Техника на половин цена-"схема",далавера,измама?
Модератор: Общи модератори
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Re: Техника на половин цена-"схема",далавера,измама?
Дават, ама сигурен ли си, че тия отстъпки не са финансирани т.е. преливане на пари от маркетинг към субсидиране на отстъпката? Че тоя номер е често срещан...
В някои случаи само за да направят оборот продават дори на "нула" т.е. тия 30% доста лесно се постигат, при желание. Аз и по-горе го написах - това не е бизнеса с авточасти... в IT е мазало...
В някои случаи само за да направят оборот продават дори на "нула" т.е. тия 30% доста лесно се постигат, при желание. Аз и по-горе го написах - това не е бизнеса с авточасти... в IT е мазало...
- lancerpor
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 320dA
- Мечтае да кара: e46 M3
- Детайли за колата: touring facelift 04'
Един познат заедно с брат си се опариха тука във Варна. Двамата общо 500лв. Брата (на моя познат) намерил някаква жена която вкарвала стока директно от Китай. Обещала им по един телевизор 41" на цена 500лв/бр., но предварително трябва да вземе някакво капаро за да задейства нещата. Двамата дали по 250лв и ни вест ни кост от тая... 

- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
- Мечтае да кара: 612
Е.Димитров написа:Hito написа:Не се лъжете по такива схеми![]()
Маржовете на техниката в България не натхвърлят повече от 15-20% .
Имам досег до на най големите вносители като Поликомп, Солитрон , К и К електроникс и тн......
Просто няма как да се стигне до такава отстъпка
Аз казвам 45-50% са им маржовете...след като на някой корпоративни клиенти им дават 30% без да имат проблеми...
Съвсем извън темата е, но обикновенно корпоративните клиенти имат договорени цени директно с производителя. Вносителя тук само ги доставя, през някакво съвсем дребно маржче. Нашите вносители никога не могат да достигнат това ценово ниво.
Стандартният марж в бранша е точно колкото Hito казва - 15-20%. За стоки в промоция - доста по-малко.
А по темата - измама 100%
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
KoolyO написа:Е.Димитров написа:Hito написа:Не се лъжете по такива схеми![]()
Имам досег до на най големите вносители като Поликомп, Солитрон , К и К електроникс и тн......
Аз казвам 45-50% са им маржовете...след като на някой корпоративни клиенти им дават 30% без да имат проблеми...
Съвсем извън темата е, но обикновенно корпоративните клиенти имат договорени цени директно с производителя. Вносителя тук само ги доставя, през някакво съвсем дребно маржче. Нашите вносители никога не могат да достигнат това ценово ниво.
Стандартният марж в бранша е точно колкото Hito казва - 15-20%. За стоки в промоция - доста по-малко.
Извинявам се че и аз извън темата,но ми трябваше да закупя един телевизор за майка ми подарък,та се обадих тук там да видя какви оферти,на кратко,имаше един мениджър,който мои познати си купуват техника посредством него,но в тоя момент човека не беше в София и не можеше да ми съдейства,иначе цитирам: "цената е доставна с малък % надценка или 30% от цената в магазина"
Не можах да се възползвам но знам и от други източници че минимум % печалба на големите вериги за техника е 30%,което не значи че са "обирджии" и "измамници" хората,в предвид че се плащат заплати,данъци и хиляди левове режийни,на фона на това че не е опашка като в хранителен магазин.
- bobi_81xx
- младши ентусиаст
-
- Кара: E 46 Sedan 136 Hp
- Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела
абе.... няма какво да говорим обикновеният човек си плаща "като на поп" Хората по-близко до слънцето са облагодетелствани от така да кажем "промоциите" !!!!
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Wierdo написа:drago_pavlov написа:BMW_RIDER написа:Познат държеше преди кризата магазин на "енерджи" за над 10 000 бройки по 1,5 долара бройката от Турция, в магазина 200лв дънките
Е това и фактурата да ми покажат, няма да повярвам...
П.П.: Въобще някой от разбирачите на тема "надценки" имал ли е някакъв допир с каквото и да е производство???
Абсолютно е възможно! Турците шият дрехите без етикет примерно, идват после тука, зашиваме етикет Boss, Версачи или квото и да е и ае на пазара като оригинал.
Сравнението с цената на колата обаче не мисля, че е релевантно. Все пак за рисърч и девелопмънт само са дадени милиони евра, камо ли за модифициране на поточни линии и тн., не са само цената на материалите
Ако някой има повече инфо относно схемата, нека пише, трябва ми озвучаване за хола
Абсолютно, аз затова писах само цената на материала като дадох пример с колите, ясно е и ,че един куп други неща формират цената.
По темата ти - аз лично не бих си купил техника без гаранция, което малко изключва тая схема.
Относно ИТ сферата аз лично си купих части за ПЦ с близо 30% отстъпка от голям официален магазин с гаранация. Наивен е тоя дето си мисли ,че големи рязко развиващи се индустрии се крепят на маржове от по 10%
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
Е.Димитров написа:KoolyO написа:Е.Димитров написа:Hito написа:Не се лъжете по такива схеми![]()
Извинявам се че и аз извън темата,но ми трябваше да закупя един телевизор за майка ми подарък,та се обадих тук там да видя какви оферти,на кратко,имаше един мениджър,който мои познати си купуват техника посредством него,но в тоя момент човека не беше в София и не можеше да ми съдейства,иначе цитирам: "цената е доставна с малък % надценка или 30% от цената в магазина"
Не можах да се възползвам но знам и от други източници че минимум % печалба на големите вериги за техника е 30%,което не значи че са "обирджии" и "измамници" хората,в предвид че се плащат заплати,данъци и хиляди левове режийни,на фона на това че не е опашка като в хранителен магазин.
Така както си го написал тази цена е фантастична, ако нещо струва 1000 лева ти го взимаш за 300, ако е така говори с тях готов съм да платя на 50% става въпрос за цялостно обзавеждане за къща с необходимите уреди.
- Nistel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E91 320D
- Мечтае да кара: на сняг
Няма как да стане цена на техника повече от 15-20% - това е маржа в най-добрия случай на големите вериги. На ниво дилъри е около 10% за IT(точно за Поликомп, Солитрон, МОСТ и тн) А и никой няма да даде такава отстъпка на случаен човек. Или поредната градска легенда или поредната схема за измама. Знам защото това работя от доста време.
Междудругото в кафетата на центъра себестойността на едно кафе ви е около 30-35ст ако е от най-хубавото. Лавацата идва почти двойно по-евтино. А цената на "дребно" е поне 2лв
Само, че има много други неща във сметката и цената е нормална и не е реално да печелиш и да съществуваш на пазара ако продаваш под 2лв.
BMW_RIDER дай пример дори само с една част от РС и цената на която си я взел ако обичаш?
Междудругото в кафетата на центъра себестойността на едно кафе ви е около 30-35ст ако е от най-хубавото. Лавацата идва почти двойно по-евтино. А цената на "дребно" е поне 2лв

BMW_RIDER дай пример дори само с една част от РС и цената на която си я взел ако обичаш?
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
stankata777 написа:Сравнението с ценообразуването при колите е доста неточно,от автомобил с цена 100к лв в БГ дилър,цената на автомобила е не повече от 55к лв,останалото е надценка на дилъра и ДДС.Ако си е направил труда да чете,печалбата на автомобил от самият производител е между 2-5к евро, изключение с по-големият марж е единствено Порше от масовите производители...
То по тази логика не ти е изгодно да си производител, ами дилър а? Това да не са продуктите на земеделците в БГ, където прекупвачите правят парите, а производителите духат супата?
Едва ли някой може точно да определи печалбата на производителя, който единствен си знае колко точно РЕАЛНО са му разходите.
И това за 50%-те надценка на големите вериги е мит. Вече всеки може да си пазарува от всякъде и ако беше такава разликата, то никой нямаше да купува нищо от БГ. Ако големите вериги(разчитащи на оборота)слагаха 50%-та надценка, тогава колко слагат малките?

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
Nistel написа:BMW_RIDER дай пример дори само с една част от РС и цената на която си я взел ако обичаш?
geforce GTX 760 Palit jetstream 2 gb около 380 лв утре ще погледна фактурата с точност.
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
BMW_RIDER написа:
Относно ИТ сферата аз лично си купих части за ПЦ с близо 30% отстъпка от голям официален магазин с гаранация. Наивен е тоя дето си мисли ,че големи рязко развиващи се индустрии се крепят на маржове от по 10%
Това е било толкова конкретно и единично, че дори не си струва да се коментира... толкова ли па да не си наясно с "clearance" и подобни тип прояви? Да не мислиш, че emag са открили топлата вода и правят яките оферти с 30% марж? Стига бе...
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
Mollov написа:BMW_RIDER написа:
Това е било толкова конкретно и единично, че дори не си струва да се коментира... толкова ли па да не си наясно с "clearance" и подобни тип прояви? Да не мислиш, че emag са открили топлата вода и правят яките оферти с 30% марж? Стига бе...
Не е купено от е-маг и не купено на промоция или клирънс защото редовно сме взимали части с подобна отстъпка. Плюс това клирънса в е-маг е в рамките на 10% поне за тия части
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
sin_fen написа:Е.Димитров написа:KoolyO написа:Е.Димитров написа:Hito написа:Не се лъжете по такива схеми![]()
Така както си го написал тази цена е фантастична, ако нещо струва 1000 лева ти го взимаш за 300, ако е така говори с тях готов съм да платя на 50% става въпрос за цялостно обзавеждане за къща с необходимите уреди.
Объркал съм,исках да напиша с 30 % отстъпка!
@Nistel
Най-качественото кафе се води Tunki Coffee и струва 18 паунда кило на зърна,от един килограм кафе излизат 160 кафета ,та въпроса е,каква е надценката на самото кафе?!?
крайния корпоративен клиент често ползва отстъпки от 20-40% от каталожната цена на продукта
търговския представител често има от 30-70% отстъпка от каталожната цена и тези 10-50% от цената на продукта остават в търговеца
пък вие си мислете, че търговците са глупави...
аз да речем мога да купя за собствено ползване интересни неща с наистина интересни отстъпки, отстъпки, които никой корпоративен клиент не може и да си мечтае, говоря за отстъпки от каталожна цена до 50%...
тоест за моя добър приятел Х, като му потрябва наистина марков инструмент за автосервиз мога да му го продам на 50% по-ниска от обявената цена...
има и такива случаи
търговския представител често има от 30-70% отстъпка от каталожната цена и тези 10-50% от цената на продукта остават в търговеца
пък вие си мислете, че търговците са глупави...
аз да речем мога да купя за собствено ползване интересни неща с наистина интересни отстъпки, отстъпки, които никой корпоративен клиент не може и да си мечтае, говоря за отстъпки от каталожна цена до 50%...
тоест за моя добър приятел Х, като му потрябва наистина марков инструмент за автосервиз мога да му го продам на 50% по-ниска от обявената цена...
има и такива случаи
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- Hito
- Е46 Fanatic
-
- Кара: Е46 330d; GLK 320
Хаос написа:........тоест за моя добър приятел Х, като му потрябва наистина марков инструмент за автосервиз мога да му го продам на 50% по-ниска от обявената цена...
има и такива случаи
Колега говорим за техника

Там е съвсем друга хавата

Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание

51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4