Въпрос за актове?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Въпрос за актове?

Мнение от bum_bum » 18 Ное 2013, 2:08

Как стават по-дълги след като е изрично написано, че максималния срок за изпълнение е 2+1 години ако евентуално е имало процедура по изпълнение?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 18 Ное 2013, 3:05

bum_bum написа:Как стават по-дълги след като е изрично написано, че максималния срок за изпълнение е 2+1 години ако евентуално е имало процедура по изпълнение?

Давността става по-дълга, защото след образуване на изпълнително производство, вече тече давност по ДОПК, не тази по Чл.82 от ЗАНН Затова споменах по-назад и точка (4) от същият този член, там пише :
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Това означава, че задължението ви е дадено на публичен изпълнител, в случая НАП, тъй като глобите към КАТ са публично държавно вземане. Давността на задължението по ДОПК е 5 години, като тя започва да тече наново, с всеки опит на НАП да си прибере парите, като изпрати писмо за доброволно плащане например. Абсолютната давност по ДОПК е 10 години! :)

П.П. Искам само да добавя, че всичко това се случва, само в случай, че е образувано изпълнително производство в срока по Ал.1, което е ясно написано :) Т.е. след втората година не може да бъде образувано ИП, КАТ изпускат често тези срокове, но това не означава, че те не могат да си търсят парите в срока на абсолютна давност :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Ное 2013, 20:25

Ясно, аз гледам само тия 2+1 години като давност. :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 18 Ное 2013, 20:35

Nasko_ написа:
bum_bum написа:Как стават по-дълги след като е изрично написано, че максималния срок за изпълнение е 2+1 години ако евентуално е имало процедура по изпълнение?

Давността става по-дълга, защото след образуване на изпълнително производство, вече тече давност по ДОПК, не тази по Чл.82 от ЗАНН Затова споменах по-назад и точка (4) от същият този член, там пише :
(4) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Това означава, че задължението ви е дадено на публичен изпълнител, в случая НАП, тъй като глобите към КАТ са публично държавно вземане. Давността на задължението по ДОПК е 5 години, като тя започва да тече наново, с всеки опит на НАП да си прибере парите, като изпрати писмо за доброволно плащане например. Абсолютната давност по ДОПК е 10 години! :)

П.П. Искам само да добавя, че всичко това се случва, само в случай, че е образувано изпълнително производство в срока по Ал.1, което е ясно написано :) Т.е. след втората година не може да бъде образувано ИП, КАТ изпускат често тези срокове, но това не означава, че те не могат да си търсят парите в срока на абсолютна давност :)

Хубаво е да добавиш колега, че ако минат повече от 5 г., задължението към НАП стои, но НАП нямат право да предприемат принудителни действия по събирането му. Ако се плати на 7-мата година примерно, доброволно, НАП няма да върнат парите и ще закрият задължението. Но не вярвам да има такива ентусиасти. А след 10 г., задължението се заличава от регистрите и ако се плати, няма да има за какво да се "закачи" тази сума, ще се яви недължимо внесена/преведена. Обаче НАП в лицето на АДВ вече не са толкова глупави и както казваш, едно писмо да ти пратят и всичко се завърта отначало.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Ное 2013, 20:42

По-интересно е свързани ли са с общината. Т.е. ако ти трябва бележка че нямъш задължения към общината, а имаш нещо да даваш в НАП ще излезе ли?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530d '09

Мнение от Malik » 18 Ное 2013, 21:54

Nasko_ написа:Има практика да се прибират и свидетелства до заплащане на глобата директно на пътя, при проверка с новите им таблети :) Друг е въпросът колко е законосъобразно :)

Каква е разликата от това да отида в КАТ и да ме проверят на пътя с въпросния таблет?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Ное 2013, 22:42

Да, но те като си вземеш извлечението независимо че не си го получил там са написали "връчено и влязло в сила". Което предполагам е оборимо при нужда ама те си го водят връчено независимо, че ти не си чул за него.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 18 Ное 2013, 22:45

bum_bum написа:По-интересно е свързани ли са с общината. Т.е. ако ти трябва бележка че нямъш задължения към общината, а имаш нещо да даваш в НАП ще излезе ли?

Не съм убеден в това, което ще напиша, но не мисля, че задълженията към НАП биха излезли в общината.

Elesar74 написа:.

Колега, не е точно така :) Ще дам пример!
Днес на 18.11.2013г. е образувано изпълнително производство по ДОПК. Давността започва да тече от 01.01.2014г. (така е предвидено в ДОПК), което означава, че ако публичният изпълнител не предприеме никакви мерки относно задължението до 31.12.18г. то ще бъде неизискуемо! Това обаче звучи, като фантастика :)
Ако обаче публичният изпълнител изпрати писмо за доброволно плащане на 20.12.2017г, автоматично започва да тече нова 5 годишна давност за задължението. Тя би започнала да тече наново с всеки друг опит на НАП за събиране на задължението, но не повече от 10 години, считано от 01.01.2014г.
Malik написа:
Каква е разликата от това да отида в КАТ и да ме проверят на пътя с въпросния таблет?

На практика никаква! Само че, ако си беше взел НП, в момента дори и да има образувано изпълнително производство срещу теб, щеше да си със син талон и изтекла давност по ЗАНН :) Сега със сигурност не си!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Malik » 20 Ное 2013, 22:14

Не знам как по-ясно да ти го обясня. Синият талон е в мен. НП не съм взимал, а преди около месец ме провериха на пътя с такъв таблет и единственото, което ми каза полицая е "лека вечер" :winky:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от armani78 » 20 Ное 2013, 23:44

Колеги,като ми изтече акта и с платя за да си взема талона ще ме карат ли да си платя няколкото фиша за по-50лв.??? Не ми бяха вземали талона от 5 години....но един шибан педерас облечен със власт от ПК си изби комплексите на мен,а аз бих му избил всичките зъби при други обстоятелства,но това е друга тема... :bang: :bang: :bang:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 21 Ное 2013, 3:25

Malik написа:Не знам как по-ясно да ти го обясня. Синият талон е в мен. НП не съм взимал, а преди около месец ме провериха на пътя с такъв таблет и единственото, което ми каза полицая е "лека вечер" :winky:

Аз те разбирам, но дано не ти се налага да ползваш услугите на КАТ или да попаднеш на полицай, който знае за какво му е даден таблета ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Malik » 21 Ное 2013, 15:35

Всъщност се поинтересувах и се оказва, че във въпросния таблет се въвежда ЕГН-то на водача, с което се прави пълна справка в системата на КАТ, както и се случи.
А в КАТ ще отида дори доброволно в средата на февруари, когато изтичат 3 години, за да си подменя синия талон, че заради дупките по него всеки път изпитвам трудности да обясня на катаджийте, че нямам нарушения от началото на 2011-а. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 21 Ное 2013, 16:07

Ти всъщност не си разбрал, какво искам да кажа :)
Три години от какво ще изтекат Февруари? :) Биха изтекли, ако преди 3 години си получил наказателното си постановление! :) Не става ясно и дали си получил известие за доброволно плащане? Ти няма как да знаеш от кога НП се води служебно връчено, респективно тече давност :)

Разбира се има още много срокове, които самият КАТ може да не е спазил и да минеш гратис, но се съмнявам! :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Malik » 22 Ное 2013, 0:07

Целта на поста ми беше да помогна на някой изпаднал в същата ситуация, а не да се разразява някакъв безсмислен спор. Аз ти казвам, че при мен проработи, ти ми обясняваш, че полицая не знаел как да борави с таблета.. Както и да, не ти плащам да ми вярваш. Ще пиша пак след няколко месеца ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 22 Ное 2013, 1:04

Аз мога да подкрепя това, което съм написал с доказателства, ти не можеш! За какъв безсмислен спор говориш? :dunno:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата