къща от дърво или от тухли?
Модератор: Общи модератори
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
Re: къща от дърво или от тухли?
всичко опира до народопсихология.
Беднотията кара българина да си мисли ,че да построиш къща и да изучиш децата си е мисията в живота му.Затова и къщата се строи ''цял живот''-да отчупиш от залъка си за децата,за това ,за онова и къщата се прави тухла по тухла.Да не говорим колко хора действително сами са си строили къщите особено когато преди 10-ти даваха от държавата за без пари парцел с вещно/вечно право на строеж,само и само да се онаселяват дадени райони.И всичко това дори без да им е работа и без да разбират кой знае колко-неволята учи.На баба ми и дядо ми лека им пръст къщата беше такава.Строена в продължение на 9 години и достатъчно голяма за 3 поколения семейства,както патриархатът едно време повеляваше-ако не си осигурил на мъжкото си чадо един кат от къщата или ако е момиче хубав и богат чеиз,значи за никъв ч@п не ставаш.Затова и ни е внушено че къщата трябва да е стабилна като мавзолей .
Аз предпочитам ''западното'' консуматорско мислене-имаш ли образование,занаят или някаква дарба чрез които да изкарваш кинти - къща/апартамент можеш да си купиш навсякъде където те кефи и има още по-добри възможности да се развиваш и забогатяваш.за съжаление ние в повечето случаи сме възпитани да робуваме на къщи и имоти ,стоим си при тях,не смеем да рискуваме да продаваме и да търсим ново....и така,порочен кръг.
Личността трябва да е над предметите и те да й служат,за съжаление в БГ е точно обратното-всички сме роби на придобивките си ,та даже се стига до инфантилни случаи човек да пази повече нещо което се купува с пари,отколкото себе си и здравето си.
Хеле пък за колите да не говорим-смешно е как много мъже пазят това парче желязо повече от половинките си.
Както казах-всичко е от вековна сиромашия и робско мислене.
Беднотията кара българина да си мисли ,че да построиш къща и да изучиш децата си е мисията в живота му.Затова и къщата се строи ''цял живот''-да отчупиш от залъка си за децата,за това ,за онова и къщата се прави тухла по тухла.Да не говорим колко хора действително сами са си строили къщите особено когато преди 10-ти даваха от държавата за без пари парцел с вещно/вечно право на строеж,само и само да се онаселяват дадени райони.И всичко това дори без да им е работа и без да разбират кой знае колко-неволята учи.На баба ми и дядо ми лека им пръст къщата беше такава.Строена в продължение на 9 години и достатъчно голяма за 3 поколения семейства,както патриархатът едно време повеляваше-ако не си осигурил на мъжкото си чадо един кат от къщата или ако е момиче хубав и богат чеиз,значи за никъв ч@п не ставаш.Затова и ни е внушено че къщата трябва да е стабилна като мавзолей .
Аз предпочитам ''западното'' консуматорско мислене-имаш ли образование,занаят или някаква дарба чрез които да изкарваш кинти - къща/апартамент можеш да си купиш навсякъде където те кефи и има още по-добри възможности да се развиваш и забогатяваш.за съжаление ние в повечето случаи сме възпитани да робуваме на къщи и имоти ,стоим си при тях,не смеем да рискуваме да продаваме и да търсим ново....и така,порочен кръг.
Личността трябва да е над предметите и те да й служат,за съжаление в БГ е точно обратното-всички сме роби на придобивките си ,та даже се стига до инфантилни случаи човек да пази повече нещо което се купува с пари,отколкото себе си и здравето си.
Хеле пък за колите да не говорим-смешно е как много мъже пазят това парче желязо повече от половинките си.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Колега @rosendaal,по принцип харесвам постовете които публикуваш но тук си противоречиш малко,първо казваш че "да изучиш децата си е мисията на живота (на българина) и в следващият момент даваш пример че ако си образован може да си позволиш да работиш и да определиш начина на живеене където пожелаеш.
Аз пък мисля че твоето мнение е другата крайност,тоест твоето мислене е малко чергарско,днеска тук (под наем) утре там (под наем),щото да не се "заробваш" с къща/имот че щяло да ти пречи на "свободата" на действие,съмнявам се българин да е казал мисълта "моят дом-моята крепост" но създавайки дом какъвто би пожелал и след "митарстване" тук и там,прибирайки се да усетиш уюта на твоето си,вещите които си направил/купил,начина на подреждане,леглото което си спал първи (не под наем някаква кушетка с безброй разкази за сексуални приключения и други по неприятни преживявания) и всичко останало.
Да,за мен къщата трябва да е стабилна като мавзолей както се изказа,да имам сигурност в нея,братовчет ми живее 20 години в щатите и си проектира къщата която си построи (инженер я проектира разбира се,братовчет ми я проектира словесно) и се оказа че доста американци пожелаха проекта които беше,а тя е солидна къща,не от дървеният тип,за негов късмет имаше някакви катаклизми и доста къщи от района в който беше бяха пострадали,има и мазе,което си е допълнителна защита,всъщност в щатите от години има една мания да се правят "паник стая" ,предпочитам цялата ми къща да е здрава като паник стаята...
Разбира се,не те упреквам за мисленето ти,но то си е твое частно и не трябва да обвиняваш други че мислят иначе,все едно да си някакъв хипер активен и всяка вечер да искаш да "денсиш" и лудееш по заведения и да упреквах хора които са домашари и харесват домашният уют пред заведенията.
Аз пък мисля че твоето мнение е другата крайност,тоест твоето мислене е малко чергарско,днеска тук (под наем) утре там (под наем),щото да не се "заробваш" с къща/имот че щяло да ти пречи на "свободата" на действие,съмнявам се българин да е казал мисълта "моят дом-моята крепост" но създавайки дом какъвто би пожелал и след "митарстване" тук и там,прибирайки се да усетиш уюта на твоето си,вещите които си направил/купил,начина на подреждане,леглото което си спал първи (не под наем някаква кушетка с безброй разкази за сексуални приключения и други по неприятни преживявания) и всичко останало.
Да,за мен къщата трябва да е стабилна като мавзолей както се изказа,да имам сигурност в нея,братовчет ми живее 20 години в щатите и си проектира къщата която си построи (инженер я проектира разбира се,братовчет ми я проектира словесно) и се оказа че доста американци пожелаха проекта които беше,а тя е солидна къща,не от дървеният тип,за негов късмет имаше някакви катаклизми и доста къщи от района в който беше бяха пострадали,има и мазе,което си е допълнителна защита,всъщност в щатите от години има една мания да се правят "паник стая" ,предпочитам цялата ми къща да е здрава като паник стаята...
Разбира се,не те упреквам за мисленето ти,но то си е твое частно и не трябва да обвиняваш други че мислят иначе,все едно да си някакъв хипер активен и всяка вечер да искаш да "денсиш" и лудееш по заведения и да упреквах хора които са домашари и харесват домашният уют пред заведенията.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
rosendaal написа:всичко опира до народопсихология.
Беднотията кара българина да си мисли ,че да построиш къща и да изучиш децата си е мисията в живота му.Затова и къщата се строи ''цял живот''
Пич, не знам за какво говориш. Аз съм малко под 40 и съм имал две мои къщи построени от мен. Имам едно място празно и вероятно ще има и трета и четвърта. Също и в Гърция имот купен с мои пари, който вече съм продал. Кви са тия къщи за "цял живот". Т.е. ако строя от камък и тухла съм с робско мислене и не ям, че да си вдигна една къща. А ако строя от картон и найлон съм "западняк" и съм много напред с материала?

Като казвам "построил" имам в предвид, че нито майка ми, нито баща ми са дошли на строежа някога. Нито единия, нито другия не са ми дали пари за да строя и нито единия, нито другия са ми дали бизнес за да изкарам пари за да строя и нито единия или другия не са ме настанили на работа от която да изкарам пари за да строя.
Тва последното малко не по темата ама доста хора, включително и тук в темата говорят с голямо самочувствие в първо лице единствено число, а от първа ръка знам че нямат много право.
rosendaal написа:Аз предпочитам ''западното'' консуматорско мислене-имаш ли образование,занаят или някаква дарба чрез които да изкарваш кинти - къща/апартамент можеш да си купиш навсякъде където те кефи
Те там затова ги "купуват" в продължение на 30 години. И ако се разболееш, останеш без работа - оставаш и на улицата

Не Мы такие, Жизнь такая
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
BMW_RIDER написа:hell's angel написа:То, така се почва - пропаганда и после кашони по 1000 еврака квадрата на кредитче, 'щото са най-най ...
Я кажи колко такива кашони се продадоха преди кризата, щото аз до колкото си спомням се продаваха кашони от бетон и тухли за доста над 1000 евро квадрата дето не от шперплат ми от палатка са по зле пострени.
Колегата дето вика ,че импрегнирани греди не се слагали в конструкцията и рамката- ами лично съм купувал импрегнирани греди точно за рамката.
Не знам и не ме интересува кой какво е продавал ама нищо не е по-зле от тия дървени бараки ...
имам един комшия дето му вдигнаха такава барачка и се почна :
-Цяло лято не спаха в къщата, щото смърдяло на некви лепила ....
-Комши дай да измислим нЕква рамка, да пуснем от тавана, че нЕма къде да закачим плазмата
-Ела да парнем едно профилче, че бойлера тръгна....
-Дай да преправим рамката на телевизора, че като се включи климатика и тресе ....
-Сега камината мисли ....

Пък и грубия строеж не е най-голямото перо в строежа на една къща...
Последна промяна hell's angel на 08 Яну 2014, 17:06, променена общо 1 път
Ubi dubium, ibi libertas
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
bum_bum написа:
Като казвам "построил" имам в предвид, че нито майка ми, нито баща ми са дошли на строежа някога. Нито единия, нито другия не са ми дали пари за да строя и нито единия, нито другия са ми дали бизнес за да изкарам пари за да строя и нито единия или другия не са ме настанили на работа от която да изкарам пари за да строя.
Тва последното малко не по темата ама доста хора, включително и тук в темата говорят с голямо самочувствие в първо лице единствено число, а от първа ръка знам че нямат много право.
Мисля че точно ти би ме разбрал,защото виждам че животът ни се е стекъл по сходен начин.Нарочно засегнах и социалната тематика на това да имаш имот в България.Ти си един от малкото които просто разумно инвестират в недвижимости,пък било то и само заради фалшивата сигурност която дават по презумция само да ги имаш дори.
Искам да кажа,че масово наблюдавам млади хора на по 22-25 години на които по стечение на обстоятелствата мама и тати са им оставили по една горда панелка и са се оттеглили достойно на село или на вилата да живеят за да има къде да се развива младото.Само че младото видейки че масово неговите наборчета се борят за това ,което на него му е дадено даром,си казва ''аз съм ебаси късметлията,още от сега съм 15 години напред от другите''.И дотам-съгласен е да бачка за средна заплатка,със средното си образование,със средностатистическата си жена и да пише в един средностатистически форум какво мечтае да кара.Продукт на мисленето че всичко в живота е един панел и едно бмв 3 или 5.
А че живота минава покрай теб и има толкова много други неща да се свършат,кой му пука.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Тука много се отнесохте чак с народопсихологията да нищите тухлата и гипсокартона.
Първо бъркате къща с дом .Дом се строи и подрежда с години и нищо лошо няма в това че е традиция в България .Патриархалния тип семейство където 2 и 3 поколения живеят заедно в голяма къща го предполага.Къща се строи за колкото е технологичния цикъл 6 месеца година максимум.
Много от къщите в България през 50те и 60те години са строени със заеми от взаимоспомагателна каса и безплатен труд или символично заплащане на комшии и познати .Осигуряват материали и се събират 10-15 човека бригада събота и неделя бачкат после пак и така на всичките.
Съвременното поколение не знае какво е мизерия немотия и повечето не са сложили тухла върху тухла през живота си обаче раздават компетентни мнения за народопсихология като професори .
Първо бъркате къща с дом .Дом се строи и подрежда с години и нищо лошо няма в това че е традиция в България .Патриархалния тип семейство където 2 и 3 поколения живеят заедно в голяма къща го предполага.Къща се строи за колкото е технологичния цикъл 6 месеца година максимум.
Много от къщите в България през 50те и 60те години са строени със заеми от взаимоспомагателна каса и безплатен труд или символично заплащане на комшии и познати .Осигуряват материали и се събират 10-15 човека бригада събота и неделя бачкат после пак и така на всичките.
Съвременното поколение не знае какво е мизерия немотия и повечето не са сложили тухла върху тухла през живота си обаче раздават компетентни мнения за народопсихология като професори .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
hell's angel написа:BMW_RIDER написа:hell's angel написа:То, така се почва - пропаганда и после кашони по 1000 еврака квадрата на кредитче, 'щото са най-най ...
Я кажи колко такива кашони се продадоха преди кризата, щото аз до колкото си спомням се продаваха кашони от бетон и тухли за доста над 1000 евро квадрата дето не от шперплат ми от палатка са по зле пострени.
Колегата дето вика ,че импрегнирани греди не се слагали в конструкцията и рамката- ами лично съм купувал импрегнирани греди точно за рамката.
Не знам и не ме интересува кой какво е продавал ама нищо не е по-зле от тия дървени бараки ...
имам един комшия дето му вдигнаха такава барачка и се почна :
-Цяло лято не спаха в къщата, щото смърдяло на некви лепила ....
-Комши дай да измислим нЕква рамка, да пуснем от тавана, че нЕма къде да закачим плазмата
-Ела да парнем едно профилче, че бойлера тръгна....
-Дай да преправим рамката на телевизора, че като се включи климатика и тресе ....
-Сега камината мисли ....
Пък и грубия строеж не е най-голямото перо в строежа на една къща...
Да ама бъркаш лошо изпълнение и лоша конструкция. Се едно утре да хвана някое е30 на 500 000 седяло пред блока и малтретирано от тинейджъри китосвано и изправяно от "майстори" и да кажа ей тва БМВ не струват...
Имам наематели в таква постройка иначе може да дойдеш да видиш ,че нито смърди на лепило нито тресе, абсорбатор, картини телевизор всичко е закачено на стената с прости винтове....
За колегата дето ше строи къща - монолитното строителство което си избрал е по добрия вариант за тука, просто защото има опит и материали в него а другото няма почти кой да ти го изпълни така ,че да няма проблемите които цитира колегата.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Стигнахме до съгласие
Няма някой с опит, който да предложи нещо качествено, та да е алтернатива ...
И аз искам една къща от трупи в гората
- някой ден по-нататък може би, засега само резачките са налице и са читави 

Няма някой с опит, който да предложи нещо качествено, та да е алтернатива ...
И аз искам една къща от трупи в гората

Ubi dubium, ibi libertas
- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
rosendaal написа:всичко опира до народопсихология.
Колега малко се поизхвърли с това изказване.
Не съм съгласен, че беднотията кара българина да си мисли, че целта на живота му е да построи къща и да изучи децата си. На българина в тази среда до там му стигат възможностите, а не че не би искал повече от живота. Както се казва битието определя съзнанието.
Споменаваш, че преди 10-ти раздавали парцели за без пари. Това може да се отнася за някой пограничен район без всякаква перспектива за развитие, където никой не ще и да стъпи и за което е имало партийна повеля. Но в големите градове /да не изброявам/където условията за живот са твърде по благоприятни е било точно обратното.На хората са им взимали парцелите и са им разрушавали къщите срещу мизерно обезщетение, което не са могли и да оспорят за да строят панелни блокове. Или на хора които са имали 2-ву или 3 етажни къщи са им взимали 1-ния или 2-та етажа и са настанявали разни "нуждаещи се". Специални закони са създали за последното /Закона за собствеността на гражданите, по-късно преименуван в Закона за едрата градска собственост/.
А тези които все пак са строили хич не е било лесна работа това начинание. Няма тухли, няма фаянс, няма транспорт, няма майстори. ходили са да се молят на разни самозванци-измекяри, да ги увещават, да ги черпят и накрая пак не им свършат работа.Сигурно си гледал епизодите на филма "Баш майстора" - той не е художествена измислица.
Западното консуматорско мислене е много примамливо и блазнещо ама поставя човека на много хлъзгава почва.
Естествено, че личността е над всичко, именно това е изкарало 2 милиона българи последните 25 години от Б-я. Ти самия къде си? Защо не си вкъщи пред плазмата и на климатика. Знам защо. Всички тези хора са пожертвали домашния си уют и спокоиствие и в 90% от случаите са отишли на по-лоши условия за да осигурят за себе си и децата си по-добро бъдеще, което тук за съжаление не се предлага.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
Аз пък ще подкрепя колегата rosendaal.
Всички сме чували лафа "Вие българите като правите секс го правите все едно утре ще умирате, а като строите къща, я строите сякаш ще живеете 100 години"
Но не спорете кой прав и кой крив. Всичко е въпрос на характер и житейски цели. Нормално е.
Всички сме чували лафа "Вие българите като правите секс го правите все едно утре ще умирате, а като строите къща, я строите сякаш ще живеете 100 години"
Но не спорете кой прав и кой крив. Всичко е въпрос на характер и житейски цели. Нормално е.

bum_bum написа:rosendaal написа:всичко опира до народопсихология.
Беднотията кара българина да си мисли ,че да построиш къща и да изучиш децата си е мисията в живота му.Затова и къщата се строи ''цял живот''
Пич, не знам за какво говориш. Аз съм малко под 40 и съм имал две мои къщи построени от мен. Имам едно място празно и вероятно ще има и трета и четвърта. Също и в Гърция имот купен с мои пари, който вече съм продал. Кви са тия къщи за "цял живот". Т.е. ако строя от камък и тухла съм с робско мислене и не ям, че да си вдигна една къща. А ако строя от картон и найлон съм "западняк" и съм много напред с материала?![]()
Не те познавам, но ти свалям шапка!!! ЕВАЛА!!! И аз се опитвам да успея САМ, задължително по честен начин, но ми е доста трудно ... боре, се не съм се предал ... но ... ЕВАЛА... поста ти ме вдъхнови...
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
dimov_ написа:Аз пък ще подкрепя колегата rosendaal.

Но

Това е солиден старт в живота, да имаш дом! дали ще се живее в него или ще се продаде....

От друга гледна точка "замразяваш" пари в имот за децата, те ако искат да го осребряват или да го ползват, тяхна воля. По-сигурно е от пари в банка или разни опити за бизнес

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
И аз мислех, че е някаква инвестиция и приличен старт в живота.. ама 2050-та няма да има бели хора, освен в София, Варна и Пловдив може би. Черните ще огладнеят и изнаглеят яко. Ще разбиват и крадат.. тогава имотите дори и в София не мисля, че ще имат същата стойност като сега.
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
bum_bum написа:И аз мислех, че е някаква инвестиция и приличен старт в живота.. ама 2050-та няма да има бели хора, освен в София, Варна и Пловдив може би. Черните ще огладнеят и изнаглеят яко. Ще разбиват и крадат.. тогава имотите дори и в София не мисля, че ще имат същата стойност като сега.
Това според мен беше края на темата. Не е истина колко много истина има тук. Ако тенденциите се запазят след години и София няма да е това, което е в момента имам предвид, че и при нея ще започне упадък. Демографската криза е факт, а най-лошото е, че раждаемостта на "братята" е много по-висока от нашата според мен.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията