Данъкът на автомобила отпада

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Re: Данъкът на автомобила отпада

Мнение от xerial » 21 Окт 2013, 15:36

speeder88 написа:
horhef написа:
xerial написа:Като идея не е лошо, но горивото става 3.20 - 3.50 поне... После да не мрънкаме заради скъпото гориво :bang:

Точно така. няма да поскъпне с 5-10ст. и 20 няма да е. Ще ни отрежат главите. А какво ще стане с чужденците и те ли ще плащат данък?

Щом карат, ще плащат!

И тва не е така защото БГ се взима на един дъх с 1 резервоар - транзит газ и никой няма да зарежда тука ;)
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от GecataBMW-E46 » 21 Окт 2013, 15:40

Добре де мойта кола е регистрирана на инвалид,данък не плащам,ако го приемат тоя закон ще се начислява ли данък върху горивото?

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Окт 2013, 15:42

xerial написа:
speeder88 написа:
horhef написа:
xerial написа:Като идея не е лошо, но горивото става 3.20 - 3.50 поне... После да не мрънкаме заради скъпото гориво :bang:

Точно така. няма да поскъпне с 5-10ст. и 20 няма да е. Ще ни отрежат главите. А какво ще стане с чужденците и те ли ще плащат данък?

Щом карат, ще плащат!

И тва не е така защото БГ се взима на един дъх с 1 резервоар - транзит газ и никой няма да зарежда тука ;)

остава им привилегията да плащат винетки :mrgreen:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 21 Окт 2013, 15:51

GecataBMW-E46 написа:Добре де мойта кола е регистрирана на инвалид,данък не плащам,ако го приемат тоя закон ще се начислява ли данък върху горивото?

Това е малко тънък момент... Или ще трябва да представяш документ за инвалидност или по някакъв начин на края на годината да ти се възстановява сумата.

ПП. сега се сещам, че по този начин ако на инвалидите им се опрощава данъка те ще почнат да "въртят" най-много.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 21 Окт 2013, 16:06

Това никога не може да се случи. Аболютни глупости, даже ми е чудно как точно Кадиев стоял зад идеята. Не е възможно да бъде такъв закон в настоящия си вид.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 21 Окт 2013, 16:17

Да на някои ще им излезе по-евтино така, но нека не забравяме, че по тази схема ще има 100% събираемост на данъка. Сега има едва 35-40% събираемост и то най-вече от колите с най-нисък данък. Като има 100% събираемост, ще има и повече парички за пътища и всички ще сме щастливи от това.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: сред идиоти.
Мечтае да кара: e31 850csi

Мнение от skipper » 21 Окт 2013, 16:17

sh1n3 написа:Има някаква известна логика в законопроекта, но личното ми мнение че ще стане по скъпо ако се прибави към бензина.

Ако сметнем, че данъка за една кола 8-15 годишна данъка и е 200 лева. И на година навърта около 20 000 километра с среден разход 8.0.Ще и са нужни 1600 литра гориво на цена от 2.60 средна ще плати 4160 на година за гориво с увеличение от 0.05 стотинки ще плати с 208 лева повече за гориво.

С едно изречение. Би било еднакво за средностатистическия гражданин, но има много автомобили който са служебни и се навъртат много повече км. за една година. Съответно има и доста който данъка им е много по висок от този който биха платили в литри бензин.

Лек ден колеги.

Предложението е много добро и го подкрепям .
Ето и малко логика - караш стара кола -->> гори много -->> повече вредни емисии -->> плащаш си повече ; караш съвременна кола -->> по-икономична -->> по-малко вредни емисии -->> плащаш по-малко . Караш 5-6000 километра на година ( много такива случаи има ) , но трябва да си платиш целия данък , а така ще бъде както трябва да бъде - караш много , замърсяваш много и съответно плащаш много . Всички ще си плащат данъка така -->> повече пари за инфраструктура -->> по-добри пътища :yes:
Oo (|||)(|||) oO
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 323Ci

Мнение от sh1n3 » 21 Окт 2013, 16:25

skipper написа:
sh1n3 написа:Има някаква известна логика в законопроекта, но личното ми мнение че ще стане по скъпо ако се прибави към бензина.

Ако сметнем, че данъка за една кола 8-15 годишна данъка и е 200 лева. И на година навърта около 20 000 километра с среден разход 8.0.Ще и са нужни 1600 литра гориво на цена от 2.60 средна ще плати 4160 на година за гориво с увеличение от 0.05 стотинки ще плати с 208 лева повече за гориво.

С едно изречение. Би било еднакво за средностатистическия гражданин, но има много автомобили който са служебни и се навъртат много повече км. за една година. Съответно има и доста който данъка им е много по висок от този който биха платили в литри бензин.

Лек ден колеги.

Предложението е много добро и го подкрепям .
Ето и малко логика - караш стара кола -->> гори много -->> повече вредни емисии -->> плащаш си повече ; караш съвременна кола -->> по-икономична -->> по-малко вредни емисии -->> плащаш по-малко . Караш 5-6000 километра на година ( много такива случаи има ) , но трябва да си платиш целия данък , а така ще бъде както трябва да бъде - караш много , замърсяваш много и съответно плащаш много . Всички ще си плащат данъка така -->> повече пари за инфраструктура -->> по-добри пътища :yes:

И обратното - Караш сравнително нова кола с голям дизелов мотор / ремап, махнати катализатори / -->> гори малко -->> замърсява много -->> плащаш малко според това че вече няма да зависи от обем на мотора.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 21 Окт 2013, 16:26

520i написа:Това никога не може да се случи. Аболютни глупости, даже ми е чудно как точно Кадиев стоял зад идеята. Не е възможно да бъде такъв закон в настоящия си вид.

Точно, най-малкото защото, сега данък МПС отива директно по сметката на общината. Ако я приемат тази, бих казал поредна глупост на настоящето правителство, то парите отиват в националния бюджет и от там как ще се разпределят е ясно - ако кмета е наш човек, има пари, ако е от друга партия, д*ха супата.
Не Мы такие, Жизнь такая

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Окт 2013, 16:31

Да бе, да. Ами с нова кола като въртиш повече километри какво правим? Аз ли трябва да плащам данъка на един дядка с Жигули, който го изкарва веднъж в месеца? На всичко отгоре един такъв преди 5 години ми излезна без да се огледа и ме удари. Отивал до магазина, иначе не карал. :bang:
Аз карам по 120 000 км. годишно със Зафира 2007-ма, Евро 4 на метан, която нито замърсява като бензинка, нито като дизел, та с този пробег защо трябва да плащам данъка на Пенчо, Събчо, Любчо и т.н. като сега данъка ми е към 20 лв? От какъв зор ще давам по 2000???
Това не може да стане, всички бакшиши от страната ще бликираме парламента, но ще летят павета и гаечни ключове, болтове и каквото има.
Няма да го приемат този идиотизъм.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 323Ci

Мнение от sh1n3 » 21 Окт 2013, 16:31

stefanoff написа:
520i написа:Това никога не може да се случи. Аболютни глупости, даже ми е чудно как точно Кадиев стоял зад идеята. Не е възможно да бъде такъв закон в настоящия си вид.

Точно, най-малкото защото, сега данък МПС отива директно по сметката на общината. Ако я приемат тази, бих казал поредна глупост на настоящето правителство, то парите отиват в националния бюджет и от там как ще се разпределят е ясно - ако кмета е наш човек, има пари, ако е от друга партия, д*ха супата.

Съгласен съм с това, че отново ще има " наши и ваши "

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 21 Окт 2013, 16:55

sh1n3 написа:
stefanoff написа:

Съгласен съм с това, че отново ще има " наши и ваши "

Ето затова трябва да настояваме за пълна прозрачност на разпределенията, достъп до информация и т.н.
BMW Power ACM написа:Да бе, да. Ами с нова кола като въртиш повече километри какво правим? Аз ли трябва да плащам данъка на един дядка с Жигули, който го изкарва веднъж в месеца? На всичко отгоре един такъв преди 5 години ми излезна без да се огледа и ме удари. Отивал до магазина, иначе не карал. :bang:
Аз карам по 120 000 км. годишно със Зафира 2007-ма, Евро 4 на метан, която нито замърсява като бензинка, нито като дизел, та с този пробег защо трябва да плащам данъка на Пенчо, Събчо, Любчо и т.н. като сега данъка ми е към 20 лв? От какъв зор ще давам по 2000???

Аз съм напълно съгласен, че газта и метана не замърсяват, затова те може да са със минимална ставка на литър.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 21 Окт 2013, 17:14

Ако да предположим имам 20 дачии логан, служебни, въртящи по около 200км на ден всяка какво правим? Плащам данъка на жигулите от 7 села взети заедно? Не е възможно това да се случи. Приемат ли такъв закон всички куриерски, транспортни фирми и т.н. си заминават. Даже всяка фирма с повече от 5 коли автопарк.
А като дойде чужденеца какво правим? И той ли плаща по 3.50лв за литър? И той ли ще дължи данък? Глупости.
А всичките трактори, сеячки, комбайни?
Голяма част от индустрията използва горива, но не за да "сипва бензин на колите", а за всякакви машини, генератори и т.н. То те верно че от разни ведомствени бензиностанции сипват, ама пак не ми се вижда как ще стане.
Като сипя за 3.50лв литъра, как това левче което би трябва да е данък ще отиде в бюджета на общината ми? От бензиностанцията ще го пратят? Ако колата ми е регистрирана в София, а пък заредя в Бургас? Къде ще ми отиде левчето за литър?
А с такситата какво правим? Удряме им по левче отгоре на литър, а те после ни удрят по 2лв на километър?
И най-важното, да не забравяме че за добро или лошо сме в ЕС. Такъв закон би противоречил на поне 30 европейски директиви.
Абсурд такъв закон да бъде приет.

П.С. Ако Мтел да речем имам минимум 200 от тия малкити и грозните Шеврлотет спарк. Харчат малко, нови са, малко вредни емисии и т.н., но ако им увеличиш бензина с левче за литър и да минават по 200км на ден, става много дебела сметката. Да речем харчат по 5/100 или 10 литра на ден х 1лв= 10лв на ден х 200 коли= 2000лв на ден х 240 работни дни в годината= 480 000лв на година данък САМО за коли. После от вас ще ги търсят тези пари и освен, че ще плащате по-скъп бензин, ще плащате и по-скъпи телефонни сметки. Айде сега добавете и Кока-Кола, ЕВН,ЧЕЗ.... и още 10 000 други фирми. Друго тесто са полиция, пожарна, линейки
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 21 Окт 2013, 18:20

И кво правят хората със стари гробници и данък 20-30лв? При разход 15/100 не ми се мисли колко по 20-30лв ще платя за по-скъпото гориво :kuku:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Мнение от Rosendo » 21 Окт 2013, 18:37

Както е нормално всякакви мнения и всякакви гледни точки. Ето как виждам аз нещата като човек който е от двете страни на “барикадата“
Имам две коли регистрирани в една и съща община.

1.БМВ Е46 330- 231к.с. / 6-7 хиляди км. годишно / 700лв. годишен данък.
2.ОПЕЛ АСТРА “Ф“ 1,6 75 к.с. / около 25 хиляди км. годишно / 20лв. годишен данък.

Мисля че с новият закон ще бъде по правилно разпределението коя кола колко данък да плаща.
Пак казвам че това е лично мнение и на ангажирам никого.
Поздрави

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата