къща от дърво или от тухли?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: къща от дърво или от тухли?

Мнение от Jordana » 03 Яну 2014, 23:45

thewolf написа:
Jordana написа:Вземете почерпете отзиви от някой дето живее в дървена барака ама поне 2-3 години а не само за сезона .Като се разсъхне тоя кошер и почва да скърца и трака от най малкото.Като скърца спалнята на втория етаж и тия дето са глухи чуват какво става. Всичко що е твърдо драска и оставя следи по стени и подове защото ги правят от най обикновен чам .Отделно - една искра и остават само основите /фундамента.Отделно незнам каква стойност ще има тоя гнилоч след 20 години примерно. Твърдо съм за класическа монолитна тухлена постройка .

Jordan абсолютно съм съгласен с логиката ти, има само 1 нещо, с което не съм на 100% съгласен. В Норвегия по принцип има много къщи, които са строени 19 век и са в доста добро състояние, за годините си говорим. Когато нещо е направено като хората, държи. Ако го правят както днес поляците пияни, нищо няма да има след 20 години. Къщите дето ги строихме се строят от най-евтините материали и работата се претупва отгоре отгоре, важното е да пише че е строителство 2012 година, демек ново де. Аз да ти кажа понеже съм вътре в нещата и виждам кое как работи, предпочитам по-старичка къща, по-стабилна, пред новото строителство. Това разбира се важи за дървените къщи. В БГ нещата стоят по друг начин :).

Това добре .Обаче ако говорим за конкретна държава ясно че в Норвегия имат традиции в строителството на дървени жилища и качеството на обработка на дървесината е друго.Освен това стареенето при тамошния климат е в пъти по бавно - разсъхване гниеене паразити по дървесината ...
В БГ условията са други и като се има предвид че няма традиции в такова модулно строителство на готови дървени жилища резултатите са посредствени.
Аз съм по скоро привърженик на тезата че във всяка страна начина и типа строителство е резултат на дългогодишен опит и традиции.Тоест което е добре в Норвегия не е задължително да е добро и в БГ както и обратното разбира се.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW///Акулка Кара: плавно/легално
Мечтае да кара: ///Е38 Мечтае да кара: \\\Е32

Мнение от thewolf » 03 Яну 2014, 23:51

Брат пак нещо не си допрочел, къде пише думичката тухла в цялата статия? Аз като гледам, тук става въпрос за вата, гипс и найлон, никъде не видях да пише, че на тухлата се слага найлон, в ГОЛЯМА ГРЕШКА СИ. Тая статия е за съвсем друго нещо, ти прочете ли я :). Аз статии не ми трябва да ги чета, щото това работя Яворе :)

Пък БГ незнам каква енергоефективност имат къщите, но в нас винаги е топло и сме с тухла БЕЗ ИЗОЛАЦИЯ отвън, а само отвътре и то с вар, а не с фибрани, стиропор, вата гипс и найлон. Найлон се слага Явка само при вата и гипс, никога при тухла. Влагата кондензира и се стичат капките и става на мухъл казах ти. Поразрови повече преди да говориш найлон на тухла :).
Изображение

Бог отдава дължимото всекиму!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 03 Яну 2014, 23:52

Jordana написа:
thewolf написа:
Jordana написа:Вземете почерпете отзиви от някой дето живее в дървена барака ама поне 2-3 години а не само за сезона .Като се разсъхне тоя кошер и почва да скърца и трака от най малкото.Като скърца спалнята на втория етаж и тия дето са глухи чуват какво става. Всичко що е твърдо драска и оставя следи по стени и подове защото ги правят от най обикновен чам .Отделно - една искра и остават само основите /фундамента.Отделно незнам каква стойност ще има тоя гнилоч след 20 години примерно. Твърдо съм за класическа монолитна тухлена постройка .

Jordan абсолютно съм съгласен с логиката ти, има само 1 нещо, с което не съм на 100% съгласен. В Норвегия по принцип има много къщи, които са строени 19 век и са в доста добро състояние, за годините си говорим. Когато нещо е направено като хората, държи. Ако го правят както днес поляците пияни, нищо няма да има след 20 години. Къщите дето ги строихме се строят от най-евтините материали и работата се претупва отгоре отгоре, важното е да пише че е строителство 2012 година, демек ново де. Аз да ти кажа понеже съм вътре в нещата и виждам кое как работи, предпочитам по-старичка къща, по-стабилна, пред новото строителство. Това разбира се важи за дървените къщи. В БГ нещата стоят по друг начин :).

Това добре .Обаче ако говорим за конкретна държава ясно че в Норвегия имат традиции в строителството на дървени жилища и качеството на обработка на дървесината е друго.Освен това стареенето при тамошния климат е в пъти по бавно - разсъхване гниеене паразити по дървесината ...
В БГ условията са други и като се има предвид че няма традиции в такова модулно строителство на готови дървени жилища резултатите са посредствени.
Аз съм по скоро привърженик на тезата че във всяка страна начина и типа строителство е резултат на дългогодишен опит и традиции.Тоест което е добре в Норвегия не е задължително да е добро и в БГ както и обратното разбира се.

:yes: Абсолютно съгласен съм!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 03 Яну 2014, 23:57

И това че пише на външните стени винаги се слага изолация не означава че се слага от външната страна. Слага се на ВЪНШНА СТЕНА, НО ВИНАГИ ОТ ВЪТРЕШНАТА СТРАНА НА СТЕНАТА, говорим за найлона и това е само и единствено в случай че решиш да сложиж вата и гипс за по-добра изолация. Найлон никога не се поставя директно на тухла, смешно е. За неразбралите от статията, не е обяснено добре :). И стаята става с 20 санта по-малка. Теория може всичко да стане, на практика прави ли се? Не, много рядко и в повечето случаи на бетонна стена, а не на тухлена, защото бетонната стена би следвало да кондензира, поради слабите си качества на изолатор :)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 04 Яну 2014, 0:13

Васил,чак не мога да повярвам ,че не си виждал изолация на тухлена стена.хоросановата мазилка не е изолация.Земи се стегни.Има си системи за изолация и тя включва профили,вата гипскартон и най общо казано найлон,който се слага между ватата и картона ,а не между тухлата и ватата.Земи се стегни
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 04 Яну 2014, 0:18

magareto_yori написа:Васил,чак не мога да повярвам ,че не си виждал изолация на тухлена стена.хоросановата мазилка не е изолация.Земи се стегни.Има си системи за изолация и тя включва профили,вата гипскартон и най общо казано найлон,който се слага между ватата и картона ,а не между тухлата и ватата.Земи се стегни

ама брат, аз нали точно това написах, слага се найлон, където има вата, а ти викаш, че на тухла с слагало, измъкна се от положението :). Ти можеш да си сложиш ако искаш каквото пожелаеш, въпроса е какво е правилно и какво не :), ако искаш и слама да сложиш пак може, но не е правилно, въпреки че и тя изолира хехеххехе. Много добре са ми ясни профилите, ватите и гипса и всичките тези неща, пак да кажа, нали тва бачкам бе брат, ти пак забрави. В норвегия няма да те пуснат да бачкаш като такъв, ако не знаеш какво правиш :). Ти най-добре го знаеш

твоя цитат:

като я слагат тука с найлона,който трябва да съществува и при тухлена стена!!!
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 04 Яну 2014, 2:07

thewolf написа:
magareto_yori написа:Васил,чак не мога да повярвам ,че не си виждал изолация на тухлена стена.хоросановата мазилка не е изолация.Земи се стегни.Има си системи за изолация и тя включва профили,вата гипскартон и най общо казано найлон,който се слага между ватата и картона ,а не между тухлата и ватата.Земи се стегни

ама брат, аз нали точно това написах, слага се найлон, където има вата, а ти викаш, че на тухла с слагало, измъкна се от положението :). Ти можеш да си сложиш ако искаш каквото пожелаеш, въпроса е какво е правилно и какво не :), ако искаш и слама да сложиш пак може, но не е правилно, въпреки че и тя изолира хехеххехе. Много добре са ми ясни профилите, ватите и гипса и всичките тези неща, пак да кажа, нали тва бачкам бе брат, ти пак забрави. В норвегия няма да те пуснат да бачкаш като такъв, ако не знаеш какво правиш :). Ти най-добре го знаеш

твоя цитат:

като я слагат тука с найлона,който трябва да съществува и при тухлена стена!!!

Имам предвид при изолацията на тухлена стена,не че найлона се слага на тухлената стена.Той просто е част от правилния начин да изолираш тухлена стена.Както и да е,целта е да не утопляваме тухлите,което исках да кажа в самото начало.И забрави само тухлена стена измазана да е по добър вариант за топлене от дървена такава
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Яну 2014, 7:53

За всеки влак си има пътници. Аз не мога да накарам никого, да хареса един или друг вид строителство. Говорите за пожари. Като пламне къща тук (не е приятна гледка, виждал съм), пожарникарите поливат покривите и стените на съседните къщи, за да не пламнат и те. От горялата къща остават само развалини, коити ги изнасят с камиони за няколко дни. После застрахователите (застраховането на недвижимите имоти Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО) построяват нова на мястото. Пламне ли покрив от комин (най-вече) на тухлена къща в бг, пожарникарите изливат 5-10м3 на покрива и в мазето съответно има вода до кръста. Какво става със стени и тавани, оставям на вашата фантазия. Какво става с бетона при колебания на външната температура от -40С до +40С. Какво им се случва на металните връзки в него, когато водата намери дори и малка фуга и успее да влезе в него? Ето няколко примера:

1. http://www.lapresse.ca/actualites/justi ... fondre.php

2. http://www.ledevoir.com/politique/quebe ... e-du-doigt

3. Напишете в Гугъл "pont Champlain Montreal" и ще се заринете с информация

4. http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/ ... -1.2158505

Имаше вече и един мост, който падна и т.н. и т.н. Говорите за германското строителство. Ми Хитлер е строил пътищата от бетон, за да могат да минават танкове по тях. Сега така не се строи. Аз в бункер не искам да живея, ако и да издържа на пряко попадение от 155мм гаубица. Бетона и тухлата струват с пъти повече като отопление. Събрано за няколко десетки години, нещата са страшни. От друга страна, къде е казано, че аз, децата ми, внуци и правнуци ще живеят единствено и само в тази къща, за да мисля за следващите няколко поколения? българия е пълна с пусти бетонни къщи из селата, защо? За кого? Не говоря за архитектува от онова време. Тук купуваш евтина съборетина, буташ я и построяваш нова. Ако е бетон, жална ти майка, как се събаря, изхвърля и после строи нова. Къде е казано, че аз ще харесвам вкуса на родителите ми, каква къща са направили?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Яну 2014, 10:31

По селата къщите или поне по-старите са кирпичени основно. Ако на тоя момент има човек, който да ми направи кирпич като едновремешния с голям кеф бих си построил и такава къща. Ама няма :dunno:

Подовете са от глина. Двуетажните са на паянтова конструкция. Това за строените до около 50-те и 60-те години. После са тия строени с тухли и плочи. Аз две села имам и двете са така. На едното дори една част от къщата, която е доста по-стара е от преплетени клони за основа измазани с кирпич и отгоре е с ломски плочи покрита. Там говорим за покрив строен преди около 100 години неремонтиран никога и до сега не пропуснал и една капка дъжд. :shock:

Но както казваш всеки репава в какво му се живее. Теб те кефи дъсчена барака увита в найлон, аз бих предпочел керамични блокове 38-ца без изолации и т.н., изцяло дишаща стена.. :dunno:

Дървената къща е яко нещо ама строеноща с трупи, а не от шперплат и мукава.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 05 Яну 2014, 11:23

bum_bum написа:По селата къщите или поне по-старите са кирпичени основно. Ако на тоя момент има човек, който да ми направи кирпич като едновремешния с голям кеф бих си построил и такава къща. Ама няма :dunno:

Подовете са от глина. Двуетажните са на паянтова конструкция. Това за строените до около 50-те и 60-те години. После са тия строени с тухли и плочи. Аз две села имам и двете са така. На едното дори една част от къщата, която е доста по-стара е от преплетени клони за основа измазани с кирпич и отгоре е с ломски плочи покрита. Там говорим за покрив строен преди около 100 години неремонтиран никога и до сега не пропуснал и една капка дъжд. :shock:

Но както казваш всеки репава в какво му се живее. Теб те кефи дъсчена барака увита в найлон, аз бих предпочел керамични блокове 38-ца без изолации и т.н., изцяло дишаща стена.. :dunno:

Дървената къща е яко нещо ама строеноща с трупи, а не от шперплат и мукава.

Точно същото щях да напиша :yes: В равнините, са ги строили къщите от кирпич, а в планинските региони са от плет, измазан с кирпич. Интересното е, че къщи от масивна дървесина, или както им казвате тука Норвежки , никъде няма. Което ме навежда на мисълта, че просто по нашите географски ширини няма подходящ дървен материал за строителството на такъв тип къщи и има голяма вероятност след 30-40 години да изгният .
Не Мы такие, Жизнь такая

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Яну 2014, 13:42

Точно. Едната е в троянския балкан, а другата на полето до Плевен. На едната дядо ми сам си е бъркал кирпича със слама. И е измазана с вар. Пода е от трамбована глина. Ако говорим за ваканционна къща еб@л съм им сглобяемите боклуци.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 05 Яну 2014, 15:54

Само да спомена,че ако се строи по книга независимо дали е от тухли или дърво,в крайна сметка къщата трябва да отговаря на едни стандарти.Въпрос на време,пари и географски ширини е кое по удачно.И стига с тия дишащи стени,има си вентилация за тая работа
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Яну 2014, 15:59

Ти си вентилирай, няма грижи. Мойте ще си дишат. :yes: Аз ако може да имам стена от керамика, хоросан и вар пък ти си я увивай в найлон щом те кефи.

За кои стандарти говориш, като ходиш на втория етаж тоя долу да може да спи ако е с по-лек сън има ли го като стандарт? Или ако ми е кеф фитнеса да ми е на третия етаж да не се чува че тренирам? Или и такъв стандарт няма?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 05 Яну 2014, 16:10

говоря за стандарти за дишане на стените,топлопроводимост,енергоефективност и тям подобни.в дървените къщи е прието спалните да са на втория етаж именно за да не ти тропат докато ходят,макар че тва е малко пресилено,виж ако фърляш дъмбели по пода няма да е приятно,но ако искам да имам фитнес ще му намеря подходящо място докато си строя къщата.така,че за всичко си има чалъм.Не е кат да не съм живял в 35см тухла измазана с хоросан и дървена дограма 20 години и 10 в дървена къща увита с найлон.Разликата я виждам в сметките за ток.Понастоящем къщата в ,която живея е с 90 годишна изолация и бас държа ,че същата къща от тухли не мож я утоплява за същите пари.За масата хора тва е най важно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 05 Яну 2014, 23:22

bum_bum написа:Ти си вентилирай, няма грижи. Мойте ще си дишат. :yes: Аз ако може да имам стена от керамика, хоросан и вар пък ти си я увивай в найлон щом те кефи.

За кои стандарти говориш, като ходиш на втория етаж тоя долу да може да спи ако е с по-лек сън има ли го като стандарт? Или ако ми е кеф фитнеса да ми е на третия етаж да не се чува че тренирам? Или и такъв стандарт няма?

:yes: :yes: :yes: Абсолютно подкрепям мнението ти колега. В момента живея в дървена къща, но понеже колегата magareto_yori живее на 2-рия етаж и той всъщност не е изпитвал това, което ние с жената сега, ние сме отдолу, а отгоре дори когато се стъпва в тая барака се чува изключително много, хем има сумати изолации и е правен основен ремонт миналата година на цялата къща. Просто все едно някой ти стъпва на главата. В БГ имам фитнес на 4-тия етаж в нашата къща и мога да ти кажа че не се чува особено, дори когато тренираш, не че хвърлям дъмбелите, но музиката е с буфер и 5 колони :). пък и отдавна не съм в БГ и не тренирам, но помня хехехех

Явка, колко майна плащаш ток на месец незнам. В БГ ние с нашата тухлена къща БЕЗ изолация а само с вар измазана отвътре плашаме по 30 лв ток зимата. Топлим се на дърва със парно във всяка стая и с 1 камина отопляваме 11 стаи :) на 3 етажа. Никой не иска да живее в бункер, както и в найлонова барака, дето викаш като се построи по стандартите, по които трябва да бъде и в 2-та случая ще е добре. Да, въпроса е на предпочитания на човека.

Ако мислиш, че вентилацията не струва пари Явка, кажи, ще звънна на колегите и ще ти кажа точна цена :). Аз лично съм изпитвал момента да не мога да дишам в тая къща найлонова и да отварям прозорците. Ужас и не искам да го изживявам пак. Не става топло в тия стаи, а става задушно, това е думата. Топло но задушно, аз така нИ мА кеФи :).

Я да поговорим малко и за лятото. Как Шса чувстваш лятото във тая къща? Спомням си брат, като идвах през лятото до Санде-то отваряхме джамовете, за да влезне въздух, че става просто нетърпимо откъм кислород. В БГ като отвориш и става по-топло, за това тухлите акумулират температурата, било то студена или топла. Кво ще кажеш по тоя въпрос? Щото не се живее само през зимата в къщата, а и през лятото :) И климатик да имаш, той кислород не ти вкарва.

Към колегата БМВ-Пауър: Ама никой не говори за мостове на 1000 години, говорим за къщи плюс те не са от бетон за да са бункери, а са от тухли, бетонни са колоните, гредите и плочите. Къде има -40 и плюс 40 градуса ми е интересно? В Аляска съм бил но там са -60 до плюс 25 и няма много тухлени построики, има, но не много.

Що да има процепи в бетона, ако е направен както трябва? Ами ако има термити в дървесината? Същата работа, ако ако ако, ами ако не? Ако всичко си е наред? :)
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата