Допълнителни Екстри в Бавареца.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Допълнителни Екстри в Бавареца.

Мнение от hacker4eto1 » 19 Фев 2014, 15:32

Здравейте,колеги след като завърших проекта със Лоста и индикатора за скорости :http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=34&t=343363
нещо ме сърбят ръчичките да измисля и програмирам ,нещо ново което да направи престоя в колата по благоприятен, и информативен..
Пускам тема ,за да ми дадете някой съвет какво искате да има в колата което го няма , например..
Да показва реалната температура на (Двигател,охладителна течност, температура изгорели газове) без да се ровят по скрити менюта и прочие..
Проект 1: "Обмисля се" да програмирам някакво термометърче и да показва реалната температура на мотора, с функция след определени градуси да (светва нещо да пищи нещо незнам и аз)
Сега ще кажете има си уред за температура.. Е аз искам да виждам дигитално какво се случва на момента
Проект 2:"Обмисля се"
Изображение
На тази снимка както е таблото на м3-ката има диоди на обортомера ( мисля ,че игра е ролята на шифт лампа) мога да направя моят обикновен километраж с даден микроконтролер и малко програмиране да наподобява този като на м3 ката като ще гледам да е максимално точно до оригинала начин на светене и прочие.
Проект 3:"Правят се експерименти" На въпросното табло по-горе където е очертаното с кръгче (мястото за 2 ри дисплей при колегите с автоматични скорости) да сложа Дисплей Матричен или LCD който да ми показва някакви стойности Дали Обороти Дали Дали скорост,дали и 2 те .. дали някакви други стойности като информацията ще се взима директно от ДМЕ или от датчиците ...
примерно нещо от този сорт.
Изображение
Проект 4: "Обмисля се" Да сложа дисплей който показва скороста ,оборотите и препоръчителната Скорост на която да се кара видях го в един нов Голф.. Със стрелка нагоре и стрелка на долу и на коя скорост е добре да се кара..
За сега работя по проект "4 понеже доста хора ме помолиха да им направя скоростният лост като моят ,а Така с рид ампулите на скоростният (за тези запознати с проекта) не е удачно и някой път отчитането на дадената скорост лъже поради различни луфтове на скоростният лост и прочие Та искам да направя по умен проект от този който направих..
На кратко ще чета 2 та текущи сигнала за скорост и Обороти на двигателя и ще направя дадена функция спрямо предавателното число на скоростната кутия да показва на коя скорост се кара и е добре да се кара (надявам се ме разбрахте какво казах).
До къде съм стигнал сега (нещата са в застой за момента)
За да не правя експерименти с колата ще си направя Даден Генератор на импулси с променлива честота понеже някой коли различно си четат датчиците (честотата е различна някой коли при 100 херца на Шима отговаря на 100 оборота и прочие При бмв незнам все още как е) ще кача колата осцилоскоп за да разбера.
За това ще направя Генератор на импулси 2 броя.. За скорост и Обороти, след като направя този генератор ще тествам въпросният проект..
Сега се работи по Генератора искам да докарам най близко работата на ЕКУ-то
Схемата представлява накратко Дисплей с резолюция 240х128 с драйвер на Тошиба.. и Един Микроконтролер който ще генерира правоъгълни импулси 0-5 волта (като един датчик на колянов вал примерно) пише 328ци понеже моята е такава но ще е универарсална системата ако види бял ден :ok:
Изображение
След доста мъки и програмиране успях да подкарам въпросният дисплей.. остава само леките настройки.
Ето и на живо какво става.
Изображение
П.П за какво ви ги казвам тези работи...
С цел да дадете някаква идея, относно каква джиджавка ви се е искало да имате в колата а я нямате..
ИДеята тръгна от там ,че навигацията ми (монохромна 4:3 ) не работи и мога да използвам тази средна конзола за много неща и добавки,дори мога да вградя този голям дисплей (нещо подобно като 16:9) само ,че с мой интерфейс и графики който да показват всичко свързано с колата...
ТА с 2 думи дайте някой идея какъв проект да захвана... какво искате в колата си (без да е някаква цигания)
В момента генератора стой на заден план поради липса на ресурси (дисплея е зает :mrgreen: )
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Re: Допълнителни Екстри в Бавареца.

Мнение от bioz » 19 Фев 2014, 15:58

На мен например ми се иска като имам записана грешка с компа да ми го показва на таблото без да се налага да ходя на диагностика, мисля, че го видях това в един мерц.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: E30

Мнение от Beamerdriver » 19 Фев 2014, 15:59

Проект 2:"Обмисля се" Какъв е тоя селски панаир бе братле? :mhihi:
39470

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 19 Фев 2014, 16:05

Beamerdriver написа:Проект 2:"Обмисля се" Какъв е тоя селски панаир бе братле? :mhihi:

Колега не съди по картинката на която всички лампи са запалени.. :mhihi: :mhihi: Идеята ми е с покачването на оборотите да се палят въпросните диоди като този на м3 ката а като е време да превключиш да примигат всичките...
bioz написа:На мен например ми се иска като имам записана грешка с компа да ми го показва на таблото без да се налага да ходя на диагностика, мисля, че го видях това в един мерц.

Това си го мислех,ама правих няколко опита Да се вържа по ОБД 2 то на колата и ПЪЛНА ГРЕДА :mrgreen: :mrgreen:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 19 Фев 2014, 16:09

Относно "Проект 2" - това не са шифт лампи.

Тези диоди играят роля на препоръчителни обороти, докато колата е готова за каране както трябва. (най вече да загрее достатъчно).

На мен, винаги ми се е искало да си виждам вътрешната температура (в купето).

ентусиаст
Аватар

Мнение от hacker4eto1 » 19 Фев 2014, 16:16

Kris написа:Относно "Проект 2" - това не са шифт лампи.

Тези диоди играят роля на препоръчителни обороти, докато колата е готова за каране както трябва. (най вече да загрее достатъчно).

На мен, винаги ми се е искало да си виждам вътрешната температура (в купето).

Това не го знаех колега ,че таблото е по този начин.... мерси за инфото
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от JohnnyBlack » 19 Фев 2014, 16:19

http://www.youtube.com/watch?v=lHSG_RZH5nc

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: E30

Мнение от Beamerdriver » 19 Фев 2014, 16:30

Идеята ти е добра желая ти успех колега. :bchug:
39470

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 19 Фев 2014, 16:34

JohnnyBlack написа:

http://www.youtube.com/watch?v=lHSG_RZH5nc

Това че могат да се програмират и да изпълняват и тази функция е друго.

Загледай се сега ти в лампите и съответно в стрелката на температурата на колата. И съответно как гаснат лампите докато загрява колата.

http://www.youtube.com/watch?v=ch14vj832T0

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 40d
Мечтае да кара: Всички коли на света!

Мнение от svetliol » 19 Фев 2014, 17:13

Колега идеите са ти супер. На мен ми се иска да имам малко повече показатели за разход на гориво. Пример:
1. От последен старт
2. Среден разход за деня
3. Изчисляване на среден разход според изминато разстояние, което мога да променям - 100, 200, 300 км.
BMW не се купува защото ти трябва, а защото искаш!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 19 Фев 2014, 20:45

Мен например много ми харесва инфо дисплея на Nissan GTR. Като полезни данни виждам температура на охладителната течност, температурата на маслото, налягането на маслото и Волтметър. Успех с начинанието и ще следя темата с интерес.

Назад към Извън Темата