ТЕЦ в София-такси и сметки

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20

ТЕЦ в София-такси и сметки

Мнение от intention » 18 Фев 2014, 11:25

Здравейте!
От известно време търся квартира в София и брокерите ми казват различни неща относно ТЕЦ-а в апартаментите.

Старите радиатори и старите инсталации им се плаща такса мощност и т.н.

Но на новите инсталации ползването било на принципа на климатика едва ли не - пускаш го плащаш , не го пускаш - не плащаш.
Моля някои от ползвателите на ТЕЦ в София, да кажат как е при тях и уточнете какви са радиаторите стари / нови.
Благодаря предварително.
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Re: ТЕЦ в София-такси и сметки

Мнение от Teogop » 18 Фев 2014, 12:01

При старите инсталации (вертикалните, където тръбите минават през всеки апартамент) най-общо:

Ако има топломери, ситуацията е следната:

- има общ топломер за входа, на база на който се определя общата сума за ползване на топло за целия вход (апартаменти+общи части)
- има топломери във всеки апартамент, които служат за разпределение на общата сума на входа между отделните абонати

Отчитането е следното:

- всеки месец се отчита общия топломер и сумата се разпределя между абонатите на база прогнозни резултати (изчисления на база предходния сезон и/или заявени от потребителя мощности) (не съм 100% сигурен как точно се изчисляват).
- на края на сезона се отчитат индивидуалните топломери и се изравнява разликата между прогнозните, които си платил и реалните които си изразходил. Съответно може да даваш пари, може и да вземаш. Получаваш т.нар. изравнителна сметка, в която са описани разликите.

Ако няма индивидуални топломери, общата сума се дели на абонатите, според кубатурата на жилищата.
Последна промяна Teogop на 18 Фев 2014, 12:10, променена общо 1 път

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 18 Фев 2014, 12:01

В новите кооперации имаш топломер /ама истински такъв дето мери в мегавати, а не в някакви измислени цифрички/ на входа на апартамента. Плащаш по него, колкото е отчел , примерно 1МВ по спомен мисля че беше около 100лв /за сравнение, тока на дневна тарифа ще ти е 200лв/ От друга страна в старите панелки, където на радиаторите имаш монтирани измишльотини, дето никой не знае точно какво отчитат, има шанс и то много голям, да ти пристига сметка по 100лв на месец без въобще да си го пускал парното Моя съвет е да бягаш от такива квартири по-далече ;)
Не Мы такие, Жизнь такая

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Т-34
Мечтае да кара: F1 race car!
Детайли за колата: 1942; Length- 6.68 m; 76.2 mm (3.00 in) F-34 tank gun

Мнение от P1tbuL » 18 Фев 2014, 12:06

За миналия отоплителен сезон сумата ми беше 1500лв. Със стария тип вертикални тръби е блока. През цялата зима и трите ми радиатора седяха само на 3. Не са изключвани и имаше моменти в които определено си беше студено. Не ми се иска да ги кълна ама какво им мисля на топлофикация...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Teogop » 18 Фев 2014, 12:17

P1tbuL написа:За миналия отоплителен сезон сумата ми беше 1500лв. Със стария тип вертикални тръби е блока. През цялата зима и трите ми радиатора седяха само на 3. Не са изключвани и имаше моменти в които определено си беше студено. Не ми се иска да ги кълна ама какво им мисля на топлофикация...

Доста е висока сумата, сигурно есен и пролет дрънчат яко тръбите :mhihi: :mhihi: :mhihi: или не си с нова дограма, или комшиите ти не се отопляват, или си краен апартамент без изолация. Докато не се мине на месечен физически отчет или истински проверки в домовете, няма да се оправим. Редовните ще плащаме и за крадците на топло.
Последна промяна Teogop на 18 Фев 2014, 12:35, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Teogop » 18 Фев 2014, 12:22

stefanoff написа:В новите кооперации имаш топломер /ама истински такъв дето мери в мегавати, а не в някакви измислени цифрички/ на входа на апартамента. Плащаш по него, колкото е отчел , примерно 1МВ по спомен мисля че беше около 100лв /за сравнение, тока на дневна тарифа ще ти е 200лв/ От друга страна в старите панелки, където на радиаторите имаш монтирани измишльотини, дето никой не знае точно какво отчитат, има шанс и то много голям, да ти пристига сметка по 100лв на месец без въобще да си го пускал парното Моя съвет е да бягаш от такива квартири по-далече ;)

Колега, топломерът е прост уред, който отчита периодично разликата между температурата на радиатора и температурата на помещението и чрез алгоритъм, в който участва и големината на радиатора, се получават тези измислени цифрички. Когато разликата е голяма - топъл радиатор и студено помещение, уредът ще отчете повече. Идеята е всички тези уреди и алгоритми да са еднакви за всички домакинства - тогава тези измислени цифрички (без значение от порядък и мерна единица) определят с немалка точност колко си ползвал от общото, което е отчетено на истинския топломер в абонатната.

Пристига ти сметка по 100 лв., защото никой вход не е решил да дава по 3 лв. на месец на апартамент за месечно отчитане. Как да ти пристигне 0 лв. като Топлофикация не знае колко си потребил този месец?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 20 Фев 2014, 10:16

В нова сграда съм твърдо ЗА ТЕЦ! Изкарах 4 зими на ток докато ми пуснат парното и разликата е огромна в полза на централното отопление. Пак се разпределят някакви загуби по сградата, но не са големи. Сметките ми за ток и парно са колкото преди само за ток. Вярно, че в София зима нямаше, но дълъг ръкав вкъщи не съм носил, а радиаторите са пускани рядко, предимно вечер, където се спи. Ще видим сега като изравняват, но като цяло съм доволен. Много е важно максимално много хора от входа/блока да ползват, защото иначе загубите се увеличават. Важно е също изложението на апартамента и колко външни стени има. Вземи го предвид като избираш апартамент. Живял съм и в панелка с ТЕЦ - на практика няма нищо общо, но пак е по-добре отколкото да се топлиш на ток. Ако жилището е малко и имаш ефективни уреди се преживява, но за голям апартамент е мъка.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 20 Фев 2014, 15:30

Общо взето от 1995-та насам новите сгради с ТЕЦ се правят с хоризонтален щранг, т.е. колкото топло влезе (пуснеш), толкова плащаш. Автора - търси апартамент в такава сграда :!:

При вертикалния щранг, освен че е по-неточно, съответно излиза по-скъпо, има изравняване всяка година през лятото и може да се окаже, ако напуснеш имота по-средата на зимата, после да доплатиш целия отоплителен сезон, ако не засечете показанията при напускане.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

Назад към Извън Темата