Летни гуми DOT 14

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530d '09

Летни гуми DOT 14

Мнение от Malik » 25 Фев 2014, 14:01

Привет,
тъй като миналото лято карах с едни парцали, които сега мисля да изхвърля, реших да не си правя повече експерименти и да си взема нови гуми. Спрях се на тези 3 модела:

http://www.primex-bg.com/gumi/leki/Goodyear/Eagle-F1-Asymmetric2
http://www.primex-bg.com/gumi/leki/Vredestein/Ultrac-Sessanta
http://www.diana-ltd.com/tire/707461626D7F44739439646217AA452A

Goodyear-а ми допада най-много от това, което прочетох, но ме притеснява, че в гумаджийниците, в които попитах ми предлагат гуми от 30-40 седмица на 2013. Какъв е шанса да си купя гуми през март с дот 14? И изобщо има ли кой знае какво значение в случая?
Последна промяна Malik на 26 Фев 2014, 21:45, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Re: Летни гуми DOT 14

Мнение от Maxmadness » 25 Фев 2014, 14:23

Колега за разлика от 2-3-4 месеца не виждам смисъл да се пенявиш :dunno:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 touring

Мнение от ka4i » 25 Фев 2014, 14:39

Аз миналата седмица си купих 2 летни с намалението през приятел ми стъпиха по 200 лева бройката. ДОТа е 5013 и са супер

http://www.barzgumve.com/cgi-bin/rshop.pl?dsco=153&cart_id=36013223.153.22256&sowigan=So&Breite=225&Quer=45&Felge=17&Speed=W&kategorie=6&Marke=Nokian&ranzahl=4&Herst=Nokian&rsmFahrzeugart=PKW&search_tool=standard&Label=F-A-71-2&details=Ordern&typ=R-233071
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Фев 2014, 14:50

Много хранителни продукти си ги купувате с по задна дата на производство от 4-5 месеца, а гумите повече гигледат май.
И с една година назад да е, какво, разваля ли се? Гледайте къде ще ти дадат по-добра цена и не се вманиачавайте чак толкова.

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 25 Фев 2014, 15:16

Правилно си се спрял на Goodyear-a. Шанс да си купиш с ДОТ 2014-та няма, освен ако не си поръчваш от извън България. Миналата година по това време взех същите и ми дадоха 50-та седмица 2012-та...
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 25 Фев 2014, 16:29

Преди месец си взех Летни гуми Vredestein Ultrac Sessanta ,Тази седмица чакам другите 2 да дойдат и към края на март месец началото на Април да я обувам... много разговори проведох със всякакви фирми на внос на гуми и по късно от 2013 нямаше как.. 2 те ми гуми са към 12 та седмица на 2013 имах изискване дота да е 2013 и за тези които идват тази седмица.
Бях чел някъде че една гума до 3 години се счита за нова а ако се складира както трябва до 4. за няколко месеца не го прави на въпрос...
Относно Вредещайна гумата е страшна на визия дано и на пътя да е супер както чета из нета спрямо цената си от 230 на парче при размер 245/40/17 говоря..
При мен сметките са :
2бр. Вредещайнки 245/40/17 (задни) цена 460 лв дот 13
2бр. Вредещайнки 225/45/17 (предни) цена 400 лв дот 13
За 860 лева съм екстра... А сега погледнах гумите вече са със 12 лева по скъпи на бройка ;)
Та с 2 думи искам да ти кажа ,не чакай а ги взимай щото идва сезона и стават скъпи....
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 26 Фев 2014, 0:23

По каталог с риск да ме нахранят колегите мисля, че за Е39-ката е даваха до 6-тата година от производството да се кара гумата.Друг е проблема, че при мен не изкарват толкова, просто защото още на третият сезон са вече на 80-90 000 км и е време за смяна ! Сегашното ми е39-ка което го взех лятото 2013 беше с чисто нови гуми . Сега лятото ще изкарат и може би за следващото ще се наложи да си търся нови,ако до тогава не мина на ф10 :). Странно ,но тази година на е34-ката зимните гуми сигурно не съм ги търкалял и 5 000 км :(( Просто нямаше зима и май ще изкарат поне още две зими защото са миналогодишен ДОТ.Иначе лятните на е34-ката са от миналата година 2013 и това като се замисля сега е много добре. Идва пролетта ,а при мен няма да се налага да купувам нови гуми нито на е34-ката нито на е39-ката :)))
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 26 Фев 2014, 0:38

И трите вида гуми според мен са добре. Не е проблем да е минало известно време от датата на производство, стига гумите да са съхранявани правилно. Малик, според мене не е нужно да се изхвърляш за GoodYear-а. Поне при мен за 18-ките, цената им беше доста висока.Препоръчвам ти Falken - според мен са супер гума от средния клас на перфектна цена. Съветвам те да провериш и при bggumi.com. До сега не съм взимал гума на повече от 5 месеца от тях ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 26 Фев 2014, 1:01

Wierdo написа:И трите вида гуми според мен са добре. Не е проблем да е минало известно време от датата на производство, стига гумите да са съхранявани правилно. Малик, според мене не е нужно да се изхвърляш за GoodYear-а. Поне при мен за 18-ките, цената им беше доста висока.Препоръчвам ти Falken - според мен са супер гума от средния клас на перфектна цена. Съветвам те да провериш и при bggumi.com. До сега не съм взимал гума на повече от 5 месеца от тях ;)

Относно Фалкен искам да кажа няколко думи...имам такива гуми 205/55/16..зимни.Е няма такова сцепление,уникални са и не са шумни...бяха по 150 лв бройката,и просто немога да разбера следното нещо...да чудесно Мишелин Континентал Гуудиър и така нататък са много добри марки,но при положение че цените им почваха от по 200лв на бройка особено пък Мишелина беше май 220 лв на бройка :kuku: Не виждам смисъл да набивам пари за топ марки като от тази марка съм изключително доволен,а цените са направо нищо общо :dunno:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 26 Фев 2014, 1:14

За дот-а според мен има смисъл да са максимално нови, защото това влияе при евентуално изплащане от каското (ако не се пази фактура, за тях гуми на 2-3 години са стари и са на много нисък процент при фал...). Както и се намаля шанса да са кофти съхранявани.

А да използвам темата с един въпрос - мога ли да се класирам за отстъпка по-голяма от нормалните (и "отстъпките" на всички сайтове ако е през онлайн поръчка...), при покупка на 16-20 гуми, но различни размери и модели/марки според вас?

P.S.: Много ме радва как масово хората избират гумата по марка, не по модел :mhihi:
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

Аватар

Мнение от F3P » 26 Фев 2014, 8:02

Malik написа:...Какъв е шанса да си купя гуми през март с дот 14? И изобщо има ли кой знае какво значение в случая?

Шансът е малък, но не ти пречи да искаш такива- има реален шанс да уцелиш търговец който е заредил гуми с нов ДОТ. А реално дали ДОТ-а ще е 4513 или 0814 е без значение- щом безгрижно хората карат с гуми на 7-8, че и повече години едни 3 месеца какво отражение смяташ ще имат :?: Внимаваш да не ти пробутат някоя залежала бройка, желателно е ДОТ-а да е над 4013 (да са от есента на 2013г.)- такива бройки основно са седели по складовете цяла зима...

ПС:
alekangg написа:Много хранителни продукти си ги купувате с по задна дата на производство от 4-5 месеца, а гумите повече гигледат май...

Майтап да няма...
Изображение

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 26 Фев 2014, 10:40

Аз преди 4 години си взех BF Goodrich Ge Force Profiler 2 и бих си купил същите. Цената беше около 160 лева на брой за 17-ките и чак след 4 години каране показаха, че не могат повече. :) Моят съвет е Фалкен/БФ Гудрич/Унироял Рейнспорт.
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Фев 2014, 20:22

Vredestein Ultrac Sessanta са уникални на вид гуми, но има да поносят малко вода на Goodyear-а.
Колега, като толкова те вълнува коя гума е най-добра, вземи почети малко сравнителни тестове на Авто Билд или Авто мотор и спорт. Хората си дават предимствата на всяка една гума, като всяка е по или най в нещо, универсална да държи на всичко няма.
Мен примерно ме вълнува една гума да държи колкото се може да сухо и на по-високи скорости, други ги интересува да държи много на мокро, други да се загрява бързо, да спира с възможно най-къс спирачен път и т.н.
Гледаш за какво точно ти е тая гума и избираш. Ако ти е за ежедневно каране без много юркане, вземаш някоя от типа Барум с възможно най-дълъг пробег и си ти. От там нагоре всеки сам си избора според нуждите. Колкото хора, толкова мнения, толкова и гуми.
Успех. :yes:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 26 Фев 2014, 20:55

BMW Power ACM написа:Vredestein Ultrac Sessanta са уникални на вид гуми, но има да поносят малко вода на Goodyear-а.
Колега, като толкова те вълнува коя гума е най-добра, вземи почети малко сравнителни тестове на Авто Билд или Авто мотор и спорт. Хората си дават предимствата на всяка една гума, като всяка е по или най в нещо, универсална да държи на всичко няма.
Мен примерно ме вълнува една гума да държи колкото се може да сухо и на по-високи скорости, други ги интересува да държи много на мокро, други да се загрява бързо, да спира с възможно най-къс спирачен път и т.н.
Гледаш за какво точно ти е тая гума и избираш. Ако ти е за ежедневно каране без много юркане, вземаш някоя от типа Барум с възможно най-дълъг пробег и си ти. От там нагоре всеки сам си избора според нуждите. Колкото хора, толкова мнения, толкова и гуми.
Успех. :yes:

Абе ти па сега, важен е ДОТ-а и ако има пари да от по-марковите.

Sent from my GT-N5100 using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 26 Фев 2014, 21:48

БМВ препоръчва подмяната на гумите през максимален интервал от 6 години. Въпреки, че аз ги карам по средно 3, то ефективният им живот се смята, че е 10.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Следваща

Назад към Извън Темата