Кой е с предимство?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Кой е с предимство?

Мнение от Kris » 31 Окт 2013, 17:38

ACCELERATOR написа:
Nasko_ написа:
ACCELERATOR написа:]

Колега, един бърз проверочен не би ти бил излишен :) Нищо лично разбира се :)
Ключовите думи са точно тези които не си подчертал! А именно, че при несъответствие, относно предимството, водачите са длъжни да се съобразяват със светофара!
Прочети добре, помисли и тогава пиши! :)

Най-обичам някой "умник" да ми казва да мисля. ОК, застанали сме аз и ти, аз съм на главния път, искам да завия, а ти - в локалното. Светва ни зелено И НА ДВАМАТА, ок, съобразили сме се със светофара - тръгваме, обаче все един трябва да мине пръв, иначе ще се блъснем. Оттам нататък какво правим, при положение, че ти си на път БЕЗ ПРЕДИМСТВО според знака?

Удряте се, не се разбирате за вината, викате КАТ и после на теб ти пишат акт за отнемане на предимство и ПТП.

Твоя знак за предимство важи ако продължаваш направо, след като си напуснал пътя (момента в който завиваш) вече си на друг път и понеже няма как да снаеш какви знаци или светофар има колегата, той ти се пада дясно-стоящ и съответно ти си му отнел предимството.

И те така.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 31 Окт 2013, 17:52

Kris написа:
ACCELERATOR написа:
Nasko_ написа:

Ключовите думи са точно тези които не си подчертал! А именно, че при несъответствие, относно предимството, водачите са длъжни да се съобразяват със светофара!

Най-обичам някой "умник" да ми казва да мисля. ОК, застанали сме аз и ти, аз съм на главния път, искам да завия, а ти - в локалното. Светва ни зелено И НА ДВАМАТА, ок, съобразили сме се със светофара - тръгваме, обаче все един трябва да мине пръв, иначе ще се блъснем. Оттам нататък какво правим, при положение, че ти си на път БЕЗ ПРЕДИМСТВО според знака?

Удряте се, не се разбирате за вината, викате КАТ и после на теб ти пишат акт за отнемане на предимство и ПТП.

Твоя знак за предимство важи ако продължаваш направо, след като си напуснал пътя (момента в който завиваш) вече си на друг път и понеже няма как да снаеш какви знаци или светофар има колегата, той ти се пада дясно-стоящ и съответно ти си му отнел предимството.

И те така.

Абе вие ме удивлявате бе. ОК, да речем, че моя знак не важи, защото завивам (което изобщо не е вярно). А НЕГОВИЯ защо не важи? Той се намира на път без предимство.

Специално за Крис:
Чл. 73. (1) Регулирано кръстовище е това, на което редът за преминаване се определя от сигнали на регулировчик или светофар или от пътни знаци.
(2) Пътното превозно средство, което се движи в разрешената посока или по път с предимство, преминава кръстовището преди превозните средства, които се движат по напречния път, независимо от посоката на движението му.

Чл. 79. Когато пътят с предимство на кръстовище променя посоката си наляво или надясно (допълнителна табелка N: 158), водачите, които излизат от него и навлизат в пътя без предимство, помежду си се ръководят от правилата за преминаване на нерегулирано кръстовище. От същото правило трябва да се ръководят помежду си и водачите, които се движат по второстепенния път.

Аз спирам да споря, защото не виждам смисъл, мога само да пожелая на дървените философи да не им се случва да установят на живо кой е с предимство. :wave:
Последна промяна ACCELERATOR на 31 Окт 2013, 18:07, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 31 Окт 2013, 18:04

ACCELERATOR написа:
Kris написа:
ACCELERATOR написа:
Nasko_ написа:

И те така.

Абе вие ме удивлявате бе. ОК, да речем, че моя знак не важи, защото завивам. А НЕГОВИЯ защо не важи? Той се намира на път без предимство.
Аз спирам да споря, защото не виждам смисъл, мога само да пожелая на дървените философи да не им се случва да установят на живо кой е с предимство.

Абе дървен философ си ти, ако човека от локалното си има знак че е без предимство пуска всички, то е ясно. Но ние говорим ако и на двете места има светещ зелено светофар и знак за предимство.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ACCELERATOR » 31 Окт 2013, 18:09

Kris написа:Абе дървен философ си ти, ако човека от локалното си има знак че е без предимство пуска всички, то е ясно. Но ние говорим ако и на двете места има светещ зелено светофар и знак за предимство.

Аз говоря за ситуацията, по която е повдигната темата, където в локалното има знак Б1, и най вече споря с твърдението на Наско, че когато светофара работи, все едно няма знаци. А и твоето твърдение, че когато напускаш път с предимство вече си без предимство, не е вярно. Горе в правилника съм ти подчертал защо е така.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: каручки

Мнение от horhef » 31 Окт 2013, 18:22

На 500 метра от това място има друго кръстовище. Ситуацията там обаче е малко по различна. И на главния и на локалното свети зелено и двата пътя имат знак за предмиство и имат указателна табела "движение направо и надясно" Айде сега философите да кажат пак ли от булеварда са с предимство. И ще имат ли смелоста да застанем на пътя аз да съм в локалното и да ме ударят като са убедени, че са с предимство?
П.с. по някакви далчни смътни спомени мисля, че на това кръстовище преди време беше забранен десния завой а се завиваше 15 метра преди това в локалното.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ACCELERATOR » 31 Окт 2013, 18:24

horhef написа:На 500 метра от това място има друго кръстовище. Ситуацията там обаче е малко по различна. И на главния и на локалното свети зелено и двата пътя имат знак за предмиство и имат указателна табела "движение направо и надясно" Айде сега философите да кажат пак ли от булеварда са с предимство. И ще имат ли смелоста да застанем на пътя аз да съм в локалното и да ме ударят като са убедени, че са с предимство?
П.с. по някакви далчни смътни спомени мисля, че на това кръстовище преди време беше забранен десния завой а се завиваше 15 метра преди това в локалното.

Първо гледаш светофара - и на двамата е зелено.
Второ гледаш знаците - и двамата са с предимство.
Трето гледаш кой е отдясно - този в локалното. Значи той е с предимство. :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: каручки

Мнение от horhef » 31 Окт 2013, 18:44

ACCELERATOR написа:
horhef написа:На 500 метра от това място има друго кръстовище. Ситуацията там обаче е малко по различна. И на главния и на локалното свети зелено и двата пътя имат знак за предмиство и имат указателна табела "движение направо и надясно" Айде сега философите да кажат пак ли от булеварда са с предимство. И ще имат ли смелоста да застанем на пътя аз да съм в локалното и да ме ударят като са убедени, че са с предимство?

Първо гледаш светофара - и на двамата е зелено.
Второ гледаш знаците - и двамата са с предимство.
Трето гледаш кой е отдясно - този в локалното. Значи той е с предимство. :roll:

И как по точно ще видиш неговия знак? на това кръстовище просто му липсва знака, че е забранено завиването надясно.

Аватар

Мнение от F3P » 31 Окт 2013, 20:18

horhef написа:И как по точно ще видиш неговия знак? ...

Дали по някаква извратена логика случайно знаците за предимство са със странна форма :?: Или пък са странно оформени точно с цел да ги разпознаваш където и да са :?:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 31 Окт 2013, 20:34

Ако светофарът работи аз не бих могъл да кажа кой е виновен, вероятно и полицаите. Интересно ми е по кой чл. от закона ще напишат акта на виновния! Обаче, ако не работи и ти си в локалното си с предимство и тогава пак няма казус :)

ACCELERATOR написа:.

Колега, ще те помоля да бъдеш по-въздържан с кавичките, също така и да прочетеш правилника или да си върнеш книжката! Ще утрепеш някой, ако се движиш по твоите си правила!
Ти тълкуваш закона по твой си начин, който няма нищо общо с това което пише в него, а там го пише черно на бяло, та кой е "умник" ще кажат други хора!
Това, че реда за предимство в кръстовището е регулировчик, светофар, знаци, не означава, че при наличието на всичките важат всичките, това е записано ясно в закона, ако има кой да го прочете разбира се, а пък и да го проумее! Гледа се най-високото по приоритет!
Аз обаче не съм човека, който ще ти дава частни уроци по ЗДвП!
Тази тема е за разрешаването на определен казус, като се предполага, че ще пишат хора, които знаят правилника!

Казусът е за работещ светофар, пак казвам, ако той не работи, няма казус!
Моля, хора които обясняват, че трябва да се гледат знаците, да не пишат повече в тази тема!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

Аватар

Мнение от F3P » 31 Окт 2013, 20:57

Кога най-сетне някой ще се сети да пусне едно запитване по мейла в КАТ за конкретните ситуации :?: Поискайте и тълкуване на закона и правилника в онази му част с важат ли знаците за предимство при действащ светофар... Хората отговарят- е в рамките на 30 дни, но отговарят...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 31 Окт 2013, 21:32

F3P написа:Кога най-сетне някой ще се сети да пусне едно запитване по мейла в КАТ за конкретните ситуации :?: Поискайте и тълкуване на закона и правилника в онази му част с важат ли знаците за предимство при действащ светофар... Хората отговарят- е в рамките на 30 дни, но отговарят...

Колега, законите са написани така, че да не са двусмислени!

Направих запитване вчера, чакам отговор ;)
Въпреки силно да се съмнявам да получа изчерпателен отговор. Светофарните уредби се предвиждат още при проекта за път. КАТ нито ги поставя, нито урежда реда на преминаване :)

Аватар

Мнение от F3P » 31 Окт 2013, 21:34

Nasko_ написа:Колега, законите са написани така, че да не са двусмислени! ...

Ти пиян или дрогиран си- няма начин да си трезвен и в пълно съзнание и да пишеш такива колосални простотии...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 31 Окт 2013, 21:37

F3P написа:
Nasko_ написа:Колега, законите са написани така, че да не са двусмислени! ...

Ти пиян или дрогиран си- няма начин да си трезвен и в пълно съзнание и да пишеш такива колосални простотии...

Не искам да споря с теб!
Щом ти виждаш нещо двусмислено в това:
чл.7
(2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, .участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали
подчертавам го, като се надявам да размърдаш малко сивото, преди да пишеш пак!

Аватар

Мнение от F3P » 31 Окт 2013, 21:52

Тоя член го зарежи- НЯМА несъответствие в картинката от първият пост... Отивай да търсиш къде пише, че на кръстовище регулирано със светофар знаците НЕ важат когато работи светофара... Жокер- НИКЪДЕ НЕ пише такава глупост...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 31 Окт 2013, 22:38

F3P написа:Тоя член го зарежи- НЯМА несъответствие в картинката от първият пост... Отивай да търсиш къде пише, че на кръстовище регулирано със светофар знаците НЕ важат когато работи светофара... Жокер- НИКЪДЕ НЕ пише такава глупост...

Без да искам да те обиждам, но не вярвах, че си толкова ограничен!
Ще го обясня, все едно го правя на 3 годишния си племенник ;)
Несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци ОТНОСНО ПРЕДИМСТВОТО означава, че когато ти свети червено, въпреки че имаш знак път с предимство си длъжен да спреш!!! Както и обратното, свети зелено, въпреки знака стоп или пропусни движещите се по пътя с предимство ти минаваш!
По твоята логика обаче, тези знаци важат!
Това, че ти не можеш да асимилираш, какво са ти написали, не е мой проблем! Дано и не стане някъде по пътищата!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата