Въпрос за Германия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Въпрос за Германия

Мнение от drago_pavlov » 15 Окт 2013, 14:59

Petrolhead написа:но в България имаш възможност ако си добър да постигнеш много. за разлика от чужбина.

:ahah: :ahah: :ahah:
Tи това сериозно ли го написа???
Леле, колко заблудени хора има в милата ни родина...

Petrolhead написа:ще ви дам един пример.
същия швейцарец, в радиус от 25 километра около фирмата му в швейцария има 2100 фрези за обработка на метал.
не съм сигурен че в цяла Южна България има толкова.

ако решиш да произвеждаш нещо в Швейцария ще си човека с 2101 фреза......
къде е по-добре да започнеш бизнес?

Това гениално умозаключение за съвременната индустрия те дефинира като втория Хенри Форд, минимум :yes:
Толкова много неща има (освен броя на фрезите :mhihi: ), за които дори не подозираш, че чак ще ти се завие свят...
Ама е лесно така да се говори... След като инвестираш в някакъв бизнес (да не говорим за производство) пак ще си говорим :winky:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 15 Окт 2013, 15:46

Petrolhead написа:ако беше лесно и всеки можеше да го направи, всички щяха да са милионери и от там инфлация и..... пак комунизъм.

не е лесно

За леснотия никой не говори мисля. Ясно е, че за да постигнеш много трябва да работиш много...в белите държави.

Petrolhead написа:...но в България имаш възможност ако си добър да постигнеш много...

Дай някакъв реален пример от БГ, не от Швейцария, на някой постигнал много сам самичък със собствени пари. Без "бутане", без връзки, без чужди пари(пък били то и дадени/оставени от роднини).

Petrolhead написа:...за разлика от чужбина...

Не обобщавай всички държави само в едно "чужбина". Защото едно е да се пробваш в Германия, Великобритания и САЩ, съвсем друго е в Нигерия, Таджикистан и т.н.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 15 Окт 2013, 16:37

независимо дали вярваш, че можеш или не можеш си прав :mrgreen: - Хенри Форд

някои хора винаги виждат чашата празна, всичко е в ума.. просто много не оценят това, което имат (здраве)

не ми се иска да живеем в държава, където само борбените и нахалните живеят добре, но ако не я променим самите ние няма да има България.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e30 & e36

Мнение от driftxtreme » 15 Окт 2013, 17:03

Момчето два пъти помоли изрично да пишат запознати хора и по въпроса точно :dunno: Ама винаги ще се намери някой да ти дава наклон на ..........
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 15 Окт 2013, 19:05

taratora написа:
Petrolhead написа:ако беше лесно и всеки можеше да го направи, всички щяха да са милионери и от там инфлация и..... пак комунизъм.

не е лесно

За леснотия никой не говори мисля. Ясно е, че за да постигнеш много трябва да работиш много...в белите държави.

Petrolhead написа:...но в България имаш възможност ако си добър да постигнеш много...

Дай някакъв реален пример от БГ, не от Швейцария, на някой постигнал много сам самичък със собствени пари. Без "бутане", без връзки, без чужди пари(пък били то и дадени/оставени от роднини).

Petrolhead написа:...за разлика от чужбина...

Не обобщавай всички държави само в едно "чужбина". Защото едно е да се пробваш в Германия, Великобритания и САЩ, съвсем друго е в Нигерия, Таджикистан и т.н.

реален пример са всички добри програмисти в България.
не тези в големите фирми, а наистина добрите. заплатите са им над 5000 на месец. и го постигат тихо, кротко с много работа и учене.

а се деля от другите, не защото съм много хитър, а защото вярвам, че със собствени сили мога да постигна нещо значимо.

и освен това живея на село, така че знам за какво иде реч. хората по селата не са бедни защото няма работа. бедни са защото така им изнася.

реален пример. човек от селото, занимава се със строителство. викнах го да ми каже цена да ми стегне гаража, малко измазване, малко боядисване за 2-3 дена работа. юнака ми обяви цена от 500 лева без материалите. е не ми оправи гаража и сега пак реве, че няма работа.
дали наистина е така?
имам подобни случки много и всичките само доказват, че хората са бедни защото са мързеливи, не защото няма работа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 15 Окт 2013, 19:10

Гледам,че темата е тръгнала в съвсем друга посока и не виждам смисъл и полза повече да се пише в нея!Явно в последния си пост съм писал на някакъв неразбираем език и една част от колегите не са ме разбрали.Моля модераторите на форума да заключат темата!Ако ми трябва още информация ще пиша към колегите които са се включили по темата на лично :yes:
Още веднъж искам да благодаря на всички които се включиха по темата и ми дадоха ценна информация!
Успех Ви пожелавам :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 16 Окт 2013, 13:25

shark1986 написа:Гледам,че темата е тръгнала в съвсем друга посока и не виждам смисъл и полза повече да се пише в нея!Явно в последния си пост съм писал на някакъв неразбираем език и една част от колегите не са ме разбрали.Моля модераторите на форума да заключат темата!Ако ми трябва още информация ще пиша към колегите които са се включили по темата на лично :yes:
Още веднъж искам да благодаря на всички които се включиха по темата и ми дадоха ценна информация!

Ами те тези които не ти отговориха конкретно ти казаха най-много. Дано да си разбрал. Иначе ти нищо не пита и нищо не ти отговориха. Сега разбирам защо на някой хора им стигат 1000 евро. И за да напиша нещо конкретно по темата, ще задам въпросите вместо теб:
1. Система на здравеопазване в Германия - как да се регистрираме, кокретни стъпки.
2. Как да си извадя осигурителен номер или както там му викат шибаните Шваби
3. Банкова сметка - необходима ли е за започване на работа ( в Англия е) и как се изважда, конкретна банка и стъпки
4. Документи които се признават в Германия и трябва ли легализация и превод( за кранисти например в някой фирми не е нужен превод на удостоверението)
5. Сектори в икономиката в които има незаети места и се наемат легално чужденци.
6.Автомобил, ама не цени на изтърбушени курници а такси и застраховки, цени, регистрация, изваждане на германска шофьорска книжка, конкретни стъпки цени.
7. Какво не трябва да правим в Германия, например в някой щати на САЩ не се толерира паркирането на задна скорост. Също пак там парите в магазина се подават в ръката на продавача, иначе се счита за неуважение. Такива работи...обичаи, традиции, празници, ако някой местен немец те покани на гости какво да носиш и т.н.
8. Създаване на кредитна история в Германия, какво да правиш и какво да не правиш. Все пак една златна Виза те прави бял човек в очите на продавача а и когато имате деца с приятелката ти и се интегрирате, ще ви трябва собствена къща а едва ли ще имате половин милион евра спестени :lol:
9. Как се наема квартира и може ли от новопристигнал, конкретни стъпки, име на агенция в конкретен град.
10. Система на образование в Германия или как да си запишем децата на училище.
11. Стъпки за придобиване на гражданство.
И така темата ще стане полезна......Иначе ако си взема палатката, джипа, ножа, компаса, въже и магнезиевата запалка, мога да оцелея в швабските планини и с 10 евра на месец. Ще си запаля огън, ще си убия животно.....
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от shark1986 » 16 Окт 2013, 15:07

Ами аз като видях на къде тръгват нещата реших да питам на лично тези които се включиха по темата!То тръгна едно убеждаване колко било зле в чужбина,че щяло да ме гони носталгията,а други ме съветваха да си остана в България защото ако всеки се махне от тук нямало да я има България.Или ти казваш,че точно те са ми били най полезни? :mhihi: И къде съм споменал,че цял живот ще работя за 1000 евро?Сигурно тия където отначало са почнали за 1500-2500 евро се броят на пръсти.Разбрах,че форумни нинджи има навсякъде и просто те гледат не да са полезни на някой със нещо,а гледат да ти осерат темата.Аз някъде да съм питал за съвет дали да заминавам или не?Но имаше колеги които се юрнаха да ми обясняват колко хубаво било в България и какви добри шансове за успех и бизнес има тук :mhihi:Вие все още ли вярвате на тия приказки?Извинявам се но аз вече отдавна не вярвам!
Иначе браво на въпросите които си задал вместо мен.Надявам се поне на тия твои конкретни въпроси да получим конкретни отговори така както си ги задал по точки от някой който е наясно със нещата :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 16 Окт 2013, 19:51

и аз много искам да прочета отговорите на зададените от ukelichko въпроси (може би без първия, там съм наясно)
Много добре зададени!
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

Аватар
Кара: '74 3.0CSi
Мечтае да кара: made by pininfarina
Детайли за колата: винаги над 200 к.с.

Мнение от rosendaal » 16 Окт 2013, 20:20

Няма смисъл да разчиташ всеки да ти пише от своята гледна точка.Ето ти вярното място от където да черпиш инфо.Има и препратки към съответните сайтове на институции.
http://www.arbeitsagentur.de/EN/zentraler-Content/Arbeiten/MB7-Beschaeftigung-ausl-AN-EN.pdf
Имай в предвид че засега до 1 юни 2014 ние българите сме третирани като не съвсем европейски граждани по отношение трудовите си права и възможности.И дано това засега си остане само до тогава,защото Меркел пак е на власт и това не е добре.
Но прочети си всичко в сайтовете,има отделни секции които важат за България,Румъния и Хрватска.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 520i e39
Мечтае да кара: Alpina B12 5.7 Coupe
Детайли за колата: M52B20

Мнение от Denischo » 16 Окт 2013, 20:43

Последния ми отговор в тази тема : Petrolhead явно не си ме разбрал, просто ти дадох пример как стоят нещата от единственното ми заминаване там. :) Аре сега като много знаеш ми обясни как като съм студент редовна форма в България ще работя и ще уча, при положение, че в нашия университет държат доста на присъствието ? И какви са ми вариантите ? Да заеба работа в България, докато уча, или да заеба ученето ??? На каква работа може да се хване момче на 21 години без кой знае какъв опит в България, за 3 месеца, за да си изкара прехрана и да има пари за ходене на лекции и т.н. ? Явно аз съм глупак, че съм се сакатил по 10 часа на ден съм си късал гъза да влача арматура само и само като се върна в България няколко месеца да не мисля с какво ще си платя наема и какво ще ям ? Ако знаеш за някаква работа в България, която да мога да я карам с ученето сподели и на мен ще ми е по-добре тука да съм си с приятели и близки вместо да се мъча да уча език, за да мога да си поискам хляб..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 16 Окт 2013, 21:13

През това което съм минал и съм компетентен:
1. Регистрацията за здравна е елементарно. Избираш си застраховател и отиваш(аз съм при АОК). Важното е да имаш работодател, че иначе ако си самоосигоряващ e доста скъпо(около 150евро до колкото си спомням, за студенти около 70евро).
2. Този номер се нарича "Sozialversicherung" и отново се изкарва лесно. Пак се издава от където и здравната осигоровка (в моя случай АОК). В тази застраховка се вкл. още Пенсиона застраховка, застр. за безработица и още 2-3 застраховки.
3. Може да дадеш банкова сметка на приятел само да е в Германия сметката разбира се(това не препоръчително). Ако ще си издаваш твоя сметка, някой банки искат да имаш работодател други искат да знаеш добре немски, но има и банки без никакви изисквания освен да имаш регистрация в Германия.
4. Зависи в коя сфера ще ти трябват документите. Голям плюс е да ги имаш легализирани, а това кой ще ги признае и кой не вече е друг въпрос. Тук има камара на занаятчийте и там се отива с нужните документи и се чака отговор дали ти се признават и в Германия. За дипломи за образувание се пита дадения университет и те отговарят дали важат при тях.
5. Еми има доста сектори, като по мой впечетления са: Програмисти, инженери(особено в автомобилостроенето), обслужващата сфера(тук най-бързо и лесно става, но и заплащането е по-ниско). Общо взето има доста голям избор и навсякъде се търсят хора.
6. Немска книжка се изкарва лесно. Струва 40евро и си оставяш БГ книжката при тях и получаваш немска. Предимство е да си с БГ книжка, защото ако нарушиш правилата имат право само да те глобят без да взимат точки. За кола е важно следното. Първо колкото е по-нова толкова е по-малък данъка и застраховката. Второ тук застаховката се изчислява според опитът ти като шофьор, но с това правило да си имал на твое име автомобил. Всяка година ти пада застраховката, но е важно да не си правил катастрофи и виновен да не си ти(ако не е по твоя вина е ок). Няколко примера, който знам за цени като нов шофьор в Германия.
Застраховка на БМВ 318и 1997г. около 700евро без каско, данък 120евро.
Застраховка на Голф 1,2тси 2012г. около 800евро с пълно каско, данък 30евро.
Застраховка на БМВ 320д 2013г. около 1400евро с пълно каско(тук моя познат има 10год. стаж в Германия и затова е толкова иначе за нов шофьор ще е поне 2500евро), данък 190евро.
Застраховка на БМВ 330д 2001г. около 1050евро без каско, данък 460евро
Застраховка на Пежо 206 1,1 2002г. около 600евро без каско, данък 70евро.
7. Бих казал, че ако си възпитан човек няма да имаш проблеми с полиция, съд и т.н. Важно е да си плащате сметките на време, защото веднага влизате в една черна статистика на "Schufa", а там всички работодатели, банки и институции могат да видят дали имате задължения и дали сте редовен платец. Много е важно и да нямаш проблеми в Полицията, защото тук всеки работодател ще ви игнорира като види това нещо. Всяка област си има различни традиции, празници и т.н. Тук не мога да помогна с повече.
8. Кредит, най-важното е да не си в "Schufa" да дължиш нещо иначе забрави за кредит. Лихви почват от 3% до към 10% зависи от банката и срока на кредита. Според доходът ти банката ще ти каже колко може да ти отпусне за какъв срок. При моя доход 1500евро(без този на приятелката) банката ми дава до 50 000евро потребителски кредит.
9. Новопристигнал 99% не може да си намери квартира. Трябва поне да има договор с работодател за да кандидатства за жилище.
10. За училище, ясли нямам инфо(нямам деца все още).
11. Гражданство се придобива като имаш 8год. регистрация в Германия и съответно да владееш немски на ниво В1 + тест на основновните години от историята на Германия.

Гледах да съм максимално кратък и ясен. Разбира се има много неща и примери, който мога да напиша, но ще ми трябва цял ден. :D
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от shark1986 » 16 Окт 2013, 22:24

JOTTO_DEL написа:През това което съм минал и съм компетентен:
1. Регистрацията за здравна е елементарно. Избираш си застраховател и отиваш(аз съм при АОК). Важното е да имаш работодател, че иначе ако си самоосигоряващ e доста скъпо(около 150евро до колкото си спомням, за студенти около 70евро).
2. Този номер се нарича "Sozialversicherung" и отново се изкарва лесно. Пак се издава от където и здравната осигоровка (в моя случай АОК). В тази застраховка се вкл. още Пенсиона застраховка, застр. за безработица и още 2-3 застраховки.
3. Може да дадеш банкова сметка на приятел само да е в Германия сметката разбира се(това не препоръчително). Ако ще си издаваш твоя сметка, някой банки искат да имаш работодател други искат да знаеш добре немски, но има и банки без никакви изисквания освен да имаш регистрация в Германия.
4. Зависи в коя сфера ще ти трябват документите. Голям плюс е да ги имаш легализирани, а това кой ще ги признае и кой не вече е друг въпрос. Тук има камара на занаятчийте и там се отива с нужните документи и се чака отговор дали ти се признават и в Германия. За дипломи за образувание се пита дадения университет и те отговарят дали важат при тях.
5. Еми има доста сектори, като по мой впечетления са: Програмисти, инженери(особено в автомобилостроенето), обслужващата сфера(тук най-бързо и лесно става, но и заплащането е по-ниско). Общо взето има доста голям избор и навсякъде се търсят хора.
6. Немска книжка се изкарва лесно. Струва 40евро и си оставяш БГ книжката при тях и получаваш немска. Предимство е да си с БГ книжка, защото ако нарушиш правилата имат право само да те глобят без да взимат точки. За кола е важно следното. Първо колкото е по-нова толкова е по-малък данъка и застраховката. Второ тук застаховката се изчислява според опитът ти като шофьор, но с това правило да си имал на твое име автомобил. Всяка година ти пада застраховката, но е важно да не си правил катастрофи и виновен да не си ти(ако не е по твоя вина е ок). Няколко примера, който знам за цени като нов шофьор в Германия.
Застраховка на БМВ 318и 1997г. около 700евро без каско, данък 120евро.
Застраховка на Голф 1,2тси 2012г. около 800евро с пълно каско, данък 30евро.
Застраховка на БМВ 320д 2013г. около 1400евро с пълно каско(тук моя познат има 10год. стаж в Германия и затова е толкова иначе за нов шофьор ще е поне 2500евро), данък 190евро.
Застраховка на БМВ 330д 2001г. около 1050евро без каско, данък 460евро
Застраховка на Пежо 206 1,1 2002г. около 600евро без каско, данък 70евро.
7. Бих казал, че ако си възпитан човек няма да имаш проблеми с полиция, съд и т.н. Важно е да си плащате сметките на време, защото веднага влизате в една черна статистика на "Schufa", а там всички работодатели, банки и институции могат да видят дали имате задължения и дали сте редовен платец. Много е важно и да нямаш проблеми в Полицията, защото тук всеки работодател ще ви игнорира като види това нещо. Всяка област си има различни традиции, празници и т.н. Тук не мога да помогна с повече.
8. Кредит, най-важното е да не си в "Schufa" да дължиш нещо иначе забрави за кредит. Лихви почват от 3% до към 10% зависи от банката и срока на кредита. Според доходът ти банката ще ти каже колко може да ти отпусне за какъв срок. При моя доход 1500евро(без този на приятелката) банката ми дава до 50 000евро потребителски кредит.
9. Новопристигнал 99% не може да си намери квартира. Трябва поне да има договор с работодател за да кандидатства за жилище.
10. За училище, ясли нямам инфо(нямам деца все още).
11. Гражданство се придобива като имаш 8год. регистрация в Германия и съответно да владееш немски на ниво В1 + тест на основновните години от историята на Германия.

Гледах да съм максимално кратък и ясен. Разбира се има много неща и примери, който мога да напиша, но ще ми трябва цял ден. :D

JOTTO_DEL точен както винаги :yes: :bchug:Не съм се и съмнявал,че точно ти ще отговориш на конкретни зададени въпроси :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 16 Окт 2013, 22:46

shark1986 написа:JOTTO_DEL точен както винаги :yes: :bchug:Не съм се и съмнявал,че точно ти ще отговориш на конкретни зададени въпроси :)

Бях се зарекъл да не пиша, защото не искам да си налагам мнението на никой, а и темата дръгна в друга посока. Пиша и казвам само това, което съм видял, преживял и т.н. С каквото мога помагам, не задължавам никой да ми вярва и както и не мога да гарантирам, че нещата в твойте очи ще са същите като дойдеш в Германия. Всеки си има различни виждания, очаквания и цели. Желая ти успех независимо дали ще дойдеш в Германия, ако има нещо с което мога още да ти помогна ми пиши на л.с. ;)

Поздрави
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

Дон Хуан де Маркофф
Аватар
Кара: Е30 cardio,Е39,Е36 combainero
Мечтае да кара: X6 cabrio

Мнение от B U L L I » 17 Окт 2013, 0:05

shark1986 написа:Гледам,че темата е тръгнала в съвсем друга посока и не виждам смисъл и полза повече да се пише в нея!Явно в последния си пост съм писал на някакъв неразбираем език и една част от колегите не са ме разбрали.Моля модераторите на форума да заключат темата!Ако ми трябва още информация ще пиша към колегите които са се включили по темата на лично :yes:

:yes:
ИзображениеИзображение
http://bayern-bulgaria.net/
"към крайно тежките заболявания се прилагат крайно тежки форми на лечение!"
71% от повърхността на Земята е покрита от вода… Останалата площ се покрива от Мануел Нойер.

Предишна

Назад към Извън Темата