Въпрос за актове?
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за актове?
Как стават по-дълги след като е изрично написано, че максималния срок за изпълнение е 2+1 години ако евентуално е имало процедура по изпълнение?
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
bum_bum написа:Как стават по-дълги след като е изрично написано, че максималния срок за изпълнение е 2+1 години ако евентуално е имало процедура по изпълнение?
Давността става по-дълга, защото след образуване на изпълнително производство, вече тече давност по ДОПК, не тази по Чл.82 от ЗАНН Затова споменах по-назад и точка (4) от същият този член, там пише :
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Това означава, че задължението ви е дадено на публичен изпълнител, в случая НАП, тъй като глобите към КАТ са публично държавно вземане. Давността на задължението по ДОПК е 5 години, като тя започва да тече наново, с всеки опит на НАП да си прибере парите, като изпрати писмо за доброволно плащане например. Абсолютната давност по ДОПК е 10 години!

П.П. Искам само да добавя, че всичко това се случва, само в случай, че е образувано изпълнително производство в срока по Ал.1, което е ясно написано

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Nasko_ написа:bum_bum написа:Как стават по-дълги след като е изрично написано, че максималния срок за изпълнение е 2+1 години ако евентуално е имало процедура по изпълнение?
Давността става по-дълга, защото след образуване на изпълнително производство, вече тече давност по ДОПК, не тази по Чл.82 от ЗАНН Затова споменах по-назад и точка (4) от същият този член, там пише :
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Това означава, че задължението ви е дадено на публичен изпълнител, в случая НАП, тъй като глобите към КАТ са публично държавно вземане. Давността на задължението по ДОПК е 5 години, като тя започва да тече наново, с всеки опит на НАП да си прибере парите, като изпрати писмо за доброволно плащане например. Абсолютната давност по ДОПК е 10 години!
П.П. Искам само да добавя, че всичко това се случва, само в случай, че е образувано изпълнително производство в срока по Ал.1, което е ясно написаноТ.е. след втората година не може да бъде образувано ИП, КАТ изпускат често тези срокове, но това не означава, че те не могат да си търсят парите в срока на абсолютна давност
Хубаво е да добавиш колега, че ако минат повече от 5 г., задължението към НАП стои, но НАП нямат право да предприемат принудителни действия по събирането му. Ако се плати на 7-мата година примерно, доброволно, НАП няма да върнат парите и ще закрият задължението. Но не вярвам да има такива ентусиасти. А след 10 г., задължението се заличава от регистрите и ако се плати, няма да има за какво да се "закачи" тази сума, ще се яви недължимо внесена/преведена. Обаче НАП в лицето на АДВ вече не са толкова глупави и както казваш, едно писмо да ти пратят и всичко се завърта отначало.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
По-интересно е свързани ли са с общината. Т.е. ако ти трябва бележка че нямъш задължения към общината, а имаш нещо да даваш в НАП ще излезе ли?
- Malik
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530d '09
Nasko_ написа:Има практика да се прибират и свидетелства до заплащане на глобата директно на пътя, при проверка с новите им таблетиДруг е въпросът колко е законосъобразно
Каква е разликата от това да отида в КАТ и да ме проверят на пътя с въпросния таблет?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Да, но те като си вземеш извлечението независимо че не си го получил там са написали "връчено и влязло в сила". Което предполагам е оборимо при нужда ама те си го водят връчено независимо, че ти не си чул за него.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:По-интересно е свързани ли са с общината. Т.е. ако ти трябва бележка че нямъш задължения към общината, а имаш нещо да даваш в НАП ще излезе ли?
Не съм убеден в това, което ще напиша, но не мисля, че задълженията към НАП биха излезли в общината.
Elesar74 написа:.
Колега, не е точно така

Днес на 18.11.2013г. е образувано изпълнително производство по ДОПК. Давността започва да тече от 01.01.2014г. (така е предвидено в ДОПК), което означава, че ако публичният изпълнител не предприеме никакви мерки относно задължението до 31.12.18г. то ще бъде неизискуемо! Това обаче звучи, като фантастика

Ако обаче публичният изпълнител изпрати писмо за доброволно плащане на 20.12.2017г, автоматично започва да тече нова 5 годишна давност за задължението. Тя би започнала да тече наново с всеки друг опит на НАП за събиране на задължението, но не повече от 10 години, считано от 01.01.2014г.
Malik написа:
Каква е разликата от това да отида в КАТ и да ме проверят на пътя с въпросния таблет?
На практика никаква! Само че, ако си беше взел НП, в момента дори и да има образувано изпълнително производство срещу теб, щеше да си със син талон и изтекла давност по ЗАНН

- Malik
- младши ентусиаст
-
Не знам как по-ясно да ти го обясня. Синият талон е в мен. НП не съм взимал, а преди около месец ме провериха на пътя с такъв таблет и единственото, което ми каза полицая е "лека вечер" 

- armani78
- кандидат ентусиаст
-
Колеги,като ми изтече акта и с платя за да си взема талона ще ме карат ли да си платя няколкото фиша за по-50лв.??? Не ми бяха вземали талона от 5 години....но един шибан педерас облечен със власт от ПК си изби комплексите на мен,а аз бих му избил всичките зъби при други обстоятелства,но това е друга тема...

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Malik написа:Не знам как по-ясно да ти го обясня. Синият талон е в мен. НП не съм взимал, а преди около месец ме провериха на пътя с такъв таблет и единственото, което ми каза полицая е "лека вечер"
Аз те разбирам, но дано не ти се налага да ползваш услугите на КАТ или да попаднеш на полицай, който знае за какво му е даден таблета

- Malik
- младши ентусиаст
-
Всъщност се поинтересувах и се оказва, че във въпросния таблет се въвежда ЕГН-то на водача, с което се прави пълна справка в системата на КАТ, както и се случи.
А в КАТ ще отида дори доброволно в средата на февруари, когато изтичат 3 години, за да си подменя синия талон, че заради дупките по него всеки път изпитвам трудности да обясня на катаджийте, че нямам нарушения от началото на 2011-а.
А в КАТ ще отида дори доброволно в средата на февруари, когато изтичат 3 години, за да си подменя синия талон, че заради дупките по него всеки път изпитвам трудности да обясня на катаджийте, че нямам нарушения от началото на 2011-а.

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Ти всъщност не си разбрал, какво искам да кажа 
Три години от какво ще изтекат Февруари?
Биха изтекли, ако преди 3 години си получил наказателното си постановление!
Не става ясно и дали си получил известие за доброволно плащане? Ти няма как да знаеш от кога НП се води служебно връчено, респективно тече давност
Разбира се има още много срокове, които самият КАТ може да не е спазил и да минеш гратис, но се съмнявам!

Три години от какво ще изтекат Февруари?

Разбира се има още много срокове, които самият КАТ може да не е спазил и да минеш гратис, но се съмнявам!

- Malik
- младши ентусиаст
-
Целта на поста ми беше да помогна на някой изпаднал в същата ситуация, а не да се разразява някакъв безсмислен спор. Аз ти казвам, че при мен проработи, ти ми обясняваш, че полицая не знаел как да борави с таблета.. Както и да, не ти плащам да ми вярваш. Ще пиша пак след няколко месеца 

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Аз мога да подкрепя това, което съм написал с доказателства, ти не можеш! За какъв безсмислен спор говориш?