Един документален филм за България който ме тревожи много

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530i Touring
Мечтае да кара: каквато и да е ALPINA
Детайли за колата: току що излязла от завода! :)

Мнение от turboto » 06 Окт 2006, 12:51

BMW_POWER написа:За ония горе у Европата, ние винаги ще си останем конекрадците от долен Дунав. Какво стана в Косово? Албанците спечелиха войната не с пушки, а в креватите. Анвер им нареди по 10 деца и ония като бройлери - за 30 години просто смазаха сърбите с числено превъзходство. Сега така се прави и у нас.
Спасявайте се кой как може и това е. Не искам внуците ми да се казват Хасан или Фатима ....
Ева, оная преводачка тогава имаше проблеми с голямата си щерка и затова хич не и пукаше за докторите ни в Либия. В първа частна езикова се бяха хванали за главата с щерка и и не знаеха дали ще доживее до 20. Даже в Швейцария я пратиха да смени обстановката, ама там нещо не и изнесе и я изгониха. Било и било мъчно за Бг ... хахахаха като и направиха един тест и истината лъсна.

То както сме я подкарали май само ще си лъснем по една за успокоение и после па ше си сърбаме супата.

П.С. Супата батт' Пенев правилно каза че ше си я духаме...

Лило... давай кака у Тамбукту ако треа и прав ягоди ше бера!

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 06 Окт 2006, 13:16

E и кво решение давате на проблема?
BMW only!

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530i Touring
Мечтае да кара: каквато и да е ALPINA
Детайли за колата: току що излязла от завода! :)

!

Мнение от turboto » 06 Окт 2006, 13:25

amd написа:E и кво решение давате на проблема?

Решението е само едно да уври мозъка на тъпия селяндур че ако не престане да гласува за който му кажат и ако не се научи да иска обяснение и да прилага контрол на тия дето ги е избирал... така ше си я караме и за напред... Е за т'ва и циганите и турците ше ни превземат защото са обещество и когато става въпрос за общите интереси и благото на тази общност са единни. Колкото и различия да са имали преди това на личностна основа помежду си!

А ние сме ебаси путките с извинение (към нежния пол и тези които се смятат че са такъв). До като не престанем да мислим само за нашите си лични интереси и не ни грее за общите (говоря за общество) няма и милиметар да мръднем.

П.С. Нали чета постовете на повечето от Вас в темата кой за кого ше гласува... И като задам въпроса защо ще гласуваш за него... Ми защото ми харесвал как се изказва, никои не нападал... щял иска повече правомощия за президентската институциа... и едва ли не щял да вдигне заплатите..... Егати и ОВЦЕТЕ!
Може би съпроса трябваше да се допълни с едно "ЗАЩО" за лъсне как протича мисълта на българина.

Ае че мнооо се запених :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Последна промяна turboto на 06 Окт 2006, 13:31, променена общо 1 път

Фюрера
Аватар

Мнение от sieg » 06 Окт 2006, 13:29

turboto написа:

Решението е само едно да уври мозъка на тъпия селяндур че ако не престане да гласува за който му кажат и ако не се научи да иска обяснение и да прилага контрол на тия дето ги е избирал... така ше си я караме и за напред... Е за т'ва и циганите и турците ше ни превземат защото са обещество и когато става въпрос за общите интереси и благото на тази общност са единни. Колкото и различия да са имали преди това на личностна основа помежду си!

А ние сме ебаси путките с извинение (към нежния пол и тези които се смятат че са такъв). До като не престанем да мислим само за нашите си лични интереси и не ни грее за общите (говоря за общество) няма и милиметар да мръднем.

много е фашистко/нацистко така... трябва да се грижиш за чуждите интереси, на за своите... и то не какви да е чужди, ами точно тези дето са срещу тебе... нямам нищо против да се спазват Еко-норми, защото това са интереси на цялото население на планетата, но за това никой не пледира, щото не е в угода на ЕС или САЩ(а пък за нея да не говорим, тя дори Киото не подписа)... друго си е да се грижиш за румънските(разбирай френските) интереси, които са да се пусне АЕЦ "Черна Вода" на Дунава, за сметка на АЕЦ "Козлодуй"...
жена и кола не въртят ли задница, не ми ги фали...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PGV » 06 Окт 2006, 13:39

Колега, аз мога да дам насоки за решаване на проблема - това е част от нещата, с които се занимавам. Само че готови решения няма - всичко е един процес на непрекъснато развитие - и глобализацията, и политиката и икономиката. Темата е много обширна - мога да кажа, че реалистично погледнато ситуацията е такава, че след 50-100 години българското население ще е 2-3 млн. души, а тук ще се настанят суми ти други етноси. Икономиката ще е част от глобалната - предимно лека промишленост и туризъм - от това ще идва 80-90% от БВП.
Икономическите и демографските процеси в Бълтария притежават огромна инерция, благодарение на сценария, по който беше извършен 17-годишния преход досега. Парите бяха преразпределени по такъв начин, че да се съсредоточат в 2-3 % от населението, а не да се вложат в икономиката и да се въртят, за да нараства капитала и производството. Ние от производство не печелем, само от търговия и услуги. След тоя икономически катаклизъм трудно ще е да се обърнат нещата. Горе-долу всеки може да си представи как могат да се решат нещата - но пак няма да има моментален ефект.
Може би едно от първите неща е да се отървем от собственото си убеждение, че от нас поотделно и заедно нищо не зависи. На второ място, трябва да се отървем от корумпираните политици и изобщо от цялата така наречена политическа класа от последните 17 години. На трето място трябва да се премахнат монополите в България, за да се създаде истински конкурентна икономическа среда. Разни там конценсии и безсмислени приватизационни сделки трябва да се анулират. По-горе колежката беше писала, че сделката за БТК била успешна - да успешна е за корумпати като бай Симо царя, Мильо Велчев и компания, дето си туриха по няколко милиона евра у джобовете. Къв беше смисъла да се продават БТК, ВиК, Електроразпределение - че те винаги ще си бъдат на печалба, особено след като са монополисти. А сега тия дето ги купиха, си сложиха по 100 000 лв. заплати, и почнаха да повишават цените на вода, ток и телефони. Е те това не може да бъде никъде по света - щото навсякъде, освен тук народе ще избеси корумпираните управници по стълбовете.

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 06 Окт 2006, 14:13

Радвам се, че има мислещи хора - хубаво е, че чух интелигентни мнения по въпроса. Зададох въпроса си "кво решение давате...", защото до сега чух само някакви критики и притеснения, черногледства и така нататък. В интерес на истината много "сдухващо" и звучат вашите писания :lol: В крайна сметка дай да жиявеем, а не само да ревем - след 50-100 години ми е на оная работа какво ще стане, нали ще си пикая в гащите или ще съм мъртъв! Аз планирам бъдещето си като активен гражданин с добро образование и доходоносна работа, а като такъв трябва да си изградя остра мисъл и позиция по обществените въпроси - най-елементарното е, че предстоят избори и аз имам право като пълнолетен гражданин да гласувам. Трябва да взема решение какво да правя със своето право на вот и мисля да го използвам. Съгласен съм, че за да се "оправим" трябва населението на тая пуста България да почне да мисли, "паплачта" да получи просветление, хората да обмислят добре вота си и да вървим напред - жалко, че ми звучи като химера. Толкова много тъпаци срещам по улиците, а колко още много има по селата, става ми тежко на моменти :uups: Всички знаем поговорката - "прост народ, слаба държава" и ние сме точно в тази позиция, още повече, че сами се "ебаваме" един с друг. Дано да се вкарат в прав път повече хора, колкото и да е трудно, мен най ме плашат турците, защото са точно от типа "кон с капаци" - вярват сляпо на някаква религия, множат се много бързо и са абсолютни празноглави тикви (повечето). Етноси от типа македонец, сърбин, румънец и други "гости" заселили се в България не ме плашат, защото нищо не им пречи да живеят в нашата страна, пък нека и западноевропейци да купуват земя, всичката да я изкуптя ако щат, по-добре от колкото некви "резаци" да ни мачкат :evil: ЛОшото за мен е, че съм още доста млад и нямам изградена гражданска позиция (не си падам по ученето и четенето, историята ми беше за забавление) и ми е трудно да реша за кого да гласувам, всеки много ефектно представя позицията си по рекламните клипчета. Но за Болен няма да е моят вот, със сигурност, - по-скоро ще бъде за някой демократ, седесар може би!
BMW only!

Crash Master
Аватар
Кара: '86 316; '89 520i
Мечтае да кара: Е28 М5

Мнение от viper » 06 Окт 2006, 14:17

Последно, има ли го някъде този филм и ако да - къде?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Lila_Angel » 06 Окт 2006, 14:19

amd написа:...

Наистина на тези избори ще е трудно за човек с дясно мислене и без категорично пристрастие да избере "по-добрият" кандидат. Все пак се радвам, че позицията ти е в правиланата посока. :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15

Мнение от theraven_nz » 06 Окт 2006, 15:28

Колкото и черно да звучи, поне за мен изборите в България са просто прехвърляне на парите от единия джоб в другия. Парламентарният "елит" така хубаво си е опекъл работата, че да не допуска нови изтърсаци по вече утъпканите пътеки. А точно сред тези изтърсаци, голяма част от които естесвено драпат единствено за да захапят големия комат, вярвам, че има и малко, дето мислят с горната си глава за държавата и са истински патриоти.... Казвам "вярвам", понеже кой ще им даде на тези безгласни букви пари за кампания, че да ги видим и ние тея хора и евентуално да ги подкрепим.... 'бало си майката :help:
---

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 06 Окт 2006, 17:50

Политиците ни са като футболистите. Яко шутове на терена, а после всички у БИАД ...
Миналата година германците не вярваха, че пенсията тук е 50 Евро.
Бе кво се ядосвам, на 01.12 съм на интервю и ако е рекъл Господ - далече. Хе хе, ще кажете носталгия, ми носталгията е нещо, което изпитваш след дългогодищно странстване по света. Връщаш се и разбираш, че навремето си взел правилното решение.
Онзи ден по ТВ ми обясняват, че в енергетиката нямало корупция - смех, смех, смех, идете и пуснете молба за 1-200 киловата мощност в центъра на София. Ще ви кажат, че мощност няма - а как аджаба не спират строежите, мощност откъде?
До всяко министерство има наети апартаменти, където дефакто се работи. Там всичко се цака на 4 очи и никой нищо не е видял....
Бягат младите и кадърните, ми естествено! Имам позната със СЕДЕМ езика. И кво, дават и 500 лв или и казват, че и е висок ценза ... Ми тя хвата самолета и издуха за Брюксел. Сега тия 500 лв ги вади за ден.
То би кънтиниум. Излизам!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PGV » 06 Окт 2006, 19:41

amd написа:Радвам се, че има мислещи хора - хубаво е, че чух интелигентни мнения по въпроса. Зададох въпроса си "кво решение давате...", защото до сега чух само някакви критики и притеснения, черногледства и така нататък. В интерес на истината много "сдухващо" и звучат вашите писания :lol: В крайна сметка дай да жиявеем, а не само да ревем - след 50-100 години ми е на оная работа какво ще стане, нали ще си пикая в гащите или ще съм мъртъв! Аз планирам бъдещето си като активен гражданин с добро образование и доходоносна работа, а като такъв трябва да си изградя остра мисъл и позиция по обществените въпроси - най-елементарното е, че предстоят избори и аз имам право като пълнолетен гражданин да гласувам. Трябва да взема решение какво да правя със своето право на вот и мисля да го използвам. Съгласен съм, че за да се "оправим" трябва населението на тая пуста България да почне да мисли, "паплачта" да получи просветление, хората да обмислят добре вота си и да вървим напред - жалко, че ми звучи като химера. Толкова много тъпаци срещам по улиците, а колко още много има по селата, става ми тежко на моменти :uups: Всички знаем поговорката - "прост народ, слаба държава" и ние сме точно в тази позиция, още повече, че сами се "ебаваме" един с друг. Дано да се вкарат в прав път повече хора, колкото и да е трудно, мен най ме плашат турците, защото са точно от типа "кон с капаци" - вярват сляпо на някаква религия, множат се много бързо и са абсолютни празноглави тикви (повечето). Етноси от типа македонец, сърбин, румънец и други "гости" заселили се в България не ме плашат, защото нищо не им пречи да живеят в нашата страна, пък нека и западноевропейци да купуват земя, всичката да я изкуптя ако щат, по-добре от колкото некви "резаци" да ни мачкат :evil: ЛОшото за мен е, че съм още доста млад и нямам изградена гражданска позиция (не си падам по ученето и четенето, историята ми беше за забавление) и ми е трудно да реша за кого да гласувам, всеки много ефектно представя позицията си по рекламните клипчета. Но за Болен няма да е моят вот, със сигурност, - по-скоро ще бъде за някой демократ, седесар може би!

Нещата с изграждането на позиция става с търсене и намиране на информация, анализа и сравнение между думите и делата. Недей да решаваш предварително за кого ще гласуваш, от кого кво си видял да направи за теб, за близките ти, за народа и т. н.
За мен с малки изключение всички са еднакви - и демократ, и недемократ - всички лъжат, за да вземат властта или да останат в нея, та да продължат да крадат.
А нещата могат да разрешат и чрез образование, защото нивотов България спада, а също и с дългосрочно планиране и провеждане на политика - това, което не го могат наште управляващи, защото управляват ден за ден.
А с изкупуването - това е целта - 70% от собствеността да е в ръцете на чужденци - това е изискване на глобализацията и интеграцията. В резултат българите трябва да си разпродадат апартаментите, икономическите субекти и земята на чужди физически и юридически лица.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 06 Окт 2006, 23:31

BMW_POWER написа:Политиците ни са като футболистите. Яко шутове на терена, а после всички у БИАД ...
Миналата година германците не вярваха, че пенсията тук е 50 Евро.

До преди малко убеждавах съседа, че с осигуровка върху минималната (сега 187 лв.) няма да взима 2000 Евро пенсия след 10 години, ама човека не вярва. Вярва, че като влезнем в ЕС и хоп... с магическа пръчица нещата ще се променят.
Да, ама няма. Икономиката ни се гради насилствено върху чужди инвестиции. Ми как ли пък не... Всички работещи заводи и компании ние ги дадохме за пари в други ръце, под предлог, че държавата - не можела да ги стопанисва. Е, не вярвам, да няма приходи от дейността на тези предприятия, има лошо осчетоводени документи и предадена информация, за загуби... но, това е друга тема.

Костов пак се нареди на опашката за власт, Надежда замина за Брюксел. Копрупцията си я има без ограничения и то в огромни размери ГОРЕ, но завоалирана през хиляди фирмици... не може да стигнем Румънците в тази част. ДПС се огради от фирмички, за да държи властта и парите.... БСП, СДС, ооо, че и НДСВ разбира се!... всички са в играта с пране на пари. Да не се лъжем.

Това на фона на избора на Президент, не трябва да ви притеснява. Президента има по-скоро имиджова власт. Вътре в парламента е гнилостта, от там мирише от 15-17 години и промяна няма.... От там идва всичко. От премиер, експремиер, сподвижници, партии, лидери и прочие... въртящи се едни и същи.

Не е логика, да хванем да си отидем от тук. Другите правителства, от останалата част от ЕС са наясно, че тук не се живее добре, и че правилата няма да се променят в близките 10 години, затова и се притесняват от факта, че с падането на границите ще поемем към тях. И с основание. Едни ще търсят място за оцеляване, други за пране на пари.

Само едно ми е чудно... в Румъния от 2 години тече чистка по високите етажи на властта. Прибраха на топло министри, експремиери са подсъдими, перачи на пари, половината власт е под строг контрол за всяка стотинка... У нас това се очаква от догодина. А в момента тече повсеместна приватизация... Досещате се какви пари се въртят на бързи обороти. Да не говорим за бързите печалби на Софийска топлофикация, ВиК, Енергото... Топлинното счетоводство. От къде Владо Топлото изкара 6 милиона Евро само в трезора на една родна банка и то в касетките (онези, по договор за година)? Ха? От Заплата, може би?

На нас от ЕС ни наложиха 6 клаузи, иначе няма пари!

1. Да провежда и да докладва за разследванията по обвиненията за корупция по високите етажи на властта. Да огласи вътрешните проверки в държавните институции и имотите на висши служители.
2. Да вземе мерки за борбата с корупцията, особено по границите и в местната власт.
3. Да изпълни стратегията за борба с организираната престъпност. Да залови едрите риби и конфискува имотите им. Да вземе мерки срещу прането на пари. Да докладва всяко ново разследване.
4. Да промени конституцията и отстрани двусмислиците около независимостта на съдебната система.
5. Да осигури по-прозрачни и ефективни съдебни процеси, като приложи новия Закон за съдебната власт и новия НПК. Да докладва как се прилагат тези нови закони от дознателите в МВР.
6. Да продължи реформата на съдебната система, за да постигне професионализъм, надеждност и ефективност. Да прецени влиянието на тези реформи и всяка година да публикува резултатите.

Мдааааам, много ми е интересно колко народ от власта ще влезне в Затвора? Особено, кой ще е Първия! хех, нещо се бавят нещата...

Май няма да ни стигнат затворите, натам отиват нещата, ако вземат да поработят малко

За Румъния са само 4!

1. Да осигури по-прозрачни и ефективни съдебни процеси, като засили компетенциите на Върховния съвет на магистратите. Да докладва и наблюдава влиянието на новия Граждански и Наказателно-процесуален кодекс.
2. Да създаде Интеграционна агенция, която да следи за конфликти на интереси и незаконно забогатяване на висшите чиновници.
3. Да продължи борбата с корупцията по високите етажи на властта, в която е постигнат напредък. Да продължи независимото разследване по обвинения за корупция във властта.
4. Да вземе допълнителни мерки за борбата с корупцията, особено в местната власт.

Интересно ми е... как от Прокуратурата ще се справят до януари 2007 (догодина) - не знам. Ама явно чакаха всички до последно, всичко да се извърти и изпере... и живот и здраве на чисто, по Коледа да вдигнем наздравица за спечелените пари.

Я, да видим сега Владо Топлото ще си вземе ли присъдата?
А, собственичката на падналата къща на Алабин, която е в управителния съвет на Фондацията на Елена Костова (пак се върнахме на Костов), а Надежда, ще ли се скатае, ако осъдят на смърт медиците в Либия...
А Паси, който го уличиха във военна далавера? Нещо попритихна скандалът? Но пък ни занимават чат, пат с делото за Маргините, колкото да има някаква дейност...

Няма наказани, няма виновни. Но за сметка на това, с всеки приет закон се говори само за пари! Пари... дългове, кредити, инвестиции... загуби... връщане на пари.

Дано оцелеем. Като народ!!! Дори циганите си пратиха децата на училище, да учат български, за да не изгубят детските. Което е все пак нещо де. :)

Моя съвет, не е миродавен. Бях на живата верига преди 15-на години. Сега, след налагането на клаузите от ЕС следя печата и медиите всеки божи ден. Особено по случая с момичетата на Алабин. Един да няма виновен, клуба Пежо е зад гърба ми. За другите властващи - власта може да се отнеме, винаги. Вижте новините за Унгария. 8) И си спомнете думите на Хан Кубрат за "снопа от пръчки" и екипа респективно.
Да караш Peugeot е страст!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d M Sport, X3, X6

Мнение от DroW » 07 Окт 2006, 3:36

В наши дни бяха издигнати две тюрбета-мавзолеи - на Енихан баба (връх Свобода) и на Саръ баба - недалеч от село Момчиловци!!!

Ето тва искам да го изгоря ето тези 2 паметника
"В наши дни бяха издигнати две тюрбета-мавзолеи - на Енихан баба (връх Свобода) и на Саръ баба - недалеч от село Момчиловци!!! "
Прочетете линка по долу за героите живяли и как са се били 4 десетилетия срещу поробителя преди да ги превземат.Това са тези герои които нямат паметници тези незнаини воини вместо това ДПС построи на двама души масово колили и убивали жени и деца избили над 100 000 души.Двата паметника под формата на дървена колиба със саркофаг са построени през миналата година :evil: :evil: :evil:

http://209.85.129.104/search?q=cache:u0szS2T-GbAJ:www.novazora.net/2005/issue19/story_13.html+%D0%95%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%BD+%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0&hl=bg&gl=bg&ct=clnk&cd=3

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Окт 2006, 9:48

Ева, много ще ми е приятно да се запозная с теб :clap:
Това което си пишем по форумите си остава качено на някой сървър и после потъва в архивите ...
Кой кого да осъди? Партийните главни прокурори на Републиката ли? ХА! Татарчев кого осъди? НИКОГО! Обиколи света с чували да гони Румен Спасов и Веска Меджидиева. Ходи чак до ЮАР и пак нищо. после се опита да вкара Барона и т.н., но не направи пак нищо. Единствените получили ефективни присъди от него са няколко журналисти от Смолян, ако не ме лъже паметта. Накрая Иван си направи операция на бъбреците в САЩ за 60 000 долара, платени от негови приятели.....
За туризма пък направо не ми се говори. Щели сме да печелиме пари така. Кви пари, кви 5 лева? На морето туба 22л водка струва 30 лв, една малка е 2 лв. И да не мислите, че някой плаща данъци? В големите курорти се декларират 15-20% от приходите най-много. Другото влиза чисто. Играта с грамажи, касови апарати и т.н. е просто необяснима.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Окт 2006, 10:37

София - градът на селяните

Прекрасна е София през септември. Синевата надделява над смога, духат прохладни ветрове, валят тихи дъждове, шумят листата на тополите. А селяните ги няма.

През септември селяните са вече на село или още на курорт. Но те се връщат и се отдават на любимото си хоби – да се правят на граждани.

Присъщо на градския човек е да изгражда с мярка и с умение. Това не може да стане без специалистите, без хора, които разбират. Не е достатъчен само акъл - за да бъдеш гражданин, се иска нагласа. Особен инстинкт, чувство за ред, ориентация в пространството, представа за рамките на егоизма. Пчелите го имат. Хората са го загубили, а специалните училища не знаят за какво става дума.

А става дума за това, че когато стане строителна беля, виновен излиза някой подгонен от глада помак, който, освен тютюн, не е пипал друго през живота си, преди да стане ‛майстор“. Така казва Градският съд, в който също заседават селяни. Дори това съдът често не казва, а казва, че виновни няма. Като в ‛Индиго“. Убити има, виновни – не.

‛Който не е построил къща и посадил дърво...“

Много хубава поговорка. Как стои въпросът с дърветата, е друга тема, също важна. Безпокои ме единственото число в двата дяла на поговорката. Колко дървета отиват за една къща? Нови никой не засажда, а всички строят. Хиляди селски (и градски) семейства от десетилетия се топлят с дъб, бор и бук (в зависимост от района), без да засаждат. Топлят се! Дори не строят с тези прекрасни дървета, а ги изгарят. И се радват – колко хубаво горят! А сламата и бурените, заедно с околните гори, същите радостни селяни горят на корен – за радост на животните и птиците…

‛Защо плачеш, дядо?“ - опитвам се да утеша старец от село, който прибира от улицата прави като кибрит дъбици, за да ги складира под навеса. Вместо обяснения старецът ме вкарва в дома си и казва: ‛Виж какво разрешиха да отсечем от собствената гора за строеж преди Девети. Виж какво режем в общинската гора и горим сега“. Право казва – гредите му нищо не струват в сравнение с топливото на Демокрацията.

Такива, които плачат, са единици. Не са селяни, те са хора. Множеството селяни мислят като крале – след тях – потоп. Тази страна – със спомена за горите, водите и пъдпъдъците - ще остане на англичаните и циганите. Защо да я пазят?

Селяните днес, внуците на селяните, създали в миналото фантастичен фолклор, са хора с мъртви души. От всичките им страсти и мечти остана само една – да разкатаят майката природа. Да убиеш майка си – това се казва подвиг, достоен да остане в спомените. Най-добре можеш да убиеш майка си, като не се грижиш за нея. Защото трябвало да оцеляваш. Тогава даже угризения няма, камо ли съд.

Селското отношение към природата отдавна живее в града. Градският човек, понеже векове е живял на тясно, знае, че най-ценното нещо на света е празното пространство. Знае го точно толкова добре, колкото Лао Дзъ. Китайците отдавна живеят на тясно. Знаят истината за пространството преди модернистите, които останаха неизвестни и неразбрани в града на селяните.

София е като селски двор – разтурен, тесен, хаотичен, с нови навеси между старите кочини, с нова техника в бившите кокошарници, без трева и дърво. Нито едно ново дърво срещу стотици изсечени! В Градската градина, в Южния парк, в Коньовица и в Слатина, по бул. ‛Скобелев“ и по бул. ‛Тотлебен“ – навсякъде. В града, в който Мидхат паша наредил да се засаждат по четири реда плодни дървета покрай всички входни шосета. Като Княжевското. Свободните селяни разкатаха майката природа. За да се реализират.

Когато падна сградата на ‛Алабин“ 39, се разчу, че била еврейски имот. Не може да бъде, си рекох, евреите не са селяни. Те отдавна са градски хора, няма да направят такава беля. Прав излязох, евреите са търговци. Наши селяни купили старата кочина и се юрнали да я преустройват. Без разрешение. Но и с разрешение да беше – щяха да го получат. Кому пука, че в Центъра не бива повече да се строи – ами хотела, ами галерията в ‛Градската градина“, кучешките зъби от двете страни на НДК? Що не и те – от ‛Хрисома“? Кротко, хрисимо, с решение на СОС, с допускане от Церовски-Гагаузов? Да не са гърбави?

Не мисля, че евреите са по-малко алчни от българите. Но българската алчност е комбинирана със селска глупост. Поради специфичната селска алчност българинът се напъва да строи все нови и нови неща, които не му трябват, които не завършва, на тяхно място той нищо непотребно не премахва. Преди бяха заводи, сега са курортни селища, молове, ски писти. Кой селянин си бутна старата къща, след като направи новата? Така си стоят – старата до новата неизмазана – в бащиния тесен двор. За селяните празното е излишно. Не носи доход. Така стана и в града на селяните. Софийската община има пет пъти по-голяма територия от Мюнхенската - при равно население. Мюнхен е нискоетажен индустриален и търговски град. С известна култура.

Когато България била изцяло селска, все пак имала шепа градски хора – обучените в мюнхените първи специалисти. Те донесли в София това, което селяните опропастиха. Главният архитект (който и да е той) на община ‛Средец“ всеки ден минава по ‛Алабин“ и ‛Леге“, за да стигне до работното си място. Точно както и главният архитект на София, който работи малко по-надолу – до Банята, която се напъва да стане музей на водата. Защото днешните селяни си имали душ у дома и баня не им трябва.

Няма на света човек, който повече от арх. Георги Стоилов би бил заинтересован циреят, който на 19 септември се пукна, да изчезне. Старата къща стърча половин век пред неговия хотел ‛Рила“ в неправдоподобно мизерна опозиция. Гошето беше и главен архитект, и кмет, и председател на Съюза на архитектите, и ректор на Международната академия по архитектура. През цялото това време не махна старата кочина от своя двор. Дочака да падне сама с малко помощ. На пъпа на София. Образцов селянин.

Какво следва?

По закон калканът на съседната сграда – тази по ‛Леге“ – трябва да бъде покрит изцяло. Тя е току-що ремонтирана, при това с разрешение – няма надежда да се събори скоро. Това значи, че новите собственици на срутената сграда - в собствения си имот, ще възстановят цирея. На селяните в Общинския съвет няма да мине през ума да им вземат имота, за да разширят градинката пред ‛Рила“ – от което градът би спечелил, но не и те лично. Докато добросъвестните собственици все ще се отблагодарят – я ракийка, я луканка, може сливи. Общият план на София и законът за неговото приложение минаха на първо четене през селяните от Народното събрание. Когато мине на второ четене, няма да има законна пречка новият цирей да бъде висок колкото кулата на Кубадински. Новият план и закон го допускат. Авторите на Плана и администрацията на София го насърчават. Традицията Кубадински го завещава.

Отдавна, без апломб и без гняв, твърдя, че софийската администрация е измет. Главният архитект на ‛Средец“ Теодор, когото някога съм учил, държа очите си широко затворени, докато разбиваха партерната плоча на кооперацията, в която живея. Мижа невинно и безмълвно, докато подкопаваха основите на ‛Левски“ 7, за да направят в мазето книжарница, която никога не проработи - в същия район ‛Средец“. Това са само двата случая, когато съм го ‛сезирал“ искрено и лично. Тъпият селянин мислеше (и вероятно продължава да мисли), че личният му рахат е по-важен от човешките и природните закони. И че бедата ще се размине, поне докато той е общински архитект. Явно, не съм го научил най-важното.

Е, на ‛Алабин“ 39 не се размина. Друг бивш ‛главен“ в ДАГ официално насърчи в пресата преустройствата в партерните етажи по принцип. От идеологически съображения. Колко хубаво било в жилищната сграда да се вкарат неприсъщи дейности – какво оживление! Абсолютно прав е – на селянина трябват панаири – а градът е място за забавление и пороци. Какво да кажат тези, които искат в града да живеят, които не искат ‛да си бягат в събота на село“? Проектираната от този софийски началник сграда на бул. ‛България“ падна по Коледа на 2004 година – толкова му разбира главата от архитектура. Падна и уби човек – пак нищо. След което тъкмо той проектира офис, който ще замести ресторант ‛Ропотамо“ с десетина етажа отгоре. Без разрешение, но неподсъдно. Човек на администрацията, бивш заместник-председател на САБ – Илиян Николов. Колегите му в ‛Триадица“, ‛Лозенец“, ‛Витоша“, ‛Надежда“ не падат по-долу. Легион негодници. Планът на София и законът за неговото приложение са техните духовни рожби.

На 18 септември – няколко дена след като ЗОПОУПСО мина на първо четене - вестник ‛Строителство Градът“ публикува статията ‛Докато щитът буксува“ от инженер Добрин Денев, ректор на Транспортния факултет на УАСГ. В нея той аргументирано доказва това, което твърдя поне от седем години – че дълбокото метро е престъпление. По-добре късно, отколкото никога. Софиянски купи японската машина с държавен заем на безбожна лихва. Селяните, които останат в България, ще го връщат. Но конструкциите, които трябва да крепят тунела, след като машината отмине, българските селяни не могат да произведат пети месец. Японците чакат, щитът ‛буксува“ след официалното ‛първо загребване“. Извозването на ‛първата копка“ тиня оплеска Орлов мост, както никоя друга масова проява преди него. Тук обръщам вниманието ви на друга характерна черта на селския манталитет – безпочвената вяра в чудеса. Не хората, които ще изкярят от скъпото метро, имам предвид, имам предвид овцете, които се радват на идеите за дълбоко метро, небостъргачи в Центъра, музей на дъното на язовир и тунел под Мусала. Те са селянията, която прави провалите неизбежни.

Важни за София имоти – като този, който падна вчера, или онзи – до оградата на САБ на Докторския паметник, или в Южния парк – върху останките от римски черкви и върху нови паркови алеи, по главните кръстовища и дори в зелените ивици покрай булевардите, ЦУМ, Халите, магазин ‛София“... от общински и държавни станаха частни. За без пари! Какво общо има това с реституцията? С реституцията няма, но има много общо със селския манталитет. Селският манталитет може да се нарича Софиянски, от което не става по-малко селски. Празното е излишно! Празното не носи доход. Нямало нужда ‛Тодор Александров“ да е булевард – имало нужда да бъде засаден нагъсто със сгради, не с дървета. Винаги ще се намери кой да ги проектира и одобри – селяните архитекти, обучени и дипломирани от професори-селяни.

Какви са отличителните черти на старите планове за София?

Зелените клинове на Мусман, ‛Плавателният канал“ на Нейков, хидропарк ‛Искър“ на Стайнов.

И трите бяха граждански ориентирани – тяхното ударение падаше върху природните фактори, върху екологията – и то още преди думата да стане популярна. Освен това тези планове бяха реални – при тогавашните закони и при тогавашните производителни сили. Не бяха осъществени, защото селяните не видяха в парковете и езерата нищо полезно. В проекта на селяните няма нищо подобно. За първи път селската ‛прагматика“ взе връх. Новият план допуска строителство от всякакъв вид по протежението на софийските реки. Гъстотата и височината нямат предел от Гарата до Орлов мост. Във ‛Витошката яка“ се предвиждат нови квартали, но не и нови булеварди. Когато пресата предупреждаваше, че ‛Софияленд“ е блъф, който сече гора, за да дойдат на нейно място луксозни квартали, кметът Софиянски разправяше колко нужен и уместен е развлекателен център точно там. Иван Гечев още го твърди. В парка влезе болница ‛Токуда“, въпреки че грамадна болница стърчи готова-недовършена под Долни Лозен. Тези ‛благодеяния за града“ бяха приети с наглост, недопустима за граждани. Възхищението пред тарикатлъка е типично за селския манталитет. На всеки, който поиска да ограби бъдещето, администрацията помогна охотно. Администрацията на Софиянски (тя остана непокътната) продаде на частни лица части от Гаровия площад. Администрацията до днес (тя в общи линии е същата като при Янчулев) брани като лъвица идеята за спортна зала на мястото на игрище ‛Юнак“. Виждал ли е някой проекта за тази зала? Беше публикуван преди година – гигантско цукало с воалетка – архитектурният идеал на селяните.

И накрая (но не и по важност) за селския манталитет е типична формулата: ‛в моя двор правя каквото искам“ – формула, която кметът Софиянски десет години брани геройски в интерес на клиентелата. Новите богати стоят твърдо на тази позиция – тя прави София огромно гробище при евентуален земетръс. Че в града девиз като този няма място, е ясно на всеки, стига да не е селянин.

Впрочем, да са ни честити новият план на София и законът за неговото приложение. Спокойно, всичко е загубено. Сега, като едни хладнокръвни англичани, да се обзаложим коя сграда ще падне по-скоро – Яблански или ъгълът на ‛Евлоги Георгиев“ и ‛Гурко“? Залагам на Яблански.

автор
Павел Попов

р.с. Къде не е така, къде ще играят децата ни?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата