Да се върне ли казармата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Да се върне ли казармата?

Мнение от Borymeckata » 13 Фев 2014, 17:51

Изкарах си пълните 2 години (1985 - 1987). Първата бях фазан (кашик) в Школата в Плевен, втората - нещо като командир на МСР в под. 22 120 (Черният полк в Марица). За това време усвоих някои доста "полезни" за живота неща - да отварям консерва без отварачка или нож, да крада, да мия прозорци с вестници и оцет от столовата, да се скатавам, да шия якички, да отварям битилка без тирбушон, да точа бензин от БТР, да си пера фланелката докато се къпя (жена ми още се чуди как излизам от банята с изпрано бельо)...

Разбира се, карал съм също огнева, строева, сапьорна, тактическа и физическа подготовка, мога да срелям с всякакви оръжия, да се окопавам, да хвърлям гранати, да управлявам разни машини, да взривявам релси и дървета. Но тези умения едва ли ще ми потрябват някога в живота. Освен това имах редкия шанс да изкарам известно време и в дисциплинарния батальон (т. нар. Дисцип) в Плевен... Та като единствена РЕАЛНА полза от соц-казармата бил посочил непукизма. Каквито и проблеми да ме налегнат сега, където и да ме лашне живота и на каквато и мизерия да се натреса - стига ми само да се сетя за месеците в Марица и всичко започва да ми се вижда леко и приятно, ядът ми минава и се ухилвам до ушите. След 2-те години кашизъм просто няма какво да ме притесни в тоя живот, освен може би някоя болест...
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 13 Фев 2014, 18:02

загуба на време :no:

не мисля, че би имало нещо позитивно. е сега зависи и от човека, щото на някой приоритетите са му напълно различни.

тва с маршируването в гората е най-голямата глупост като пример :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Фев 2014, 18:03

Borymeckata написа:Изкарах си пълните 2 години (1985 - 1987). Първата бях фазан (кашик) в Школата в Плевен, втората - нещо като командир на МСР в под. 22 120 (Черният полк в Марица). За това време усвоих някои доста "полезни" за живота неща - да отварям консерва без отварачка или нож, да крада, да мия прозорци с вестници и оцет от столовата, да се скатавам, да шия якички, да отварям битилка без тирбушон, да точа бензин от БТР, да си пера фланелката докато се къпя (жена ми още се чуди как излизам от банята с изпрано бельо)...

Разбира се, карал съм също огнева, строева, сапьорна, тактическа и физическа подготовка, мога да срелям с всякакви оръжия, да се окопавам, да хвърлям гранати, да управлявам разни машини, да взривявам релси и дървета. Но тези умения едва ли ще ми потрябват някога в живота. Освен това имах редкия шанс да изкарам известно време и в дисциплинарния батальон (т. нар. Дисцип) в Плевен... Та като единствена РЕАЛНА полза от соц-казармата бил посочил непукизма. Каквито и проблеми да ме налегнат сега, където и да ме лашне живота и на каквато и мизерия да се натреса - стига ми само да се сетя за месеците в Марица и всичко започва да ми се вижда леко и приятно, ядът ми минава и се ухилвам до ушите. След 2-те години кашизъм просто няма какво да ме притесни в тоя живот, освен може би някоя болест...

Именно, за тези неща говоря и аз. Разни сапьорски, стрелкови и т.н. подготовки в живота няма да ми свършат работа. Имам значка за майсторски клас ама със спомени отпреди 20 години най-много да си откъсна ръцете, ако взема да поставям бомба :mhihi: Битовите навици, обаче са полезни.

Относно подчинението.. никой не обича да се подчинява, естествено и аз и в никой случай не ми е харесало. НО! За да можеш да командваш първо трявба да си се научил да се подчиняваш. Или поне така мисля аз.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 13 Фев 2014, 18:13

Може би (като се замисля) има някакъв положителен ефект - научаваш се на отговорност, дисциплина и работа в екип. Всичко това, разбира се - принудително. Но в крайна сметка ефектът се получава. Една нощ ми дадоха калашника с два пълнителя бойни патрони и ме оставиха между телените мрежи - да пазя някакви погреби за боеприпаси. Това беше най-отрезвяващия момент в живота ми. Останах сам в тъмното поле и си викам: Дотук беше детството Братче, това вече е сериозно и няма майтап...
Excellent! Steven is my name!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Фев 2014, 18:21

трябва да има казарма.

защото всеки младеж трябва да е лежал в калта по лице.... характеро-формиращо е.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Фев 2014, 18:24

Borymeckata написа:Може би (като се замисля) има някакъв положителен ефект - научаваш се на отговорност, дисциплина и работа в екип. Всичко това, разбира се - принудително.

А нужна ли е, за да се научиш или може и без да губиш 2 години :wave:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Фев 2014, 18:28

Borymeckata написа:Може би (като се замисля) има някакъв положителен ефект - научаваш се на отговорност, дисциплина и работа в екип. Всичко това, разбира се - принудително. Но в крайна сметка ефектът се получава. Една нощ ми дадоха калашника с два пълнителя бойни патрони и ме оставиха между телените мрежи - да пазя някакви погреби за боеприпаси. Това беше най-отрезвяващия момент в живота ми. Останах сам в тъмното поле и си викам: Дотук беше детството Братче, това вече е сериозно и няма майтап...

А мен ме заебаха на Църна Маца с празен автомат да чакам колоната. Тва беше по "ония" времена и като се насъбраха там едни мутри и взеха да се вглеждат в калашника се насрах от страх да не ми го вземат, че после не знам кво трябваше да обяснявам :mhihi:

TNT написа:
Borymeckata написа:Може би (като се замисля) има някакъв положителен ефект - научаваш се на отговорност, дисциплина и работа в екип. Всичко това, разбира се - принудително.

А нужна ли е, за да се научиш или може и без да губиш 2 години :wave:

В повечето случаи само си мислиш, че нещо си научил. В казармата шанса да бъдеш подложен на неща, които няма после как да ти се случат в живота е много голям. След като преминеш през тях си готов да понесеш много неща по-късно без да ти пука особено.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528 i
Мечтае да кара: E60 М
Детайли за колата: Black :D

Мнение от bobo1903 » 13 Фев 2014, 18:58

ЗА ! На 25 години съм не съм ходил в казарма ,но когато чух приказките на баща ми и от други хора смятам ,че ако беше задължителна щях да ходя и аз жалко ,че не беше . Както казаха по-нагоре бих се съгласил да ходя за 2-3 месеца , но за повече вече е късно както за мен така и за мн хора . Смятам ,че няма да навреди на никого ,ако направят задължително да се ходи за 2-3 месеца или поне до клетвата .

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a

Мнение от The Heartlistener » 13 Фев 2014, 19:14

...Година и половина, 93-94 /със закъснение/.
Не бих дал еднозначен отговор, заради свободният дух в който съм възпитаван и вярвам. Според мен е въпрос на избор, особено ако не искаш да изпаднеш в ролята на умиращ динозавър, ревящ за миналото :lol:. Не съм служил със желание, следователно е лицемерно и реваншистко да пожелавам такава "участ" на някого днес. Но освен простотиите във всякакъв аспект /които няма как да изживееш другаде/ и торбата със спомени, възможно положително въздействие усещаш едва после - станал си по-гъвкав, по-корав, по-самостоятелен и непретенциозен... Евентуално и една идея по-тъп... :mhihi:
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 13 Фев 2014, 19:22

попаданах на следния текст, който много точно описва проблема:

Повече от половината българи всъщност искат някой да им реши с магическа пръчка и не знайно с какви финансови средства проблемите с възпитанието, образованието и малцинствата - ако може така да си аутсорснат отрочетата от мъжки пол за 2 години и да им ги върнат "дресирани" като от кучешките школи.

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 13 Фев 2014, 19:35

Искам да се върне,един приятел полковник ми казваше преди че: "Ако влезеш в казармата мъж излизаш още по-голям мъж,ако влезеш лаино излизаш още по-голямо лаино" :)
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kokoko » 13 Фев 2014, 19:56

трябва да има казарма , че днешната младеш са такива меки китки :mhihi:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 13 Фев 2014, 20:00

79 набор, подлежах, избегнах я с учене, както и 2005та ме хвана закона за отмяната
Брат ми служи в над 6 :idea: различни поделения ,(вкл в Карлово, център за "сини каски")
И близки немалко имам военни ,та макар и втора ръка истории и впечатления много..
Ще започна с най-кофти случката- познат ,доказан с емоционална нестабилност,с лекарска забрана да дава наряди ,караули -каквот там му се казва -висше стоящия му началник от типа гений (както знаем ниското командване в армията е предимно от интелектуалния ни елит :banghead: ) го недолюбвал и какво- дай нонстоп наряди през ден/два..Нашия както е на пост да избега с АК-то с такси ,спира го на центъра и между другото прави главата на бакшиша на абстрактно понятие :bang: ... Кой е виновен?? Автоматът сигурно..
А колко случки съм чувал за такива дето на наряд си слага каската, лапа Ак-то и на автоматична, после дали на отворен ковчег може да се погребе това дете според вас??
Чували ли сте за спално ,пребоядисано но още се виждат дупките от куршумите,полудял от тормоз редника ,влиза и на автоматична-който оцелее!
ама това в ФБ не го пише ;)
Имах познат с ненисък чин в системата,точно заради подобни и други извращения беше казал -сина ми никога няма да отиде в казарма..
Да, знам ,че от служба до служба разлика от земята до небето- някои бяха шофьор или писарушка (връзкари)
Както пише в по-горния пост- който си е бил шлака-такъв си излизаше..
А който иска да научи нещо като дисциплина, спорт ,специални умения- има и други начини..
Моята казарма беше в чужбина -бачкане до утрепване, ставане рано,сам се грижиш за себе си във всяко,ама наистина всяко едно отношение-но поне го правиш за пари,и то хубави :idea:
Спорт -тренирам си какъвто си искам и когато си искам,стрелба -стрелял съм шот съм тренирал, е не беше с АК ,ама ..
с една дума -твърдо НЕ
Да се връща казармата,ама там откъдето е изпълзяла :wave:
може би наистина някакви общи курсове за стрелба и някакви други мобилизационни курсове не биха навредили ,но това е друго...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 13 Фев 2014, 20:47

Твърдо ЗА. Служих 2000 год,три наркоманчета имаше в моята рота и трите не се прибраха живи в тях,заради свръх доза. Служих една година,но последните 5 дни от полагаемата ми отпуска ме приеха в болница и не можах да се уволня с набора си! До моето легло в болницата приеха едно момче,което същия ден беше влязло в казармата и сигурно от притеснения хайде в болницата! Не знам,такова реване от 20 годишен мъж не бях виждал,майка му спеше на леглото до него,че да не се притеснявал-сигурно и тя щеше да му носи автомата и в казармата!

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 13 Фев 2014, 20:57

Няма нужда от цяла тема. Достатъчно е да излезете на улицата и да сравните днешните "момчета" с тези от преди 10г.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата