ГТП и пътен данък
Модератор: Общи модератори
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- b_velev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 1999 BMW 320D
ГТП и пътен данък
Предстои ми мниване на ГТП. За всеки случай се обадих се във пункта да попитам дали има проблем, ако данъка ми е платен онлайн и те ми казаха, че трябва да взема някакъв документ със холограмен стикер от общината. Не можело онлайн.
. Какъв е смисъла от тъпата им система, която уж ги свързва с НАП тогава? Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем или ме баламосват в пункта?

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Re: ГТП и пътен данък
Истина е... при заплащане на данъка се слага холограмен стикер върху квитанцията за извършено плащане... та ограничиха схемата за "внеси 20лв и ходи с тая бележка"...
Може, може , да не се правят на ударени. Програмата на ГТПтата така е направена, че има опция да се сканира платежното от интернет и да се приложи, когато минаваш техническия преглед.
Не Мы такие, Жизнь такая
- b_velev
- младши ентусиаст
-
Mollov написа:Истина е... при заплащане на данъка се слага холограмен стикер върху квитанцията за извършено плащане... та ограничиха схемата за "внеси 20лв и ходи с тая бележка"...
Е нали уж имат система, в която могат да проверят дали ти е платен данъка. Мислех, че ще си спестя едно безмислено ходене до общината плащайки онлайн, но уви. И от СБА ми отговориха, че трябва документ.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Mollov написа:Истина е... при заплащане на данъка се слага холограмен стикер върху квитанцията за извършено плащане... та ограничиха схемата за "внеси 20лв и ходи с тая бележка"...

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Щом има възможност за плащане онлайн са длъжни да го приемат. Просто им кажи, че от общината са ти казали, че след като си платил онлайн не могат да ти дадат никаква друга бележка (то си е така) и да се оправят. Ако се дърпат им кажи, че ще се обърнеш към ДАИ да си кажат мнението да видиш как бързо ще се съгласят.
- b_velev
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Щом има възможност за плащане онлайн са длъжни да го приемат. Просто им кажи, че от общината са ти казали, че след като си платил онлайн не могат да ти дадат никаква друга бележка (то си е така) и да се оправят. Ако се дърпат им кажи, че ще се обърнеш към ДАИ да си кажат мнението да видиш как бързо ще се съгласят.
По принцип общината могат да ми издадат такава бележка (питах ги вече), ама това обезмисля напълно плащането онлайн. Сега трябва да изляза в работно време и да отида до общината, на другия край на София само за да взема някаква тъпа бележка.
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
bum_bum написа:Щом има възможност за плащане онлайн са длъжни да го приемат. Просто им кажи, че от общината са ти казали, че след като си платил онлайн не могат да ти дадат никаква друга бележка (то си е така) и да се оправят. Ако се дърпат им кажи, че ще се обърнеш към ДАИ да си кажат мнението да видиш как бързо ще се съгласят.

Иначе улеснението се превръща в затруднение както всичко останало в тая държава. Аз също мразя да вися с часове в общината вместо да отида до банката и да им внеса парите за 10 мин

ATR-42/72
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Аз за идната година ще плащам онлайн и ако щат да се насерат няма да се вдигна да ходя до общината за стикер.
- b_velev
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Аз за идната година ще плащам онлайн и ако щат да се насерат няма да се вдигна да ходя до общината за стикер.
И аз много мразя да вися по институции и за това гледам да свърша каквото е възможно през интернет и телефона. Звъннах на ДАИ. Човека беше много отзивчив и ми обясни доста подробно как стоят нещата. Проблемът е, че някой чиновник го е скалъпил тоя закон, без да влага много мисъл. Излиза, че в пункта са в пълното си право да ти откажат преглед, ако се позовават стриктно на Закона за местните данъци и такси чл.60 т.6.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.; изм., бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011г.) Заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средство. Заплащането на данъка се удостоверява с представяне на издаден или заверен от общината документ.
Излиза, че те могат да видят в системата, че си си платил данъка, но по закон трябва да ти изискат листчето от общината, защото иначе може да ги глобят

Ето го и целия закон:
http://nap.bg/document?id=149
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
bum_bum написа:Аз за идната година ще плащам онлайн и ако щат да се насерат няма да се вдигна да ходя до общината за стикер.
Aз до момента така процедирам, но все още не са ми поискали платен данък, та не мога да кажа какво се случва натам

ATR-42/72
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Те уж щяха да правят "виртуален пос" за плащане на данъка от странцата на общината. Уж сервизите трябва да виждат платен ли е или не данъка..
Аз на преглед ще ходя догодна пролетта чак, но от сега да се знае, че ако не искат да признават бележката от банката ще ме гледате по "Господарите"
Аз на преглед ще ходя догодна пролетта чак, но от сега да се знае, че ако не искат да признават бележката от банката ще ме гледате по "Господарите"

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Те уж щяха да правят "виртуален пос" за плащане на данъка от странцата на общината. Уж сервизите трябва да виждат платен ли е или не данъка..
A не първо мен ще ме гледат аз съм сега декември на преглед

ATR-42/72
- b_velev
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Те уж щяха да правят "виртуален пос" за плащане на данъка от странцата на общината. Уж сервизите трябва да виждат платен ли е или не данъка..
Проблемът не е в пунктовете, защото те са длъжни да спазват глупавия закон иначе ще ги глобят. При мен случаят е малко по-различен, защото не платих през банка, онлайн през epay.bg и реално нямам нищо на хартия, но все пак тази информация би следвало да се отрази в тяхната система.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3