Антибиотици!!!
Модератор: Общи модератори
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Антибиотици!!!
Не съм пускал тема от повече от година, а се инспирирах от една реклама - "Трахизан - локален антибиотик! Без рецепта!" БРАВО! Във форума съм сигурен, че има фармацевфти, така че доста хора ще могат да споделят инфо от първа ръка (ако искат). Биолози също не ни липсват, все пак сме компетентни във всички области.
Антибиотиците полезни ли са? Вредни ли са? Защо?! Колко често трябва или не трябва да се употребяват и има ли опасни антибиотици? А Вие ползвате ли такива?!
Аз не съм ползвал антибиотици от над десет години и доколкото знам се използват при остри инфекции. Определено би трябвало да вършат работа, но в 99% от случаите може да се мине с други специализирани лекарства.

Антибиотиците полезни ли са? Вредни ли са? Защо?! Колко често трябва или не трябва да се употребяват и има ли опасни антибиотици? А Вие ползвате ли такива?!
Аз не съм ползвал антибиотици от над десет години и доколкото знам се използват при остри инфекции. Определено би трябвало да вършат работа, но в 99% от случаите може да се мине с други специализирани лекарства.
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- loadrunner
- Потребител
-
- Кара: Е46 330Ci
Re: Антибиотици!!!
Като всяко друго лекарство,антибиотиците също имат нежелани лекарствени реакции.Въпроса за тях си е за отделна тема,просто има много групи антибиотици и всяка е с различно действие,съответно страничен ефект.Полезни са от гледна точка на това,че правилно избрания антибиотик в подходяща доза води до бърза и сигурна ерадикация на болестотворния микроорганизъм.От друга страна,прекомерно високата доза води до по-изразени странични ефекти.Ниската пък такава ще доведе до неуспех в лечението,и което е по-лошо-до лекарствена резистентност при конкретния щам.Отделно,като странично действие при продължителна употреба на антибиотик,независимо от коя група е,в повечето случаи води до дисбактериоза,след което се започва прилагането пък на пробиотици,за да се възстанови нормалната чревната флора и т.н,понеже покрай "лошите" заминават и "нужните" бактерии в чревния тракт.Иначе няма лошо да се пробва с хомеопатия или OTC (over-the-counter drugs) лекарства,т.е тези,които се взимат без рецепта.Но по-важното е да не се разчита прекомерно на тях,а да се оцени нуждата от прилагане на антибиотик своевременно.Все пак има случаи,в които прилагането на антибиотик е единствен начин на лечение.Пак казвам,антибиотиците са адски обширна тема,но в общи линии-това е.Ако темата се задържи и има интерес/стане дискусия,ще се радвам да споделя инфо.Дано написаното от мен е поне малко от полза
Поздрави,Жоро.

- Beamerdriver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: E30
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Предполагам са много полезни при разни тежки инфекции и животозастрашаващи състояния. Както обаче ги изписват при хрема, грип и настинка ... Не ми изглежда особено редно.
Аз лично никога през живота си не съм взимал или поне нямам такива спомени, което ще рече, че и да съм пил няма да е било през последните 30- тина години.
Аз лично никога през живота си не съм взимал или поне нямам такива спомени, което ще рече, че и да съм пил няма да е било през последните 30- тина години.
Проблема е, че ако ги вземаш за каквото се сетиш в един момент когато се наложи наистина да ги използваш вече може да не вършат работа при теб. А с течение на времето, човечеството от прекомерно използване започва да става резистентно към тях т.е. болестите, които би трябвало да лекуват
До колкото четох някъде българите са на едно от първите места по използване на антибиотици в Европа. Например моят личен лекар ги изписва по телефона
"Вземи оспамокс" и готово 
До колкото четох някъде българите са на едно от първите места по използване на антибиотици в Европа. Например моят личен лекар ги изписва по телефона

Последна промяна © на 02 Дек 2013, 22:26, променена общо 1 път
- drllxr
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ше тройка
Аз също не съм отговарял от почти година, но мисля че мога да ти отговоря на част от въпросите.
Антибиотиците(както личи от името им) са вещества, които спират растежа или унищожават различни микроорганизми. Антибиотиците биват два вида: 1.Бактериостатични и 2.Бактериолитични. Първите спират размножаването на микроорганизмите, докато вторите най- просто казано ги унищожават.
Няма такъв термин като "полезни антибиотици". Те упражняват същия или подобни ефекти както върху бактериалните клетки, така и върху човешките клетки и върху микроорганизмите ,които нормално обитават човешкия организъм(като така нарушават функцията на някои органи и системи), но ефекта е значително по-слаб. По принцип антибиотиците се използват за профилактика(пред- или следоперативна и т.н.) и за лечение на бактериални инфекции. Както всички(или почти всички) лекарствени средства, така и антибиотиците имат нежелани лекарствени реакции, които не са полезни за организма. Според мен (а и така ни учи наУката) антибиотиците трябва да бъдат използвани само при по-горе описаните случаи за определен период от време и в определена от лекуващия лекар доза.
В днешно време проблема с масовото и неправилното използване на антибиотици се изразява в това , че микроорганизмите срещу които са насочени тези антибиотици стават резистентни към тях и по този начин лечението става неефективно.
Като цяло антибиотиците не са безвредни.Има такива от тях, които неправилно дозирани причиняват глухота. При продължително използване на антибиотици те унищожават нормалната стомашна и вагинална флора. Като при последния случай често жените развиват гъбични инфекции във влагалището.Има още много нежелани лекарствени реакции на този вид лекарства, но не мога да изброя всички.
Антибиотиците(както личи от името им) са вещества, които спират растежа или унищожават различни микроорганизми. Антибиотиците биват два вида: 1.Бактериостатични и 2.Бактериолитични. Първите спират размножаването на микроорганизмите, докато вторите най- просто казано ги унищожават.
Няма такъв термин като "полезни антибиотици". Те упражняват същия или подобни ефекти както върху бактериалните клетки, така и върху човешките клетки и върху микроорганизмите ,които нормално обитават човешкия организъм(като така нарушават функцията на някои органи и системи), но ефекта е значително по-слаб. По принцип антибиотиците се използват за профилактика(пред- или следоперативна и т.н.) и за лечение на бактериални инфекции. Както всички(или почти всички) лекарствени средства, така и антибиотиците имат нежелани лекарствени реакции, които не са полезни за организма. Според мен (а и така ни учи наУката) антибиотиците трябва да бъдат използвани само при по-горе описаните случаи за определен период от време и в определена от лекуващия лекар доза.
В днешно време проблема с масовото и неправилното използване на антибиотици се изразява в това , че микроорганизмите срещу които са насочени тези антибиотици стават резистентни към тях и по този начин лечението става неефективно.
Като цяло антибиотиците не са безвредни.Има такива от тях, които неправилно дозирани причиняват глухота. При продължително използване на антибиотици те унищожават нормалната стомашна и вагинална флора. Като при последния случай често жените развиват гъбични инфекции във влагалището.Има още много нежелани лекарствени реакции на този вид лекарства, но не мога да изброя всички.
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Като малък много често бях с ангина и личният ми лекар винаги ми предписваше антибиотици... Аугментин например. Отдавна гледам да се лекувам вкъщи при проблеми с гърлото. Та се надявам да не са ме бъгнали нещо антибиотиците 

- drllxr
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ше тройка
Не се притеснявай колега. При правилна употреба(спазване на указанията на лекуващия лекар за приема на лекарството) нежеланите лекарствени реакции най-често не се проявяват.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
© написа:Например моят личен лекар ги изписва по телефона"Вземи оспамокс" и готово
Така е, като е взел преди това пари от представителя на фармацефтичната компания, която го разпространява/произвежда за да го предписва. Не знам що за човек трябва да си да търгуваш със здравето на хората по такъв начин.
За мен антибиотика има приложение при тежка операция с цел превенция или лечение на инфекция или подобни случаи. Всичко останало, изписването и приема им при хреми и настинки трябва да се криминализира като деяние. Мое лично мнение без да претендирам да съм прав или да имам медицинско образование.
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
искам да се насладя на тая тема в страници преди да дам мнение 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Нали се сещаш, че 10 години учене на докторски науки не те е направило по-умен от природата?
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
Добре че преди 1940-та година бяха пак антибиотиците,че нашите баби и дядовци благодарение на тях да доживяват до столетници.Ще видим '70 и '80 набори до колко ще доживеем.
Не ме интересува мнението на разни студентчета по медицина и форумни корифеи,мен факта че доктори масово си позволяват да изписват антибиотици на 2-3 месечни бебета ми говори за тяхната компетенция.
Напълно съм на мнение като бум-бум.От поне 25 години не съм взимал такива,откакто мога да решавам сам.
Не ме интересува мнението на разни студентчета по медицина и форумни корифеи,мен факта че доктори масово си позволяват да изписват антибиотици на 2-3 месечни бебета ми говори за тяхната компетенция.
Напълно съм на мнение като бум-бум.От поне 25 години не съм взимал такива,откакто мога да решавам сам.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Аз да попитам за един евтин и най-вече много ефективен медикамент, който уж не е точно антибиотик - БИСЕПТОЛ
От брутална ангина (над 40,5 градуса темп) съм се оправял, само с това , защото от ненормалния антибиотик които ми изписаха ми се изливаше горчилка в устата и ми се драйфаше нон-стоп. Също така при прием само на няколко дози от бисептол веднага изчезват признаците на ови
Та какво е това чудо

От брутална ангина (над 40,5 градуса темп) съм се оправял, само с това , защото от ненормалния антибиотик които ми изписаха ми се изливаше горчилка в устата и ми се драйфаше нон-стоп. Също така при прием само на няколко дози от бисептол веднага изчезват признаците на ови

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Българските лекари си изписват за добър ден антибиотици, няма никакво значение дали става дима за 1 годишно дете или баба. В повечето случай, дори не опитват да минат с други хапове. Няма да забравя, когато дъщеря ми беше бебе, си знаех 1-2 пъти в месеца, рецептата и антибиотика, сменяхме различни лекари, но все същото беше. Също е видно, че в Бг, особено децата боледуват много по-често през зимата, незнайно защо.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
In_Memoriam написа:Аугментин например.
Преди десетина години ми го изписаха това за ангина. Още пред поликлиниката рецептата отиде в кофата и след 1 седмица нищо ми нямаше...
rosendaal написа:Не ме интересува мнението на разни студентчета по медицина и форумни корифеи,...
Напълно съм на мнение като бум-бум.От поне 25 години не съм взимал такива,откакто мога да решавам сам

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3