прибирам се в къщата на родата, там ползвах етажа за гости, спя ям и на сутринта пак тръгвам с моя човек да видя какво ще бачкам. Прибираме се в 5 часа уморени, гледаме мачовете на някаква безумна плазма амнайсет инча, пием хубаво уиски и лягаме. След една седмица не ми се ходеше никъде, не ми се къпеше и в морето и нещо ми липсваше. Бях със семейството си значи не са те. Ами приятелите. И се върнах. И осъзнах, че приятелите и семейството са най-важни. Освен ако не си някакъв дебил, дето целта в живота му е да е батка или шефче и да има лъскава кола и гоуеееем телуевизор и Айфон 5 С посуеден модел на германски ваучер.

ПС. Вярно е, в шибана държава живеем, но ако всичко в личен план на един човек е подредено, някак си проблемите не се забелязват толкова остро. И когато ме ядоса шефа в работата, ама не просто ядоса а ме побърка, започват да ме дразнят и съседите, и общината и останалите шофьори около мен на пътя и мислено стягам куфарите за чужбина. От друга страна когато съм с компанията на палатки и се пече нещо на импровизираната скара, лее се алкохол и се разтягат лакърдии, изобщо не ми дреме за икономиката, за шибания съсед и за положението в държавата. Достатъчно ми е че съм с хората с които искам да бъда и ме зареждат положително. Повишаването на жизнения стандарт може да притъпи други проблеми, но не и да ги реши. Те си остават, дори да някой да отиде в Щатите и да стане милионер. И накрая се оказва, че не е трябвало да емигрираш в Германия а да емигрираш от гаджето си, от съпругата си, от роднините и от някой приятели, за да се чувстваш щастлив. Всичко е в главата на човека и от там трябва да започне "емиграцията". Защото като минат десет години в най-проспериращата икономика и пак те яде нещо, няма накъде да избягаш или ще се насочиш към Марс или Луната. Синеокият пич го каза в няколко поста преди мен същото, но аз се опитвам някак си по-философски да се изразя :D Относно децата и тяхното бъдеще, достатъчно е да ги възпитавате добре и когато станат на възраст в която трябва да вземат решение за живота си, те ще направят своя избор.
Последна промяна ukelichko на 10 Окт 2013, 14:28, променена общо 2 пъти
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 10 Окт 2013, 13:56

Superexstatic написа:sineokiq е скандален, но си е прав за някои неща :lol:

Мисля че е прав :yes:
:yes:

Аватар
Кара: '74 3.0CSi
Мечтае да кара: made by pininfarina
Детайли за колата: винаги над 200 к.с.

Мнение от rosendaal » 10 Окт 2013, 14:37

Прав е ами.Годинките си дават отражение върху начина на мислене.
Това имах впредвид и аз като казвах че разни Мкдоналси и тем подобни не стават.Като ще заебеш всичко свидно в Родината,поне да има за какво,а не за най-нископлатената и безперспективна работа.Затова и съветите-да имаш занаят който да носи добри пари--сградния фонд в Германия е стар и масово се реновират сгради,в тази насока всеки кадърен по заварки,газови инсталации и тръби,ВИК услуги и полагане на ПВЦ и прочее видове тръби е добре дошъл.Но си трябва и език,както и да не се работи чрез посредници а директно със стопаните на сградата.Защото има хора които знаят езика и само с това се занимават-уреждат разни бригадки ,няма по сладка работа.
Мкдоналдс е за студентчета колкото да си позапълнят бюджета докато додрапа до дипломата ,но един човек с по-широка перспектива като работяга какво да го топлят 800 евро,тва е смешно.
Та,нека не определяме кой къде бил живял и какво бил сътворил ,това е друга тема,тук просто всеки дава мнение и избистря идеята на автора на темата.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JOTTO_DEL » 10 Окт 2013, 18:09

Аз лично от както съм в Германия съм си купил почти всичко, което си помисля. Всякаква техника, дрехи, джаджи и т.н. От това, което съм си взел през това време в Германия в БГ нямаше да е възможно поне за 10год. напред, но не всичко е в материалното. Всяко лято като се събират роднини, приятели да ходят на море, хижа и т.н. направо съм така :( аз съм тук и бачкам като луд и дните ми минават работа-вкъщи и така всеки божи ден. :banghead: Тук са виждал неща и съм иживявал моменти, който няма как в БГ да ги намеря. Посещение на Ф1, мачове на най-големите футболни отбори, БМВ музей, автоизложението във Франкфурт, карах Ферари и още много други неща, но носталгията за родното място, приятелите с който си израстнал и още какво ли не може да се замести от тези моменти. Тук и аз малко философско. :mhihi:
Тук никой няма да те чака с отворени обятия да ти предложи работа за 2-3000евро, реално масовата заплата е между 1200-1500евро. Има прекалено голям поток от чужденци и съответно голяма конкуренция, ако няма кой да те "бутне" да влезнеш в исканата от теб фирма нямаш големи шансове. Прецени с какво ще се сблъскаш, че за да дойдеш тук ще ти трябват поне 1500-2000евро и ако не се получи ги губиш.
Иначе до колегата горе, където пише, че 2000евро са малко в Германия ще кажа, че познавам хора с точно такъв доход и изплащат жилище тук и карат нови коли(единия Ф30, а другия 120д). 2000евро си стигат за всичко, караш нова кола, изплащаш жилище и имаш за всичко друго необходимо. Разбира се няма да спестиш нищо от тези 2000евро, но си живееш като нормален човек.
Сега ще ти кажа плюсовете и минусите за мен самия в Германия, а пък ти прецени дали ще се отнасят и за теб.
+ Имаш сигурна работа, добри осигуровки и нормално заплащане(аз взимам 1500+-100евра и за мен си е ОК). Стигат ми за всичко и си отделям някой лев, но това е строго индивидуално. :)
+ Има голямо търсене на всякакви длъжности, тоест гладен няма да останеш(ще си в МкД, но пак ще имаш пари да живееш това само за пример).
+ Възможност да се издигаш в сферата, в която искаш да работиш(но вече е въпрос на късмет къде ще попаднеш).
+ Ще видиш неща, който в БГ ги няма.
+ Ако нямаш за цел да пестиш пари ще си купуваш почти всичко, което пожелаеш.
+ Защитен си от хиляди институции и винаги правата ти се уважават.

- Голяма цигания е вече има страшно много чужденци, както и роми от БГ и Румъния. Това се отнася за големите градове като Мюнхен, Франкфурт, Дюселдорф и т.н.
- Нямаш приятелите, на който може да разчиташ. Тук ще включа и роднините. Това е най-големият -
- Винаги ще си чужденец и немците ще те гледат с друго око, а това се забелязва и мен много ме дразни.
- Нямаш живота като в БГ: кафенца, дискотеки, хижи, морета и т.н. Не че ги няма, но цената няма да ти хареса, а и няма с кой да идеш. :dunno:
- Има голяма вероятност да работиш нещо, което не ти харесва, ако не си намериш по твоята длъжност.

Общо взето това се сещам за момента. Още един път ти казвам не е лесно както изглежда. А тук парите хвърчат повече от БГ и ако не се устройш и адаптираш до първите 2-3месеца почти сигурно ще се прибереш отново в БГ, но с тази разлика, че ще си изпукал няколко хиляди евра. :|
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 10 Окт 2013, 18:37

Темата става весела :mhihi: Нали знеш липсва ти най много това което нямаш. Като го получиш друго ще ти липсва. Чужбина дава........ама И КАК ВЗИМА !! :mhihi:
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 10 Окт 2013, 18:48

Два глиста – баща и син се подават от задника. Поглежда малкият глист нагоре и пита:

- Тате, какво е това синьото там горе?

- Небето, сине – отговаря възрастният екземпляр.

- Ами много е хубаво, тате – проплаква малкият.

- Хубаво е, сине – отговаря бащата.

Поглежда наследникът на фамилията напред и пак пита:

- Ами това другото голямо синьо какво е, тате?

- Морето, сине.

И пак същите разсъждения за хубавите неща в живота. Изведнъж към лежащия на плажа пловдивчанин се задава мома по монокини.

- Ами това красиво нещо какво е – попитал малкият глист.

- Мадама, сине – отговорил бащата.

- Е, щом всичко е толкова хубаво навън, ние какво правим в този гъз – чуди се малкият глист.

- Родина, сине, какво да правиш..

:mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар
Кара: '74 3.0CSi
Мечтае да кара: made by pininfarina
Детайли за колата: винаги над 200 к.с.

Мнение от rosendaal » 10 Окт 2013, 18:55

Няма как да не се съглася с ukelichko ,че 2000 евро са малко за да имаш ''бял'' живот по всички разбирания на думата.
Съжалявам че нямам право да сканирам една оферта за Ф10,520д,М пакет,бяла, при първоначална 12.800 евра остават 36 месеца по 950 .Миналата седмица правихме конфигуратора.Актуална е с една дума.Е как,JOTTO_DEL ,с 2000 евра твоите познати си взимат чисто нови и то точно БМВта?????Ами наем,ами месечни фактури,ами изравнителната им годишна фактура като дойде,ами храна,ами като си дойдеш по Коледа и лятото в БГ нали се сещаш какви евра се харчат........
Иначе за едно си прав-масово обикновени работяги изкарват едва по 1400-1600 евро като много работят и в събота,а на още повече пък не им плащат извънредните,щот нали се сещате,не сме от арийската раса.
И както и синеокия културно обясни-трябва да ти е много висока мизата за да си струва.Ако имаш професия ,занимание или дарба чрез които да изкарваш поне 2500+ на месец и то чисто,за мен е оправдано.Говорим за самотен гастарбайтер,нали така,ако дойдат семейство млади все още без деца и двамата бачкат на пълен ден,тогава нещата са по-розови,но иначе-тц.
За мен добре уреден точно в Германия може да е един български хирург,инженер,някакъв артист уникален,спортист силен в своя спорт,дизайнер .....това са.Всичко друго просто живее ,на малки групи пак само българя-тоест нулева интеграция и шанс да се слееш с местни,имаш пари колкото да си много добре нахранен,да не врътваш кранчето на газта а да се разкарваш по потник зимата,да си облечен с мАдерните западни марки да си покриваш месечните фактури,да търкаляш някой кош по пътищата и ..... това е.А това ли е смисления живот???
Иначе това че можеш да си купиш хубави и маркови нещица особено на намаленията,че сатурна и медиамаркета са пълни с техника и правят редовно отлични промоции ,че има социално групирани хранителни хипермаркети и можеш да се храниш и за 400 и за 1400 евро на месец според зависи колко си претенциозен,това да.НО си оставаш винаги чужд и не на място.Всеки си решава за колко да се продаде.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JOTTO_DEL » 10 Окт 2013, 19:19

rosendaal написа:Няма как да не се съглася с ukelichko ,че 2000 евро са малко за да имаш ''бял'' живот по всички разбирания на думата.
Съжалявам че нямам право да сканирам една оферта за Ф10,520д,М пакет,бяла, при първоначална 12.800 евра остават 36 месеца по 950 .Миналата седмица правихме конфигуратора.Актуална е с една дума.Е как,JOTTO_DEL ,с 2000 евра твоите познати си взимат чисто нови и то точно БМВта?????

Колега и аз се чудя как смогват да изплащат и кола и жилище, но явно става и си карат новите коли. Съвсем скоро един бивш колега си взе чисто нов Голф за 16хил.евро(вноска на месец от 300евро с пълно каско и ГО), а взима към 1300-1400евро. Тук особенното, е че ако имаш постоянен трудов договор ще ти дадат всичко на изплащане. Иначе за пример ще дам моята банка ми дава кредит до 50хил.евро със срок на погасяване 8год. което прави по 600евро на месец(хората решили, че мога да се справя с погасяването и си предлагат услугите). Аз си гледам моята паница, че имам един закон тук "в чужбина се пази от Българин" не веднъж съм си патил. Иначе аз живея с приятелката ми и тя работи на пълен работен ден и ни стигат парите, но ние сме тук да постигнем една цел и след това да може да се върнем в България и да я осъществим и до 2-3години мислим за връщане.

Иначе виж колко върви на изплащане 320д с 6000евро първоначална http://www.bmw.de/de/topics/gebrauchtfahrzeuge/gebrauchtwagenboerse.html точно 265евро на месец при 2000евро доход не е невъзможно.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 10 Окт 2013, 19:30

JOTTO_DEL написа:
rosendaal написа:Няма как да не се съглася с ukelichko ,че 2000 евро са малко за да имаш ''бял'' живот по всички разбирания на думата.
Съжалявам че нямам право да сканирам една оферта за Ф10,520д,М пакет,бяла, при първоначална 12.800 евра остават 36 месеца по 950 .Миналата седмица правихме конфигуратора.Актуална е с една дума.Е как,JOTTO_DEL ,с 2000 евра твоите познати си взимат чисто нови и то точно БМВта?????

Колега и аз се чудя

Не се чудете колеги. Единствения начин да правиш "хватката" е да мизерстваш и/или да правиш компромиси. Най-често с храна, поне аз това съм виждал. Отиваме на обяд. Всички си поръчваме нормално някаква стабилна храна, нашия "само супичка". Няма нещо за пиене, няма десерт. Иначе Е60-ка кара. Дизелова от първите Е6-ки, но цитирам го "все пак е Е60-ка" :mhihi: Другия с Е90(бензиново, голо, като пушка без грам екстра, пак от първите) пък набива 2-3 пакета вафли Боровец да го държат сит цял ден :mhihi: Живее с още 4-ма ли 5-ма пръча, само и само да плащат под 70-80лв. наем на месец. Крадат нета и кабелната от комшиите си. Ама Е90 кара иначе :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 10 Окт 2013, 21:26

JOTTO_DEL написа:Какво те интересува за Франкфурт? Работа, жилище(в предишният ми пост съм написал някой ориентировъчни разходи), начин на живот и т.н. Вече повече от 3год. съм тук и през какво ли не преминах

интересува ме най-вече каква е социалната нагласа към белите емигранти. Щото в бавария например са ебаси злобите. Знам че във Франкфурт има над 30 000 студенти, тва поразчупило ли ги е малко или?
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 10 Окт 2013, 21:37

Нека и аз изкажа мнение по темата. Живях в Германия 9 години. Отидох като студент, извадих късмет, намерих си хубава работа, от която хем можех да се издържам (доста прилично) хем не ми пречеше на ученето. Живота си вървеше добре, докъм 6-тата година ми минаваха мисли да остана там след като завърша, шефът ми (много разбран човек) ми подхвърляше предложения за работа след като завърша. В един момент (случайно или не след едно прибиране в България за две седмици) нещо в мен се пречупи, писна ми от всичко там и мислех само за момента, в който ще се махна. Едва дочаках да си напиша дипломната работа, предадох я 2 месеца преди крайния срок, оставих им 5 евро за пощенски разходи за да ми пратят дипломата по пощата до България и се завърнах тук. Мои познати по същото време взеха немско гражданство и аз имах възможност да кандидатствам, но не исках и да чуя за подобно нещо. Това беше преди 4 години. Не съжалявам и нямам намерение да се връщам там или да ходя пак в чужбина, освен на екскурзия. :) Ако пък е за някаква работа за 1500-2000 евро на месец (гледам колегите споменават Макдоналдс), съвсем не си струва. Мога да те разбера някой, който отива временно с някаква цел - да учи, да събере определена сума пари и т.н. Но да отидеш за постоянно трябва много, много сериозно да се замислиш преди да се решиш на подобна стъпка. Преди няколко дни говорих с мой много добър приятел, който тогава взе немско гражданство и остана там. Идния март мисли да се прибира окончателно. Каза ми: "Откакто станах германец на хартия, се чувствам още по-зле. Осъзнах, че това не променя абсолютно нищо и си оставам чужденец. Просто не мога да си изживея живота, чакайки следващата отпуска да се прибера в България." Малко се отплеснах, но идеята ми е - помисли първо за чисто човешките аспекти на едно преместване в чужбина и едва тогава за битовизмите.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата